ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

New Diaspora: Ήρθε η ώρα να πούμε τη δική μας πλευρά της ιστορίας.

New Diaspora: Ήρθε η ώρα να πούμε τη δική μας πλευρά της ιστορίας. Facebook Twitter
12

 

Η New Diaspora ξεκίνησε ως ντοκιμαντέρ, αλλά στην πορεία ο εμπνευστής της Νίκος Σταμπουλόπουλος διαπίστωσε ότι δεν έχει τόσο ενδιαφέρον να το κάνει ένα ντοκιμαντέρ κλασσικού τύπου, αυτοαναφορικό, που έχει πάντα περιορισμένο κοινό. Τον ενδιέφερε πολύ περισσότερο η διαδραστικότητα, η πολυσυλλεκτικότητα, η αμεσότητα και η ενεργή συμμετοχή που προσφέρει το διαδίκτυο ως μέσο επικοινωνίας και κοινής δράσης.

Δείτε εδώ το trailer της New Diaspora

Η New Diaspora ανέβηκε στο διαδίκτυο την περασμένη Τετάρτη 13 Μαρτίου, ως ένα διαδικτυακό ντοκιμαντέρ, το οποίο θα αποτελείται από μικρά επεισόδια, σύντομης διάρκειας, που θα αφορούν τη ζωή των Ελλήνων του εξωτερικού, επικεντρώνοντας κυρίως στην καινούρια φουρνιά. Όπως μου εξήγησε ο δημιουργός του σκηνοθέτης Νίκος Σταμπουλόπουλος, στην ελληνική εκπομπή Hellas Pindakaas του δημοτικού ραδιοφώνου του Άμστερνταμ (η συνεντευξη ξεκινά στο 3'17 λεπτό), αυτή η νεα φουρνιά είναι ενα ιδιαίτερο είδος μετανάστευσης γιατί έχει ανθρώπους που είναι ως επί το πλείστον μορφωμένοι, μιλάνε γλώσσες, που αρχικά μετακόμισαν στο εξωτερικό ως expats, αναζητώντας μια αξιοπρεπή δουλειά σε κάποια πολυεθνική εταιρία και μια τέτοιου τύπου καριέρα και τελικά βρεθήκαν να είναι μετανάστες θέλοντας και μη γιατί δεν είχαν πια την επιλογή να γυρίσουν πίσω.

Η New Diaspora είναι μια πλατφόρμα ανοιχτής συζήτησης που θα επιδιώξει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Γιατί φύγαμε; Ποια είναι η άποψη μας για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα; Τι συμβαίνει ακριβώς στην Ελλάδα και γιατί; Κατά πόσο έχουμε προσαρμοστεί στην καινούργια μας ζωή; Πρόκειται στην ουσία και για μια άσκηση επαναπροσδιορισμού της συλλογικής μας ταυτότητας, ή εθνικής αφήγησης, που ξεκινά όμως από τα κάτω, και όχι από τα έπίσημα χείλη αρμοδιών και αναρμοδιων πολιτικών ή άλλων ιθυνόντων.

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα της New Diapora, «πρόκειται για ένα διευρυνόμενο και συνεχιζόμενο εγχείρημα, με σκοπό τον σχηματισμό μιας διαδικτυακής κοινότητας με ενεργή συμμετοχή στη δημιουργική διαδικασία, όπου το κοινό θα συνεισφέρει το περιεχόμενο σε μορφή βίντεο, φωτογραφίας και κειμένου. Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να μοιραστούν το δικό τους περιεχόμενο και τις απόψεις τους, από οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, καταγράφοντας τις μαρτυρίες τους σε βίντεο, στέλνοντας φωτογραφίες, γράφοντας άρθρα και προτείνοντας ιδέες που σχετίζονται με τη θεματολογία της πλατφόρμας. Ο κύριος αφηγηματικός άξονας είναι μια σειρά διαδικτυακών ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Νίκου Σταμπουλόπουλου, που ζει κι εργάζεται στο Άμστερνταμ από τον Οκτώβριο του 2009. Έχοντας σαν αφετηρία αυτά που μας ενώνουν αντί γι' αυτά που μας χωρίζουν, στόχος μας είναι να παρέμβουμε μαζικά και δυναμικά στο δημόσιο διάλογο σχετικά με όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας». Η πλατφόρμα είναι δίγλωσση, έχει ελληνική αλλά και αγγλική βερσιόν.

Ακούστε εδώ την συνέντευξη του Νίκου Σταμπουλόπουλου στην εκπομπή Hellas Pindakaas όπου μεταδόθηκε ζωντανά από το δημοτικό ραδιόφωνο του Άμστερνταμ Salto/Wereld FM την περασμένη Κυριακή (17-03-2013, 19:00-20:00, η συνεντευξη ξεκινά στο 3'17 λεπτό) και στην οποία ο ιδρυτής της New Diaspora μιλά για την πρωτοβουλία αυτή.

