Δεν έχει πια κάποιο επίσημο αξίωμα, όμως ο πληθωρικός και αθυρόστομος Ελευσινιώτης πολιτικός εξακολουθεί να «γράφει ιστορία» με τις άλλοτε εμπνευσμένες, άλλοτε απογοητευτικές «ατάκες» του σαν το χτεσινό απαράδεκτο «καλός Τούρκος είναι μόνο ο νεκρός» αφού «ο Τούρκος δεν έχει μέσα του την έννοια του δικαίου».
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το «τερματίζει» κατρακυλώντας μερικές φορές στη χυδαιότητα...
Βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επί ΓΑΠ (2009–2012) και αναπληρωτής πρωθυπουργός την ίδια περίοδο, είχε πει το '10 σαν ξέσπασε το μνημονιακό «τσουνάμι» το μνημειώδες «μαζί τα φάγαμε».
Αργότερα αυτή η φράση έγινε και τίτλος βιβλίου του και που, όσο θυμόσοφο κι αν ακουγόταν, ήταν ταυτόχρονα εντελώς αποπροσανατολιστικό.
Τέρας μορφώσεως, με λαμπρές σπουδές στο Παρίσι, δραστηριοποιημένος στους Λαμπράκηδες και με αξιόλογη προσφορά στον αντιδικτατορικό αγώνα (το '68 μάλιστα του αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια).
«Θήτευσε», επίσης, στην Παράγκα του Σίμου του Υπαρξιστή – ίσως τότε να υιοθέτησε το χαρακτηριστικό και απόλυτα ταιριαστό με τις κατά καιρούς δηλώσεις του χύμα, ατημέλητο "look" -, ενώ μεταπολιτευτικά είχε ως δικηγόρος υπερασπιστεί μεταξύ άλλων το ιστορικό γκέι περιοδικό Αμφί όταν δικαζόταν για «άσεμνα δημοσιεύματα».
Δεν ξέρω αν για ποταπές δηλώσεις σαν αυτές με τους «καλούς νεκρούς Τούρκους» φταίνε τα «γεροντάματα», φαίνεται όμως ότι κάποιοι τουλάχιστον πολιτικοί είναι καλύτερα να συνταξιοδοτούνται και να ιδιωτεύουν προτού ευτελιστούν εντελώς.
Από τους πλέον εμβληματικούς «Πασοκάνθρωπους», ο 79χρονος σήμερα Θεόδωρος Πάγκαλος δεν δίστασε να συγκρουστεί την προηγούμενη δεκαετία με τον ΓΑΠ, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και άλλα επιφανή στελέχη της παράταξής του.
Φρόντισε, επίσης, να προβεί σε σκληρή κριτική και αυτοκριτική που βέβαια φρόντιζε να είναι όσο το δυνατό πιο «συμπεριληπτική» ώστε να φαντάζει συλλογική η «ενοχή» (όπως όταν εξίσωνε τον καταναλωτή που έπαιρνε τυρόπιτα χωρίς απόδειξη με σκάνδαλα δισεκατομμυρίων), ενώ ομολόγησε ευθαρσώς ότι το '15 ψήφισε ΝΔ ως «μόνη διέξοδο».
Όσο όμως και να του αναγνωρίζει κανείς την αμεσότητα και το θάρρος της γνώμης του, όσο και να διασκεδάζει με τα λεγόμενά του ή ακόμα και να χειροκροτεί κάποια εξ αυτών, όσο και να εκτιμά τον αυθορμητισμό και την αμεσότητά του, όσο και να τον θεωρεί ιδιόρρυθμο, γραφικό ή ακόμα και σέξι όπως το μοντέλο Στέλλα Γιαμπουρά, έρχεται η στιγμή που θες να του πεις ένα μεγαλοπρεπές «Σώπα επιτέλους», προτού το ξεφτιλίσεις εντελώς...
Και δεν ξέρω αν για ποταπές δηλώσεις σαν αυτές με τους «καλούς νεκρούς Τούρκους» φταίνε τα «γεροντάματα», σαν αυτά που κάνανε πρόσφατα τον Μίκη Θεοδωράκη αλλά και τον Μανώλη Γλέζο ακόμα να εκφράζονται σαν όψιμοι σοβινιστές με αφορμή το Μακεδονικό (δεν θυμάμαι ωστόσο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ή τον Χαρίλαο Φλωράκη π.χ. να εκστομίζουν αντίστοιχες μπούρδες ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία).
Φαίνεται όμως ότι κάποιοι τουλάχιστον πολιτικοί είναι καλύτερα να συνταξιοδοτούνται και να ιδιωτεύουν προτού ευτελιστούν εντελώς.
Ιδού μια ανθολογία από ατάκες του ανδρός:
• «Η Γερμανία είναι οικονομικός γίγαντας αλλά πολιτικός νάνος... ένας γίγαντας με πήλινα πόδια και μυαλό μικρού παιδιού», δήλωνε το '90 στο Συμβούλιο της Ευρώπης προκαλώντας παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο με μια «ατάκα» που αργότερα εκμεταλλεύτηκε δεόντως το αντιμνημονιακό στρατόπεδο.
