14 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την κάνναβη με αφορμή το σημερινό 14ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ

14 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την κάνναβη με αφορμή το σημερινό 14ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την 1η γιορτή Κάνναβης στην πλατεία Συντάγματος. Φωτό: EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
4

«Το πρώτο βήμα έγινε αλλά... Οι συλλήψεις ασθενών και απλών χρηστών κάνναβης συνεχίζονται έχοντας επεκταθεί  σε νόμιμους παραγωγούς βιομηχανικής κάνναβης αλλά και σε επιχειρηματίες που εμπορεύονται τέτοια προϊόντα. Η κάνναβη, οι ασθενείς και οι καταναλωτές της βρίσκονται σε ομηρία!

 

Παρά τον πρόσφατο νόμο για τα φαρμακευτικά προϊόντα κάνναβης, δεν επήλθε ακόμα καμία ουσιαστική αλλαγή είτε στο δικαίωμα των ασθενών να λαμβάνουν την κάνναβη ως φάρμακο, ούτε στο δικαίωμα των ενήλικων πολιτών αυτής της χώρας να κατέχουν και να χρησιμοποιούν υπεύθυνα το φυτό», αναφέρει το κάλεσμα των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο φετινό, 14ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ/Συλλαλητήριο για την Κάνναβη.

 

«Σε όλο τον κόσμο η άγνοια, η προκατάληψη και η παραπληροφόρηση δίνουν την θέση τους στην επιστημονική γνώση, την υπευθυνότητα και την επιχειρηματικότητα. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό... σε πολλές χώρες έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου... Όσοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν την απαγόρευση καταλήγουν να δουλεύουν προς όφελος του οργανωμένου εγκλήματος και εις βάρος ασθενών και πολιτών», συνεχίζει.

 

«Διεκδίκησε δημόσια και επώνυμα τα αυτονόητα δικαιώματά σου, γιατί δεν πρόκειται να στα χαρίσει κανένας. Η λύση βρίσκεται στην φύση. Η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη!», καταλήγει και με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής/πορείας ιδού ένας μίνι «μπούσουλας» μην τυχόν πιαστείς αδιάβαστος:


• Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ: Το φετινό είναι το 14ο που πραγματοποιείται στην Αθήνα ταυτόχρονα με εκατοντάδες άλλες πόλεις ανά τον κόσμο (θα φτάσουν φέτος, διαβάζω, τις 829 σε 72 χώρες!) στα πλαίσια του «Global Marijuana March».

Το 2013 η κλωστική κάνναβη παύει επιτέλους και στην Ελλάδα να θεωρείται παράνομη ουσία. Το '16 ξεκινούν μετ' αρκετών εμποδίων οι πρώτες καλλιέργειες - δεκάδες ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματίες έχουν υποβάλει αιτήσεις ή ξεκίνησαν ήδη να δραστηριοποιούνται στο χώρο και στην Ελλάδα.

Το 1ο GMM διεξήχθη στη Νέα Υόρκη τον Μάιο του '99 – φέτος γίνεται 18! Η ιστορία της αντιαπαγόρευσης στην Ελλάδα σε κινηματικό επίπεδο ξεκινά τον Μάρτιο του '87 με την ιστορική «αποκοτιά» του γιατρού Γιώργη Οικονομόπουλου να καπνίσει δημοσίως ένα τσιγαριλίκι σαν συμβολική πράξη διαμαρτυρίας για το προτεινόμενο τότε νομοσχέδιο περί ναρκωτικών ουσιών. 

Διώχθηκε γι΄αυτό ποινικά και επτά χρόνια μετά αθωώθηκε στο Εφετείο.

 

• Όταν η κάνναβη ήταν «εθνικό κεφάλαιο»: Το 1877 η «Επί της εμψυχώσεως της Εθνικής Βιομηχανίας Επιτροπή» συστήνει την καλλιέργεια κάνναβης για παραγωγή χασίς, παρέχοντας μάλιστα σχετικές οδηγίες στους ενδιαφερόμενους αγρότες.

