Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας είναι το όνομα - Τι προβλέπει η συμφωνία

Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας είναι το όνομα - Τι προβλέπει η συμφωνία Facebook Twitter
Eurokinissi
53

«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» (Severna Makedonja) θα είναι το νέο όνομα της ΠΓΔΜ, όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ. 

Το νέο όνομα επιβεβαίωσε στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ λίγο νωρίτερα το Μαξίμου, σε άτυπη ενημέρωση, έδωσε στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

«Oι βόρειοι γείτονές μας συμφώνησαν να αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων, συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του δήλωση.

Σημείωσε ότι «η αλλαγή του ονόματος θα υλοποιηθεί τόσο σε ό,τι αφορά τις διεθνείς και διμερείς τους σχέσεις όσο όμως και στο εσωτερικό», δηλαδή το όνομα αυτό θα ισχύει erga omnes - έναντι όλων, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους. Οι 140 χώρες που σήμερα αναγνωρίζουν τους γείτονές μας ως «Μακεδονία», θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Επισήμανε πως με τη συμφωνία «επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της ελληνικής Μακεδονίας και των βόρειων γειτόνων μας και μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή συνταγματική τους ονομασία». 

«Την ίδια στιγμή -και ίσως αυτό να έχει τη μεγαλύτερη ιστορική βαρύτητα και αξία για την Ελλάδα- στη συμφωνία που καταλήξαμε, για πρώτη φορά προβλέπεται ότι οι βόρειοι γείτονές μας δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας. Ο όρος Μακεδόνας της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό διαχωρίζεται ρητά και κατηγορηματικά από τον όρο Μακεδόνας, όπως τον χρησιμοποιούν και στη βάση του οποίου αυτοπροσδιορίζονται οι πολίτες της γειτονικής μας χώρας», τόνισε.

Είπε πως «στο ίδιο πλαίσιο, η συμφωνία αναγνωρίζει τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ από το 1977 για την καταγραφή της γλώσσας των γειτόνων μας ως μακεδονικής γλώσσας, με την πρόσθετη, όμως, και σαφή διατύπωση ότι αυτή ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών, γεγονός που, όπως ρητά αναγνωρίζεται, τη διαχωρίζει απολύτως από την ελληνομακεδονική γλωσσική κληρονομιά και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».


«Η συμφωνία, επίσης, προβλέπει ότι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα ταξιδιωτικά έγγραφα των γειτόνων μας δεν θα είναι Μακεδόνας σκέτο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά "Μακεδόνας / Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας"», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός..

Πρόσθεσε ακόμη ότι απαλείφονται οι αναφορές σε μακεδονική μειονότητα καθώς και στην ανάγκη προστασίας της, και αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων με απάλειψη των προβληματικών σημερινών αναφορών. Υπογράμμισε ότι αφαιρούνται οποιεσδήποτε έστω και έμμεσα ιστορικές - αλυτρωτικές αναφορές από το προοίμιο του Συντάγματός τους.

 

«Εφόσον η Συνταγματική αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ», τόνισε ο Τσίπρας.

«Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία», σημείωσε και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της, όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια».

Ακόμη, είπε ότι «πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, και τους λαούς μας» και πως «με τη συμφωνία αυτή η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθειά πληγωμένη περιοχή».

Στο μεταξύ, το Μαξίμου τονίζει πως ότι η Ελλάδα «παίρνει πίσω την ιστορία της και το όνομα "Μακεδονία"» και σημειώνει ότι το νέο όνομα «διαχωρίζει απόλυτα την εν λόγω χώρα από την ελληνική Μακεδονία και τις τρεις περιφέρειές της (Ανατολική, Κεντρική, Δυτική)».

Ακολουθεί ολόκληρη η άτυπη ενημέρωση από το Μαξίμου, με τίτλο «Παίρνουμε πίσω το "Μακεδονία" και την ιστορία μας – Τα κέρδη της συμφωνίας»:

«Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η Ελλάδα παίρνει πίσω την ιστορία της, την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, την οποία είχαν καπηλευθεί παλαιότερες κυβερνήσεις της γείτονος.


Η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να επιλύσει ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την ελληνική διπλωματία (αλλά και την ελληνική κοινωνία) για πάνω από εικοσιπέντε χρόνια. Παράλληλα προωθεί την σταθερότητα και συνεργασία σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την περιοχή, αναδεικνύοντας τον ρόλο της ως ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια.

Ενδεχόμενη παραπομπή της λύσης σε μελλοντική συγκυρία:

  • θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας (η οποία πέρυσι πέρασε σφοδρή κρίση) με επιπτώσεις στην ασφάλεια και της χώρας μας
  • θα ενίσχυε τον ρόλο τρίτων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας
  • θα αποδυνάμωνε τις προοδευτικές δυνάμεις στην εν λόγω χώρα, που επιθυμούν λύση, ανοίγοντας το δρόμο εκ νέου για εθνικιστικές δυνάμεις της γείτονος που καπηλεύονται την ιστορία της Ελλάδας.

Η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση ωστόσο, δε λύνει μόνο οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα της ονομασίας, διασφαλίζοντας διπλωματικό κεφάλαιο για άλλα μείζονα εκκρεμή ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά το λύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπηρετώντας στο έπακρο την εθνική γραμμή και διασφαλίζοντας ρητά και επίσημα πλέον τις θέσεις της χώρας.

