ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Πρώτη στην δηλωμένη αυθαίρετη δόμηση η περιφέρεια Αν. Αττικής- Εκατοντάδες οι δηλώσεις για το Μάτι

Πρώτη στην δηλωμένη αυθαίρετη δόμηση η περιφέρεια Αν. Αττικής- Εκατοντάδες οι δηλώσεις για το Μάτι Facebook Twitter
Eurokinissi
2

Πρωτιά σε δηλωμένη αυθαίρετη δόμηση κατέχει η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, στην οποία εντάσσεται το πυρόπληκτο Μάτι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), με αφορμή τη δημόσια συζήτηση για την αυθαίρετη δόμηση στον τόπο της πρωτοφανούς τραγωδίας, το Μάτι.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΤΕΕ, από το σύνολο των 971.000 δηλώσεων αυθαιρεσιών προς νομιμοποίηση -σε ολόκληρη την Ελλάδα- που έχουν υποβληθεί από την εφαρμογή των σχετικών νόμων έως σήμερα, ποσοστό περίπου 9,8% (περισσότερες από 95.000 δηλώσεις) αφορά δόμηση στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής.

Ειδικά για το Μάτι, οι υποβληθείσες δηλώσεις αυθαιρεσιών δόμησης είναι 327, εκ των οποίων 156 ανήκουν στην κατηγορία 5 (δηλαδή, αφορούν παντελώς αυθαίρετα οικήματα ή με υπέρβαση μεγεθών άνω του 40%). Ο αριθμός των αυθαιρέτων της συγκεκριμένης κατηγορίας αντιστοιχεί σε συνολικά 24.455 τ.μ.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες αυθαιρεσίας στη δόμηση είναι πέντε (1,2,3,4,5). Τα παντελώς αυθαίρετα οικήματα της 5ης κατηγορίας «κερδίζουν» αρχικώς 30ετή αναστολή κατεδάφισης, διότι η νομιμοποίησή τους γίνεται υπό όρους και κυρίως υπό τη νομική προϋπόθεση να βρίσκονται εντός πολεοδομικού σχεδιασμού, προϋπόθεση που δεν πληροί το Μάτι.

Όπως επισημαίνεται από το ΤΕΕ, από τη στατιστική επεξεργασία του συνόλου των δηλώσεων στο Μάτι Αττικής, σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση και τα δεδομένα των νόμων 4178/2013 και 4495/2017, προκύπτουν επίσης τα εξής συμπεράσματα:

- Ποσοστό 52% των δηλώσεων δεν συνοδεύονται από κάποια οικοδομική άδεια. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 25% των δηλώσεων χωρίς άδεια.

- Ποσοστό 93% των δηλούμενων αυθαιρέτων είναι εκτός σχεδίου. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην επικράτεια είναι 29% των δηλώσεων εκτός σχεδίου.

- Στη συντριπτική τους πλειονότητα (86%) τα αυθαίρετα οικήματα είναι δευτερεύουσες κατοικίες. Ποσοστό 10% είναι κύριες και το υπόλοιπο ποσοστό αφορά επαγγελματική χρήση (τουρισμός, βιομηχανία, υπηρεσίες).

- Σχετικά, τέλος, με την παλαιότητα των αυθαιρέτων που έχουν δηλωθεί, 17% είναι κτίσματα προ του 1975, 32% κτίσματα μέχρι το 1982, 28% κτίσματα από το 1983 έως το 2003 και 23% αυθαίρετα κτίσματα από το 2004 έως τις 28/7/2011 (ημερομηνία «κόκκινης γραμμής» για τη δήλωση αυθαιρέτων).

Σημειώνεται, ότι στους δύο ανωτέρω νόμους και αντίστοιχα στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, δεν εντάσσονται κτίσματα που έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα σε δάση, δασικές περιοχές, ρέματα, αιγιαλούς κλπ., σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις.

Στους ανωτέρω αριθμούς δεν περιλαμβάνονται οι δηλώσεις της κατηγορίας 3 των δύο νόμων που αφορούν μικροαυθαιρεσίες και μικροπαραβάσεις σε νομίμως υφιστάμενα κτίσματα.

Τέλος, αναφέρεται ότι οι δηλώσεις του νόμου 4014/2011 έχουν ενσωματωθεί στις διατάξεις του νόμου 4178/2013.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
2

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: Τον εγχείρησαν για σκωληκοειδίτιδα, αλλά τον ενημέρωσαν έπειτα από έναν χρόνο ότι έχει καρκίνο

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: Τον εγχείρησαν για σκωληκοειδίτιδα, αλλά τον ενημέρωσαν έπειτα από έναν χρόνο ότι έχει καρκίνο

«Δίνω μάχη για την ζωή μου -Έναν χρόνο δεν ενημερώθηκα ώστε να λάβω κάποια προφυλακτική φαρμακευτική αγωγή» αναφέρει ο αστυνομικός στη μήνυση που κατέθεσε εναντίον των γιατρών του νοσοκομείου
LIFO NEWSROOM
Ο Νίκος Πλακιάς καταγγέλλει το ΑΠΘ που δεν απένειμε τον τίτλο σπουδών στην Κέλλυ Πορφυρίδου

Ελλάδα / «Η ντροπή του πανεπιστημίου»: Ο Νίκος Πλακιάς ξεσπά για τον πρύτανη και τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ

Είχαν ειδοποιήσει τους γονείς της Κέλλυς Πορφυρίδου να παραλάβουν τιμητικά τον τίτλο σπουδών του κοριτσιού που δολοφονήθηκε στα Τέμπη αλλά ανασκεύασαν την απόφασή τους και αρνήθηκαν χωρίς να ειδοποιήσουν την οικογένεια
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Δεν καταλαβαίνω, ίσως επειδή έχω ζήσει το μισό της ζωής μου έξω (Ολλανδία, Ισπανία, Βέλγιο). 'Εξω, μια κολώνα να πας να χτίσεις αυθαίρετη, να είσαι σίγουρος ότι μέσα σε μια εβδομάδα θα έχει έρθει κάποιος από το δήμο να σου βάλει προστιμάρα και να σε αναγκάσει να την κατεδαφίσεις. Άσε που δεν έχω ακούσει ποτέ για αυθαίρετα οικόπεδα. Πώς γίνεται αυτό στην Ελλάδα; Πήγε κάποιος σε προηγούμενες δεκαετίες με ένα σύρμα και περίφραξε μέρος του δάσους και μετά το πουλάει ως οικόπεδο; Με τι χαρτιά το αγόρασαν οι επόμενοι; Και μπορείς να χτίσεις ό,τι θέλεις στην Ελλάδα χωρίς άδεια; Μήπως θα είχε κάποιος την καλοσύνη να μου εξηγήσει γιατί πραγματικά δεν το καταλαβαίνω. Ευχαριστώ
"Ειδικά για το Μάτι, οι υποβληθείσες δηλώσεις αυθαιρεσιών δόμησης είναι 327, εκ των οποίων 156 ανήκουν στην κατηγορία 5 (δηλαδή, αφορούν παντελώς αυθαίρετα οικήματα ή με υπέρβαση μεγεθών άνω του 40%). ""- Στη συντριπτική τους πλειονότητα (86%) τα αυθαίρετα οικήματα είναι δευτερεύουσες κατοικίες. Ποσοστό 10% είναι κύριες και το υπόλοιπο ποσοστό αφορά επαγγελματική χρήση (τουρισμός, βιομηχανία, υπηρεσίες). "Και κάποιος τόσα χρόνια τους έχει δώσει όμως ρεύμα.