Το 1915 οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα φτάνουν τα 26.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή σε 3.750.000 οκάδες. Παράλληλα αναπτύσσεται η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης που χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή υφασμάτων, σχοινιών κ.λπ.

Από τα μεγαλύτερα κανναβουργεία ήταν της Κέρκυρας και της Έδεσσας ενώ στα 1920 το εργοστάσιο της ΒΙΛΚΑ (Βιομηχανία Ιούτης Λινού και Καννάβεως) στη Θεσσαλονίκη παρήγαγε 10.000 μέτρα τσούλι (καννάβινο ύφασμα) ημερησίως.

Εξάγαμε χασίς μέχρι και στην Αίγυπτο, κάτι που ενοχλούσε το εγγλέζικο μονοπώλιο του ινδικού χασίς, μας πίεσαν οπότε να αλλάξουμε τροπάρι, όπερ και εγένετο.

14 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την κάνναβη με αφορμή το σημερινό 14ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

 

• «Φερμπότεν»: Η πρώτη αστυνομική απαγόρευση κατόπιν οδηγιών του εν Αθήναις συγκληθέντος «Ιατριοσυνεδρίου» χρονολογείται στα 1890. Δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικά ποτέ, εντούτοις το 1932 η Ελλάδα θα γίνει από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα νομοθετήσουν αυστηρές διατάξεις κατά της καλλιέργειας, κατοχής και χρήσης ινδικής καννάβεως και χασίς, που στο μεταξύ είχαν γνωρίσει μεγάλη διάδοση χάρη στους Μικρασιάτες πρόσφυγες.

Υπήρξε, εξάλλου, η ουσία που υμνεί κατ' εξοχήν το ρεμπέτικο. Το μεταξικό καθεστώς τα κυνήγησε αμφότερα με ζήλο. Η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης απαγορεύτηκε αρκετά αργότερα, το 1957, όμως είχε ήδη ατονήσει.

• Cannabispolitics.gr: Συνασπισμός και Οικολόγοι/Πράσινοι ήταν τα πρώτα κόμματα που υιοθέτησαν αντιαπαγορευτικές θέσεις. Το ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε διχασμένο, εντούτοις ο ΓΑΠ πάντοτε μιλούσε ανοικτά για αποποινικοποίηση, όπως έκανε αργότερα και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο Σύριζα τασσόταν υπέρ της πλήρους αποποινικοποίησης ως αντιπολίτευση, τα βήματα εντούτοις που έκανε στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης της βιομηχανικής και φαρμακευτικής χρήσης του φυτού είναι θετικά μεν, άτολμα και λειψά δε ενώ το ζήτημα της ευφορικής χρήσης παραπέμφθηκε στις καλένδες.

Οι ΑΝΕΛ επίσης υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη (μια τροποποίηση, ουσιαστικά, του υπάρχοντος νόμου 4139/13 «περί εξαρτησιογόνων ουσιών»), όπως έπραξαν Ποτάμι και ΔΗΣΥ.

Στη σταθερά αντίθετη ΝΔ, μόνο κάποιες πιο φιλελεύθερες περί τα δικαιωματικά φωνές όπως του Α. Ανδριανόπουλου παλιότερα διαφοροποιούνται κατά καιρούς ενώ το ΚΚΕ είναι, διαχρονικά, το πλέον εχθρικό κόμμα στην υπόθεση ελεύθερη κάνναβη.

Μέχρι και στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο συναντάς άτομα σφόδρα αρνητικά στη χρήση, ακόμα και στην αποποινικοποίηση επειδή το σύστημα, ο καπιταλισμός κ.λπ. Είναι η ίδια συλλογιστική που έχουν κάποιοι για δικαιωματικές κατακτήσεις όπως το σύμφωνο συμβίωσης, ο γάμος και η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια: τις θεωρούν «συστημικές», αποπροσανατολιστικές και άρα αντιδραστικές, αδιάφορο πόσο προωθούν τις ατομικές ελευθερίες ή πόσες ζωές διευκολύνουν.