Κέρδη από τη συμφωνία

  1. Η συμφωνία ανταποκρίνεται απόλυτα στην εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για χρήση erga omnes, που διατηρεί η χώρα εδώ και 20 χρόνια.
  2. Η αποδοχή της χρήσης erga omnes αποτελεί μεγάλη διπλωματική επιτυχία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι στο παρελθόν αυτό δεν είχε γίνει αποδεκτό ούτε ως βάση συζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι οι γείτονές μας όχι μόνο θα χρησιμοποιούν το συμφωνηθέν όνομα στις διεθνείς τους σχέσεις, στους διεθνείς οργανισμούς, στα διεθνή fora και στα διεθνή έγγραφα, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.
  3. Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», που θα αναγνωρίζεται στη χώρα μας ως «Severna Makedonja» βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό που ενείχε η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το οποίο αποτελούσε τη συνταγματική ονομασία της γείτονος και με το οποίο είχε ήδη αναγνωριστεί από περισσότερα από 140 κράτη σε διμερές επίπεδο, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα.
  4. Η κυβέρνηση ωστόσο πέτυχε όχι μόνο την αποδοχή του erga omnes αλλά και την υποχρέωση της γείτονος να προχωρήσει άμεσα σε συνταγματική αναθεώρηση.
  5. Η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί τεράστια νίκη της Ελλάδας, δεδομένου ότι δεν περιλαμβανόταν στην εθνική γραμμή, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 χρόνια και ακολουθήθηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά αποτέλεσε κόκκινη γραμμή της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και ότι ουδέποτε στο παρελθόν έχει συμφωνήσει χώρα σε αλλαγή του Συντάγματός της βάσει διεθνούς συμφωνίας.
  6. Η συμφωνία προβλέπει πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε κύρωση μόνο αφού ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα. Η μεν πρόσκληση στο ΝΑΤΟ και το άνοιγμα κεφαλαίων της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν με την κύρωση από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ της σύμβασης, η ένταξή της και στους δυο οργανισμούς θα γίνει όμως μετά τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς στην πρόσκληση θα προβλέπεται ρητά πως είναι άκυρη εάν δεν πληρωθεί ο όρος της αναθεώρησης.
  7. Με τη συμφωνία αυτή παίρνουμε πίσω την ιστορία μας, τα σύμβολα και την παράδοσή μας αφού στη συμφωνία η γειτονική χώρα αποδέχεται ρητά το διαχωρισμό μεταξύ των Ελλήνων Μακεδόνων, του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού τους, τη γλώσσα τους και την περιοχή στην οποία διαβιούν από τη μία, και του λαού της εν λόγω χώρας με τη δική του ιστορία, γλωσσικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά από την άλλη (βλ. άρθρο 7 παρακάτω).
  8. Το όνομα θα εγγραφεί στο σύνταγμα της πΓΔΜ με την απαραίτητη αναθεώρηση. Παράλληλα, οι πάνω από 140 χώρες που αναγνωρίζουν σήμερα την εν λόγω χώρα με τον όρο Μακεδονία, θα την αναγνωρίζουν εφεξής ως Βόρεια Μακεδονία.
  9. Το όνομα διαχωρίζει απόλυτα την εν λόγω χώρα από την ελληνική Μακεδονία και τις τρεις περιφέρειές της (Ανατολική, Κεντρική, Δυτική).
  10. Το τέλος του αλυτρωτισμού επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο καθώς παρέχονται εγγυήσεις με τον πλέον ρητό και κατηγορηματικό τρόπο ως προς την εξάλειψη, πρόληψη και καταστολή πάσης φύσεως αλυτρωτικής ρητορικής και ενεργειών είτε προέρχονται από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς.
  11. Εξασφαλίσθηκε η απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών από το σύνταγμα της γείτονος. Για παράδειγμα, α) αντικαθιστούν το άρθρο για τη στήριξη της ομογένειάς τους, με πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου κεφαλαίου στο Ελληνικό Σύνταγμα. Στο πλαίσιο αυτό αφαιρούνται οι αναφορές σε προστασία ''μακεδονικών μειονοτήτων'' σε γειτονικές χώρες β) αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων απαλείφοντας οποιεσδήποτε προβληματικές αναφορές, γ) αφαιρούνται οποιεσδήποτε ακόμα και έμμεσες ιστορικές αναφορές σε αλυτρωτικές βλέψεις στο προοίμιο του Συντάγματος.
  12. Η συμφωνία προβλέπει πως η ιθαγένεια/υπηκοότητα στην Βόρεια Μακεδονία θα είναι Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia. Ο ανωτέρω ενιαίος όρος αντικαθιστά το σκέτο «Macedonian» που αναγράφεται σήμερα στα ταξιδιωτικά έγγραφα, άρα αποτελεί σαφή βελτίωση. Η Ελλάδα θα αναγνωρίζει την ιθαγένεια/υπηκοότητα ως «πολίτες της Severna Makedonja». Σημειώνεται ότι είναι διαφορετικός ο όρος «ιθαγένεια/υπηκοότητα» (nationality) από τον όρο εθνότητα (ethnicity). Συνεπώς, η συμφωνία δεν αναγνωρίζει εθνότητα/έθνος, αλλά το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των πολιτών της γείτονος. Mε το άρθρο 7 της συμφωνίας κατοχυρώνεται ότι οι πολίτες μας έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να προσδιορίζουν τους γείτονές μας με όποιο όρο χρησιμοποιούν. (βλ. άρθρο 7 παρακάτω)
  13. Οι γείτονές μας ήδη έχουν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου τους, του αυτοκινητοδρόμου τους και του σταδίου τους. Θα υπάρξει είτε ανταλλαγή αγαλμάτων με τον Δήμο της Θεσσαλονίκης ή σε περίπτωση που η ανταλλαγή δεν γίνει, η συμφωνία προβλέπει πως η γειτονική χώρα θα τοποθετήσει πλακέτες σε αγάλματα και μνημεία ώστε να καθίσταται σαφές ότι αποτελούν σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού (π.χ ο Ιππέας στην πλατεία των Σκοπίων θα έχει επιγραφή πως αναφέρεται στην ελληνιστική περίοδο και θα σημειώνεται ότι συμβολίζει τη φιλία Ελλάδας – πΓΔΜ).
  14. Παρά το γεγονός ότι η γλώσσα «Macedonian language» είχε αναγνωριστεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο του ΟΗΕ ήδη από το 1977, η στη συμφωνία εμπεριέχεται η πρόσθετη σαφής διατύπωση ότι ανήκει στην οικογένεια των Νότιων Σλαβικών γλωσσών, καθώς και η ρητή καταγραφή ότι η γλώσσα αυτή διαχωρίζεται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά.
  15. Όλοι οι επιθετικοί προσδιορισμοί κρατικών και ευρύτερα δημοσίων, οργάνων καθώς και ομογενειακών/πολιτιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το κράτος θα καθορίζονται με τον όρο «της Βόρειας Μακεδονίας» με ταυτόχρονη κατάργηση του προσδιορισμού «της Μακεδονίας».
  16. Καθιερώνεται Ομάδα εργασίας ειδικών η οποία από το 2019 και μέσα σε 3 χρόνια θα πρέπει να διευθετήσει θέματα εμπορικών σημάτων.


