Πώς οι Κινέζοι επενδυτές αγοράζουν golden visa στην Ελλάδα;

Πώς οι Κινέζοι επενδυτές αγοράζουν golden visa στην Ελλάδα; Facebook Twitter
Το τελευταίο χρονικό διάστημα αγοράστηκαν πολυκατοικίες από Κινέζους σε Κουκάκι, Κυψέλη και Άλιμο.
6

«Ο κινεζικός λαός έχει συνειδητοποιήσει από την αρχαιότητα ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν. Πρέπει να αγωνιστεί κανείς για να είναι ευτυχής» δήλωσε πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Αναμφίβολα, για τη χώρα της Άπω Ανατολής αυτή είναι μια περίοδος κατά την οποία αναπτύσσεται ραγδαία ο εθνικισμός και οικοδομείται σταδιακά το «όραμα» μιας ευημερούσας και εξωστρεφούς κοινωνίας.


Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας εμφανίζεται και δραστηριοποιείται διαρκώς ο εξ Ανατολών «επενδυτικός τουρισμός», ευρέως γνωστός με το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το πρόγραμμα «Golden Visa» ξεκίνησε με τον νόμο 4146/2013 και αφορά τη χορήγηση πενταετούς άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που αποκτούν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.

Ήδη στις ιστοσελίδες πολλών μεσιτικών γραφείων υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες για τις διαδικασίες που χρειάζεται να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

Για παράδειγμα, διαβάζουμε ενδεικτικά ότι δικαιούνται είσοδο και διαμονή πενταετούς διάρκειας: «Οι πολίτες τρίτων χωρών που έχουν προσωπικά ή μέσω νομικού προσώπου, υπό την προϋπόθεση ότι τους ανήκουν εξ ολοκλήρου οι μετοχές ή τα εταιρικά μερίδια κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, το ελάχιστο ύψος της οποίας ανέρχεται σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ».


Τα περισσότερα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις, απονέμοντας ιθαγένεια σε πολίτες τρίτων χωρών με την προϋπόθεση της επενδυτικής δραστηριότητας.

Το χρηματικό όριο για την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, όταν στην Ισπανία και στην Πορτογαλία αγγίζει τα 500.000 ευρώ.

Αγοράζοντας ένα ακίνητο στην Ελλάδα, λαμβάνουν την άδεια πενταετούς παραμονής (η οποία αυτομάτως ανανεώνεται, αν έχεις ακόμα στην κατοχή σου το ακίνητο) και ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουν χωρίς κανένα εμπόδιο στις 26 χώρες που ανήκουν στη συνθήκη του Σένγκεν. 


Στη χώρα μας την πρώτη θέση στη χορήγηση της βίζας διατηρούν οι Κινέζοι και ακολουθούν οι Ρώσοι και οι Τούρκοι.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του οργανισμού Enterprise Greece, από τα οποία διαπιστώνουμε ότι κατά το προηγούμενο έτος δόθηκαν σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων από την Κίνα 1.011 άδειες παραμονής, ενώ ο συνολικός αριθμός αδειών από το 2013 έχει ξεπεράσει τις 2.500.


Επιπρόσθετα, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης δείχνουν ότι η απόδοση του συγκεκριμένου προγράμματος έχει ξεπεράσει το 1 δισ., ενώ μελλοντικά προβλέπεται να αυξηθεί.

Άλλωστε, στη γειτονική Κύπρο, όπου το κατώτατο όριο για τη χορήγηση άδειας παραμονής είναι 2 εκατομμύρια ευρώ, επειδή σε αυτό περιλαμβάνεται και η χορήγηση διαβατηρίου, η απόδοση του προγράμματος πλησιάζει τα 4 δισ.

«Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες επενδυτών από την Κίνα που έρχονται και αγοράζουν πολυκατοικίες ή διαμερίσματα στην πρωτεύουσα.

Πρώτα απ' όλα, υπάρχουν αυτοί που αγοράζουν πολυκατοικίες, διαμορφώνουν τα διαμερίσματα και τα μεταπωλούν σε συμπατριώτες τους, εισπράττοντας το αντίστοιχο κέρδος, καθώς και αυτοί που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το κέρδος είναι αρκετά μεγάλο γι' αυτούς, αφού με την αγορά μιας πολυκατοικίας που βρίσκεται στην πρωταρχική της φάση και την ολοκλήρωσή της, η μεταπώληση πραγματοποιείται στο διπλάσιο του αρχικού κόστους ποσό» λέει στη LiFO ο Νίκος Σεπεντζής, ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου Cityhabitat που ειδικεύεται στο πρόγραμμα Μετανάστευσης στην Ελλάδα (Immigration Program), το οποίο περιλαμβάνει συνεργασία με μεγάλα λόμπι από χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, ο Λίβανος, η Αίγυπτος, η Συρία, τα Αραβικά Εμιράτα, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Αυστραλία και η Αμερική.


