ΤτΕ: 14,6 δισ. ευρώ έσοδα και 30,1 εκατ. τουρίστες - Αυτά είναι τα στοιχεία για τον τουρισμό της Ελλάδας το 2017

ΤτΕ: 14,6 δισ. ευρώ έσοδα και 30,1 εκατ. τουρίστες - Αυτά είναι τα στοιχεία για τον τουρισμό της Ελλάδας το 2017 Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
5

Ξεπέρασαν τα 14,6 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό το 2017 καταγράφοντας αύξηση κατά 10,8% σε σύγκριση με το 2016. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, αντανακλά την αύξηση της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης κατά 7,4% αγγίζοντας τα 30,1 εκατομμύρια τουρίστες.

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 9,9%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών αυξήθηκε κατά 8,7%. Στη διαμόρφωση της ταξιδιωτικής κίνησης συνέβαλαν οι χώρες της ΕΕ-28, με ποσοστό συμμετοχής 61,6%, και οι χώρες εκτός της ΕΕ-28, με ποσοστό 28,6%.

Το 2017, η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 αυξήθηκε κατά 7,9% σε σύγκριση με το 2016. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση κατά 10,4% της ταξιδιωτικής κίνησης από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, η οποία διαμορφώθηκε στις 9.863 χιλ. ταξιδιώτες, και στην αύξηση κατά 5,3% της ταξιδιωτικής κίνησης από τις χώρες της ΕΕ-28 εκτός της ζώνης του ευρώ, η οποία διαμορφώθηκε στις 8.720 χιλ. ταξιδιώτες.

Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28 παρουσίασε αύξηση κατά 13,6% και διαμορφώθηκε στις 8.611 χιλ. ταξιδιώτες.

Επίσης αύξηση κατά 18,1% εμφάνισε η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία, η οποία διαμορφώθηκε στις 3.706 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 8,1% και διαμορφώθηκε στις 1.420 χιλ. ταξιδιώτες.

Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε αύξηση κατά 3,7% και διαμορφώθηκε στις 3.002 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία παρουσίασε μείωση κατά 1,1% και διαμορφώθηκε στις 589.000 ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 11,1% και διαμορφώθηκε στις 865.000 ταξιδιώτες.

Τη χρονιά που μας πέρασε καταγράφηκαν 3.271 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων (2016: 4.093 αφίξεις), με 4.600 χιλ. επισκέψεις επιβατών, έναντι 5.053 χιλ. επισκέψεων επιβατών το 2016. Από τη συμπληρωματική έρευνα προέκυψε ότι το 90,5% των επιβατών ήταν διερχόμενοι επισκέπτες, οι οποίοι κατά μέσο όρο πραγματοποίησαν 1,5 στάσεις σε ελληνικά λιμάνια, όσες και το 2016.

Το 2017, οι συνολικές εισπράξεις από επιβάτες κρουαζιέρας μειώθηκαν κατά 6,4% σε σύγκριση με το 2016 και ανήλθαν στα 476 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 48,6 εκατ.ν ευρώ.