Crowd-funding

Προκειμένου να διατηρήσουνε την ανεξαρτησία της New Diaspora, βασίζονται στην οικονομική ενίσχυση των φίλων τους. Στηρίζονται δηλαδή στο crowd funding, στη μικροχρηματοδότηση, ένα σύστημα χρηματοδότησης κατά το οποίο ακόμα και η μικρότερη συνεισφορά μετράει. Καλούν το κοινό τους να μοιραστούν τις ιστορίες τους στην πλατφόρμα αλλά και να στηρίξουν την καμπάνια μικροχρηματοδότησης τους.

Θα τους βρείτε στο

Facebook

Twitter

LinkedIn


Για συνεισφορές πατήστε στο λινκ αυτό

12

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

12 σχόλια
Ενα απο τα βασικα προβληματα των Ελληνων ειναι η υπερβολικη προσκοληση στην παραδοση, τη θρησκεια, το εθνος (συνηθως ολα με τη χειροτερη εκδοχη τους). Δεν τους αφηνουν να εξελιχθουν ως κοινωνια, να καινοτομησουν, να δημιουργησουν και να εξελιχθουν οι ιδιοι ως ατομα. Ασε που αυτα γινονται συχνα και αιτια "εμφυλιολαγνειας" (ποιος ειναι περισσοτερο Ελληνας, ποιος προδοτης κλπ με παντα καταστροφικα αποτελεσματα).Το αστειο ειναι οτι οι περισσοτεροι ειναι φοβερα υπερηφανοι γι αυτη τους την προσκολληση , ενω βασικα πλησιαζουν την υποσταση "γραφικου ιθαγενους".Δεν ειναι τυχαιο οτι ο ανεπτυγμενος κοσμος μας θεωρει "για τα πανηγυρια", ουτε οτι πρωτα πρεπει να πεισεις τους ξενους οτι δεν εισαι ο γραφικος καραγκιοζης (που ξερουν απο τις κιτς διακοπες τους στα νησια) πριν συνεργαστεις μαζι τους κλπΧώρια που οι περισσοτεροι αισθανονται στην Ελλαδα οτι χανουμε τις παραδοσεις μας, την ταυτοτητα μας , τη θρησκεια μας κλπ ενω συμβαινει ακριβως το αντιθετο...παραέχουμε!!!
'Ελεος με τον Ζορμπα! Έλεος με τα σουβλακια! Πιο γραφικος πεθαινεις!Πως σας ξεφυγε το ¨Give me any word, and I show you how the root is greek"?Σταματησετε να μας κανετε ρομπαΖω στην Ολλανδια εδω και δεκα χρονια και δεν εφυγα τωρα που τελειωσε το παρτυ.
Όντως η επιλογή του Ζορμπά δεν είναι και η πιο επιτυχημένη. Κατ' αρχήν ήθελα να 'ξερα πόσοι Έλληνες χορεύουν πλέον το Ζορμπά. Υποθέτω μόνο στην Αστόρια. Κι όχι επειδή δεν είναι ωραίο κομμάτι, απλά έχει καταντήσει κι αυτό 'τουριστικό προϊόν'. Οι εικόνες πάντως πολύ ωραίες, με εξαίρεση το πως ξεσκίζει με το στόμα του ο τύπος το σουβλάκι και ο τελευταίος ο θεριακλής με το τσιγάρο.
Πολύ ωραίες εικόνες και επιμελώς ατημέλητα πλάνα,και μπράβο για την προσπάθεια,αλλά πραγματικά για ποίο λόγο -εφόσον από ότι είδα είναι στα αγγλικά υποτιτλισμός κτλ κτλ- για χιλιοστή φορά ζορμπάς σε υπόκρουση;Εικόνες από τα ματ;Εικόνες από σουβλάκια κτλ;Αυτά τους λείπουν και αναπολούν;Αυτά τους εμπνέουν δηλαδή?Αυτά θέλουν να δείξουν;Γιατί πολύ απλά αυτά είναι και οι βασικοί λόγοι που αναγκάστηκαν να ζήσουν στο εξωτερικό!Φιλιά
Eξωτερικο ειμαι και εγω και ειναι συνεχως σπαστικο να προσπαθεις να αποσυνδεθεις απο αυτη την εικονα του μουσακα του Ζορμπα του χορου και του γλεντιου.....Τι να κανουμε αυτο ειναι το κλισε που επικρατει για την Ελλαδα εξω..Οσο για την ιδεα αυτη ειναι πολυ καλη και ελπιζω να καταληξει να ειναι ενεργη και πολιτικα μια μερα...
Ανάμεσα σε πολλές άλλες σκηνές από διαμαρτυρίες στο κέντρο του Άμστερνταμ και στιγμιότυπα από τη ζωή των Ελλήνων που ζουν στην πόλη, υπάρχουν και μερικές σκηνές όπου οι Έλληνες το ρίχνουν έξω α λα ελληνικά, τι το αρνητικό; Δεν είναι και αυτό κομμάτι της πραγματικότητας τους; Τη ζωή τους δεν διηγούνται; Επρεπε να τους δειχνει να χορεύουν gangnam style ή να κλαίνε τη μοίρα τους;