Σαντορίνη: Τι συμβαίνει με τα γαϊδούρια στο νησί - Ο δήμαρχος και οι φιλοζωικές απαντούν για τις εικόνες ντροπής

Σαντορίνη: Τι συμβαίνει με τα γαϊδούρια στο νησί - Ο δήμαρχος και οι φιλοζωικές απαντούν για τις εικόνες ντροπής Facebook Twitter
EUROKINISSI/KLODIAN LATO
10

Πολλές ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, με ένα γαϊδουράκι που μετά βίας περπατά κουβαλώντας μεγάλο βάρος στην πλάτη του, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το θέμα των συνθηκών διαβίωσης και της εκμετάλλευσης των ζώων αυτών στη Σαντορίνη

Στο επίμαχο βίντεο που ανήρτησε χρήστης του Facebook, φαίνεται το εξαντλημένο ζώο να κουβαλά μία στοίβα από μαύρες σακούλες, οι οποίες το δυσκολεύουν τόσο στο να περπατήσει, όσο και το να σταθεί όρθιο στα σοκάκια του νησιού.

Το θέμα των γαϊδουριών της Σαντορίνης είχε φτάσει ακόμη και στο βρετανικό Τύπο, όπου η Daily Mail είχε καταγγείλει σε αφιέρωμά της, τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων αυτών, τα οποία κάτω από συχνά υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να συμπληρώνουν ακόμα και δεκάωρα εξαντλητικών δρομολογίων στα απότομα δρομάκια του νησιού.

Τα γαϊγουράκια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής εικόνας της Σαντορίνης, τα οποία σε καθημερινή βάση, εδώ και δεκαετίες, κάνουν τέσσερις με πέντε φορές την ίδια διαδρομή, ανεβαίνοντας τα 520 πλακόστρωτα σκαλοπάτια που οδηγούν από το λιμάνι στα Φηρά, μεταφέροντας τους τουρίστες. 

 

Με αφορμή το βίντεο που κυκλοφόρησε, το LIFO.gr επικοινώνησε με το δήμαρχο Σαντορίνης, κ. Νίκο Ζώρζο, για να μας δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό.

Μιλώντας για το θέμα, ο κ. Ζώρζος διευκρίνισε ότι το γαϊδουράκι που εμφανίζεται στο συγκεκριμένο βίντεο δεν είναι από τα ζώα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τουριστών. Ο δήμος έχει σύμβαση με μία εταιρεία αποκομιδής σκουπιδιών η οποία συνεργάζεται με ιδιοκτήτη γαϊδουριών για τη μεταφορά σκουπιδιών, σε περιοχές που τα απορριμματοφόρα δεν μπορούν να περάσουν και δεν υπάρχει δυνατότητα οποιασδήποτε άλλης πρόσβασης. 

Όπως ανέφερε στο LIFO.gr, o δήμος έχει αποστείλει έγγραφο στη συγκεκριμένη εταιρεία ζητώντας εξηγήσεις για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «όταν υποκύπτει κάτι στην αντίληψή μας, το διερευνούμε άμεσα μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών και γίνονται έλεγχοι».

Διευκρίνισε παράλληλα, ότι σε όλους τους παλιούς οικισμούς της Σαντορίνης, η πρόσβαση με απορριμματοφόρα δεν είναι δυνατή, με αποτέλεσμα όλες οι μεταφορές απορριμμάτων γίνονται με υποζύγια. Το ζήτημα της μεταχείρισης όμως είναι άλλο θέμα.

Ο κ. Ζώρζος ανέφερε ότι όποτε είναι δυνατόν και υπάρχει κάποια αναφορά, γίνονται έλεγχοι και από το δήμο και από την αστυνομία, όμως επεσήμανε το πρόβλημα που υπάρχει στο νησί με την υποστελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών.

«Σε ένα νησί των 5.500.000 διανυκτερεύσεων, η υποστελέχωση των υπηρεσιών αποτελεί μεγάλο πρόβλημα» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε το νησί, αποτελεί το δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό και με το βάρος της τουριστικής κίνησης που σηκώνει δεν αντιμετωπίζεται σωστά από την πολιτεία. Αντιθέτως, αντιμετωπίζεται με οριζόντιες αποφάσεις. 