Το διεθνές περιβάλλον


Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση σε ένα διεθνές status quo στο οποίο ο όρος «Μακεδονία» ήδη περιλαμβανόταν στο όνομα της γείτονος όπως αυτό χρησιμοποιούνταν στους διεθνείς οργανισμούς και σε όλα τα διεθνή fora, όπως προέκυπτε εξάλλου και από τη δεσμευτική ενδιάμεση συμφωνία του 1995, σύμφωνα με την οποία η ονομασία της γείτονος ήταν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.


Πέραν τούτου πάνω από 140 κράτη (της Κίνας, της Ρωσίας και των Η.Π.Α συμπεριλαμβανομένων) αναγνώριζαν την πΓΔΜ με το συνταγματικό της όνομα, δηλαδή Δημοκρατία της Μακεδονίας, τους δε πολίτες της πΓΔΜ ως Μακεδόνες.
Το Διεθνές Δικαστήριο του Ο.Η.Ε το 2011 είχε εκδώσει μία απόφαση με δυσμενείς πτυχές για την Ελλάδα, ως προς τις ενέργειες που οδήγησαν στην μη αποστολή πρόσκλησης στην πΓΔΜ για ένταξη στο ΝΑΤΟ.


Αυτό το διεθνές περιβάλλον ήταν δυσμενέστερο από αυτό που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν προηγούμενες κυβερνήσεις στις όποιες απόπειρες διαπραγμάτευσης.

Άρθρο 7 της συμφωνίας


Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός/Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά.

Αναφορικά με το Πρώτο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους, αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Αναφορικά με το Δεύτερο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 7(2).

Το Δεύτερο Μέρος σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους.

Τίποτα στην παρούσα Συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ' οιονδήποτε τρόπο, ή να τροποποιήσει ή να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους».

Πολιτική
53

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Σχολιάζει την πραγματικότητα ως σαν να κυβερνά κάποιος άλλος»

Πολιτική / ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Σχολιάζει την πραγματικότητα ως σαν να κυβερνά κάποιος άλλος»

«Μαθήματα δημοκρατίας και μετασχηματισμού του νοήματος του Πολυτεχνείου με άμεσους συνεργάτες τον Μάκη Βορίδη, τον 'Αδωνι Γεωργιάδη και τον Θάνο Πλεύρη περιττεύουν»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: 51 χρόνια μετά το μήνυμα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία

Πολιτική / Μητσοτάκης: 51 χρόνια μετά το μήνυμα του Πολυτεχνείου εξακολουθεί να σηματοδοτεί την αφοσίωση στη Δημοκρατία

«Η Ελλάδα του 2024 τιμά τους αγωνιστές του ‘73 με τα πανεπιστήμιά της ανοιχτά στη σύγχρονη γνώση. Θυμίζοντας πως η χούντα ήταν εκείνη που πρώτη τα βεβήλωσε και τα κατέστρεψε» επισημαίνει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Διαγραφή Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης διαγράφει τον Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία

Οργή του πρωθυπουργού για τις απόψεις που εκφράζει ο Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο «Βήμα» - «Ο κ. Σαμαράς θέτει εαυτόν για δεύτερη φορά μετά το 1993 εκτός ΝΔ» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Παραιτήθηκε ο πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Ρούσσος Κούνδουρος

Πολιτική / Παραιτήθηκε ο πολιτικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Ρούσσος Κούνδουρος

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν συμμετείχε στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας της 8ης Νοεμβρίου, καθώς δεν συμμετείχε ο ομόλογός του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