Στη συνέχεια μας εξηγεί: «Αγοράζοντας ένα ακίνητο στην Ελλάδα, λαμβάνουν την άδεια πενταετούς παραμονής (η οποία αυτομάτως ανανεώνεται, αν έχεις ακόμα στην κατοχή σου το ακίνητο) και ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να ταξιδέψουν χωρίς κανένα εμπόδιο στις 26 χώρες που ανήκουν στη συνθήκη του Σένγκεν.

Αυτός είναι ο κύριος λόγος της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς και το χαμηλό όριο κόστους σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Πώς οι Κινέζοι επενδυτές αγοράζουν golden visa στην Ελλάδα; Facebook Twitter
Συνήθως οι Κινέζοι επιλέγουν είτε παραθαλάσσιες τοποθεσίες, όταν πρόκειται για προσωπική χρήση, είτε το κέντρο της πόλης, όταν αφορά επενδυτικές δραστηριότητες και βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ο δεύτερος λόγος αφορά το γεγονός ότι η Αθήνα προσφέρει ασφάλεια, εν αντιθέσει με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις».


Όπως υπογραμμίζει ο κύριος Σεπεντζής, το πρόγραμμα αυτό έχει δημιουργήσει κι ένα είδος παραμεσιτείας, όπου επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες και τα κενά της νομοθεσίας του προγράμματος «Χρυσή Βίζα» και εμφανίζονται ως μεσάζοντες, προσφέροντας διάφορες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να κερδοσκοπούν αποσπώντας πολλές χιλιάδες ευρώ.


«Συνήθως οι Κινέζοι επιλέγουν είτε παραθαλάσσιες τοποθεσίες, όταν πρόκειται για προσωπική χρήση, είτε το κέντρο της πόλης, όταν αφορά επενδυτικές δραστηριότητες και βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Είναι πολύ προσεκτικοί, εστιάζουν στη λεπτομέρεια –μπορεί να δουν πάρα πολλά διαμερίσματα– και ελέγχουν τα πάντα, ακόμα και τη γύρω τοποθεσία, για να αποφασίσουν.

Πάντως, είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κρίση του real estate» λέει ο κ. Σεπεντζής και προσθέτει: «Τις προηγούμενες μέρες νοίκιασα διαμέρισμα στον γενικό διευθυντή της Air China, εταιρείας η οποία αναμένεται να αυξήσει τις εβδομαδιαίες πτήσεις για Ελλάδα από τρεις, που είναι σήμερα, σε πέντε».


Αξίζει να επισημάνουμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα αγοράστηκαν πολυκατοικίες από Κινέζους σε Κουκάκι, Κυψέλη και Άλιμο.

