Παιδιά χαλαρώστε: Ήρθαν τα ελληνικά προϊόντα κάνναβης και μόλις τα δοκιμάσαμε!

Παιδιά χαλαρώστε: Ήρθαν τα ελληνικά προϊόντα κάνναβης και μόλις τα δοκιμάσαμε! Facebook Twitter
Η συγκεκριμένη κάνναβη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και στην ουσία συνιστάται ως ηρεμιστικό, αγχολυτικό και καταπραϋντικό.
0

Περνώντας μια βόλτα από το αγαπημένο μου κατάστημα με βιολογικά προϊόντα, το Groceristas στο Παγκράτι, το μάτι μου πέφτει πάνω σε ένα σακουλάκι που γράφει «Ακατέργαστοι Ανθοί Κάνναβης».

«Κρατάς το πρώτο ελληνικό βιολογικό τσάι από κάνναβη» με προλαβαίνει πριν καν τον ρωτήσω ο Παναγιώτης που τρέχει το μαγαζί. «Είναι ένα 100% φυσικό και βιολογικό προϊόν ελληνικής παραγωγής. Το καλλιεργεί ένας συνεταιρισμός από τον Βόλο, συγκεκριμένα ο Kannabio στην Κοκκίνα Μαγνησίας».

Ο Παναγιώτης με προτρέπει να το πάρω για δοκιμή. Είναι, λέει, ό,τι πρέπει για αφέψημα, άτμισμα ακόμα και μαγείρεμα. «Δεν θα την «ακούσεις» αν αυτό είναι που φοβάσαι» με καθησυχάζει.

Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει εδώ και τέσσερα χρόνια την καλλιέργεια «βιομηχανικής κάνναβης», της κάνναβης δηλαδή που περιέχει χαμηλές ποσότητες της δραστικής ψυχοτρόπου ουσίας THC.

Τα πρώτα χρόνια οι καλλιέργειες ήταν πειραματικές, μετά την πρόσφατη όμως ανακοίνωση της Πολιτείας σχετικά με την φαρμακευτική κάνναβη και την εν δυνάμει εναρμόνιση της Ελλάδας με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, πολλοί αγρότες αλλά και καταναλωτές περιμένουν ότι σύντομα θα μπορέσουν να έχουν κάνναβη που θα προορίζεται για ιατρική χρήση.

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθάει στην μνήμη και την πέψη αλλά και θετική επίδραση στην αυπνία, την ημικρανία, την ναυτία, σε χρόνιους πόνους, στην χοληστερήνη, στην αρτηριακή πίεση και στη ρύθμιση της στάθμης του σακχάρου.

Η κανναβιδιόλη - αλλιώς cbd- όπως λέγεται η ουσία την οποία περιέχεται σε αυτό το είδος της κάνναβης ενεργοποιείται, όπως λέει ο Παναγιώτης, με πρόσμιξη ελαίων ή γάλατος, καθώς και με ατμοποίηση ή θέρμανση.

«Στην ουσία αν πρόκειται να φτιάξεις ρόφημα, θα προσθέσεις σε νερό που βράζει μια μικρή ποσότητα ακατέργαστου ανθού κάνναβης μαζί με λίγες σταγόνες από κάποιο έλαιο ή γάλα.

Εμείς εδώ προτιμάμε το λάδι ή γάλα καρύδας γιατί έχει πολύ ελαφρύ άρωμα αλλά και το ελαιόλαδο ή το αγελαδινό γάλα μια χαρά δουλειά θα κάνουν.

Αφού τα βράσεις για λίγη ώρα όλα μαζί, θα τα κατεβάσεις από τη φωτιά και θα τα αφήσεις για λίγα λεπτά σκεπασμένα για να βγάλει η κάνναβη τα έλαιά της και έπειτα θα σερβίρεις.

Διαφορετικά μπορείς να την ατμίσεις ή να την καπνίσεις. Και σε συμβουλεύω να μην βάλεις καθόλου καπνό στο τσιγάρο για να είναι πιο υγιεινό».