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Η ποινικολόγος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ειρήνη Μουρτζούκου ως «προβληματική προσωπικότητα», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για ορισμένα άτομα που έχουν μιλήσει δημόσια για την υπόθεση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Πριν χαρούμε (ή κλάψουμε) με τα παραπάνω νουμεράκια, αξίζει τον κόπο να αναλογιστούμε το πως βγαίνουν αυτά.Εκείνο που πραγματικά μπορούμε να μετρήσουμε με μια σχετική ακρίβεια είναι ο αριθμός των επισκεπτών.Ξέρουμε τις αφίξεις στα αεροδρόμια, ξέρουμε τους επιβάτες στα κρουαζιερόπλοια και (με καλή προσέγγιση) και τους επισκέπτες με αυτοκίνητα.Μερικοί "ειδικοί" τώρα λένε ότι "κάθε επισκέπτης αφήνει Χ,ΧΧΧΧΧ ευρώ κατά μέσο όρο, άρα έχουμε έσοδα Ψ δις".Οι εκτιμήσεις των "ειδικών" πάσχουν από τρια πολύ σημαντικά προβλήματα.Πρώτον είναι πολιτικά κατευθυνόμενες. Κανένας δεν ξέρει πόσα λεφτά μπαίνουν πραγματικά στην χώρα. Πρόκειται για εκτιμήσεις. Και ειδικός-ξεειδικός, αν ο προιστάμενος σου θέλει να βγάλει 200 δις κέρδος από τον τουρισμό, εσύ θα "εκτιμήσεις" ότι ναι, ακριβώς τόσα θα βγάλει.Δεύτερον, μιλάμε για τεράστια νούμερα. Έστω ότι οι αφίξεις είναι 30 εκ. κεφάλια και οι "ειδικοί" μας λένε ότι έφεραν 14,6 δις έσοδα (με το ,6 γελάμε. Ευτυχώς που δεν εκτίμησαν ότι μας έφεραν 14,63456 δις). Δηλαδή το κάθε κεφάλι μας έφερε 486,6666 ευρώ έσοδα σαν μέσο όρο.Αρκεί τώρα να πειράξουμε λίγο τον μέσο όρο των 486,6666 ανά επισκέπτη και να "εκτιμήσουμε" ότι ο κάθε επισκέπτης μας έφερε 500ευρώ. Αμέσως τα συνολικά έσοδα από τον τουρισμό εκτινάσσονται στα 15 δις. Με απλά λόγια, μπορούμε να έχουμε από τον τουρισμό όσα έσοδα θέλουμε. Το μόνο που μας περιορίζει είναι πολιτικές σκοπιμότητες.Το τρίτο - και σημαντικότερο - είναι ότι δεν ξέρουμε ποιός παντελονιάζει αυτά τα έσοδα. Ωραία, έστω ότι όλα είναι σωστά και πήραμε 14,6 δις ευρώ από τον τουρισμό. ΠΟΙΟΣ τα πήρε; Το κράτος; (αχαχαχαχαχαχα......). Οι ταβερνιάρηδες; Οι ξαπλωστρατζήδες; Το airbnb; Οι εργαζόμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις; (ξανά αχαχαχαχαχαχα...).Γιατί δεν έχει απολύτως ΑΠΟΛΥΤΩΣ κανένα νόημα να στουμπώσω την χώρα μου με 30 εκατομμύρια Βάνδαλους, αν το αποτέλεσμα είναι να αυγατίσουν τις καταθέσεις τους στα Καυμαν μερικά λαμόγια. Αν μιλάμε για 14,6 δις που θα πάρει το κράτος (αχαχαχαχαχα) τότε ευχαρίστως να το συζητήσουμε το θέμα.Αλλά ο προσεχτικός αναγνώστης μπορεί πανεύκολα να διαπιστώσει ότι ΟΛΕΣ αυτές οι διθυραμβικές ανακοινώσεις (πήραμε Χ τρις από τον τουρισμό) αποφεύγουν συστηματικότατα να διευκρινήσουν πόσα ακριβώς πήρε το κράτος. Τα "έσοδα" είναι πάντα κάτι αόριστο.