Μητσοτάκης για Σκοπιανό: Είναι μια κακή συμφωνία - Ο Τσίπρας δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράψει

Μητσοτάκης για Σκοπιανό: Είναι μια κακή συμφωνία - Ο Τσίπρας δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράψει Facebook Twitter
EUROKINISSI
16

Κακή χαρακτήρισε τη συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία.

«Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντας μια συμφωνία η οποία  δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ τονίζει ότι θα ενημερώσει άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Αποδοχή της "μακεδονικής γλώσσας" και της "μακεδονικής εθνότητας" συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση», υπογραμμίζει ακόμη, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει πως το νέο όνομα της ΠΓΔΜ θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Severna Makedonja).

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Ύστερα από 6 μήνες μυστικής διπλωματίας, ο κ. Τσίπρας συμφώνησε με τον κ. Ζάεφ να υπογράψει μια διακρατική συμφωνία για την επίλυση της εκκρεμότητας με την γείτονα χώρα. Το έκανε, αφού περιφρόνησε τον Ελληνικό λαό και τις ευαισθησίες του. Και αφού αγνόησε προκλητικά σύσσωμη την αντιπολίτευση και τη Βουλή.

Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει τη χώρα υπογράφοντάς μια συμφωνία η οποία δεν έχει την στήριξη της ίδιας της κυβέρνησής του. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική πολιτική και συνταγματική ιστορία και συνιστά προσβολή του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Θα ενημερώσω άμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεσμικό εγγυητή του πολιτεύματος, για αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη.

Για την ουσία της συμφωνίας, και με βάση αυτά που μέχρι τώρα γνωρίζουμε και ακούσαμε από τον κ. Τσίπρα, έχω να πω μόνο τούτο: Αποδοχή της "μακεδονικής γλώσσας" και της "μακεδονικής εθνότητας" συνιστούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση.

Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο.

Επιπλέον μία κακή συμφωνία προσφέρει έδαφος σε περιθωριακά στοιχεία να πλειοδοτήσουν σε κάλπικό εθνικισμό, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει σχεδόν παντού στην Ευρώπη.

Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα. Δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μία, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα. Δική μου προτεραιότητα είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαφύλαξη της ενότητας του Ελληνικού λαού. Επαναλαμβάνω: Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς.

Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να μετατραπεί σε πρόβλημα της Ελλάδας. Καλώ τον κ. Τσίπρα να μην υπογράψει αυτή τη συμφωνία».

Πολιτική
16

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Άνευ όρων η υποστήριξη στην Ουκρανία - Να διαθέσουμε περισσότερα στην άμυνα»

Η σύνοδος διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες προκλήσεις, καθιστώντας τη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών πιο επιτακτική από ποτέ
LIFO NEWSROOM
Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Πολιτική / Επαγγελματίες Οπλίτες: Μπορούν να παραμείνουν μέχρι τη συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας τους

Στόχος της πρωτοβουλίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου είναι η κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για επέκταση Ιονίας Οδού: Ο δρόμος αυτός γίνεται μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας

Πολιτική / Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη σε Τίρανα: Οι υποχρεώσεις της Αλβανίας έρχονται από το παρελθόν

Πριν τη Σύνοδο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στον Έντι Ράμα - «Εμείς ουσιαστικά είμαστε οι ρυθμιστές της ταχύτητας με την οποία η Αλβανία θα κινείται προς την Ευρώπη»
LIFO NEWSROOM
Σακελλαροπούλου: Το παράδειγμά σας, μας εμπνέει και μας δίνει ελπίδα

Πολιτική / Η Σακελλαροπούλου βράβευσε Ελληνίδες και Έλληνες με αθόρυβη κοινωνική προσφορά

Παρασημοφορήθηκε η αγρότισσα που δώρισε υπερσύγχρονο ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ Μεσολογγίου και το ζευγάρι που έδωσε 100.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου - Ποιοι άλλοι τιμήθηκαν
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτική αναγκαιότητα

Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως σήμερα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων και υπογράμμισε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας
LIFO NEWSROOM
Μπελέρης για δυτικά Βαλκάνια: Να μην πλησιάζουμε κράτη απλώς και μόνο για να μην υποκύψουν στη Ρωσία

Πολιτική / Μπελέρης για δυτικά Βαλκάνια: Να μην πλησιάζουμε κράτη απλώς και μόνο για να μην υποκύψουν στη Ρωσία

«Αν η ποιότητα της δημοκρατίας και η πολιτική σταθερότητα δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, μπορεί, όντας κράτη-μέλη, αυτές οι χώρες να επανεμφανίσουν σύνδρομα και παθογένειες της ιστορίας τους», είπε ο Φρέντι Μπελέρης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

8 σχόλια
"Η λύση που συμφωνήθηκε είναι μια κακή συμφωνία. Έρχεται σε αντίθεση με την πλειονότητα των Ελλήνων. Αυτό κάποιοι δεν το αντιλαμβάνονται ή ακόμα χειρότερα δεν τους ενδιαφέρει να το αντιληφθούν. Είναι οι ίδιοι που στο παρελθόν δεν είχαν καμία αντίρρηση να ονομάζεται η γειτονική χώρα Μακεδονία σκέτο. Πηγή: www.lifo.gr"Και πως να τους πούμε ... φούφουτους;
Άντε χαιρέτα μας κι εσύ, για να μην πω τίποτα χειρότερο. Τι θα έκανε δηλαδή αυτός αν ήταν πρωθυπουργός; Το πολύ πολύ να δεχόταν το Δημοκρατία της Μακεδονίας όπως είναι μαζί με όλα τα συναφή. Άντε τώρα που το κόμμα του φταίει για όλα και μιλάει κι από πάνω. Αυτό πια είναι ο ορισμός του θράσους!
Μάλλον είναι αμελητέα η φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ για να τη φτύνει τόσο στα μούτρα και να ρίχνει τόσο γλύψιμο στην βαθειά δεξιά. Γρήγορα, στα σκουπίδια και η ΝΔ μαζί με.το Σύριζα.
Μπορεί να είναι κακή συμφωνία, αλλά να τη δούμε πρώτα. Το 1993 ο Σαμαράς κατηγορούσε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για ενδοτισμό. Σήμερα φαίνεται ότι οι απόψεις του επικράτησαν στη ΝΔ και κατά τραγική ειρωνεία εκφραστής τους είναι ένας άλλος Μητσοτάκης. Εν τω μεταξύ 130 χώρες λένε το κράτος των κοπίων από τότε "Μακεδονία" σκέτο.
Το μακρινό 1995 ήμουν στην Περούτζια και είχαμε μια συζήτηση με τον φίλο μου τον Γκουσταβο από την Βραζιλία. Αυτός προσπαθούσε να μου εξηγήσει πως Γκαουτσο λένε όλους τους βοσκους στα σύνορα Βραζιλίας και Αργεντινής και εγώ πως Μακεδονία είναι περιφέρεια της Ελλάδας και δεν έχει σχέση το κράτος αυτό με τους αρχαίους Μακεδόνες που γράφανε ελληνικά. Ο Κυριάκος που ταξιδεύει τόσο πολύ δεν έχει καταλάβει πως το ΠΓΔΜ που επέλεξαν σημαίνει πως όλοι την λένε Μακεδονία εδώ και χρόνια.
