Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη- Ποιοι ψήφισαν υπέρ και ποιοι κατά

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη- Ποιοι ψήφισαν υπέρ και ποιοι κατά Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
5

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε επί της αρχής, στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, το σχέδιο νόμου «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης», με τον Ανδρέα Ξανθό να διαβεβαιώνει πως «για την συνταγογράφηση της φαρμακευτικής κάνναβης, θα υπάρξει αποσαφήνιση των ιατρικών ενδείξεων».

«Όλα τα στάνταρ που τηρούνται για την ποιότητα και την ασφάλεια φαρμακευτικών προϊόντων, θα προβλεφθούν στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα γίνει σε εφαρμογή του νομοσχεδίου για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης», διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός λίγο προτού ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ο υπουργός είπε επίσης, ότι θα ακολουθήσει λεπτομερής επεξεργασία (μέσω υπουργικών αποφάσεων κ.ά.) του πλαισίου για τις ιατρικές ενδείξεις που πρέπει να είναι σαφείς - την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τις ειδικότητες γιατρών που θα έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και την τήρηση μητρώου ασθενών.

«Υπέρ» του σχεδίου δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι. «Κατά» του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Το ΚΚΕ καταψήφισε και ζήτησε την απόσυρσή του. «Κατά» δήλωσε η Χρυσή Αυγή. Επιφυλάξεις δήλωσε η Ένωση Κεντρώων.

Αντιδράσεις από τα κόμματα που κάνουν λόγο για προχειρότητα

Η ΝΔ μολονότι δηλώνει πως ουδείς διαφωνεί ότι η φαρμακευτική κάνναβη πρέπει να χρησιμοποιείται για ιατρικούς σκοπούς, ψήφισε «κατά» επί της αρχής του νομοσχεδίου με κεντρικό σκεπτικό ότι το νομοσχέδιο είναι ασαφές και πρόχειρο.

«Με όση καλή διάθεση και να θέλουμε να το δούμε, δεν μπορούμε παρά να καταλήγουμε στο ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και ασαφές. Διαφορετικά, αν προσπαθήσουμε να το ερμηνεύσουμε και να το συνδέσουμε και με τον συνήθη τρόπο που η κυβέρνηση νομοθετεί, τότε γίνεται απολύτως σαφές ότι προωθείται η μαζική και χωρίς ασφάλεια καλλιέργεια κάνναβης στη χώρα», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Βλάσης και επισήμανε ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για αποποινικοποίηση, για ευφορική χρήση. «Όλα τα ακούμε καλόπιστα. Η ουσία όμως είναι πως αν θέλετε κύριε υπουργέ να το φέρετε, φέρτε το εδώ να το συζητήσουμε υπεύθυνα και να πει ο καθένας την άποψη του και μην κοιτάτε με ένα παραθυράκι να δημιουργήσετε συνθήκες μετατόπισης», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

«Λυπάμαι πραγματικά γιατί διαπιστώνουμε και σήμερα ότι ο περιλάλητος φιλελευθερισμός της ΝΔ είναι μάλλον αβαθής. Ο φόβος των ψηφοφόρων ή των συντηρητικών αντιδράσεων δεν μπορεί να καθορίζει τη στάση μας ειδικά όταν μιλάμε για θέματα ιατρικής φύσης», σχολίασε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας και τόνισε ότι είναι ηθικό θέμα η αποστέρηση ενός ασθενούς από ένα φάρμακο που έχει ανάγκη και μάλιστα όταν πρόκειται για βαρύτατες νόσους. Ο κ. Μπαργιώτας δεν παρέλειψε πάντως να πει ότι το νομοσχέδιο και ανέτοιμο είναι και ημιτελές.

Κάθετη είναι η αντίρρηση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο και ζητάει την απόσυρση του. Ο Μανώλης Συντυχάκης χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων» και «πρόκληση» την επιχειρηματολογία της για την προσέλκυση επενδύσεων. «Η κυβέρνηση, πλασάροντας το τρίπτυχο ανάπτυξη- κέρδη- δουλειές, το κάνει για να δικαιολογήσει το έγκλημα σε βάρος της νέας γενιάς, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», είπε ο κ. Συντυχάκης.

«Το θέμα δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις. Το τσιγάρο ευθύνεται για 18 καρκίνους αλλά επιτρέπεται», σχολίασε ο αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει ασθενείς που το έχουν ανάγκη, να καταφεύγουν στην παρανομία. «Έπρεπε να το κάνουμε και σωστά το κάνουμε. Θωρακίστε το όσο μπορείτε περισσότερο», είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς.

Επιφυλάξεις διατύπωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς και προσέθεσε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα για την αδειοδότηση της καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, την απουσία πρόβλεψης για ορισμένο αριθμό αδειών, και για ορισμένη έκταση προς καλλιέργεια.

«Το νομοσχέδιο είναι κακό γιατί είναι λίγο. Κάνει μικρά βήματα που δεν είναι σαφή και ξεκάθαρα», είπε ο αγορητής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός και σχολίασε πως «όταν γινόταν συζήτηση για την κλωστική κάνναβη και πάλι ακούγονταν ακραίες τοποθετήσεις». «Πρέπει αυτό που θα ψηφίσουμε να προχωρήσει γρήγορα, να έχει δικλείδες ασφαλείας και σαφέστερους όρους», είπε ο κ. Ψαριανός και ανέφερε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχει πλήθος παραλείψεων για τους ασθενείς, τους επενδυτές και τους παραγωγούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Αποκλειεται να εχει προχειροτητα το νομοσχεδιο να αφηνει 1000 τρυπες και να ειναι αλλα αντι αλλων.Εδω μιλαμε για την ΠΦΑ η μη προχειροτητα ειναι δεδομενη!!!
Οσοι θυμωνουν με αυτη την ειδηση ποιο ακριβως ειναι το θεμα τους; Οτι καποιοι συνανθρωποι μας θα βρουν μια λυση στο προβλημα τους χωρις να φορτωνονται με φαρμακα; Λες και τωρα δε βρισκεις κανναβη ΠΟΥΘΕΝΑ οταν αρχισουν να τη δινουν με ιατρικη συνταγη θα κατρακυλησουμε στο βουρκο της εξαρτησης.
Όσοι το καταψήφισαν μάλλον έχουν στο μυαλό τους το χόρτο που καπνίζεται. Πόσο ανίδεοι;Και η πλάκα είναι το ΚΚΕ. Οι μισοί ΚΝίτες κάνουν μπάφο.
Ντροπή σε όσους το καταψήφισαν και στις γελοίες δικαιολογίες που έδωσαν! Εύχομαι να μην έρθει ποτέ η ώρα που θα το χρειαστούνε αν και τότε μόνο θα καταλάβαιναν πόσο κακό κάνουν.
To οτι ΟΛΟΙ και αυτοί που το ψήφισαν και αυτοί που το καταψήφισαν (πλήν φυσικά των συριζανελ) δηλώνουν οτι είναι πρόχειρο, ασαφές και γραμμένο στο πόδι σε προβληματίζει καθόλου?Σκέφτηκες οτι ίσως οι συριζανελ το έγραψαν για να αλιεύσουν ψήφους (πράγμα στο οποίο παίρουν 10 με τόνο) και στην πραγματικότητα ίσως δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ'οσα λύνει ακριβώς λόγω της προχειρότητας του?