20 σχόλια
πόσο πήζεις στην κλίμακα 1:10 όπου 1 είναι οδηγάς τον ετεροφυλόφιλο χριστιανικό χλαμυδοφόρο στρατό σου να πάρει πίσω την Πόλη με αεροπορική κάλυψη από το Ξανθό Γένος και 10 είναι γιούχα από 1 δισεκατομμύριο τηλεθεατές στη Eurovision τη στιγμή που ο αντιπρόσωπος της ΕΡΤ ανακοινώνει ότι το δωδεκάρι της Ελλάδος πάει στην Κύπρο;
Απάντα επί του σχολίου, όχι στο τι φαντάζεσαι να απαντήσεις.Ούτε για Πόλη μίλησα, ούτε για Μοναστήρι και άλλες ονειρώξεις. Τώρα αν εσύ ονειρεύεσαι τη Μακεδονία του Αιγαίου και τη Solun. είναι άλλο ζήτημα.
Όλοι οι σχολιαστές μοιάζει να συμφωνούν με την απόλυτη ξεφτίλα της συμφωνίας. Αλλά οι αρνητικές ψήφοι υπερτερούν των θετικών, ΧΩΡΙΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΧΟΛΙΟ!!Τα ρομποτάκια του ΣΥΡΙΖΑ πήραν σβάρνα τα ειδησεο-σάϊτ για να υποστηρίξουν την... επιτυχία του Τσίπρα μάλλον...
Αναρωτιέμαι τι κατάλαβες από το σχόλιο μου...Μια γρήγορη ανάγνωση των σχολίων και των αντίστοιχων ψήφων ίσως θα σε βοηθούσε.Επειδή όμως, μοιάζεις θιγμένος και το ρίχνεις στο προσωπικό, μήπως το "ρομποτάκι" κάνει περισσότερο ρίμα με το "βλαχάκι";
Mea culpa. Το σχόλιό σου το παρανόησα, πράγματι.Η διατύπωση, όμως: "οι σχολιαστές μοιάζει να συμφωνούν με την απόλυτη ξεφτίλα της συμφωνίας ", κατά βάση, σημαίνει ακριβώς το αντίθετο απ' αυτό που εννοείς [και αυτό που εννοείς είναι: οι σχολιαστές μοιάζει να συμφωνούν (στο) ότι η συμφωνία είναι απόλυτη ξεφτίλα].Ρε συ! Ωραία η πλάκα με το nick, θα σου έλεγα πρωτότυπη, μόνο που δεν είναι.
Κρίμα που δεν σου άρεσε βλαχάκι (το) ρομποτάκι.Την επόμενη φορά θα γράψω με λιγότερο βιασύνη και περισσότερο προσοχή, για να μην με ξανα-παρανοήσεις - το υπόσχομαι!
Δεν υπάρχει απολύτως καμία νομιμοποίηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια τέτοιας σημασίας συμφωνία. Δεν υπήρχε τέτοιο θέμα στην προεκλογική της ατζέντα. Επειδή πρόκειται για εξαιρετικής σημασίας εθνικό θέμα θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα και να τεθεί το πλήρες σχέδιο της συμφωνίας στην κρίση του Ελληνικού λαού. Όπως ακριβώς θα κάνουν οι γείτονες μας. Εναλλακτικά εάν το επιθυμεί ο κ. Τσίπρας ας ζητήσει μέσω εκλογών την επιβεβαίωση και την ψήφο εμπιστοσύνης του Ελληνικού λαού για να προχωρήσει στη συμφωνία.
Ναι εκτός από το άρθρο 82 του Συντάγματος που λέει "Η Κυβέρνηση καθορίζει και κατευθύνει τη γενική πολιτική της Χώρας, σύμφωνα με τους ορισμούς του Συντάγματος και των νόμων" θα μου πεις τι σημασία έχει ένα ψωροσύνταγμα μπροστά στη βαθύτερη νομιμοποίηση του εθνικού σου δίκιου, θα σου απαντήσω γι' αυτό σας λέω φασίστες.
Την καραμέλα του φασίστα την έχετε έτοιμη κάποιοι. Και είναι πολύ βολική, καθότι δίνει εύκολο αντιεπιχείρημα και λογικό έρεισμα σε κάθε πρόταση που εμπεριέχει λέξεις όπως "έθνος", "πατρίδα" κλπ. Φταιει βέβαια και ότι για πολλά χρόνια τις συγκεκριμένες έννοιες τις καταχράστηκαν όντως τα φασιστοειδή μέχρι αηδίας. Αλλά τι πρέπει να κάνουμε και εμείς οι υπόλοιποι; Να την καταργήσουμε από το λεξιλόγιο μας, για να μην ακούμε τις ανοήσίες σας;Όσον αφορά τώρα τα... περί Συντάγματος, που έψαξες και μου βρήκες και το άρθρο 82, μάθε αγαπητέ ότι στα μη απολυταρχικά καθεστώτα, οι αποφάσεις υψηλής εθνικής σημασίας, ειδικά όταν αφορούν αλλαγή πολιτικής στάσης, ή κρίσμες αποφάσεις με αμετάκλητο αποτέλεσμα, επιβάλλουν γενικότερη συναινεση, ως και δημοψήφισμα. Έτσι, εξασφαλίζεται ότι δεν θα μπορεί πχ ο κάθε ευφάνταστος Τσίπρας να αποφασίζει μόνος του για την εθνική κυριαρχία, για το αν θα κάνει πόλεμο, αν θα κλείσει σύνορα, αν θα εκχωρήσει εθνική περιουσία, δικαιώματα και πλούτο (τι λέω τώρα εν μέσω μνημονίων, αλλά τέσπα), χωρίς να έχει την συντριπτικα πλειοψηφική συναίνεση του πολιτικού κόσμου.
Οι 11 που διαφωνούν δεν διαφωνούν για το ότι αυτό το γράφει το Σύνταγμα, αλλά για το ότι ζούμε σε χώρα με Σύνταγμα αντί σε χώρα που να άγει και να φέρει ο κάθε πορωμένος εθνικιστικός όχλος στη βάση του "δίκιου" που τον πνίγει το δεδομένο δευτερόλεπτο.Δεν πειράζει παιδιά, πήξτε :)