14 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την κάνναβη με αφορμή το σημερινό 14ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ


• Winds of Change: Το 2013 η κλωστική κάνναβη παύει επιτέλους και στην Ελλάδα να θεωρείται παράνομη ουσία. Το '16 ξεκινούν μετ' αρκετών εμποδίων οι πρώτες καλλιέργειες - δεκάδες ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματίες έχουν υποβάλει αιτήσεις ή ξεκίνησαν ήδη να δραστηριοποιούνται στο χώρο και στην Ελλάδα, ενώ 1-3/6 αναμένεται στην Τεχνόπολη η διεθνής έκθεση Balkannabis Expo.  

Φέτος τον Μάρτιο, η κυβέρνηση πέρασε από τη βουλή το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη που παρά τις ελλείψεις του κάνει μια πρώτη διαφορά, όμως το πλαίσιο είναι ακόμα αμήχανο και θολό.

Ταυτόχρονα, η ευφορική κάνναβη παραμένει στις ναρκωτικές ουσίες (κατηγορία Β') και διώκεται ποινικά, αφήνοντας στην κρίση του εκάστοτε δικαστή το αν και πόση επιείκεια θα δείξει στον απλό χρήστη (ως έχει μάλιστα ο νόμος «συμφέρει» να δηλώσεις εξαρτημένος, άσχετα αν δεν είσαι) και συντηρώντας έτσι ένα ολόκληρο σύστημα που παρασιτεί γύρω από την ποινική δίωξη της προσωπικής χρήσης και κατοχής.

  

Υπάρχει μεν κάποια μεγαλύτερη ανοχή, μέχρι και αστυνομικοί κάνουν ενίοτε τα «στραβά μάτια» για ένα joint, όμως η προσαγωγή, η δικαστική ταλαιπωρία, ο στιγματισμός, η οικονομική αφαίμαξη, μέχρι και η φυλάκιση απλών χρηστών – ακόμα κι όσων επικαλούνται ικανούς λόγους υγείας - παραμένουν καθεστώς.

Συλλήψεις παραγωγών αλλά και ασθενών που την καλλιεργούν/χρησιμοποιούν σαν γιατρικό σημειώθηκαν ακόμα και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη φαρμακευτική κάνναβη, προκαλώντας μάλιστα σχετική επερώτηση 48 βουλευτών.


• «Μισές δουλειές»: Η νέα νομοθετική ρύθμιση εγκρίνει μια ενιαία άδεια για την παραγωγή, κατοχή, μεταφορά, αποθήκευση και προμήθεια πρώτων υλών και ουσιών από κάνναβη, την εισαγωγή σπόρων και την παραγωγή τελικών φαρμακευτικών προϊόντων με σκοπό την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου ή την εξαγωγή.

Δεν ρυθμίζει, όμως, την εισαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων, ούτε την εισαγωγή, διάθεση και εξαγωγή πρώτων υλών, ουσιών και σπόρων προς σπορά.

Η σύγχυση που δημιουργείται έτσι ούτε στην αποδαιμονοποίηση βοηθά, ούτε εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας (κλίμα, έδαφος) σε μια διεθνή αγορά ραγδαία αναπτυσσόμενη.


• Επιχειρηματικές προοπτικές: Άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στο χώρο εκτιμούν ότι όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί οι επενδύσεις θα αγγίξουν τα 2 δισ. Ευρώ με προϊόντα που μπορούν να είναι εξαγώγιμα και ανταγωνιστικά δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας χωρίς, επιπλέον, να επιβαρύνουν διόλου το φυσικό περιβάλλον - αντιθέτως.

Χαρακτηριστικά, στην ανάλογου πληθυσμού με την Ελλάδα αμερικανική Πολιτεία του Κολοράντο τα σχετικά έσοδα ήταν πέρσι ύψους 1,5 δισ. δολαρίων με κάπου 12.000 απασχολούμενους στον τομέα. Η παγκόσμια αγορά νόμιμης κάνναβης εκτιμάται ότι την επόμενη δεκαετία θα φτάσει τα 250 δισ. δολάρια με κύριους «παίκτες» ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Ισραήλ.


