Αθωώθηκε η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η συγγραφέας είχε κατηγορηθεί για δημόσια υποκίνηση μίσους και μηνυθεί από τον διαχειριστής του blog «Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων», Παναγιώτη Δημητρά.
Η Σώτη Τριανταφύλλου δικάστηκε για δημόσια υποκίνηση μίσους, με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο, καθώς σε κείμενό της ανέφερε μια ρήση του Μάρκο Πόλο περί των μουσουλμάνων, ότι «φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι και μετριοπαθής αυτός που σου κρατάει για να το κόψουν».
Πριν από λίγη ώρα, εκδόθηκε η αθωωτική απόφαση για τη συγγραφέα.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την πρόταση της εισαγγελέως Μαγδαληνής Καλπακίδου, η οποία τόνισε ότι το επίδικο κείμενο ήταν έκφραση άποψης. Η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε ότι οι απόψεις της κατηγορουμένης «εκφράζουν τις απόψεις που πέρασαν από το μυαλό όλων μας μετά την επίθεση στο Μπατακλάν» και τόνισε ότι με το υπό κρίση κείμενο «δεν στοιχειοθετείται ούτε καν η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος».
Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες της συγγραφέως η Βασιλική Γεωργιάδου που έχει ασχοληθεί επί χρόνια με θέματα ρατσισμού και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, οι οποίοι είπαν πως το κείμενο της κ. Τριανταφύλλου αποτελεί γνώμη που όχι μόνο δεν παραβιάζει τον ρατσιστικό νόμο, αλλά συνιστά κραυγή στο όνομα της αντιρατσιστικής βίας.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης της συγγραφέως, κύριοι Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος και Κωνσταντίνος Καλλίρης, έθεσαν στο δικαστήριο θέματα σχετικά με αντισυνταγματικότητα του νόμου, βάση του οποίου κινήθηκε η ποινική δίωξη, αναφερόμενοι σε παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης.
Καθηγητές, δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί είχαν από την αρχή στηρίξει με ανοιχτή επιστολή τη Σώτη Τριανταφύλλου.
Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) αναφέρει «Μεγάλη δικαίωση για το ΚΕΦίΜ, την Σώτη Τριαντάφυλλου και την ελευθερία του λόγου και του τύπου η σημερινή αθώωση της συγγραφέως. #freespeech»
Μεγάλη δικαίωση για το ΚΕΦίΜ, την Σώτη Τριαντάφυλλου και την ελευθερία του λόγου και του τύπου η σημερινή αθώωση της συγγραφέως. #freespeech
— ΚΕΦίΜ (@kefimgr) 2 Μαΐου 2018
«Η υπόθεση έχει μια φαιδρή πλευρά και μια σοβαρότερη: τη φαιδρή είτε τη βλέπει κανείς, είτε δεν τη βλέπει. Όσο για τη σοβαρή δεν σχετίζεται με το τι είπε ή τι δεν είπε ο ...Μάρκο Πόλο, αλλά με το αν έχω δικαίωμα να εκφράζω τη γνώμη μου, έστω κι αν είναι μειονοτική ή ενοχλητική», είχε δηλώσει η Σώτη Τριανταφύλλου λίγο πριν η υπόθεση οδηγηθεί στα δικαστήρια.
«Στο συγκεκριμένο πρόβλημα την έχω εκφράσει σε πλήθος άρθρων καθώς και στο δοκίμιο "Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα, ένταξη, αφομοίωση". Ο ενάγων ίσως έβρισκε πολύ περισσότερες αφορμές να εξοργιστεί στο βιβλίο απ' ό,τι στο άρθρο. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι είναι οκνηροί: διατρέχουν στα γρήγορα ένα αρθρίδιο, αλλά τους πέφτει πολύ να μελετήσουν ένα βιβλίο 400 σελίδων.
Για το περιεχόμενο του βιβλίου και των άρθρων μπορούμε να συζητάμε επί μακρόν, αλλά δεν είναι αυτό το επίδικο θέμα. Ωστόσο, επισημαίνω με την ευκαιρία ότι το Ισλάμ δεν είναι φυλή ώστε να τίθεται ζήτημα ρατσισμού: είναι θρησκεία και μάλιστα θρησκεία με πολιτικό πρόγραμμα. Πολλοί άνθρωποι ταυτίζουν τη φυλή με τη θρησκεία ― η ανάλυση είναι λανθασμένη από την αφετηρία της.
Δεν είναι το μοναδικό λάθος: οι πολιτικώς ορθοί ― οι οποίοι είναι κάθε άλλο παρά «ορθοί» ― τροφοδοτούν με τον φανατισμό τους ρατσιστικά, ομοφοβικά και κοινωνικά υπερσυντηρητικά αισθήματα και εκδηλώσεις».
«Δεν πρόκειται να υποχωρήσω ― είμαι αυτή που είμαι και πιστεύω αυτά που πιστεύω. Και δεν αναζητώ ούτε οπαδούς, ούτε θαυμαστές ώστε να κάνω συμβιβασμούς. See you in court», κατέληγε η ανακοίνωσή της.