Έχω τη αίσθηση ότι απ' το να λέμε ο καθένας το ανιστοριτο μακρύ και το άσχετο κοντό μας. απ' το να το παίζουμε τα αιώνια θύματα της Ιστορίας και να σκούζουμε "όι όι μάνα μου, τι κακό που μας έκανε η versenka χώρα" (μεγέθους κλανιάς), θα ήταν πιο ωφέλιμες οι απόψεις ατόμων, που διαθέτουν κύρος και ψυχραιμία και τα οποία έχουν βαθειά γνώση του θέματος (ιστορική/ πολιτική/διπλωματική) με αποτέλεσμα να μπορούν να πιάσουν το νήμα απ'την αρχή.
Η άποψή μου -σε περίπτωση που δεν ήταν σαφές το πρώτο σχόλιο- είναι πως η γνώμη του μέσου άσχετου πολίτη για το εν λόγω, αξίζει όσο η γνώμη του μέσου άσχετου πολίτη για την νευροχειρουργική.Λίγο τραβηγμένο παράδειγμα, αλλά you get my point, ελπίζω.
@βλαχακι (το)Είσαι και σωστός/-ή και λάθος.Ο νευροχειρούργος εκπαιδεύεται σε πολύ εξειδικευμένο αντικείμενο περί του οποίου ο μέσος, ανεκπαίδευτος στο αντικείμενο άνθρωπος δύσκολα μπορεί να έχει ή να αποκτήσει γνώση. Αντίθετα, η άποψη και η θέση ενός πολίτη περί των συγκεκριμένων θεμάτων είναι επιθυμητή ως και απαραίτητη, καθώς στις δημοκρατίες καλείται -έμμεσα- να αποφασίσει περί αυτών (πολλές φορές δε και άμεσα). Ίσως λοιπον να μην γνωρίζει ο μέσος Έλληνας πολίτης την λεπτομερή ιστορία και εξέλιξη του Μακεδονικού ζητήματος, αλλά απαιτείται να γνωρίζει και να μπορεί να αποφανθεί περι των βασικών θεμάτων. Και ιφ νότ, οι πηγές για περαιτέρω ενημέρωση και διερεύνηση είναι πολλές και εύκολα προσβάσιμες - αντίθετα με το αντικείμενο της νευροχειρουργικής που προαπαιτεί ειδική και πολύχρονη εκπαίδευση.
Leontie, το παράδειγμα καλείται ΚΑΘ' ΥΠΕΡΒΟΛΙΝ (και αγανάκτησιν). Προφανώς υπάρχει διαφορά μεταξύ της αντιμετώπισης που έχει ο πολίτης ως προς την Ιστορία – Πολιτική Διπλωματία και την ...Νευροχειρουργική. Και εκτός των πασιφανών που αναλύεις, ας κάνουμε και λίγη πλάκα: στα μεν πρώτα αντικείμενα μπορεί το επίπεδό σου να είναι «υποδαπέδιο», μπορείς π.χ. να θεωρείς εαυτόν κατ' ευθείαν απόγονο του Φιλίππου του Β' (ενώ -ταυτόχρονα- παρουσιάζεις τον Δαβίδ, ως μέγα αλέκο) και εντούτοις το stance σου μπορεί και να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Αντιθέτως στην νευροχειρουργική, συνήθως, αν δεν ξέρεις ούτε καν πώς στο κέρατο πρέπει να κρατήσεις το νυστέρι δεν διανοείσαι να βάλεις κάποιον κάτω να τον χειρουργήσεις.
@βλαχακιΔεν ήθελα να συνεχίσω το θέμα, καθώς είναι πολύ στενάχωρο, αλλά μια και μου έδωσες πάσα:Ολλ τα παραπάνω σαιντ, παρατηρήται ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΑ στην Ελλαδίτσα μας, ότι ο μέσος πολίτης, οι γνώσεις του και η ικανότητα κρίσης αποδεικνύονται συνεχώς ανεπαρκέστατα, ακόμα και για τα απλούστερα (τα βασικά που ανέφερα πιο πανω) θέματα. Σε φραγκοδίφραγκα, ο Έλληνας όχι μόνο δεν ξέρει τα στοιχειώδη του ζητήματος, αλλά δεν μπορεί, ούτε και θέλει να πληροφορηθεί επ' αυτών. Και ερχόμαστε τελικά όντως στους νευροχειρούργους του βλαχακι (το)...
Αυτό που την ήττα όλοι την παρουσιάζουν σαν νίκη με ξεπερνά. Καλά ας δούμε τι έχουν να πουν και οι Σλάβοι πολίτες των Σκοπίων στο δημοψήφισμα όπως και τα υπόλοιπα κόμματα της χώρας τους και χαίρεται μετά ο δικός μας. Που πιο Έλληνες κι από εμάς έχουν αποδειχθεί.
Δηλαδή θα υπάρχει μια Βόρεια Μακεδονία με Μακεδόνες και άρα μια "Νότια Μακεδονία", χωρίς Μακεδόνες όμως, με Έλληνες. Ελπίζω να καταλαβαίνετε πόσο άνισο είναι να έχεις ένα έθνος από τη μία, και τους κατοίκους μιας περιφέρειας απλώς από την άλλη. Εμείς ως Μακεδόνες θα εξαφανιστούμε, ενώ θα μείνει το υπονοούμενο ενός όλου, όπως όταν ακούς Βόρεια και Νότια Κορέα, ή Ανατολική και Δυτική Γερμανία. Θα μου πεις, σήμερα δεν είναι έτσι; Μα γι' αυτό διαπραγματεύονται μαζί μας, γιατί το βέτο μας τους πονάει και άρα μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Πήγανε στη Γερμανία, πήγανε στο NATO, τους είπανε, πρέπει να τα βρείτε με τους Έλληνες.Θυμάμαι το σχέδιο Ανάν, πόσο το θέλανε πολλοί. Αποτέλεσμα; Αν είχε βγει το Ναι, οι Τ/Κ θα είχαν σήμερα βέτο και ο αγωγός East Med θα περνούσε υποχρεωτικά από την Τουρκία. Τόσο απλά. Κανείς δεν ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των Σκοπίων. Δεν μπορεί κάτι τόσο σοβαρό, που δεν αλλάζει μετά, να περάσει με μερικούς πρόθυμους. Να ρωτηθεί ο λαός.