• Ιατρική/φαρμακευτική χρήση: Άσθμα, γλαύκωμα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία, οστεοαρθρίτιδα, άγχος, αϋπνία, ναυτία, ανορεξία, εξάρτηση από αλκοόλ ή οπιούχα, διάφοροι τύποι καρκίνων είναι οι κύριες παθήσεις που αποδεδειγμένα πλέον ενδείκνυται η λήψη σκευασμάτων κάνναβης όπως το κανναβέλαιο (GBD). Τέτοια σκευάσματα παράγονται, εμπορεύονται και συνταγογραφούνται πλέον κανονικά στις χώρες που έχουν νομιμοποιήσει το «χόρτο» για θεραπευτικούς λόγους.


• Βιομηχανική χρήση: Από υφάσματα, χαρτοπολτός και σκοινιά μέχρι οικοδομικά και μονωτικά υλικά, βιοπλαστικά και βιοκαύσιμα μπορούν να παραχθούν από το στέλεχος του πολυδύναμου αυτού φυτού. Η Κίνα καλύπτει το 80% της σχετικής παγκόσμιας παραγωγής ενώ στην Ευρώπη καλλιεργούνται επί τούτου πάνω από 15.000 εκτάρια.


• Διατροφική/καλλωπιστική χρήση: Οι σπόροι (που τρώγονται και ως έχουν αφού καβουρδιστούν) και το λάδι της κλωστικής κάνναβης (GBD) έχουν ιδιαίτερη θρεπτική αξία: περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, πολλά Ω3 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, μέταλλα και βιταμίνες, εντάσσονται μάλιστα στις υπερτροφές (super foods). Ήδη κυκλοφορούν και στην ελληνική αγορά ροφήματα, ζυμαρικά, μπισκότα, σοκολάτες, παξιμάδια, μούσλι, τυροκομικά κ.ά. προϊόντα με παράγωγα κάνναβης, καθώς επίσης είδη προσωπικής υγιεινής και καλλυντικά.

14 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την κάνναβη με αφορμή το σημερινό 14ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ


• Άλλο φαρμακευτική/βιομηχανική κάνναβη, άλλο ευφορική;
Η βασική διαφορά είναι στην περιεκτικότητα της δραστικής ουσίας THC (αυτής που «μαστουρώνει»). Οι ποικιλίες της πρώτης οφείλουν να έχουν περιεκτικότητα έως 0.2% ώστε να μη διαθέτουν ψυχοδραστικές ιδιότητες όπως συμβαίνει με τις ποικιλίες της δεύτερης.


• Τελικά, προκαλεί εξάρτηση; Γενικά μιλώντας, θα πρέπει να το προσπαθήσεις πάρα πολύ! Ωστόσο, η συστηματική χρήση ευφορικής κάνναβης – που ως προς αυτό δεν έχει καμία σχέση με την εμπορική - μπορεί πράγματι να προκαλέσει μια ελαφριάς μορφής ψυχολογική εξάρτηση, ενώ είναι προτιμότερο να την αποφεύγεις αν η διανοητική/ψυχολογική σου κατάσταση είναι προβληματική ή αν είσαι ανήλικος, ειδικά όσο αφορά τεχνητές ποικιλίες ή σκευάσματα με έως και οκταπλάσια της κανονικής περιεκτικότητα σε THC. Ακόμα κι έτσι έχει, ωστόσο, πολύ λιγότερο βλαπτική ή ή εξαρτησιογόνα δράση από τη νικοτίνη και το αλκοόλ που διατίθενται απολύτως νόμιμα μέχρι και στα περίπτερα.


• Απάνθισμα ελληνικής βιβλιογραφίας: «Κάνναβη, μαριχουάνα, χασίς» του Κλεάνθη Γρίβα (Ιανός), «Το ίαμα κάνναβη» του Γιώργη Οικονομόπουλου (Κέδρος), "Cannabis Sativa" του Μάριου Μαρσέλου (Τυπωθήτω), «Κάνναβη;» του Κώστα Σκλιάμη (Ποταμός), «Το ιερό χόρτο» του Γιώργου Καράμπελα (Οξύ), «Canavaccio / Κείμενα περί της ηδονιστικής δρόγης» (Heteron1/2)


• Legalize it τώρα: Σε 29 αμερικανικές Πολιτείς έχει ως τώρα νομιμοποιηθεί η φαρμακευτική χρήση της κάνναβης, σε 8 εν μέρει και η ευφορική – η προεδρία Ομπάμα ήταν που έκανε τη μεγάλη διαφορά.