Σαντορίνη: Τι συμβαίνει με τα γαϊδούρια στο νησί - Ο δήμαρχος και οι φιλοζωικές απαντούν για τις εικόνες ντροπής Facebook Twitter
Πηγή: ippothesis.gr

Ερωτηθείς αν υπάρχει καταγραφή των γαϊδουριών ή των ημιονηγών τους, ο κ. Ζώρζος ανέφερε ότι όσοι κάνουν έναρξη επαγγέλματος για να γίνουν ημιονηγοί, αυτοί είναι καταγεγραμμένοι και έχουν άδειες. 

Τόνισε παράλληλα ότι σαν δήμαρχος «υποχρέωσή του είναι να προστατεύσει και τον τόπο». Θεωρεί καθήκον του να ερευνά τα περιστατικά που πέφτουν στην αντίληψή του, είτε από καταγγελίες είτε από δημοσιεύσεις σε μέσα ενημέρωσης, όμως επεσήμανε ότι πρέπει να «ερευνούμε πάντα την πραγματική πλευρά των πραγμάτων». 

Ωστόσο ο δήμαρχος προσπαθεί να κατεβάσεις τους τόνους και λέει χαρακτηριστικά πως είναι σημαντικό και πρέπει να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις κακομεταχείρισης, όμως κάποιες φορές περιστατικά λαμβάνουν άλλες διαστάσεις από αυτό που πραγματικά ισχύει. Βέβαια ξεκαθαρίζει ότι δεν αναφέρεται στο πρόσφατο περιστατικό, το οποίο είναι υπό διερεύνηση.

«Ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει στην επαρχία και είναι αγρότης έχει διαφορετική προσέγγιση για τα ζώα του από έναν άνθρωπο της πόλης» είπε αναφερόμενος στους ημιονηγούς που μεταφέρουν τουρίστες. «Οι άνθρωποι αυτοί αγαπούν τα ζώα τους. Απλά έχουν διαφορετική προσέγγιση από τον ξένο, για παράδειγμα, που ζει στο Λονδίνο. Θεωρούν ότι όπως και οι ίδιοι, τα ζώα κάνουν τη δουλειά τους», ανέφερε. 

 

«Στις αγροτικές κοινωνίες, το να μεταφερθεί ένας άνθρωπος από υποζύγιο θεωρούνταν και θεωρείται ακόμη φυσιολογικό, ενώ αντιθέτως σε έναν άνθρωπο της πόλης μπορεί να φαίνεται απάνθρωπο. Είναι θέμα διαφορετικής αντίληψης. Το θέμα της κακομεταχείρισης όμως είναι διαφορετικό» ξαναείπε. 

Το LIFO.gr επικοινώνησε επίσης και με την υπεύθυνη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ», κα Ρόζα Ρούσσου για την υπόθεση του επίμαχου βίντεο.

Όπως μας ανέφερε η ίδια, «στην χώρα μας τα ιπποειδή θεωρούνται από την πλειοψηφία της κοινωνίας και των αρμόδιων αρχών άψυχα εργαλεία. Ειδικά σε περιοχές που συμβάλουν στην τουριστική οικονομία αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες ευζωίας».

«Ακούσαμε αρμόδιο να λέει πως οι περιπτώσεις κακοποίησης είναι η εξαίρεση. Αυτό μάλλον τον συμφέρει να διαδίδει. Οι περιπτώσεις κακοποίησης είναι ο κανόνας. Το βράδυ το ζώο εργάζεται σκληρά και την ημέρα αν δεν συνεχίσει την βραδινή εργασία τότε παστουρώνεται (δεμένο από τα πόδια) στα χωράφια, συνήθως χωρίς νερό και με ελάχιστο φαγητό. Κανείς δεν ξέρει κανείς δεν βλέπει» πρόσθεσε.

Τόνισε ότι για να βρεθεί λύση για την κατάσταση των ιπποειδών στην Ελλάδα πρέπει να σταματήσει η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή και αγορά τους από ζωέμπορους.

Σαντορίνη: Τι συμβαίνει με τα γαϊδούρια στο νησί - Ο δήμαρχος και οι φιλοζωικές απαντούν για τις εικόνες ντροπής Facebook Twitter
Πηγή: ippothesis.gr


«Δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να αφορά τα ιπποειδή εργασίας και όχι μόνο. Οι μόνοι νόμοι που προστατεύουν την ευζωία τους είναι εκείνοι που αφορούν όλα τα ζώα 1197/81, 4039/12. Για την μεταφορά και μετακίνηση τους είναι σε ισχύ ο 1/2005 όμως κανείς δεν τον εφαρμόζει. Ιπποειδή μεταφέρονται πάνω σε ανοικτές καρότσες ή δεμένα πίσω από συνήθως ακριβά αγροτικά μέσα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας» καταγγέλλει.