" Ελπίζω να καταλαβαίνετε πόσο άνισο είναι να έχεις ένα έθνος από τη μία, και τους κατοίκους μιας περιφέρειας απλώς από την άλλη."Όχι δεν το καταλαβαίνουμε γιατί δε φαίνετε να παθατε τίποτα τα 50 χρόνια που ίσχυε αυτό ακριβώς το πράγμα (επί Γιουγκοσλαβίας, όπου οι Μακεδόνες ήταν συνιστώσα δημοκρατία και έθνος, όχι περιφέρεια).
Πολλά δεν καταλαβαίνετε δυστυχώς και τα αποτελέσματα τα λουζόμαστε παρέα. Επί Γιουγκοσλαβίας κανείς από τον Δυτικό κόσμο δεν μιλούσε για μακεδονική εθνότητα/κράτος εντός της ένωσης, όπως δεν μιλούσε και για Ουζμπεκιστάν εντός της ΕΣΣΔ. Όποιος δε είχε γνώση καν της ύπαρξης τους, τις αντιμετώπιζε περισσότερο σαν επαρχίες ή γεωγραφικές περιφέρειες (ακριβώς όπως η Μακεδονία, η Ηπειρος και η Θεσσαλία σε εμάς), σαν ομόσπονδο (και ομοεθνές) κρατίδιο (σαν την Βαυαρία της Δ. Γερμανίας) ή το πολύ κάτι σαν πολιτεία (όπως το Τέξας και το Όρεγκον των ΗΠΑ). Απέκτησαν εθνική υπόσταση στην συνείδηση των Δυτικών, όταν διαλύθηκαν και ενημερώθηκαν ότι "μέσα σε αυτές τις -κομμουνιστικές- ενώσεις υπήρχαν διάφορα καταπιεσμένα κράτη/εθνότητες που λαχταρούσαν πια την ελευθερία/ανεξαρτησία τους".
Η απόλυτη ξεφτίλα. Μετά την προδοσία των απριλιανών και του μεγάλου "εθνάρχη" στο θέμα της Κύπρου που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια εθνικού εδάφους, μιαν άλλη, πρόκειται να συντελεστεί από έναν εν δυνάμει ολετήρα της Ελλάδας, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.Δυστυχώς γι'αυτόν και την παρέα του, δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη τετραετία για να κάνουν τα "πειράματά" τους πάνω στο σώμα του ελληνικού λαού.Μακάρι, η επίσημη Ιστορία να τον παρουσιάσει με τα πιο μελανά χρώματα και στο μέλλον το όνομά του να αποτελέσει συνώνυμο άλλων μεγάλων "Πήλιων Γούσηδων" του έθνους.Επειδή μετά την ύβρι ακολουθεί νομοτελειακά η νέμεσις, θέλω να πιστεύω ότι μετά την πτώση του από την εξουσία, θα δικαστεί από ειδικό δικαστήριο και θα σαπίσει στη φυλακή όπως οι πρωταίτιοι του απριλιανού πραξικοπήματος.ΥΓ. Σήμερα, κάποιοι συντάκτες της Lifo θα πανηγυρίζουν με αυτή την εξέλιξη του Σκοπιανού.ΥΓ2. Ονόματα δε λέμε, αλλά κύριε Αντωνόπουλε, ώρα να ανοίξετε σαμπάνιες με τους συντρόφους σας απ'το Ουράνιο Τόξο.
Απορώ που δημοσιεύτηκε το σχόλιό σου, εντυπωσιάστηκα. Μην ανησυχείς και όχι μόνο δε θα σαπίσει στη φυλακή αλλά όσοι έχουν συμφέρον στο εξωτερικό από αυτή την εξέλιξη στο ονοματολογικό θα έχουν υποσχεθεί το κατιτίς τους στον Τσίπρα αφού στην Ελλάδα θα έχει τελειώσει πολιτικά μετά την θητεία του ως έναν από τους χειρότερους πρωθυπουργούς στην ιστορία της Ελλάδας. Οι προδότες χαμένοι δεν πάνε. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα.
Αναγνωρίσαμε μακεδονική γλώσσα & μακεδονική εθνότητα.Βιώνουμε εθνική ξεφτίλα ιστορικών διαστάσεων με αντίβαρο μάλλον την ελάφρυνση χρέους. Ερώτημα είναι αν το κούρεμα του χρέους θα είναι μεγαλύτερο από τα 200 δις της ζημίας από το 1ο εξάμηνο διακυβέρνησης των σανελ.Σε κάθε περίπτωση οι σανελ θα μείνουν στην ιστορία σαν το πλέον αποτυχημένο πολιτικό μόρφωμα στα σχεδόν 200 χρόνια του ελληνικού κράτους.Για μένα η πλάκα έχει τελειώσει προ πολλού και θέλω πλέον να τους δω αν όχι στη φυλακή, τουλάχιστον έκτος κοινοβουλίου.
Ζυρίχη 1958-Ενα από τα ελάχιστα λάθη(κατά τη γνώμη μου)του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου,αλλά με τρομακτικές συνέπειες.Φαινομενικά καλή συμφωνία που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στο θέμα της Κύπρου,καθώς έγιναν λάθη στα ψιλά γράμματα.Ο Κοντονης(μαζι με τους συντρόφους του ακελ) μιλούσε τις τελευταίες μέρες για μια Κύπρο πολυεθνική ,αλλά ενιαία,κι αρχίζω να μαντεύω ποια θα πάρει σειρά.
ναι αν δεν είχε παραδεχτεί ο Καρμανλής ότι υπάρχουν τουρκοκύπριοι οι Τούρκοι και οι Άγγλοι θα είχανε κάτσει σα χαζοί να τους κλέψουμε την Κύπρο επειδή έτσι μας φαινόταν δίκαιο. Λολ.