Η ύπαρξη Μακεδονικης εθνοτητας απονομιμοποιει ηθικά την Ελλάδα από την παρουσια της στη Μακεδονία. Εάν ήμουνα Γκουσταβος και όλοι, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, μου λέγανε ότι υπάρχει Μακεδονικο έθνος, θα αδυνατουσα να καταλάβω με ποιο δικαίωμα η Ελλάδα κατέχει Μακεδονικο έδαφος. Τουλάχιστον στην αντίθετη περίπτωση θα γνώριζα ότι υπάρχει διάσταση απόψεων: η λογική και η ηθική θα συνηγορουσαν στο ότι η Ελλάδα είναι περίπου αποικιοκρατικη δύναμη στη Μακεδονία, αλλά ο φίλος μου ο annibas θα μπορούσε να μου λέει οτι δεν είναι έτσι, χωρίς να αντιφασκει. Εάν απόδεχτούμε την ύπαρξη του Μακεδονικου έθνους, αυτόματα βάζουμε τους εαυτούς μας στη θέση πχ της Τουρκίας στην Κύπρο: έχουμε μπουκαρει σε μια γη που δε μας ανήκει και οφείλουμε να αποχωρήσουμε αμεσα.
"Η ύπαρξη Μακεδονικης εθνοτητας απονομιμοποιει ηθικά την Ελλάδα από την παρουσια της στη Μακεδονία. "¨Η Ελλάδα δε βρέθηκε στη Μακεδονία επειδή ήταν το αδικημένο ζουζουνάκι. Αυτές ήταν κοτσάνες που τις λέγαμε στον πληθυσμό μας για να γίνει η δουλειά. Η Ελλάδα προπαγάνδισε, τρομοκράτησε, κατέκτησε, εποίκισε, καταπίεσε, εκδίωξε και πλέον το μέρος της ανήκει. Κανείς μα κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Στις διεθνείς σχέσεις δε μετράει να είσαι "ο καλός", αυτό μετράει μόνο απέναντι στον ίδιο τον πληθυσμό σου άμα έχουμε 1912 ή 1922 και θες να τον στείλεις να βιάσει, να σκοτώσει, να εκδιώξει κλπ για να κάνεις τη δουλειά σου. Η Τουρκία έχει μηδενική διεθνή αναγνώριση για τον ισχυρισμό ότι είναι νόμιμη η παρουσία της στη Βόρεια Κύπρο. Η Μακεδονία είναι αδιαμφισβήτητα ελληνικό έδαφος εδώ και πάνω από 100 χρόνια, γεγονός αποτυπωμένο σε 1002 συνθήκες. Ακόμα και όταν ήταν υπό τριπλή κατοχή η Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας παρέμεινε Ελλάδα (έστω και υπό γερμανοϊταλική κατοχή), ΔΕΝ παραχωρήθηκε στη Βουλγαρία μολονότι αυτή το διεκδικούσε. ΑΥΤΟ δίνει νομιμοποίηση στην παρουσία μας και όχι η όποια ηλίθια εσωτερική προπαγάνδα. Τέλος έθνος υπάρχει εφόσον αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοιο. Δεν εξαρτάται η ύπαρξη ενός έθνους από την αναγνώριση του οποιουδήποτε. Ομοίως και για τη γλώσσα. Δεν έχουν καν νομική αξία όλα αυτά, να καταλάβεις η "εθνότητα" που ο Κούλης λέει δεν αναγνωρίζει (και δεν είναι το ίδιο με την εθνικότητα) αποτελεί προσωπικό δεδομένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακριβώς όπως οι σεξουαλικές προτιμήσεις. Όλα αυτά είναι βασικές έννοιες της διεθνούς έννομης τάξης τις οποίες αγνοείς και ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ. Το πρόβλημα με το Μακεδονικό είναι ακριβώς ότι οι μικροπολιτικάντηδες του '90, ένα ζήτημα διεθνών σχέσεων το παρέδωσαν στον κοσμάκη ο οποίος το κρίνει με όλη του την ασχετοσύνη. Και δως του έκπληξη που 140 χώρες αναγνωρίζουν "Μακεδονία", δως του ανησυχία ότι άμα αναγνωρίσουμε ότι η Θεσσαλονίκη ήταν βάλτοι την εποχή του Φιλίππου θα τη χάσουμε, ανακοινώσεις 150 ηνωμένων διανοουμένων για την ψυχή μας και το γνωστό σύστριγκλο. Η ανακοίνωση Μητσοτάκη