«Καμία αστυνομία, κανένας έλεγχος. Πρέπει η φιλοζωική να τρέξει να κάνει καταγγελία και όταν εκδικαστεί η υπόθεση το ζώο να μην υπάρχει πια. Και χωρίς κανένα τίτλο ιδιοκτησίας τι να αποδείξεις;» αναφέρει η κα Ρούσσου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπάρχει ηλεκτρονική βάση δεδομένων ώστε να γνωρίζουμε πόσα ιπποειδή υπάρχουν στην Ελλάδα, που βρίσκονται και ποιες είναι οι συνθήκες που ζουν.

«Μετά το ψήφισμα που έγινε σε συνεργασία με την animal action, όπου συγκεντρώσαμε 12.000 υπογραφές δημιουργήθηκε στο ΥΠΑΑΤ μια ομάδα εργασίας ώστε να ενσωματωθεί ο Κοινοτικός Κανονισμός 2015/262 που αφορά την υποχρεωτική σήμανση και καταγραφή. Μας έχουν υποσχεθεί τέλη Ιουνίου θα είναι έτοιμη η Υπουργική απόφαση. Υπόψιν πως δεν έχει εφαρμοστεί στην χώρα μας ούτε ο προηγούμενος κανονισμός 504 από το 2008!!! Κάποιοι προστατεύουν το παράνομο εμπόριο ιπποειδών και φροντίζουν τις πελατειακές τους σχέσεις εδώ και χρόνια» κατέληξε η υπεύθυνη του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών.

Το θέμα είχε αναδείξει τον περασμένο μήνα και το ραδιόφωνο της Σαντορίνης TopmelodyFM με φωτογραφίες:

Μια εικόνα χίλιες λέξεις αλλά αυτή τη φορά δε θα μείνει ούτε κρυφό, ούτε ασχολίαστο, ΑΡΚΕΤΑ ΠΙΑ με το μικρο μας μυστικό.
Κάθε νύχτα το ίδιο βιολί. Βαριούνται τα δίποδα να κατεβούν πάνω από μια δυο φόρες πάνω κάτω με τα ποδιά και υπερφορτώνουν τα ζωντανά και τα εξοντώνουν με τη βια. Μετά την διασκέδαση σας στην νυχτερινή Σαντορίνη δείτε με τα μάτια σας, καταγράψτε με τη κάμερά σας και διαδώστε, ώστε να μπουν όρια. Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες πριν τρις μέρες δηλαδή καθημερινή, Φανταστείτε σε λίγες ώρες, σαββατόβραδο, τι έχει να γίνει και πόσες ποσότητες σε βάρος και σε ύψος θα σηκώσουν σήμερα. Πέρσι από το βάρος κατρακυλουσαν στα σκαλιά μπροστά στα μάτια μας, κατάκοπα, τραυματισμένα με γυαλιά από μπουκάλια.

Σαντορίνη: Τι συμβαίνει με τα γαϊδούρια στο νησί - Ο δήμαρχος και οι φιλοζωικές απαντούν για τις εικόνες ντροπής Facebook Twitter
Σαντορίνη: Τι συμβαίνει με τα γαϊδούρια στο νησί - Ο δήμαρχος και οι φιλοζωικές απαντούν για τις εικόνες ντροπής Facebook Twitter
Ελλάδα
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία Αλέξανδρος: Βροχές και καταιγίδες σε ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα μέχρι το βράδυ, άνεμοι έως 9 μποφόρ

Ελλάδα / Κακοκαιρία Αλέξανδρος: Βροχές και καταιγίδες σε ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα μέχρι το βράδυ, άνεμοι έως 9 μποφόρ

