ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Η ΠΓΔΜ προτείνει το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Η ΠΓΔΜ προτείνει το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» Facebook Twitter
Andrea Bonetti
15

Για ένα νέο όνομα που έχει καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η πλευρά της ΠΓΔΜ, κάνουν λόγο τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα που επικαλούνται διπλωματικές πηγές, πρόκειται για το όνομα το «Republika Ilindenska Makedonija», δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», το οποίο θα ισχύει για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Μέχρι τώρα το φως της δημοσιότητας έχουν δει άλλα πέντε ονόματα. Αυτά είναι τα: «Republika Nova Makedonija/Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», «Republika Severna Makedonija/Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», «Republika Gorna Makedonija/Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», «Republika Vardarska Makedonija/Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» και «Republika Makedonija (Skopje)/Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, την νέα πρόταση κατέθεσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, στη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, στη Σόφια.

Η νέα αυτή ονομασία που φημολογείται, έχει αναφορά στο ιστορικό ορόσημο του Ιλιντεν (Αγίου Ηλία) και στην ένοπλη εξέγερση εναντίον των Οθωμανών του «μακεδονικού έθνους», σύμφωνα με τα Σκόπια.

Η λέξη «Ilinden» στα ελληνικά σημαίνει η «Ημέρα του Προφήτη Ηλία» και πρόκειται για την ημέρα κατά την οποία το 1903 σημειώθηκε η εξέγερση κατά του οθωμανικού ζυγού στην κωμόπολη Κρούσεβο της ΠΓΔΜ.

Η εξέγερση επνίγη στο αίμα από τα οθωμανικά στρατεύματα άλλα έκτοτε, καταχωρήθηκε στην συλλογική συνείδηση του σλαβομακεδονικού στοιχείου ως εθνικό ορόσημο και μέχρι πρόσφατα ο εορτασμός του αποτελούσε σημείο τριβής με την Βουλγαρία.

Η εξέγερση της 20ης Ιουλίου του 1903, θεωρείται το πρώτο θεμέλιο του «μακεδονικού κράτους» στην χώρα αυτή όπου αποκαλείται το «πρώτο Ιλιντεν» και η ημέρα αυτή (2 Αυγούστου με το Ιουλιανό ημερολόγιο) αποτελεί εθνική εορτή.

Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την ελληνική πλευρά.