Αυτά μου λέει ο Παναγιώτης κι εγώ κάθομαι και τον κοιτάω σαν χάνος, λιγάκι σαστισμένη ομολογώ, μια και μέσα μου πλανάται έντονα η αμφιβολία για το αν και κατά πόσο ισχύουν όλα όσα μου λέει.

Με ψυχολογεί με τη μια γιατί αμέσως μετά αρχίζει να μου λέει πόση μεγάλη προκατάληψη υπάρχει ακόμα σε σχέση με τα προϊόντα κάνναβης.

«Οι πιο πολλοί νομίζουν αν καταναλώσουν κάτι που έχει μέσα βιομηχανική κάνναβη θα "κάνουν κεφάλι" όπως θα έκαναν αν κάπνιζαν ένα τσιγαριλίκι. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, εξακολουθείς να έχεις διαύγεια.

Η συγκεκριμένη κάνναβη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και στην ουσία συνιστάται ως ηρεμιστικό, αγχολυτικό και καταπραϋντικό.

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθάει στην μνήμη και την πέψη αλλά και θετική επίδραση στην αυπνία, την ημικρανία, την ναυτία, σε χρόνιους πόνους, στην χοληστερήνη, στην αρτηριακή πίεση και στη ρύθμιση της στάθμης του σακχάρου.

Κυρίως όμως αυτοί που αγοράζουν αυτούς τους ανθούς από το μαγαζί μας είναι άτομα που θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους.

Στο Groceristas σερβίρουν και διάφορα άλλα προϊόντα με κάνναβη: Σούπες, σαλάτες αλλά και ροφήματα. «Μπορείς να την προσθέσεις κυριολεκτικά παντού», μου λέει με ενθουσιασμό ο Παναγιώτης.

«Μέχρι πρότινος είχαμε και μια γραβιέρα με κάνναβη, αλλά έχει καιρό να μας έρθει», μου λέει.

Αργότερα, όταν ψάχνω τα σχετικά με τη γραβιέρα βρίσκω ότι όντως οι ιδιοκτήτες του τυροπωλείου Τσέλιγκας Delicatessen στον Πειραιά, συγκεκριμένα ο ∆ηµήτρης Καµπάκης και η σύζυγός του, συνεργάστηκαν με ένα τυροκομείο στην ορεινή Αργολίδα και χρησιμοποιώντας την κάνναβη ως πρόσθετο συστατικό σε τυροκοµικά προϊόντα κυκλοφόρησαν αρχικά, σε περιορισµένες ποσότητες, μια γραβιέρα κάνναβης που ονόμασαν "Τσίλιγκο", και την οποία φιλοδοξούν να βγάλουν, στην συνέχεια, σε µαζικότερη παραγωγή αφού υπάρχει τεράστιο καταναλωτικό ενδιαφέρον.

Πριν κάποιες μέρες μάλιστα θυμήθηκα ότι δοκίμασα στο Παντολωλείο του κ. Αλεξανδρή στην Ηλιούπολη ένα ωραίο αλοιφώδες τυρί, από το τυροκομείο Καϊδαντζή που έχει έδρα εδώ στην Αττική, ονόματι Σταμνοτύρι το οποίο έχει μέσα σπόρους κάνναβης.

Ψάχνοντας πάντως σχετικά με τα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβη κατάλαβα ότι έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε THC, χαμηλότερη του 0.2%, και είναι τόσο μικρή ώστε αποκλείεται η ευφορική- ψυχαγωγική του χρήση.

Αντιθέτως οι ίνες, τα φύλλα, το λάδι και τα σπόρια του φυτού δίνουν τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία.

Οι σπόροι και το λάδι από κλωστική κάνναβη έχουν πολύ υψηλή θρεπτική αξία, περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, Ω3 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, μέταλλα και βιταμίνες.

Παιδιά χαλαρώστε: Ήρθαν τα ελληνικά προϊόντα κάνναβης και μόλις τα δοκιμάσαμε! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Groceristas, Σπύρου Μερκούρη 50, Παγκράτι

Τσέλιγκας Delicatessen, Π. Φύσσα 52, Κερατσίνι

Παντοπωλείο Αλεξανδρής, Ηρώων Πολυτεχνείου 30, πλ. Αεροπορίας, Ηλιούπολη

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