Βροχές και καταιγίδες σε ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα μέχρι το βράδυ, άνεμοι έως 9 μποφόρ - Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο Καιρού
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
Το μεγαλύτερο έγκλημα όλων μας είναι ότι βαριόμαστε να σκεφτούμε. Τόσα χρόνια βλέπουμε τα βασανιστήρια, αλλά κανένας δεν αναρωτιέται το γιατί. Και έπρεπε να έρθουν ξένοι για μας δείξουν το προφανές. Κατά τα άλλα εμείς είμασταν τυφλοί;Στην Σαντορίνη φοβόμαστε ότι θα χάσουμε τουριστικά φράγκα. Και γι' αυτό μας πιάνει πηλάλα να δείξουμε πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Μόνο για τους τουρίστες. Η δική μας, η εγγενής ανθρωπιά, η ανθρωπιά εκείνη που την αποδεικνύεις ακόμα και όταν δεν σου κολλάνε χιλιάρικα στο κούτελο, είναι ανύπαρκτη. Αναρωτήθηκε κανένας σε τι συνθήκες ζουν τα γαϊδουρια στις μη - τουριστικές περιοχές;Αναρωτήθηκε κανένας, πως έφτασε ένα γαϊδούρι να πηγαίνει φορτωμένο στωϊκά τον δρόμο του; Εθελοντικά δεν το κάνει, ούτε αποτελεί κάποιο φυσικό ένστικτο να έχεις ένα σαμάρι και μια χοντροκώλα γερμανίδα στην πλάτη σου.Η απάντηση βρίσκεται στους άγριους ξυλοδαρμούς, που κρατάνε ΜΗΝΕΣ, πριν το ζώο βγει στον δρόμο για να μεταφέρει τουρίστες και εμπορεύματα.Αναρωτήθηκε κανείς, πόσα χρόνια ζουν τα γαϊδούρια της Σαντορίνης; Έκανε κανένας τον κόπο να το συγκρίνει με το φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής;Αλλά όταν ξέρεις ότι η απάντηση δεν θα σε βολέψει, τότε δεν κάνεις και την ερώτηση. Και αν δεν φοβόμασταν μη χάσουμε τουρίστες, ακόμα θα παριστάναμε τους χαζούς.Υ.Γ. Η κακοποίηση των ζώων είναι δυστυχώς τόσο φτηνή, που ακόμα και αν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, δεν θέλουμε να την ακούσουμε. Ο δήμαρχος της Σαντορίνης λέει χαζομάρες. Ένα μηχανάκι ή ένα ελαφρύ τρίκυκλο αποτελεί τεχνικά την καλύτερη λύση (πιο ευέλικτο, πιο γρήγορο από το γαϊδούρι). Αλλά όταν το να σαπίσεις στο ξύλο ένα ζώο είναι τόσο φτηνή διαδικασία, γιατί να ασχολιόμαστε με τρίκυκλα; Εκτός αν σε απειλήσουν οι τουρίστες ότι δεν θα σου φέρουν φράγκα, οπότε αρχίζεις τα τρεχαλητά και τις μουφα δικαιολογίες.Ναι ξέρω, η Σαντορίνη έχει πολλά καλντερίμια με σκαλοπάτια. Αλλά και γι αυτά υπάρχουν τεχνικές λύσεις που είναι καλύτερες από τα γαϊδούρια. Μιλάμε για το πιο φραγκάτο και χλιδάτο νησί της Ανατολικής Μεσόγειου. Αν δεν έχει η Σαντορίνη λεφτά για να αντιμετωπίσει πέντε σκαλοπάτια, τότε ποιός;Αλλά ξέχασα, είναι όλοι τους τόσο απασχολημένοι στο να κλέβουν το κράτος (δηλαδή όλους εμάς) που δεν μπορούν να ασχοληθούν με αυτό το πρόβλημα. Σακάτεψε κι εσύ ένα γαϊδουράκι για να κάνεις την δουλειά σου βρε αδερφέ, και τι έγινε να 'ούμε;