• «Αντίπαλός μου είναι ο κύριος Τίποτα!», έλεγε το '94 για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο που διεκδικούσε όπως κι εκείνος τη δημαρχία της Αθήνας. Μολονότι πολύ έξω δεν είχε πέσει, είτε εντέλει δεν έπεισε περισσότερο είτε οι ψηφοφόροι δεν του συγχώρεσαν εκείνη του την αμετροέπεια και η κάλπη «έβγαλε» Αβραμό.
• «Σε έχει πηδήξει ποτέ χοντρός;», αναρωτήθηκε μεγαλόφωνα σε συμβούλιο κορυφής της Κομισιόν τη δεκαετία του '80 όταν η Μάργκαρετ Θάτσερ βλέποντάς τον ρώτησε τον διπλανό της «ποιος είναι αυτός ο χοντρός» ψιθυριστά μεν, σε ανοικτά μικρόφωνα δε. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται σε βιβλίο του ο Μίμης Ανδρουλάκης, χωρίς να μας πληροφορεί και αν υπήρξε ανταπάντηση της «Σιδηράς Κυρίας»!
• «Όσο πιο καθυστερημένος είναι ένας λαός, τόσο μεγαλύτερη η εμμονή του με τη σημαία» (για την κρίση των Ιμίων το '96).
• «Ο Οτσαλάν είναι ένας άνθρωπος που δεν τον κάλεσε κανείς... Ένας Άρης Βελουχιώτης, ένας Τσε Γκεβάρα πεθαίνει στη μάχη, δεν την κοπανάει από 'δω κι από 'κει ζητώντας άσυλο», έλεγε το '99 για τον Κούρδο ηγέτη που «μας τον πήρανε» μέσω Κένυας οι Τούρκοι ενόσω εκείνος ήταν υπουργός Εξωτερικών, κάτι που του στοίχισε πολιτικά οδηγώντας στην παραίτησή του.
• «Δε γαμιέσαι πρωί-πρωί;» Απάντηση σε δημοσιογράφο που τον ρωτούσε έξω από τη Βουλή αν τον προβληματίζει η επιστολή Σημίτη προς ΓΑΠ (2008).
• «Εμείς πάντως -και εννοώ όσους πήραν ενεργό μέρος στην επανάσταση- περάσαμε καλά. Το αν πετύχαμε ή όχι, θα το κρίνουν οι επόμενοι. Η σεξουαλική επανάσταση δεν αφορούσε το σεξ ως ατομική πράξη αλλά ως κοινωνικό γεγονός. Όπως και η επανάσταση κατά του σουτιέν την ίδια εποχή» - από συνέντευξη που μου είχε δώσει το '08 για το γκέι περιοδικό 10% όπου είχε επίσης επίσης ταχθεί υπέρ του συμφώνου συμβίωσης, απορρίπτοντας ωστόσο τον γάμο.
• «Πήραν (οι Γερμανοί στην Κατοχή) τον ελληνικό χρυσό που βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος, πήραν τα ελληνικά χρήματα και ποτέ δεν τα επέστρεψαν... Δεν λέω ότι αναγκαστικά πρέπει να το κάνουν, αλλά πρέπει τουλάχιστον να πουν "ευχαριστώ" χωρίς να παραπονιούνται τόσο για κλοπές και ασάφειες στις οικονομικές συναλλαγές» σχολίαζε ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο BBC τον Φεβρουάριο του '10.
• «Δεν ξέρω τι δουλειά είχε ο Μανώλης Γλέζος επιτιθέμενος(;) εναντίον της φρουράς του Άγνωστου Στρατιώτη. Θα προτιμούσα να είχε προστατεύσει τον εαυτό του και τη συμβολική του αξία από τέτοιου είδους περιπέτειες. Ίσως δεν κάνει και τις καλύτερες παρέες» (Μάρτιος '10 μετά από επεισοδιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα).
• «Ο πιο αντιπαραγωγικός κλάδος στην Ελλάδα είναι οι στρατιωτικοί και τα Σώματα Ασφαλείας» (Δεκέμβριος του '10 στο Βήμα).
• «Μαζί τα φάγαμε στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής», είπε τον Σεπτέμβριο του '10 στη βουλή για να λάβει "πληρωμένη" απάντηση λίγο καιρό αργότερα καθώς δειπνούσε σε ψαροταβέρνα της Αττικής: «Συγγνώμη, εσείς δεν είστε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κύριος Πάγκαλος;», τον ρώτησε ένας καλοντυμένος 35χρονος που γευμάτιζε παραδίπλα. «Ναι», απάντησε ξερά εκείνος. «Κ. Πάγκαλε, να σας θυμίσω ότι είπατε "μαζί τα φάγαμε", δίκιο έχετε και μαζί θα τα φάμε! Μου επιτρέπετε σας παρακαλώ να πάρω την πιατέλα σας;», συνέχισε ο άγνωστος που αμέσως μετά «βούτηξε» το δίσκο με τα ψάρια – αγαπημένο Παγκάλειο έδεσμα - και τα πήγε στη δική του παρέα για να τα φάνε, αφήνοντας τον Θόδωρο σύξυλο.