Καναδάς, Ουρουγουάη, Ν. Αφρική, Καναδάς, Αυστραλία, Κολομβία, Μεξικό συγκαταλέγονται επίσης στις χώρες που έχουν ήδη φιλελευθεροποιήσει τη νομοθεσία τους. Σε Ινδία- Νεπάλ η χρήση είναι νόμιμη μόνο για θρησκευτικούς λόγους όντας το ιερό βοτάνι του θεού Σίβα, υπάρχει μεν κάποια ανοχή αλλά καλλιέργεια και εμπόριο διώκονται.

Η ΕΕ δεν διαθέτει ενιαίο νομικό πλαίσιο για την κάνναβη, εντούτοις 14 ευρωπαϊκά κράτη έχουν αποποινικοποιήσει ή νομιμοποιήσει την κάνναβη κυρίως για ιατρική χρήση με πρωτοπόρες τις Ολλανδία, Τσεχία, Ισπανία, Ελβετία και Πορτογαλία.

Υπόψη ότι και στη Βόρεια Κορέα θεωρείται de facto νόμιμη αφού ουδείς νόμος απαγορεύει την κατοχή, καλλιέργεια και χρήση της! Ε όχι να μας τη βγαίνουν και οι Κιμ...

Info:

Οι εκδηλώσεις του 14ου Ανταπαγορευτικού Φεστιβάλ έχουν ήδη ξεκινήσει στην πλατεία Συντάγματος από τις 12.00 το μεσημέρι. Η πορεία έχει αναγγελθεί για τις 4.20 μ.μ με τελικό προορισμό το Θησείο όπου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση μέχρι αργά το βράδυ. Περισσότερα εδώ και εδώ.

 

Ελλάδα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρίστος Ριγανάς: «Η κάνναβη είναι η καλύτερη νοσοκόμα»

Ελλάδα / Χρίστος Ριγανάς: «Η κάνναβη είναι η καλύτερη νοσοκόμα»

Είναι 18 χρόνια τώρα οροθετικός. Άλλα τόσα βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών και μπαινοβγαίνει στις φυλακές επειδή προμηθεύεται, καλλιεργεί και χρησιμοποιεί την κάνναβη ως φάρμακο, όπως κάνουν ήδη νόμιμα χιλιάδες άλλοι πάσχοντες σε Ευρώπη και Αμερική. Πρόσφατα, συνελήφθη πάλι στην πατρίδα του, την Κέρκυρα, και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους χάρη σε μια ευρεία κινητοποίηση ανθρώπων που πιστεύουν ότι έφτασε επιτέλους ο καιρός ώστε η κάνναβη να αναγνωριστεί ως αυτό που είναι καταρχάς, ένα βοτάνι θεραπευτικό. Αυτή είναι η ιστορία του.
ΕΛΛΑΔΑ / ΘΕΜΑΤΑ
Νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη: Τα νέα δεδομένα, οι ελλείψεις και η άποψη ενός ακτιβιστή

Ελλάδα / Νομοσχέδιο για την ιατρική κάνναβη: Τα νέα δεδομένα, οι ελλείψεις και η άποψη ενός ακτιβιστή

«Η κάνναβη είναι το μέλλον αρκεί να της δώσουμε χώρο να "αναπνεύσει"!»: Ο Μιχάλης Θεοδωρόπουλος κάνει λόγο για ένα τολμηρό επιφανειακά, εντούτοις άνευρο κι ανεπαρκές ως έχει νομοσχέδιο
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Athens Cannabis Expo 2018: Δουλειές με "φούντες"!

Urban Culture / Athens Cannabis Expo 2018: Δουλειές με "φούντες"!