Νομίζω, πως μετά από όλα αυτά (άρθρο και σχόλια), το αυτοκόλλητο, "Είμαι γάιδαρος! Παρκάρω όπου γουστάρω", που τοποθετείται σε όσους παρκάρουν αυθαιρέτως και ανεξέλεγκτα όπου τους βολεύει, πρέπει να αλλάξει. Τραβάνε εμπράκτως τα όσα τραβάνε αυτά τα συμπαθέστατα και αξιαγάπητα ζώα, ας μην αμαυρώνουμε την ονομασία τους και την συνδέουμε με τα δικά μας χάλια!...http://www.zougla.gr/assets/images/1067250.jpgΤι λέτε;;Υ.Γ.: Κάτι ακόμα που αφορά τα γαϊδουράκια, είναι η εμπορική εκμετάλλευση του γάλακτος τους, κάτι που πρέπει να διερευνηθεί, όσο αφορά τις σχετικές συνθήκες, μεμονωμένες ή συλλογικές, κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται αυτή η νέα, επιχειρηματική «μόδα».....όλα τα είχαμε, το γάλα γαϊδούρας μας έλειπε!...
Να πω ωμά αλλά και με θλίψη :Για εκατομμυριοστή φορά στη χώρα μας, αντί ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΑ να αξιοποιήσουμε κάτι που μας έχει δοθεί από την παράδοση ή την φύση, το "αξιοποιούμε" (κάνουμε άγρια κατάχρηση).Στην συγκεκριμένη δε περίπτωση, ο "κεφαλαιοκράτης" - ιδιοκτήτης "πνίγει" τον εργάτη, που δυστυχώς δεν μπορεί ούτε κατ' ελάχιστο να υπερασπισθεί την ύπαρξή του. Υπεύθυνοι :1. Το αφεντικό οποιουδήποτε συμπαθούς γαϊδαράκου που τον μεταχειρίζονται έτσι.2. Οι τοπικές θεσμικές Αρχές (Πολιτικές και Δικαστικές). Από τα λεγόμενα της κ. Ρούσσου, προκύπτει ενσυνείδητη "ανοχή" (πράγμα συνηθισμένο παντού στην Ελλάδα και για άλλα επίσης θέματα "κοινωνικά"). 3. Η ΤΟΠΙΚΗ κοινωνία, που δεν αντιδρά ΜΑΖΙΚΑ και που ανέχεται τέτοιες μεταχειρίσεις στον βωμό του ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ. Θα αισθανόμουν περήφανος σαν Έλληνας (που όταν οι άλλοι ήταν ακόμη πίθηκοι, εμείς μπλα, μπλα, κλπ), αν η διαχείριση αυτών των ζώων - εργατών και δημιουργών κέρδους, αποδείκνυε ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΑ ΟΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ !
Αν και παρακολουθω την εφημεριδα καιρο , το σημερινο αρθρο αποτελεσε κινητρο για εμενα προς δημιουργια λογαριασμου , γεγονος που μου επιτρεπει πλεον να αφησω και εγω το σχολιο μου. Αναμφισβητητη μεν , τραγελαφικη δε , η εκπληξη μας για τετοια φαινομενα.Σε μια χωρα με τυπικη παιδεια , μη παρεχοντας αναπτυξη κριτικης ικανοτητας , σε μια χωρα με τυπικη μεριμνα υγειας , διοτι αν δεν εχεις "μπαγιοκο" , πεθανες...σε μια χωρα που σου εξασφαλιζει οικονομικη τρομοκρατια , και αυτο απο μονο του δυναται να εξουθενωσει ψυχικα μεγαλο μερος του πλυθησμου...ε , φυσικο ειναι να δια-ΔΡΑΜΑ-τιζονται τετοια φαινομενα.Για αναπτυξη πνευματικοτητας η τουλαχιστον συναισθηματικης νοημοσυνης , δεν μιλω καν. Θελω να καταληξω...Δεν ενδιαφερεται ΟΥΔΕΙΣ για την εξελιξη του ανθρωπου...Εστω του διπλανου μας , σε ατομικο επιπεδο. Θα ενδιαφερθει για τα ζωα ??? Και κατι αλλο...Ενας κουκος , φερνει την Ανοιξη ???Αυτο το ερωτημα δεν σταθηκε ποτε εμποδιο για εμενα για να εκφραζω απεριφραστα τη γνωμη μου για τα δικαιωματα των ζωων αλλα...να πουμε και την αληθεια...εκτος της λεκτικης βιας η μιας απαξιωτικης αποστασιοποιησης , εχω γευτει και εργασιακο μπουλινγκ.Ο φιλος Harlan παραπανω , οριοθετει κατανοητα τον βασανισμο ζωου.Απευθυνομενος σε ποιους ? Και εδω ειναι το μεγα θεμα.Σε αυτους που μπορουν να αποδεχτουν την πληροφορια που μεταδιδει. "Παραεξω"...τι γινεται ???Εκει , θα καταγραφουμε περιστατικα κρεμασμενων σκυλων στην τουριστικη Κρητη , απο φολες στην πολιτισμενη πρωτευουσα , απο μυστικες κυνομαχιες τη νυχτα κτλ.Οποτε , ας μην "πνιγουμε" απ την σημερινη δυσαρεστη εκπληξη και ας συνομολογησουμε στην βουληση , με οποιον τροπο μπορει ο καθενας.