Θυμάται κανένας τους Ολυμπιακούς του 2014;Τότε είχαμε 12 (ΔΩΔΕΚΑ) εκατομμύρια επισκέπτες, οι οποίοι υποτίθεται ότι έφεραν 13 (ΔΕΚΑΤΡΙΑ) δις ευρώ. Δεν λέω ότι αυτά τα νούμερα ήταν σωστά. Λέω μόνο ότι τότε είχαν ανακοινωθεί με τεράστιες φανφάρες.Ας μας εξηγήσει κάποιος, πως είναι δυνατόν σήμερα να έχουμε 2,5 φορές παραπάνω Βάνδαλους και τα υποτιθέμενα έσοδα να έχουν ανέβει (αν) από τα 13 στα 14,6 δις (το ,6 μην ξεχνάτε, θα θυμώσω).Ζήτω η βαριά βιομηχανία μας!
Καλησπέρα φίλε μου Harlan,Έχω μερικές ερωτήσεις να σου κάνω σε σχέση με τα όσα γράφεις και την εξακρίβωση των στοιχείων που παρέχεις."Πρώτον είναι πολιτικά κατευθυνόμενες". Υπάρχει κάποια πηγη στην οποία μπορείς να μας κατευθύνεις ή απλά αυτό εσύ πιστεύεις και το αναπαράγεις σαν είδηση? Για όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν διεθνείς οργανισμοί που δίνουν στατιστικά ύστερα από έρευνες και ερωτηματολόγια σε τουρίστες, ξενοδόχους ταξιδιωτικές υπηρεσίες κ.α.Δεύτερον μετά από στατιστικά που μπορείς πολύ εύκολα να βρεις και εσύ, βλέπουμε πως τα 2/3 των επισκεπτών που έρχονται στη χώρα μας είναι στη κατηγορία 4+ μέρες διαμονής. Οπότε τα 485 ευρώ που αναφέρεις δεν είναι τόσο περίεργα όπως σου φαίνονται.Τρίτον τα νούμερα είναι υπερβολικά καλά για μια τόσο μικρή χώρα να έχουμε ας πούμε το 1/3 των επισκεπτών μίας χώρας όπως η ΗΠΑ η οποία είναι 75 φορές μεγαλύτερη.Τέταρτον μιλάμε για τουρισμό. Όχι για 3 πολυεθνικές εταιρίες οπότε δεν νομίζω να τα έχουν πάρει τα έσοδα μερικά λαμόγια μόνο. Αλλά έχουν μοιραστεί σε όσους (που είναι πάρα πολλοί στην Ελλάδα) ασχολούνται με αυτό το κομμάτι. Τί είναι ταβερνιάρης, ξενοδόχος, airbnb, μικρομάγαζο με τουριστικά κλπ. Και από αυτά το κράτος παίρνει το φόρο, όσο μπορεί δλδ.Τέλος δεν ξέρω σε τί περιπτώσεις έχεις πέσει και αναφέρεσαι σε ανθρώπους που διαλέγουν να περάσουν 5 όμορφες στιγμές κάνοντας τις διακοπές τους στη χώρα σου, ως Βάνδαλους και με κεφαλαίο παρακαλώ.Αλλά ο προσεχτικός αναγνώστης μπορεί πανεύκολα να διαπιστώσει ότι ΟΛΑ αυτά τα ισοπεδωτικά σχόλια (Βάνδαλοι,χαχαχαχα,πολιτικά κατευθυνόμενες κλπ) αποφεύγουν συστηματικότατα να διευκρινηστούν ως σωστός, μεστός λόγος με συνέπεια.