Αντιγράφω από παλαιότερό μου σχόλιο:"Το Abecedar (Αμπετσένταρ) ήταν αλφαβητάριο που τυπώθηκε για πρώτη φορά από την ελληνική κυβέρνηση το Μάιο του 1925 με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στη διδασκαλία του σλαβόφωνου πληθυσμού της βόρειας Ελλάδας. Υποβλήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών ως δείγμα συμμόρφωσης της Ελλάδας απέναντι στη Συνθήκη των Σεβρών (...)Περιγράφτηκε από τον Νικόλαο Ζαρίφη, στο Ελεύθερον Βήμα, ως αναγνωστικό για τα παιδιά των σλαβόφωνων της Ελλάδας που «τυπώθηκε με λατινικούς χαρακτήρες και συντάχθηκε στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ διάλεκτο».(...) Ο εκπρόσωπος της Βουλγαρίας στην Κοινωνία των Εθνών χαρακτήρισε το βιβλίο ακατανόητο, ενώ ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, Βασίλης Δενδραμής, υπερασπίστηκε το αναγνωστικό *χαρακτηρίζοντας τη σλαβομακεδονική γλώσσα ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ και διακριτή σε σχέση με τη Βουλγαρική ή τη Σερβική*.https://el.wikipedia.org/wiki/Abecedar"Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2010"---Επίσης βρήκα κι αυτό το ενδιαφέρον:"Το ABECEDAR και η μακεδονική γλώσσα στην ψηφιακή βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων"http://antimakedonismos.blogspot.com/2010/03/abecedar.html?m=1---Αν σταματούσαμε να πέφτουμε απ'τα νέφη, καλά θα ήταν.
Δεν ισχύει αυτό. Αποτελεί προπαγάνδα αισχίστου είδους.ΥΓ. Για του λόγου το αληθές, ανάτρεξε στις δηλώσεις Μπαμπινιώτη και άλλων καθηγητών γλωσσολογίας.
"Για του λόγου το αληθές, ανάτρεξε στις δηλώσεις Μπαμπινιώτη και άλλων καθηγητών γλωσσολογίας"o Μπαμπινιώτης είναι συνταξιούχος. Επίσης όταν ήταν ενεργός ήταν νεοκαθαρευουσιάνος. (σε αυτόν οφείλουμε τις πρόσφατες αλλαγές στην ορθογραφία λέξεων όπως "μαντίλι" και "μπίρα" για να φαίνεται ότι είναι ξένης καταγωγής και όχι αρχαιοελληνικής που για κάποιο λόγο τη θεωρεί ευγενέστερη). Κατά τη γνώμη μου χει βαλθεί να καταστρέψει τελείως το επιστημονικό του όνομα με τα τελευταία άρθρα του, προσφέροντας τουλάχιστον μία τελευταία υπηρεσία, να κάνει φανερό ότι ο καιρός που η γλωσσολογία, η ιστορία κλπ ήταν προπαγανδιστικά όπλα του κάθε εθνικισμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αν είναι δυνατόν η ονομασία μιας γλώσσας από τους ίδιους του ομιλητές της να υπόκειται στην αναγνώριση... του Μπαμπινιώτη στη βάση του κριτηρίου της ιστορικής ακρίβεια. Δηλαδή τα Tagalog είναι άσχετοι οι γλωσσολόγοι που τα λένε Tagalog παρ' όλο που μόνο το 0.1% των ομιλητών τους μένει δίπλα σε ποτάμι; Ή τα Γαλλικά που τα λένε Francais παρ' όλο που είναι λατινογενής γλώσσα και οι Φράγκοι γερμανικό φύλο; Το Ethnologue που είναι ο επίσημος κατάλογος όλων των γνωστών γλωσσών του κόσμου τα λέει "Macedonian" και η άποψη του Μπαμπινιώτη είναι για τις ελληνικές φυλλάδες, άντε και για να την τσιτάρει κανένας ΕΠΟΠ Λχιας στο διάγγελμά του στην πρωινή αναφορά.
Στην Ελλάδα μάλλον δε θα περάσει αυτή η συμφωνία. Μόνη ελπίδα προκειμένου να αποφύγουμε ένα μειζον διπλωματικο φιάσκο είναι να απορριφθει και από την ΠΓΔΜ. Ειδάλλως η κατηγορία της αδιαλλαξιας θα βαραινει από εδώ και πέρα αποκλειστικά την Ελλάδα, και σε μια επόμενη συμφωνία τα Σκόπια θα έχουν το πάνω χέρι. Στη συνείδηση του μέσου πολίτη του κόσμου αυτή η συμφωνία θα επισφραγισει αυτό που τόσα χρόνια προπαγανδιζουν οι εθνικιστικοι κυκλοι (με το οποίο συμφωνεί ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σωματος) στα Σκόπια: ότι η Ελλάδα είναι ένα είδος Ισραήλ, η οποία κατέχει παράνομα εδάφη που δεν της ανήκουν, ενώ οι Σκοπιανοι εθνικιστες έχουν το ρόλο των freedom fighters.
Την είδαμε την συμφωνία. Στο ονοματολογικό κερδίζουν τα Σκόπια. Στους όρους όμως εμείς. Και ο Ζαεφ καλό θα ήταν τώρα να προσέχει την ασφάλεια του. Και πολιτική και σωματική. Είναι μετριοπαθής και συναινετικός και κάπως μοντέρνος για τα δικά τους δεδομένα. Την μπάλα την έχει ο σκοπιανός λαός. Τον θεωρούν προδότη διότι είναι τόσο εθνικιστικά τυφλωμένοι που δεν θέλανε σχεδόν πουθενά υποχωρήσεις. Σου λένε ναι μεν πήραμε ένα σύνθετο όνομα αλλά τίποτα άλλο. Να το πω αλλιώς:Δέχονται νομίζετε οι Σκοπιανοί να αλλάξει ριζικά το Σύνταγμα? Να κατεβάσουν τους χάρτες με τα μεγάλα Σκόπια απ τα σχολεία? Να αλλάξουν τα σχολικά βιβλία? Να μην έχουν την αποκλειστικότατη χρήση του ονόματος εμπορικά? Να μην αναγνωρίσει η Ελλάδα μακεδονική εθνική μειονότητα στα εδάφη μας (που είναι και ο μόνος τρόπος να δικαιολογούν επεκτατικές βλέψεις, πως και καλά καταπιέζουμε τον...