Ο δρόμος για μια «πράσινη» επανάσταση με βάση την cannabis sativa που θα μπορούσε να αποτελέσει μια παραγωγική κι εμπορική δραστηριότητα πρώτης γραμμής με μεγάλες εξαγωγικές προοπτικές φαίνεται πως ανοίγει πια για τα καλά και στην Ελλάδα
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δίκη για το Μάτι: «Η πολιτεία εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής», είπε ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

Ελλάδα / «Δεν είχα εμπλοκή, δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο» απολογήθηκε για το Μάτι ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής

«Η πολιτεία εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπής», είπε ο Σωτήρης Τερζούδης και επέρριψε τις ευθύνες σε άλλες υπηρεσίες - Πώς αντέδρασαν συγγενείς των 104 νεκρών από την πυρκαγιά στο Μάτι
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Το παραμυθι με τα θετικα της καναβης πρεπει καποια στιγμη να σταματησει, οι χρηστες ψαχνουν αφορμη να μαστουρωσουν, οι πωλητες αφορμη να "σπρωχνουν" κ ετσι εφευρισκουν μια σειρα απο ψευτο-ευεργετικες επιδρασεις με βαση τις ερευνες του x,y "με εκαψες" πανεπιστημιου της Τζαμαικα.Και μονο που σε αποβλακωνει, καις εγκεφαλικα κυτταρα, ενω οδηγει σε ψυχικες ασθενειες, ειναι αρκετο για να ειναι απαγορευμενο. Επισης μην ξεχναμε οτι το εισπνεεις κατι επιβαρυνοντας τα πνευμονια σου, με καρκινογονες χημικες ουσιες
Μονομερές το άρθρο:Από την αγγλόφωνη Wikipedia:Short-term side effects may include a decrease in short-term memory, dry mouth, impaired motor skills, red eyes, and feelings of paranoia or anxiety. Long-term side effects may include addiction, decreased mental ability in those who started as teenagers, and behavioral problems in children whose mothers used cannabis during pregnancy.[21] Studies have found a strong relation between cannabis use and the risk of psychosis, though the cause-and-effect relationship is debated.Από την ελληνόφωνη WikipediaTo ίδρυμα British Lung Foundation διαπίστωσε ότι η πίσσα από τσιγαριλίκια κάνναβης περιέχει 50% περισσότερες τοξίνες που προκαλούν καρκίνο από τα τσιγάρα που κατασκευάζονται από καπνό. Μόνο 3 τσιγαριλίκια κάνναβης μπορεί να προκαλέσουν την ίδια βλάβη στους πνεύμονες όπως ένα ολόκληρο πακέτο των 20 τσιγάρων. Το χρόνιο κάπνισμα κάνναβης συνδέεται με το βήχα, παραγωγή πτυέλων, δύσπνοια, και άλλα συμπτώματα της χρόνιας βρογχίτιδας. Οι τακτικοί καπνιστές κάνναβης παρουσιάζουν παθολογικές αλλαγές στα κύτταρα των πνευμόνων παρόμοια με εκείνα που προηγούνται της ανάπτυξης του καρκίνου του πνεύμονα στους καπνιστές καπνού. Το 2013 μια αναθεώρηση, συγκρίνοντας από μελέτες διαφορετικές δομικές και λειτουργικές απεικονίσεις, έδειξαν μορφολογικές αλλοιώσεις του εγκεφάλου σε χρήστες κάνναβης, που ενδεχομένως να συσχετίζονται με την χρήση κάνναβης. Στοιχεία δείχνουν ότι η χρήση κάνναβης μπορεί να επιδεινώσει τα ψυχωτικά συμπτώματα και να αυξήσουν τον κίνδυνο υποτροπής. Το 2014 μια ανάλυση απο 31 ερευνών βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κάνναβης και το άγχος. 1 στους 6 νέους χρήστες κάνναβης, θα εξαρτηθούν.Ασύγκριτα καλύτερο από εμπεριστατωμένη και σφαιρική κάλυψη του όλου θέματος, το ντοκιμαντέρ του TV5 που εμφανίστηκε κάνα δυο φορές στους τηλεοπτικούς δέκτες.Ανήλικοι και έφηβοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως το άρθρο παρά την ..προσπάθεια (;) δεν αναφέρεται σε ..βιταμίνες.