Παράλληλα, το έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους του Πεκίνου αναμένεται να επικεντρωθεί τους επόμενους μήνες στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ενώ, όπως τονίζουν σύμβουλοι ακινήτων, πρόκειται για μια νέα αγορά η οποία έχει ήδη επηρεάσει τις αγοραπωλησίες στο κέντρο της Αθήνας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Αθήνα
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν ειναι γενοκτονια ειναι αυτοκτονια.Κανε ενα νοητικο πειραμα: Ολλανδια, Η.Β. και Γερμανια αμφιβαλω αν οι καθαριστριες των εφοριων ειναι δημοσιοι υπαλληλοι. Το ιδιο και η καθαριοτητα.Φυσικα εχουν υπηρεσίες υγειας ομως σχολεια και δεν ξερουν τι ειναι φροντιστηριο.Εμεις επιλεξαμε να υπαρχουν θεση υποαπασχολησης αμειβομενες με μη παραγωγικους μισθους μη ανταγωνστιτικες - τους ιδιους νεους που μεταναστευουν αν τους ρωτησεις αν θελουν να εφαρμοστουν τα μετρα της Ολλανδια, θα σου απαντησουν οχι. Ειναι νεοφιλελε.Ωστοσο τα ιδια μετρα οταν εφαρμοζονται Ολλανδια οχι μονο τα ανεχονται αλλα τα επικροτουν κιολας.Πχ να υποθεσω Ολλανδια δεν εχει ΚΕΠ. Εδω αντι να ειναι σημαδι καθυστερησης (ποιο ΚΕΠ;;;; Αιτησεις παραλαμβανουν - paper pushers -ολα ηλεκτρονικα!) ειναι δειγμα (δηθεν) προοδου...
Πιθανότατα στη Γαλλία, τη Γερμανία ή στην Ολλανδία οι καθαρίστριες να μην είναι -ή να μην είναι όλες- δημόσιοι υπάλληλοι. Ομως εργάζονται οκτάωρο, το πληρώνονται κιόλας, ολόκληρο, με βάση τη συλλογική σύμβαση, ενδεχομένως η δουλειά τους χαρακτηρίζεται βαριά και ανθυγιεινή (πράγματι είναι)και δεν άκουσα να έτυχε σε καμία από αυτές περιπέτεια ανάλογη με εκείνη της Κούνεβα...Στην Ελλάδα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Θυμηθείτε μονάχα τους εργοδότες που στέλνουν τους μπράβους στο ΑΤΜ για να πάρουν πίσω μεγάλο με΄ρος του μισθού! Αν κάποια κυβέρνηση κατόρθωνε να εξαναγκάσει τον κομπιναδόρικο και ληστρικό ελληνικό ιδιωτικό τομέα να τηρήσει το "κομμουνιστικό" πλαίσιο της Βόρειας Ευρώπης θα κατόρθωνε να κάνει αποδεκτή και την ιδιωτικοποίηση πολλών κλάδων...
Παρεμπιπτόντως, δεν μπορεί ένα κράτος να απαιτήσει από τους πολίτες του κάτι που δεν τους έχει εξασφαλίσει. Προσφέρω σε όλους τους πολίτες υπηρεσίες εκπαίδευσης και απαιτώ να είναι σε θέση να συμπληρώσουν μια έντυπη αίτηση ή δήλωση.Για να μπορείς να απαιτήσεις την επικοινωνία με δημόσια υπηρεσία μονάχα ηλεκτρονικά, πρέπει να έχεις προσφέρει σε όλους τους πολίτες γνώσεις πληροφορικής. Κάτι που δεν συμβαίνει για τα άτομα άνω των 35 ετών...Α ναι, επί τη ευκαιρία διάβαζα πρόσφατα ότι οι Βρετανοί Συντηρητικοί βρήκαν πρόσφατα ένα ωραίο κόλπο για να περικόψουν τις παροχές σε ανέργους και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες : όλες οι αιτήσεις και δικαιολογητικά κατατίθενται ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων να μην μπορούν να ασκήσουν τα δικαιώματά τους. Ενώ αν υπήρχε ένα "υποανάπτυκτο" ΚΕΠ...
Μαυρε Γατε απαντηση και στα δυο σχολια, τα οποια εχουν καποιο μεριτ.Για τους ηλικιωμενους: φυγη προς τα εμπρος. Υπαρχουν 80 χρονοι αποφοιτοι 6ταξιου γυμνασιου που χειριζονται πλεον σμαρτ φοουν. Οι δε δηλωσεις γινονται μονο ηελκτρονικα πλεον.Το πολυ πολυαντι για ΚΕΠ να εχουμε και ενα call center δημοσιας διοικησης και ληξαμε.Να το θεσω αλλοιως: ρωτα ενα παπου θελει ενα paper pusher να του πρωτοκολει χαρτια ή ενα γιατρο στο νοσοκομειο ή ενα κοινωνικο λειτουργο στο χωριο του; Αυτονοητη η επιλογη. Για το πρωτο σχολιο και το 8ωρο κλπ. Εχω περασει και απο δημοσιο (οχι προνομιουχο αλλα prestigious) και ιδιωτικο. Μαντεψε που υπηρχε οντως σεβασμος στα εργασιακα δικαιωματα - ακομα και σαν μονιμος ο ιδιωτικος ηταν πολυ καλυτερος! για συμβασιουχους μη μιλησω. Αλλα περα απο τα ανεκδοτολογικα γιατι Ολλανδια και Γαλλια δουλευει η ιδιωτικη καθαριοτητα;;;Και πως μπορει να δουλεψει εδω;;; Μια προταση - καροτο και μαστιγιο.Το καροτο καλα συμβολαιο απο το δημοσιο για τις εταιριες που εχουν 8ωρο εργασιακα δικαιωματα για τετοιο ανειδικευτο προσωπικο. Το μαστιγιο; Μη διοριζεις 15.000 βυσματικες καθαριστριες (καταδικαζοντας τις μη βυσματικες σε γαλερες). ΔΙοριζε 100 επιθεωρητες εργασιας.Και σε συνδυαμσμο με το καροτο, ανταμειξε τις εταιριες (με συμβολαιο) που συμπεριφερονται νομιμα στο κοσμο.Με το παρον καθεστως απλα ενισχυουν το καθεστως γαλερας,παντου εκτος απο το δημοσιο.Στο κατω κατω αν Ολλανδια το εχουν καταφερει να αντιγραψουμε τι καναν να το κανουμε και εμεις.
Ψυχραιμία με αυτό το "γενοκτονία". Χιλιομασημένη τσίχλα έχει καταντήσει.Σε λίγο κάποιος θα μιλήσει και για γενοκτονία των Ελλήνων μοτοσυκλετιστών από την κίτρινη μάστιγα, το ταριφάτο...