Καλησπέρα φίλε Kost@s,όντως δεν έχω στοιχεία. Και δεν έχω, γιατί κανένας δεν έχει. Αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημα που με κάνει να χτυπιέμαι. Κάθε χρόνο, στην αρχή, μέση, τέλος της τουριστικής περιόδου βγαίνουν από 1 έως 5 "οργανισμοί" και κάνουν δηλώσεις σαν αυτές που διαβάζουμε στο άρθρο.Αν κάνεις τον κόπο να αντιπαραβάλλεις όλες αυτές τις ετήσιες δηλώσεις από όλους αυτούς, θα διαπιστώσεις κάτι εκπληκτικό: Αφιερώνουν δυσανάλογα πολλά λόγια στα ποσοστά (300% πάνω οι τουρίστες από την ΕΕ, 200% κάτω από την έτσι, 212% πάνω τα έσοδα κ.ο.κ.).Και αφιερώνουν - πάντα και σταθερά και όλοι τους - ΜΗΔΕΝ στοιχεία για την ταμπακιέρα. Η οποία δεν είναι άλλη από το πόσα πήρε το κράτος!Κατανοώ την καλόπιστη κριτική σου πάνω στο ότι δεν έχω στοιχεία. Αλλά όταν όλοι οι επίσημοι οργανισμοί εδώ και χρόνια δεν δίνουν στοιχεία, πως θα μπορούσα να έχω εγώ;Εκτός αν σου αρκεί σαν στοιχείο το γεγονός που δίνει το άρθρο: το ποσσοστό των τουριστών από την ΕΕ-28 είναι ανεβασμένο κατά 6,7% σε σχέση με πέρσυ. Τι μας λέει αυτό το νούμερο; Απολύτως τίποτα. Τόσο αυτό το άρθρο όσο και όλα τα παρόμοια, όλες τις χρονιές είναι φίσκα από τέτοια νούμερα που δεν λένε τίποτα.Ασε που ακόμα και αυτά τα αδιάφορα νούμερα δεν είναι παρά "εκτιμήσεις". Διάβασε ο "ειδικός" μερικά ερωτηματολόγια και έβγαλε μερικά νούμερα από το μυαλό του. Πουθενά και ποτέ δεν έκατσε κανένας να _μετρήσει_ τι ακριβώς γίνεται. Γιατί;Το μοναδικό νούμερο που μας ενδιαφέρει είναι ένα και μοναδικό: Πόσα μπήκαν στον κρατικό κορβανά;Αυτό δεν το ξέρει κανένας (ούτε εγώ φυσικά). Και δεν το ξέρει γιατί δεν θέλει να το μάθει.Εδώ κολλάνε και οι πολιτικές σκοπιμότητες που αναφέρω. Ανάλογα με τα επικοινωνιακά τρυκάκια της κάθε κυβέρνησης, μπορούν να ισχυριστούν ότι θέλουν.Επιμένω στο θέμα των κρατικών (και μόνο) εσόδων. Ψάχνω εδώ και χρόνια να βρω ένα αξιόπιστο νούμερο και δεν μπορώ. Μακάρι να βρεις εσύ και να το πεις και σε μένα.Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των συμπατριωτών μας, πιστεύω ότι ο τουρισμός μας βλάπτει σαν κοινωνία πολύ περισσότερο από ότι μας ωφελεί. Δυστυχώς οι περισσότεροι έχουν την νοοτροπία της αρπαχτής και του εύκολου πλουτισμού. Και τι πιο εύκολο από το να ανοίξεις μια ταβέρνα;30 εκ. τουρίστες σημαίνουν τσιμέντο για να στεγαστούν όλοι αυτοί. Σημαίνει τεράστιους βόθρους (δεν τα παίρνουν μαζί τους σε σακουλίτσες φεύγοντας). Βόθρους που δεν έχουμε - όλα καταλήγουν στο Αιγαίο που αγαπάμε. Και βουνά από λύματα που κανένας δεν θέλει στην αυλή του.Συν τα σκουπίδια. Συν τα καυσαέρια (όλοι αυτοί μετακινούνται). Συν τον θόρυβο, συν, συν, συν.Αν όλα αυτά τα μειονεκτήματα σήμαιναν ότι το κράτος (δηλαδή όλοι μας) θα πάρει Χ λεφτά, να το δεχτώ. Δεν θα μου αρέσει, αλλά θα το δεχτώ σαν κοινό όφελος. Αλλά να καταστραφεί η χώρα μας για να πλουτίσουν 5 ταβερνιάρηδες, ε όχι δεν το θέλω.Υ.Γ. Υπάρχουν ένα ακόμα στοιχείο που θολώνει πάρα πολύ την πραγματικότητα. Αυτοί που μετράμε στα αεροδρόμια σαν "επισκέπτες" δεν αφήνουν όλοι λεφτά. Πολυεθνικοί κολοσσοί κλείνουν θηριώδη πακέτα all inclusive, τα λεφτά μένουν όλα έξω, το ελληνικό κράτος δεν παίρνει ούτε φπα (πόσο μάλλον έσοδα από κέρδη).