είναι διπλά κατάπτυστη γιατί 26 χρόνια μετά διαιωνίζει πολύ βασικά ΨΕΜΑΤΑ για το τι νομιμοποιείται να κάνει μια κυβέρνηση, ποιο είναι το διακύβευμα, ακόμα και για το ποια ήταν η επίσημη γραμμή μας όλα αυτά τα χρόνια. Και το κάνει για να κερδίσει ψήφους. Είναι το ίδιο εγκληματικός με το Σαμαρά που έριξε το μπαμπά του και ελπίζω να καταλήξει κι αυτός στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.
"Στις διεθνείς σχέσεις δε μετράει να είσαι "ο καλός", αυτό μετράει μόνο απέναντι στον ίδιο τον πληθυσμό σου"Ναι ρε sogl αυτό λέμε τόση ώρα! Αυτό κάνουν οι Σκοπιανοί στο εσωτερικό τους με όνειρο να στείλουν το λαό τους κάποια στιγμή στο μέλλον, όποτε η Ιστορία το επιτρέψει, "να βιάσει, να σκοτώσει, να εκδιώξει κλπ".Και εδώ που τα λέμε, αν πραγματικά υπάρχει Μακεδονική εθνότητα (πράγμα που το θεωρώ ανοησία) και την αναγνωρίζουμε ως τέτοια, το ηθικό πρόβλημα είναι αμείλικτο: τι δουλειά έχει η Ελλάδα στη Μακεδονία; Γιατί δε δίνουμε τη Μακεδονία πίσω στους "Μακεδόνες"; Αν κάποιος "Μακεδόνας" ερθει και μου πει ότι κακώς βρίσκομαι στη γη του πως θα μπορέσω να το αρνηθώ; Και αφού συμφωνήσω μαζί του, δε θα πρέπει να συμφωνήσω και ότι θα πρέπει να διορθωθεί αυτή η ιστορική αδικία και ότι αυτός (αν όχι και εγώ) έχουμε χρέος να αγωνιζόμαστε για την αποκατάστασή της;Οι Άγγλοι κατείχαν την Ιρλανδία για πολλούς περισσότερους αιώνες από ότι η Ελλάδα την Μακεδονία και με πολλές περισσότερες διεθνείς συμβάσεις. Από τη στιγμή που οι Ιρλανδοί ένιωθαν και ήταν ξεχωριστό έθνος αγωνίστηκαν για την εθνική τους αποκατάσταση και καλά έκαναν. Το πέτυχαν μερικώς και τους εύχομαι να το ολοκληρώσουν στο μέλλον. Εσύ που αναγνωρίζεις τη Μακεδονική εθνότητα δεν εύχεσαι στους "Μακεδόνες" το ίδιο; Ναι όχι και γιατί; Ελπίζω να απαντήσεις ευθέως...
"ένα ζήτημα διεθνών σχέσεων το παρέδωσαν στον κοσμάκη ο οποίος το κρίνει με όλη του την ασχετοσύνη". Με βρίσκετε απόλυτα σύμφωνο.Λόγω ελλιπούς παιδείας, είμαστε οι περισσότεροι ημιμαθείς (περιλαμβάνω και τον εαυτό μου).Συνεπώς, ο βαθμός ιστορικής γνώσης για το θέμα ποικίλει από πολίτη σε πολίτη, οπότε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό ακολουθεί - συναισθηματικά μάλλον - τους υποτίθεται ¨γνήσιους" Έλληνες, προκειμένου να αισθανθεί ότι έχει "πατριωτική Ελληνική-εθνοτική ταυτότητα". Και έτσι ο μέσος πολίτης γίνεται έρμαιο των πολιτικών και των κομμάτων, που δεν θέλουν αυτό να αλλάξει και αυτό εννοώ όταν λέω ότι μας αντιμετωπίζουν σαν όρνιθες.
"Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς."Δηλαδή, αυτό που έχει καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης - το έχει πει δε επανειλημμένα και μας το "πουλάει" - , είναι ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα ήταν να ενώσει τους Σκοπιανούς ;Επειδή δεν αξίζει να αναλυθεί πολιτικά, το χαρακτηρίζω εξυπνακίστικο πολιτικό τσιτάτο (από αυτά που συνηθίζει ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης "τσιμπάει" και προσπαθεί να ανταποδώσει).Δυστυχώς - το έχω ξαναπεί -, αισθάνομαι ότι μας αντιμετωπίζουν σαν όρνιθες που οι κόκορες πασκίζουν να τις εντυπωσιάσουν.
Μα... ναι. Αυτό είναι ένα από τα κύρια επιχειρήματα του Τσιπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για την επισπευση της συμφωνίας, ότι θα ενώσει τους Σκοπιανους και θα τους κάνει λιγότερο επιρρεπεις σε διασπαστικες τάσεις (δε μένω στο αν αυτό είναι αληθές και επωφελεια της Ελλάδος, απλως επαναλαμβάνω ένα από τα κυριότερα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ). Επίσης είναι σαφές ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το θέμα ο Τσιπρας είναι επίτηδες διχαστικος, αρνουμενος να διαμορφώσει πρώτα εθνική γραμμή με άλλα κόμματα, όπως έκανε ο Καραμανλής junior πριν το Βουκουρέστι. Τόσο ο Τσιπρας όσο και ο Καμμένος θέλουν να πάνε με ένα πολωτικο θέμα στις εκλογές, διότι η χαλαρή τους συσπείρωση ευνοεί τη ΝΔ. Το να πει κάποιος ότι μας συμφέρει να ενώσουμε τους Σκοπιανους και δεν πειράζει αν διχασουμε και λίγο τους Έλληνες είναι μια άποψη την οποία μπορούμε να συζητήσουμε, αλλά αυτό καθεαυτο το γεγονός δε βλέπω πως θα μπορούσε ποτέ να αμφισβητηθει.
Άρα - επιβεβαιώνεται και με την διευκρίνισή σας ότι -, ο Μητσοτάκης προσπαθεί απλά να εντυπωσιάσει τις όρνιθες, αντιπαραθέτοντας σε τσιτάτο τις έννοιες των φράσεων "διχασμός Ελλήνων" και "ενότητα Σκοπιανών".Ενώ - σύμφωνα με αυτά που λέτε - στόχος της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ - και βέβαια ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ - είναι η ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ (την γνωστή πυριτιδαποθήκη).Αυτό θα μου επιτρέψετε να πω - παρ' όλο που είναι γνωστό ότι είμαι επικριτικός στην εν γένει διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.Είναι άλλωστε γνωστό ότι περιβαλλόμαστε πανταχόθεν από γείτονες που - όλοι το ζούμε και το ξέρουμε - ΑΦΟΡΜΗ ΖΗΤΑΝΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΖΟΡΙΑ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΛΕΙΑ.Δηλαδή, ο Μητσοτάκης και η ΝΔ προτείνουν να μην εξασφαλίσουν ένα μέτωπο λιγότερο - υπό την προϋπόθεση αυστηρών εχέγγυων βέβαια - για να μην γίνει χρήση μιας σύνθετης ονομασίας ; Και το κρύβουν πίσω από τσιτάτα εντυπωσιασμού, ώστε να αποφύγουν και το όποιο πολιτικό κόστος ;Τελειώνοντας, ας φροντίσουν τα κόμματα και οι πολιτικοί μας να δώσουν ΕΛΛΗΝΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑ και στον απλό κόσμο μετά.Γιατί, ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ και να συντονίζω το σύνθημα "να καεί, να καεί η @@@ η Βουλή".