Πολιτική
15

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

9 σχόλια
Μπράβο Ελλάδα, μπράβο Σερβία. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα νέο έθνος στην νεότερη ιστορία της Ευρώπης, τον 20ό αιώνα! Βέβαια στα Βαλκάνια πέρα από το νέο έθνος αυτό, έχουμε το νέο 'έθνος' της Μολδαβίας.Βούλγαροι ένιωθαν τότε, Βούλγαροι που τα σπίτια τους μείνανε εκτός των ορίων του τότε Βουλγαρικού κράτους, υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ήταν Βούλγαροι. Βούλγαροι που μένανε στην Μακεδονία, περιοχή της τότε Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Δηλαδή ναι, έμεναν στην Μακεδονία. Μα δεν ήταν Μακεδόνες! Βούλγαροι ήταν που μάχονταν για την απελευθέρωσή τους από τους Οθωμανούς Τούρκους, και ζητούσαν την ενσωμάτωσή τους με την Βουλγαρία, τους ομοεθνείς τους δηλαδή! Μάχονταν από την Φλώρινα μέχρι το Πετρίτσι, κι από το Κιλκίς μέχρι την Σκόπιε! Απελευθέρωσαν ακόμα και περιοχές απο τους Οθωμανούς, μάχονταν, όπως και Έλληνες στην ίδια περιοχή και λίγο νοτιότερα!Και τα κατάφεραν! Έλληνες, Βούλγαροι και Σέρβοι, με κοινό εχθρό τους Οθωμανούς, παλέψαμε όλοι εναντίον τους. Υποσχεθήκαμε στην Βουλγαρία το μεγαλύτερο τμήμα της τότε Μακεδονίας (Βόρεια Μακεδονία) καθώς κατοικούνταν από Βούλγαρους. Και νικήσαμε τους Οθωμανούς όλοι μαζί! Κι έγινε το μοίρασμα σύμφωνα με τις μάχες. Μα Έλληνες, Βούλγαροι και Σέρβοι, όλοι θέλαμε πιο πολλά. Οι Έλληνες τα μέρη με μειονότητες ελληνικές, Βούλγαροι μέρη με πλειονότητα τότε πληθυσμούς βουλγαρικούς (στην σημερινή δική μας βόρεια Κεντρική Μακεδονία), και οι Σέρβοι απλά ζητούσαν πιο πολλά εδάφη σε μέρη που Σέρβοι δεν υπήρχαν, απο το Μοναστήρι μέχρι την Σκόπιε. ´Ελληνες και Σέρβοι γίναμε ένα μέτωπο. Κι οι Βούλγαροι χάσανε. Η βόρεια Μακεδονία πέρασε στους Σέρβους. Όνομα και βάπτισμα αυτής? Νότια Σερβία. Οι κάτοικοι της? Σέρβοι, νότιοι Σέρβοι. Γίνανε οι Βούλγαροι Σέρβοι. Και μετά Γιουγκοσλάβοι. Μα ποτέ δεν ένιωσαν ίδιοι με τους Σέρβους. ´Αλλη γλώσσα, άλλος πολιτισμός και παραδόσεις. Και σπάει η Γιουγκοσλαβία το '90. Ποια η σχέση ανάμεσα σε αυτους και τους κατοίκους της Βουλγαρίας μετά από 80 χρόνια? Ποια η εθνική συνείδηση?Και γεννήθηκε το 'Μακεδονικό' έθνος. Είναι έγκλημα. Όχι για την Ελλάδα, όχι για τον Μέγα Αλέξανδρο. Για την ίδια την Ιστορία είναι έγκλημα. Μα όσο κι αν αυτό είναι προϊόν εθνογένεσης, το 2018 είναι μια πραγματικότητα.Μακεδονία του Ιλίντεν, λοιπόν. Του Ιλίντεν, κίνημα για το οποίο οι Βούλγαροι ιδρυτές του έχυσαν αίμα. Κι όλα αυτά, για να φτιαχτεί ένα καινούριο έθνος, το 'μακεδονικό'. Με μία καθόλου εθνικιστική Βουλγαρία του 21ου αιώνα όμως πλέον, μπορεί να γίνει μία αποδεκτή λύση. Μακριά από την Αρχαία Μακεδονία.Εύχομαι για το καλύτερο, όντας μάλιστα Έλληνας, ´Ελληνας Μακεδόνας. Ελπίζω σε δύο κράτη συμμάχων και φίλων, και μόνο μια γραμμή στον χάρτη να μας χωρίζει.
Προτείνω το "Makedonija του Irredent"(Irredentism: ο αλυτρωτισμός)irredentist:a person advocating the restoration to their country of any territory formerly belonging to it.from Italian "irredentista": "(Italia) irredenta" = "unredeemed (Italy").Irredentists ενδεχομένως να είναι και οι Σκοπιανοί οδοντίατροι που κάνουν χρυσές δουλειές τα τελευταία χρόνια χάρις στους Βορειοελλαδίτες πελάτες τους.(Οι παλαιότεροι εξ ημών ίσως να θυμούνται και την Irident Plus "όλες οι άλλες είναι απλώς οδοντόκρεμες"--προσοχή στην ορθογραφία).
Καπηλεύονται όλα τα μακεδονικά προϊόντα εδώ και δεκαετίες...τα δικά τους προΐοντα γράφουν πάνω σκέτη Μακεδονία εννοείται, και έτσι ο κόσμος ταυτίζει τα Σκόπια με την Μακεδονία.. γιατί όταν αυτοί έκαναν την προπαγάνδα τους από το 1920, εμείς σφυρίζαμε χαρωπά.. και τώρα βάλανε ένα ζαεφ να περάσει το όνομα, για να βάλουν μετά κάποιον άλλον πιο ιμπεριαλιστη να χρησιμοποιήσει αυτό το όνομα, το ΝΑΤΟ και πάει λέγοντας το σχέδιο προχωρά.
Χμμμ... νοτ μπαντ! Εμας μας βολευει μια χαρα. Κατι μου λεει ομως οτι η Βουλγαρια θα εχει καποια θεματακια (διοτι θεωρουν την σταση του Ιλιντεν δικη τους) οποτε μπορει να κινητοποιησουν το φιλοβουλγαρικο στοιχειο στα Σκοπια εναντιον
Μόνο τό Άνω, Νέα ή Βόρεια πρέπει να γίνει αποδεκτό. Μόνο έτσι θα τους λένε παγκοσμίως Northern Macedonians, Upper Macedonians, New Macedonians. Αλλιώς πώς θα τους λένε; Macedonians-Skopje ή Macedonians-Ilinden?- Where are you from?- I'm Macedonian-Ilinden. Χαχαχαχαχαχα :-) Ελπίζω να μη δεχτούν οι δικοί μας αυτές τις βλακείες γιατί θα έχουμε χάσει τα πάντα. Αλλά είναι τόσο άχρηστοι που είναι ικανοί για το χειρότερο.
Το έψαξα λιγάκι και κατά την επανάστασή τους εκείνη στην οποία αναφέρεται το όνομα που θέλουν κρατούσαν τη σημαία της "Μεγάλης Μακεδονίας" που ζητούν τη δική μας Μακεδονία. Τελικά ο Ζάεφ πολύ πονηρός είναι και αναρωτιέμαι αν μπήκε στον κόπο να το ψάξει λίγο κι ο δικός μας πρωθυπουργός ή αν απλά είπε εντάξει καλό είναι και το δέχτηκε όπως είναι. Το όνομα αυτό μόνο αλυτρωτισμό κρύβει. Τελικά βλέπω πως πρέπει να σκληρύνουμε την στάση μας και απλά να δώσουμε ένα τελεσίγραφο περί μη χρήσης του ονόματος Μακεδονία και οτιδήποτε άλλο αυτό σημαίνει κι αν θέλουν το δέχονται αν δε θέλουν δεν το δέχονται. Κακό δικό τους. Εμείς είμαστε ήδη εντός Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Δε χάνουμε κάτι.