Ένα ιπποειδές μπορεί να μεταφέρει το 1/4 του βάρους του χωρίς να πάθει βλάβες ο οργανισμός του. Αυτό μας κάνει για τα γαϊδούρια 40 κιλά φορτίο, για τα μουλάρια περίπου 60 κιλά.Ενα τυπικό σαμάρι ζυγίζει γύρω στα 15 κιλά (αν είναι καλής ποιότητας), οπότε ένα γαϊδούρι μπορεί να μεταφέρει 25 κιλά ωφέλιμου φορτίου. Όλα τα υπόλοιπα είναι βασανισμός του ζώου.Τα παραπάνω νούμερα ισχύουν με τις εξής προϋποθέσεις:1) Στό ίσιωμα. Στην ανηφόρα το ακίνδυνο βάρος είναι φυσικά μικρότερο2) Σε πατημένο, φυσικό χώμα. Όχι σε πλακόστρωτα και άσφαλτο3) Σε φυσιολογικές θερμοκρασίες4) Με φυσιολογικές ώρες δουλειάς και ΟΧΙ κάθε μέρα5) Με αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής, όταν δεν δουλεύει.Ναι, οι χωριάτες έχουν μια "άλλη" σχέση με το ζώο συγκριτικά με έναν άνθρωπο της πόλης. Ναι, οι χωριάτες εξαπανέκαθεν χρησιμοποιούσαν ζώα στις αγροτικές δουλειές. Ναι, τα γαϊδούρια είναι μια "γραφική" παράδοση της επαρχίας.Αλλά πόσο χωριάτες είναι οι σημερινοί χωριάτες; Όταν δημιουργήθηκε αυτή η παράδοση, ο τυπικός χωρικός ζύγιζε 50-60 κιλά. Σήμερα, όλοι αυτοί που κόπτονται για την παράδοση (επειδή έτσι βολεύει) ζυγίζουν 100 κιλά.Το ζώο παραδοσιακά έκανε μια αγροτική δουλειά και μετά ξεκουράζονταν για βδομάδες. Δεν υπάρχει απολύτως καμμία αγροτική δραστηριότητα που να γίνεται 10 ώρες/ημέρα, 365 μέρες/χρόνο.Ε, δεν γίνεται να ακολουθείς τις παραδόσεις εκεί που σε βολεύει και να το παίζεις μοντέρνος στα υπόλοιπα. Καλό μεν να συγκρίνεις με τις παραδόσεις του παππού σου, αλλά όχι επιλεκτικά. Και τέλος, όχι και παραδοσιακό νησί η Σαντορίνη. Έλεος, τι είναι παράδοση στην Σαντορίνη; Οι 700.000 καρακιτσάτοι κινέζοι που παντρεύονται με νυφικά από τον Ντιορ, οι ρωσίδες κοκότες ή τα 2 εκατομμύρια των γερμανών πέδιλο-κάλτσα;Την Σαντορίνη από επίγειο παράδεισο την έχετε μετατρέψει - για τα φράγκα - σε ένα υπερτσιμεντωμένο, πανβρώμικο και τρισάθλιο εμπορικό mall. ΟΚ, δικιά σας είναι η Σαντορίνη, ο μόνος θεός που ξέρετε είναι τα φράγκα, άρα αυτό θα κάνετε. Αλλά όχι όταν πρόκειται να κακοποιήσουμε τα ζώα να ανακαλύπτουμε ξαφνικά τις παραδόσεις - μόνο εκεί που μας συμφέρει. Δεν είναι δυνατόν να μου μιλάς για το τι έκανε ο αγρότης παππούς σου με το γαϊδουράκι του, όταν εσύ βρίσκεσαι μέσα σε μια μαζική τουριστική βιομηχανία. Και είναι εντελώς γελοία δικαιολογία ότι "είναι στενοί οι δρόμοι και δεν έχουμε οχήματα". Για ένα είδος που έχει πάει στο φεγγάρι και έχει βρει εκατομμύρια τρόπους να καταστρέψει τον πλανήτη, οι στενοί δρόμοι είναι ψευτοδικαιολογία. Ένα μηχανάκι με μια ρυμούλκα πίσω του για τα σκουπίδια είναι και πιο γρήγορο και πιο ευέλικτο και μπορεί να κουβαλήσει περισσότερο φορτίο.Μη μου πείτε ότι δεν έχετε μηχανάκια στην Σαντορίνη.Δεν υπάρχει απολύτως καμμία δικαιολογία για την κακοποίηση των ζώων. Μόνο αδιαφορία και σκατοψυχιά.