Σκοτεινή Πόλη

Σκοτεινή Πόλη Facebook Twitter
5
Σκοτεινή Πόλη Facebook Twitter

Ένα πετυχημένο παράδειγμα: τόσα χρόνια ακούμε πως η γειτονιά του Ψυρρή παραπαίει εξαιτίας της υψηλής εγκληματικότητας (κυρίως ληστείες) που υπάρχει στην περιοχή. Η κρίση και ο ανταγωνισμός ανάγκασαν ορισμένα από τα νυχτερινά καταστήματα να κλείσουν, αυτά δεν αντικαταστάθηκαν από άλλα και οι φωτεινές μαρκίζες έδωσαν τη θέση τους στο σκοτάδι, που επιβάρυνε την κατάσταση. Πριν από λίγο καιρό ομάδες της πόλης (beforlight, Imagine the city) προχώρησαν σε μια κίνηση που την ονόμασαν «συν-οικία Πιττάκη». Σπιτικά φωτιστικά κρεμάστηκαν στην οδό Πιττάκη, μετατρέποντάς την ξαφνικά σε τουριστικό, και όχι μόνο, αξιοθέατο. Όπως μας λέει η Στεφανία Ξυδά, «από τότε που βάλαμε τα φώτα, έχει αυξηθεί έντονα, μέρα και νύχτα, η κινητικότητα στον δρόμο». Αυτό είναι, όμως, ένα μόνο και φωτεινό παράδειγμα, αφού, παρά τις εξαγγελίες, σπάνια βλέπουμε να εκτελούνται τελικά έργα φωτισμού στην πόλη.


Οι ιστορίες για ελλιπή φωτισμό είναι αμέτρητες και δεν αφορούν μόνο τον Δήμο της Αθήνας. Η Καλλιθέα δεν φαίνεται τη νύχτα από ψηλά. Τα πάρκα είναι μισοφωτισμένα. Η πλατεία Συντάγματος μοιάζει ορισμένα βράδια να έχει κατεβάσει τους διακόπτες. Στην Ποσειδώνος κάποιες φορές σβήνουν όλα τα φώτα, στην Ευριπίδου και στη Σοφοκλέους δεν βλέπεις τη μύτη σου, γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο το μαύρο σκοτάδι καλύπτει τις περίεργες συναλλαγές (πριν από δεκαπέντε μέρες το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πως σκοπεύει να κρατά φωταγωγημένο όλη τη νύχτα τον προαύλιο χώρο του μουσείου), στον λόφο του Στρέφη κυκλοφορείς μόνο μέρα, σε αρκετά δημοτικά γήπεδα τα φώτα είτε λειτουργούν τα μισά, είτε δεν ανοίγουν ποτέ, είτε κλείνουν πολύ νωρίς. Εκτός από τον ανύπαρκτο φωτισμό, ειδικοί πιστεύουν ότι και εκεί που υπάρχει, δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο. Για παράδειγμα, στον χώρο του Ζαππείου μπορεί να μοιάζει εντυπωσιακός ο φωτισμός, αλλά είναι τελείως δυσλειτουργικός, αφού, αντί να φωτίζει τον δρόμο, δημιουργεί ένα ειδυλλιακό ντεκόρ και φανερώνει στους νυχτερινούς επισκέπτες την πλούσια βλάστηση. Άλλωστε, πριν από μερικά χρόνια, σε έρευνα του οργανισμού για την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων, προέκυψε ότι η περιοχή γύρω από τα αρχαία είναι... υπερβολικά φωτισμένη και ότι λόγοι αισθητικής επιτάσσουν να χαμηλώσουμε λίγο το αθηναϊκό dimer, αγνοώντας το αποτέλεσμα πλήθους ερευνών, που εμφανίζουν ως βασικό συστατικό της αύξησης της εγκληματικότητας τον ελλιπή φωτισμό.


Υπεύθυνοι για τον φωτισμό στις γειτονιές είναι οι δήμοι και εκεί πρέπει να καταφεύγει οποιοσδήποτε θέλει να καταγγείλει το πρόβλημα στην περιοχή του. Ο Δήμος Αθηναίων δεν πρόλαβε να μας απαντήσει όσον αφορά τον ελλιπή φωτισμό σε ορισμένα σημεία της δικαιοδοσίας του. Στην περίπτωση της λεωφόρου Ποσειδώνος, που αναφέραμε παραπάνω, υπεύθυνες για τη συντήρηση είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, και κυρίως η Διεύθυνση Κατασκευής  Έργων Συντήρησης και η Διεύθυνση Κατασκευής  Έργων Οδοποιίας. Σε ερώτηση της LifΟ απάντησαν πως κύριος λόγος των προβλημάτων είναι οι εκτεταμένες κλοπές καλωδίων της ΔΕΗ που ύστερα μεταπωλούνται στα σκραπατζίδικα για την ανακύκλωση χαλκού, «πράγμα που προσπαθούμε να λύσουμε, ασφαλίζοντας καλύτερα τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις».

Διάφορα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Προφανως σηκωνει βελτιωση, αλλα η ποσοτητα φωτος στους Αθηναικους δρομους συγκριτικα ειναι μια χαρα.Εννοω ειμαστε πολυ καλυτερα πχ απ’τα κατασκοταδα του Βερολινου με τις ισχνες λαμπες γκαζιου και τρεμαμενα ασπρα νεον. Αλλα προφανως απεχουμε πολυ και απ’την τελεια και οικολογικα φωτισμενη Γανδη.
Αν ηταν ετσι, τοτε εμεις που μεγαλωσαμε σε μια πολυ πιο σκοτεινη πολη θα επρεπε να ημασταν πολλαπλα μαχαιρωμενοι τωρα. Για να δουμε ολες αυτες τις μελετες που λενε οτι το σκοταδι φερνει εγκλημα...Γιατι εγω εχω τουτο εδω για παραδειγμα, κι ας μη σας αρεσειhttp://www.herts.police.uk/advice/street_lighting.aspx
Ok, θα μου συγκρίνεις και την αστυνομία της Αγγλίας με τους δικούς μας? Για πήγαινε βραδάκι, με την επαγγελματική σου τσάντα π.χ., στα στενά γύρω από την Ομόνοια, ή ακόμα καλύτερα διάσχισε κανένα παρκάκι, όπως χρειάζεται να κάνω για να πάω σπίτι μου... Εννοείται ότι όταν βραδιάσει κάνω κύκλο.
Δεν παράγει ο φωτισμός εγκληματικότητα αλλά σίγουρα συνδράμει ή αλλιώς τον ενισχύει...Δεν νομίζω να σκέφτεται κανείς "πόσο όμορφα είναι τα άστρα", ενώ περπατά σε ένα κατασκότεινο στενό και ταυτόχρονα κοιτά πίσω του, μήπως τον ακολουθεί κανείς...