Επίσης, ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ και να παρκάρω το βουλευτικό μου αυτοκίνητο στην ράμπα των ΑΜΕΑ.Και ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΙΖΩ ΧΥΔΑΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΟΥ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ "ΑΝΤΡΙΚΙΑ" ΚΑΙ "ΠΑΝΤΕΛΟΝΑΤΑ" ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ !Ειδικά για το τελευταίο, αυθόρμητα μου προέκυψε κάτι με ...μέντες για κάτι τέτοιους "άντρες", αλλά το μαντεύετε γιατί θα κοπεί...
ΕΛΠΟ Πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να ενώσει τους Σκοπιανούς, σε αυτό συμφωνώ ότι το σύνθημα δεν είναι ακριβές. Απλά ο Κοτζιάς ΔΙΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ότι αυτή είναι η πρόθεσή του, και όλοι ξέρουμε πόσο μετρά ο λόγος, ειδικά αυτής, της κυβέρνησης. Ποτέ δεν ήταν πρόθεση των Αμερικάνων και των Γερμανών να αναχαιτίσουν τις διασπαστικές τάσεις στα Βαλκάνια, αντίθετα συχνά ενθαρρύνουν τέτοιες κινήσεις (π.χ. πόλεμος Γιουγκοσλαβίας, Κόσσοβο) στη λογική του διαίρει και βασίλευε. Διασπαστικοί είναι κάποιοι Αλβανοί των Σκοπίων, το δε Σλαβομακεδονικό στοιχείο δεν είναι καθόλου διασπαστικό, αντίθετα επιδιώκει την ένωση όλης της ευρύτερης Μακεδονίας υπό την κυριαρχία του. Αν, και μόνο αν, η ΠΓΔΜ δεν είχε αλυτρωτικές βλέψεις προς την Ελλάδα τότε, χωρίς δεύτερη σκέψη, η επιβίωσή αυτού του κράτους θα ήταν προς το συμφέρον μας. Αυτό όμως όχι μόνο δεν υφίσταται αλλά αυτή η συμφωνία δίνει στους ακραίους ένα ακόμα πάτημα: αφού μέχρι και εμείς τους αναγνωρίζουμε ως εθνικά Μακεδόνες, έχουν κάθε δικαίωμα να αγωνίζονται για την "επανένωση" της χώρας τους. Εγώ πάντως αν ήμουν στη θέση τους αυτό θα ένιωθα ως ηθικό μου χρέος. Διότι ακόμα κανένας δεν έχει εξηγήσει με ποιόν τρόπο η ένταξη τους στους Ευρωαντλαντικούς θεσμούς θα εξαλείψει αυτόματα τον αλυτρωτισμό. Άρα το πραγματικό ερώτημα είναι: τους θέλουμε να γαυγίζουν εκτός ΝΑΤΟ και ΕΕ ή μήπως πρέπει να τους εντάξουμε και να τους δώσουμε παραπάνω ευκαιρίες να δαγκώσουν; Γιατί φαντάζομαι savvas ότι θα συμφωνήσεις ότι μια σταθερή, ενωμένη και ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομικά και στρατιωτικά "Μακεδονία" η οποία νιώθει ότι η κοιτίδα της είναι σκλαβωμένη από την Ελλάδα, σίγουρα δε μας συμφέρει. Όποιος νιώθει ότι η Ελλάδα του χρωστάει, προφανώς δεν έχει για "στρατηγικό εταίρο" την Ελλάδα αλλά τον εχθρό του εχθρού του. Και φυσικά μια σχέση θέλει τουλάχιστον δύο για να υφίσταται, είσαι τόσο σίγουρος ότι αυτοί μας θέλουν τόσο πολύ; Γιατί στη λογική του αλυτρωτισμού έχουν οικοδομήσει ολόκληρη την ταυτότητά τους, αν παραιτηθούν στα αλήθεια από αυτό χάνουν το λόγο ύπαρξης τους, πράγμα το οποίο φυσικά γνωρίζει τόσο ο Γκρούεφσκι όσο και ο Ζάεφ.