Γερμανικός Τύπος: «Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα»

Γερμανικός Τύπος: «Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα» Facebook Twitter
9

Παραλληλισμούς με την ελληνική κρίση κάνουν πολλοί γερμανοί αρθρογράφοι στα ρεπορτάζ για τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, παραπέμποντας ωστόσο σε σημαντικές διαφορές.

Σε αναλυτικό άρθρο στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου n-tv γίνεται άμεση σύγκριση της Ιταλίας με την Ελλάδα, στην οποία ο δημοσιογράφος εντοπίζει τις ομοιότητες, αλλά κυρίως τις διαφορές.

«Είναι το ίδιο όπως και με την Ελλάδα. Η ισχυρή στην Ευρωζώνη Γερμανία επιμένει συστηματικά σε ένα πρόγραμμα λιτότητας και δεν βλέπει ποιες συνέπειες θα είχε αυτό για στη χώρα. Την ίδια ώρα η Ιταλία σκόπιμα αγνοεί την αναγκαιότητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα έφερναν ανάπτυξη.

Όπως και με το παλιό δίδυμο Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη έτσι και τώρα όλα δείχνουν ότι μια νέα ιταλική κυβέρνηση θα προκαλέσει σύγκρουση.

Τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα δεν θα εγκαταλείψουν έτσι απλά τις κεντρικές τους (σ.σ. προεκλογικές) δεσμεύσεις. Και αυτές οι δεσμεύσεις δεν συμφωνούν με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Έτσι η σύγκρουση μοιάζει αναπόφευκτη».

Μεγαλύτερο βάρος η Ιταλία

 

Το άρθρο συνεχίζει: «Αυτό οφείλεται επίσης στο γεγονός ότι η Ιταλία έχει καλύτερη διαπραγματευτική θέση απ' ό,τι η Ελλάδα. Η έξοδος της Ιταλίας από την Ευρωζώνη θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη και ακόμη πιο απρόβλεπτη απ' ό,τι το Grexit. Η οικονομία της Ιταλίας είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την ελληνική. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 2,4 τρις €, δηλαδή επτά φορές μεγαλύτερο απ' ότι της Ελλάδας και τέταρτο μεγαλύτερο παγκοσμίως. Στο μεταξύ το χρέος της Ιταλίας κυμαίνεται στο 132% επί του ΑΕΠ, που είναι δυο φορές πιο πάνω από το 60% που επιτρέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Όπως στην ελληνική κρίση έτσι κι εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος να παιχτεί ένα Chicken Game. Πρόκειται για γνωστή τακτική διαπραγμάτευσης κατά την οποία δίνει κανείς την εντύπωση στον αντίπαλό του ότι δεν διστάζει να φτάσει στα άκρα. Στόχος είναι να υποκύψει ο αντίπαλος από φόβο. Ταυτόχρονα όμως υπάρχει ο κίνδυνος να μην υποχωρήσει καμία πλευρά και να χάσουν στο τέλος και οι δυο».

Πολλές νύχτες συζητήσεων

 

Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε από το Βερολίνο ότι υπάρχει η βούληση για συνεργασία με την Ιταλία, αλλά 'έχουμε φυσικά και ορισμένες αρχές'. Η ΕΕ έβγαλε την Ελλάδα από το ζενίθ της κρίσης και 'θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πετύχει το ίδιο και με την Ιταλία', όπως είπε».

Στις ίδιες δηλώσεις αναφέρεται και η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung προσθέτοντας: «'Φυσικά και μπορεί να υπάρξουν δύσκολες συζητήσεις με μια νέα κυβέρνηση στη Ρώμη.

Ωστόσο όπως είπε η Άγκελα Μέρκελ με τον τρόπο αυτό θέλησε να θυμίσει την περίοδο που ανέλαβε η νέα ελληνική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και με αυτόν, σύμφωνα με την ίδια, χρειάστηκαν πολλές 'νύχτες συζητήσεων' μέχρι να τα βρουν. 'Θα πρέπει να ανταποκριθώ σε αυτό γιατί η Ιταλία είναι ένα σημαντικό μέλος της ΕΕ' όπως είπε η καγκελάριος».

Η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung εντοπίζει ευθύνες για την πολιτική κρίση στην Ιταλία και στο εξωτερικό: «Οι περασμένες εβδομάδες στην Ιταλία έφεραν διαδοχικές αποτυχίες - και εκτός συνόρων. Πέρα από τις πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό θα πρέπει να αναρωτηθούν για τις ευθύνες τους και εκείνοι που δημιούργησαν 'φασαρία' στο εξωτερικό. Διότι το γεγονός ότι οι λαϊκίστικες δυνάμεις κατάφεραν να γίνουν τόσο ισχυρές οφείλεται εν μέρει και στην αλαζονεία με την οποία συχνά κάποιοι αντιμετωπίζουν την Ιταλία».

