Ο πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ ανακοίνωσε ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό καθώς, όπως διεμήνυσε, δεν έχει τη λαϊκή εντολή για κάτι τέτοιο.
Εκτιμώντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών «υπερβαίνει» τα δύο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα, ο Ιβανόφ επισήμανε ότι μία από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, το 2014, ήταν πως δεν θα δεχτεί καμία αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας.
«Η Συμφωνία βάζει τη Μακεδονία σε ρόλο υφιστάμενου μιας άλλης χώρας και συγκεκριμένα της Ελλάδας», πρόσθεσε ο Ιβανόφ, υποστηρίζοντας ότι ο ποινικός κώδικας προβλέπει τουλάχιστον πενταετή φυλάκιση σε οποιονδήποτε θέτει τη χώρα σε μια τέτοια θέση.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ μπορεί να παρακάμψει το προεδρικό βέτο, με δεύτερη υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το όνομα στη Βουλή, με απλή πλειοψηφία 61 εδρών στις 120.
Ο Ζάεφ έχει διαμηνύσει ότι αν ο Ιβανόφ αρνηθεί εκ νέου να επικυρώσει τη συμφωνία, η Βουλή θα κινήσει όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αποπομπή του.
«Θα παραιτηθώ αν χάσω στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία» δήλωσε επίσης νωρίτερα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Ο Ζάεφ εμφανίστηκε βέβαιος πάντως πως η συμφωνία τελικώς θα πάρει την έγκριση του λαού με «αρκετά μεγάλο ποσοστό».
«Θα φύγω εάν αποτύχει το δημοψήφισμα για τη Μακεδονία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ, αναφερόμενος επανειλημμένα στην χώρα του ως «Μακεδονία» και όχι ως «Βόρεια Μακεδονία» όπως προβλέπεται από τη συμφωνία.
«Είμαι βέβαιος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί με ποσοστό 75% με 85%, δηλαδή με το ανάλογο ποσοστό των πολιτών που τάσονται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό 1TV, ο κ. Ζάεφ παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν έχει καταλήξει στο ακριβές ερώτημα του δημοψηφίσματος.
σχόλια