λαό τους)? Να έχουν το Βόρεια μπροστά? Να υπάρχει ρητή αναφορά πως τα δικά τους "μακεδονικά" είναι σλαβικής προέλευσης και όχι καθαυτή δική τους ανεξάρτητη γλώσσα? Να αποποιηθούν της κληρονομιάς της Αρχαίας Μακεδονίας του Μ. Αλεξάνδρου? Αυτοί είναι οι όροι που θέσαμε. Διπλωματικά το λες νίκη αυτό (και ας ΜΗΝ μου αρέσει το όνομα, θα προτιμούσα κάποιο ουδέτερο για το καλό όλων). ΔΕΝ τα δέχονται! Οπότε ας περιμένουμε πως θα αντιδράσουν αυτοί, η πανίσχυρη Αλβανική Μειονότητα τους και τι ψήφο θα ρίξουν στο δημοψήφισμα. Είναι η μοναδική τους ευκαιρία έστω και έτσι να κερδίσουν κάτι. Εμένα αν ρωτάτε...μακάρι ΟΧΙ να πουν. Έτσι ή θα παραμείνει άλυτο ή θα διαλυθούν. Και γενικά έτσι μάλλον θα φαίνονταν πόσο αλαζόνες και κολλημένοι είναι και η διεθνής κοινότητα θα έπαιρνε πλέον το μέρος της ΕλλάδαςΣημειώνω πως αυτοί (ο λαός, όχι ο Ζαέφ) σκέτο Μακεδονία θέλανε και από σύνθετα μόνο το "Μακεδονία-Σκόπια" όπως το 2008 επί Καραμανλή. Και τότε και τώρα απορρίφθηκε από την ελληνική μεριά.
Το όνομα δεν είναι άσχημο, αλλά το όνομα αυτής της χώρας δεν ήταν ποτέ το μειζον,αυτο δεν καταλαβαίνουν οι κάθε λογης "προοδευτικοι". Ακόμα και αν δηλαδή λέγονταν Βαρδαρια αλλά η εθνοτητα και η γλώσσα ήταν Μακεδονικες (όπως συμφώνησε ο Τσιπρας), δεν θα άλλαζε τίποτα στον αλυτρωτισμο. Εάν δηλαδή εγώ είμαι εθνικά Μακεδονας (ούτε καν Βορειομακεδονας) δεν έχω κάθε ηθικό δικαίωμα να επιδιώκω την ένωση της Νότιας Μακεδονίας με τη χώρα μου; Ποιος θα μου πει ότι δεν έχω δικαίωμα να "ελευθερωσω" την ιστορική μου κοιτιδα; τίποτα δε σημαίνει η αναφορά ότι τα βουλγαροσκοπιανα είναι σλαβικη γλώσσα, και οι Αιγυπτιοι αραβικά ομιλούν αλλά αφού είναι εθνικά Αιγυπτιοι έχουν κάθε δικαίωμα να αξιώνουν τη σύνδεση τους με την αρχαία Αίγυπτο. Ανάλογα, αν πχ το Ισραήλ κατείχε τη Κάτω Αίγυπτο ποιος θα έφερνε αντίρρηση στο δικαίωμα των εθνικά (Άνω) Αιγυπτιων να αγωνίζονται για την επανένωση της χώρας τους; Ποιος φέρνει αντίρρηση στους εθνικά Κυπριους να ζητούν να ασκούν κυριαρχικα δικαιώματα σε όλο το νησί, συμπεριλαμβονομενων και των κατεχομενων; Από οποία άποψη και αν το δει κανείς, η αποδοχή της ύπαρξης Μακεδονικης εθνοτητας απονομιμοποιει ηθικά την παρουσια του Ελληνικού κράτους στη Μακεδονία.
Εχουν περασει 115 χρονια απο την κατατρομοκρατηση με παραστρατιωτικους, 105 χρονια απο την κατακτηση, 96 απο τον εποικισμο με ασιατες και 44 απο την καταργηση του στρατιωτικου νομου. Ας το συνειδητοποιησουν οι μη προοδευτικοι οτι τη γλιτωσαν με τα κλοπιμαια και οτι η ηθικη ειναι το μονο πραγμα που δεν εχει καμια απολυτως σημασια παρα μονο σαν εσωτερικη προπαγανδα.
Η πιο ηχηρη επιβεβαίωση των λεγομενων μου, για όσους μπορεί να είχαν αμφιβολίες. Άρα εσύ, όταν έρθει ο "εθνικά Μακεδων" και απαιτησει τερματισμό της Ελληνικής κατοχής της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας και "επιστροφής" τους στο Μακεδονικο κρατος θα τον υπερασπιστεις, ναι ή όχι; ελπίζω να μην αποφύγεις μια ευθεία απάντηση.
@sogl1)Εννοείς τους κομιτατζήδες?2)Απελευθέρωση λέγεται όταν υπάρχουν χιλιάδες ομοεθνείς που σφαγιάζονται ανηλεώς.3)Οι Ελληνες του Μοναστηρίου(80% του πληθυσμού πριν τους Βαλκανικούς)ήταν Ασιάτες;Οι εκατοντάδες χιλιάδες από την ανατολική Θράκη και την ανατολική Ρωμυλία;Ασιάτες κι αυτοί;4)Ο στρατιωτικός νόμος καταργήθηκε για να βλέπουμε αναρχοκομμουνιστικές ονειρώξεις να γίνονται πραγματικότητα με επιβολή νέου;
εβγαλε το Μαξιμου non-paper για ενα απο τα πιο σημαντικα θεματα της εξωτερικης πολιτικης της χωρας, και το μισο ασχολειται με τα 'αλλα' κομματαΚαμια τυχη δεν εχει αυτη η χωραυγ η καουρα να ΄λυθει΄ κατι που δε μας ενοιαζε κι αν επαιρνε αλλα 100 χρονια (αφου εχουμε βετο) κατανοητη. 6 μηνες καθυστερηση για την εφαρμογη των μετρων δωρακι απο τη θεια Μερκελ ... προλαβαινει εκλογες χωρις να εφαρμοσει τα μετρα.ξανα, καμια τυχη δεν εχει αυτη η χωρα. Πολιτικοι που παιζουν κουκλοθεατρο για ψηφαλακια