Mε πληροφορίες από Deutsche Welle,

Διεθνή
9

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Φαντάζομαι ότι ο μεγάλος επαναστάτης και τακτικιστής Αλέξης, το φωτεινό αυτό μυαλό που αγαπάει τον φτωχό και πεινασμένο Λαό και θέλει να αλλάξει την Ευρώπη, θα βρίσκεται αυτήν ακριβώς την στιγμή σε επαφή με τους Ιταλούς ομοϊδεάτες του προκειμένου να συστήσουν την Μεγάλη Συμμαχία του Νότου και να τιμωρήσουν τους κακούς Γερμανούς. (Ή μήπως δεν τρέχει, ούτε και θα γίνει τίποτα; Ακούω πως έχει και "μπαλίτσα" όπου νά'ναι).
Δεν λέω αυτό, άλλωστε ο Αλέξης είναι ικανός μόνο για να κοροϊδεύει τους αφελείς, και για τίποτε περισσότερο. Λέω απλά πως θα περίμενε κανείς να αδράξει την ευκαιρία που φαίνεται να τού προσφέρεται τώρα που η Ιταλία έχει λαϊκιστές σαν αυτόν και τον Καμμένο, και να ξαναρχίσει το αντάρτικο με Βερολίνο/Βρυξέλλες. Υποτίθεται πως το ´15 δεν ήταν ώριμες οι συνθήκες για κατι τέτοιο--τώρα που έχει συμμάχους στην Ιταλία, τι να τον σταματά, άραγε;
Η Γερμανία όλο σε προγράμματα λιτότητας προτρέπει. Αναρωτιέμαι με τόση λιτότητα ποιος θα αγοράζει τα πανάκριβα αυτοκίνητά της. Δε σκέφτεται ότι εμμέσως θα ζημιωθεί κι εκείνη; Δε μπορεί να στηρίζεται συνεχώς η οικονομία της στα χαμηλά επιτόκια επειδή οι αγορές ευνοούν εκείνη λόγω της κατάστασης των άλλων χωρών. Της έκατσε καλά με την Ελλάδα γιατί είμαι μια μικρή χώρα με μικρή οικονομία. Δε νομίζω να της κάτσει το ίδιο καλά με την Ιταλία, μη χαίρεται λοιπόν.
- Η Γερμανία δεν υποχρεώνει καμία χώρα σε λιτότητα. Όποια χώρα βγάζει λεφτά, μπορεί να τα ξοδεύει όπως θέλει.- Αυτό που υποχρεώνει η Γερμανία τις άλλες χώρες είναι να μην δανείζονται σε ευρώ, λεφτά που δεν είναι σίγουροι πως θα τα ξεπληρώσουν. Ο λόγος είναι ότι η Γερμανία μπαίνει σιωπηλός εγγυητής σ' αυτά τα δάνεια, καθότι το ευρώ είναι το μάρκο με άλλο όνομα.- Ασφαλώς και η Γερμανία θέλει να πουλάει όσο περισσότερα αυτοκίνητα μπορεί. Αλλά όχι με δανεικά χρήματα, που μπορεί στο μέλλον να χρειαστεί να τα πληρώσει η ίδια.- Η οικονομία της Γερμανίας δεν στηρίζεται στα φτηνά επιτόκια, αλλά στο τεράστιο ΑΕΠ της (3.7 τρις δολ), δηλαδή στην τεράστια παραγωγή της.- Οι Γερμανοί θα συμπεριφερθούν πολύ χειρότερα στην Ιταλία, απ' ότι στην Ελλάδα. Απλά θα την αφήσουν να χρεοκοπήσει εντός του ευρώ.
Δεν σκέφτονται οι Γερμαναράδες ότι με τα προγράμματα λιτότητας δεν θα πουλάει η Μερσεντές, μα τι βλάκες, πάνε να τους κάνεις ένα μάθημα οικονομίας να τους εξηγήσεις τι θα γίνει αν σταματήσει να πουλάει η Μερσεντές στην Ιταλία.Αλήθεια όμως, εκτός ότι το επιχείρημα αυτό είναι βλακώδες και αρκετά παρωχημένο, τόλμησες να μπεις σε Post με οικονομικά όπου μπήκα κι εγώ και να κάνεις σχόλιο; Δεν έχετε πια καμία αίσθηση αυτοσυντήρησης; Θες να σε αρχίσω στα οικονομικά και να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι;--
Με τους όποιους τριγμούς μπορεί να προκαλέσει μία έξοδος της Ιταλίας από το ευρώ, εύχομαι πραγματικά να γίνει. Κάποια στιγμή θα πρέπει οι Ευρωπαίοι πολίτες να δουν τι θα πει να πέσεις θύμα λαϊκισμού. Μακάρι να γίνει αυτό στην Ιταλία. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε .
Οι πιθανότητες να φύγει η Ιταλία από το ευρώ είναι μία στο εκατομμύριο. Οι Ιταλοί πολιτικοί που υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, θα πουλήσουν λίγο εθνικό τσαμπουκά στο εξωτερικό, θα δοξαστούν ως ήρωες στο εσωτερικό και όταν θα έρθει η ώρα της απόφασης θα βγάλουν έρπη και θα γυρίσουν σαν βρεγμένες γάτες πίσω.
Ή Ιταλία ,εκτός από ιδρυτικό μέλος της Ε.Ε., είναι κράτος που δεν "παίρνει" μόνο,αλλά "πληρώνει" πολλά,για τις υπόλοιπες χώρες .Άρα,αν φύγει, θα πρέπει το κενό στην χρηματοδότηση των κονδυλίων στην Ε.Ε. να το καλύψουν άλλοι.Αυτό είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που θα προκύψουν.Κι όλα αυτά ενώ έχει φύγει το Η.Β..Δεν μιλάμε απλά για "τριγμούς",λοιπόν.