Φίλε μου Harlan,Χαίρομαι που υπάρχει συζήτηση σε αυτό το επίπεδο μεταξύ μας γιατί συνήθως είανι σπάνιο φαινόμενο αυτό σε σχόλια. Δεν διαφωνώ με μερικά από τα λεγόμενά σου αλλά διαφωνώ με τη τργικοποίηση αυτών. Νομίζω πως ακριβή στοιχεία δεν δίναται να έχουμε μιας και είναι ακατόρθωτο να ελεγχθούν αυτά που πρέπει για να δοθούν αυτά που ζητάς. Σε τέτοιες περιπτώσεις μόνο εικασίες γίνονται αλλά με έρευνα και υπόβαθρο. Δηλαδή δεν μπορείς να πεις τα αποτελέσματα αυθαίρετα τελείως, όπως δεν μπορείς να τα πεις και ακριβή τελείως. Αλλά σίγουρα δεν τα έβγαλε ένας από το μυαλό του και δεν υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες από πίσω γτ γίνονται από διεθνείς οργανισμούς και τα αποτελέσματα αυτών είναι πολύ σημαντικά για όλο το πλανήτη μιας και παίζονται λεφτά σε αυτά. Έτσι δεν μπορεί η Ελλάδα και η κάθε Ελλάδα να τα μαγειρέψει μιας και δεν θα το επιτρέψουν τα άλλα κράτη που θα ριχτούν.Επίσης σε τέτοια μεγέθη παίζουν ρόλο τα ποσοστά μιας και αυτά δείχνουν την αναπτυξιακή ή πτωτική πορεία. Πράγμα που είναι σημαντικό να ξέρεις σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλον.Και σε εταιρίες αυτό παίζει ρόλο. Όχι το αν έβγαλε χ λεφτά, αλλά το αν σε σχέση με πέρσι πήγε καλύτερα ή χειρότερα ώστε να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις.Τώρα τα κακά που αναφέρεις από τη μεγάλη άφιξη, νομίζω με τη σωστή υποδομή όλα είναι ελεγχόμενα. Δεν είδα καμιά χωματερή να τα αδειάζει στο Αιγαίο. Τώρα ατομικά αν αναφέρεσαι εκεί πρέπει να δράσει το κράτος όσο μπορεί και εμείς οι ίδιοι, που πίστεψέ με επειδή ταφιδεύω αρκετά, έχουμε από τιςς χειρότερες νοοτροπίες. Ένα μικρό παράδειγμα σε χώρες όπως Γερμανία, Αμερική, στα αεροδρόμια τους κάνει μπαμ ποιά πύλη είναι για Ελλάδα σε σχέση με όλες τις άλλες που μπορείς να δεις.Εκεί που το κράτος πρέπει να κερδίσει το στοίχημα είναι στην είσπραξη αυτών των φόρων. Που εκεί πάλι φταίει ο Έλληνας κατα κόρον. Και νομίζω πως κάνεις λάθος στις Πολυεθνικές κολοσσούς. Ότι χρήμα μπαίνει στην Ελλάδα φορολογείται σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία. Αν ο ταξιδιώτης πληρώσει 1000 ευρώ στην ταξιδιωτική και αυτή από αυτά κρατήσει τα 200 αυτά θα φορολογηθούν με βάση τη νομοθεσία στην οποία έχει την έδρα της. Αλλά τα υπόλοιπα 800 που θα πάνε στο ξενοδοχείο, ταξίδια, πλοία, φαγητό κλπ με έδρα την Ελλάδα φορολογούνται κανονικά.