• «Εάν δεν έχουμε πάρει μέχρι τις 12 Ιουλίου τα χρήματα τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τρομερό σενάριο. Η επιστροφή στη δραχμή σημαίνει ότι την επόμενη μέρα οι τράπεζες θα κατακλυστούν από τρομαγμένο πλήθος που θα θέλει να αποσύρει τα χρήματά του. Ο στρατός θα πρέπει να προστατεύσει με τανκς τις τράπεζες... Θα ξεσπάσουν ταραχές παντού, τα καταστήματα θα αδειάσουν και μερικοί άνθρωποι θα πηδήξουν από το παράθυρο" (στην El Mundo το '11)
• «Οι Αγανακτισμένοι; Ένα μείγμα από κομμουνιστές, φασίστες και μαλάκες!» (Νοέμβριος '11 στη γαλλική τηλεόραση).
• «Για να μπορέσω να πληρώσω τον ΕΝΦΙΑ πρέπει να αναγκαστώ να πουλήσω ακίνητα... εάν δεν βρεθεί αγοραστής δεν έχω να πληρώσω, δεν μπορώ να πληρώσω, ας έρθει ο Βενιζέλος να με συλλάβει!», έλεγε το '11 για τα πολυάριθμα ακίνητα και αγροτεμάχια που διατηρεί στο όνομά του σε Αττική, Εύβοια και Κυκλάδες, προμοτάροντας αθέλητα το κίνημα «Δεν Πληρώνω»! Ο ίδιος δήλωνε επιπλέον στην Εφορία το '10 καταθέσεις ύψους 17.693,86 Ευρώ και συνολικό εισόδημα 640.632,2 Ευρώ.
• «Ο κόσμος εδώ βράζει στο ζουμί του ...στα αρχίδια του ο Μπελογιάννης! Ποιος ήταν, ο Ιησούς Χριστός; Ένας κομμουνιστής ηγέτης ήταν, που μπήκε για να ανασυστήσει το κόμμα του», έλεγε τον Μάρτιο του '17 στον ΒΗΜΑ FM για τα εγκαίνια του σπιτιού-μουσείου του θρυλικού αγωνιστή στην Αμαλιάδα παρουσία του πρωθυπουργού.
• «Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να απασχολεί τον ελληνικό λαό, η εργασία ή η αποκατάσταση της κυρίας Φώφης. Αυτή μια ζωή πληρωνόταν χωρίς να εργάζεται σε διάφορες θέσεις του Δημοσίου και σε Τράπεζες, όχι διότι είχε ικανότητες, αλλά επειδή ήταν η κόρη του Γιώργου Γεννηματά... Αν έχει ανάγκη από δουλειά, να καθαρίζει σκάλες ή να κάτσει σπίτι της και να μαγειρεύει, δεν φαντάζομαι τι άλλο μπορεί να κάνει» (τον Ιούλιο του '17 για τη νυν πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης).
• «Ναι, ήμασταν απατεώνες αλλά και ο λαός ήταν διεφθαρμένος, αντάλλασσε παροχές με ψήφους... Από τον τυροπιτά που δεν δίνει απόδειξη χρεοκόπησε η Ελλάδα», ήταν μια άλλη διάσημη από τηλεοράσεως ρήση του.
• «Τα Σκόπια ας λέγονται Αθήνα ή Σπάρτη. Εμένα όταν μου εμφάνισε το θέμα το '92 ο Σαμαράς, απάντησα να ονομαστούν όπως θέλουν... είναι τιμή να μας αντιγράφουν, είναι τιμή μας να αντιγράφουν τον Μέγα Αλέξανδρο» (τον Ιανουάριο στην τηλεόραση του Σκάι)
• «600.000 ψήφισαν τον Σώρρα, μη μου λέτε για λαό. Ο καθένας που λέει μαλακίες λέει "ο λαός". Ένας λαός ηλιθίων δεν μπορεί να κάνει δημοψήφισμα που θέλει ο Καμμένος» είπε στην ίδια εκπομπή όταν ο αρχιστράτηγος Πάνος πρότεινε να κάνουμε... εμείς δημοψήφισμα για το όνομα της γειτονικής χώρας.
• Έχει κατά καιρούς αποκαλέσει τους επαναστάτες του '21 «αγράμματους και αδαείς χωριάτες», τους δημόσιους υπάλληλους «κοπρίτες», τον Αλέξη Τσίπρα «μαλάκα» και «τσογλάνι», τον Γιάνη Βαρουφάκη «άθλιο υποκείμενο», την κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ «ερμαφρόδιτη», τους βουλευτές του Σύριζα «αλογομούρηδες», τους δε Έλληνες πολίτες «διεφθαρμένους όσο και τους πολιτικούς που ψηφίζουν».