Στο πλευρό των πυρόπληκτων οι κοινότητες των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα

Στο πλευρό των πυρόπληκτων οι κοινότητες των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα Facebook Twitter
6

Βασικό κομμάτι αυτού του τεράστιου κύματος αλληλεγγύης που σχηματίστηκε από την πρώτη στιγμή για τους πυρόπληκτους είναι και οι κοινότητες των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα.

Μετανάστες, πρόσφυγες και κοινότητες-οργανώσεις, μέλη του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων ανταποκρίθηκαν άμεσα στην έκκληση για βοήθεια και εθελοντισμό στις πυρόπληκτες περιοχές.

Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, που δημοσίευσε στη σελίδα του στο facebook φωτογραφίες από τις δράσεις του, ενώ ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις καταγραφές εθελοντικής εργασίας και προσφοράς σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «οι ανάγκες από την ερχόμενη εβδομάδα σε εθελοντές καθαριστές, χτίστες, μηχανικούς εργάτες, ηλεκτρολόγους κλπ θα είναι μεγάλες».

Στην κινητοποίηση μετείχαν η Ομοσπονδία Αλβανικών Συλλόγων, η Ελληνογεωργιακή Ένωση Νέων, το Πολιτιστικό Κέντρο Καύκασος – Γεωργία, η κοινότητα των Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων, η κοινότητα του Κονγκό, η Αιγυπτιακή κοινότητα, η Ουκρανική κοινότητα  η Νιγηριανή Κοινότητα Ελλάδος, καθώς και η Ένωση Παλαιστινίων Εργαζομένων.

Ελλάδα
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Ελλάδα / Χανιά: Στη φυλακή για κακούργημα ο 50χρονος που μπήκε μεθυσμένος στο αντίθετο ρεύμα και σκότωσε μια γυναίκα

Η υπεράσπιση προσπάθησε να αποδώσει την ευθύνη στον επικίνδυνο δρόμο και ζήτησε την υποβάθμιση της κατηγορίας σε πλημμέλημα, αλλά το δικαστήριο δεν το δέχθηκε
LIFO NEWSROOM
Περιφέρεια Ηπείρου: Υπάλληλος πληρώνεται μόνο για να ελέγχει αν έχουν κλείσει παράθυρα, κλιματιστικά και φώτα

Ελλάδα / Περιφέρεια Ηπείρου: Υπάλληλος πληρώνεται μόνο για να ελέγχει αν έχουν κλείσει παράθυρα, κλιματιστικά και φώτα

Εποχή των σπηλαίων στην Ήπειρο, καθώς η Περιφέρεια αναθέτει σε υπάλληλο ένα έργο που μπορεί να γίνεται ακόμα και με ένα «κουμπί», μέσω κινητού τηλεφώνου 
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ευχαριστούμε από καρδιας για την ανθρώπινη αλληλεγγύη και ελπίζουμε να μην γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους.Δυστυχώς όμως, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως τα ανοιχτά σύνορα έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος για τη χώρα μας που αντικατοπτρίζεται και σε μειωμένες δαπάνες πυρασφάλειας.Φαντάζομαι πως οι κάτοικοι που έζησαν τη φρίκη της φωτιάς κατάλαβαν το δράμα του τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας πολέμου –το τι σημαίνει να είσαι μετανάστης οι νέοι το έχουν καταλάβει για τα καλά– όμως το ένα δεν αναιρεί το άλλο και η λογική θα πρέπει να υπερτερεί του συναισθήματος σε τέτοια ζητήματα όσο συγκινητική και αν είναι μία τέτοια κίνηση.
Εγώ, πάλι, γιατί νομίζω ότι αυτοί που τα γράφουν αυτά δεν θέλουν καθόλου τέτοιες ενέργειες, από πλευράς μεταναστευτικών κοινοτήτων, για να μην τους "χαλάει" την εικόνα του κακού και του βλαβερού;
Αυτές οι εικόνες δεν χαλάνε καμία εικόνα των «βλαβερών» μεταναστών. Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι, από την άλλη όμως αν σκεφτούμε με γνώμονα τη λογική και όχι το συναίσθημα δεν μπορούμε να αρνηθούμε τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στην κοινωνία η πολιτική των ανοιχτών συνόρων. Δίαλυση κοινωνικής συνοχής, φυγή χρημάτων στο εξωτερικό, τεράστιο κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία, αύξηση της εγκληματικοτηυας, εδραίωση του καθεστώτος μαύρης εργασίας και απορρύθμιση σχέσεων, συμπίεση αμοιβών σε τεχνικά επαγγέλματα και περαιτέρω μείωση βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης, αύξηση ενοικίων... και η λίστα συνεχίζεται.Η βοήθεια σε ανθρώπινο επίπεδο είναι καλοδεχούμενη και συγκινητική, όμως μία αποθήκη με γάλατα και μακαρόνια δεν μπορεί να διαγράφει ούτε τα διαστρεβλώνει τα όσα συμβαίνουν. Είμαστε μια μικρή χρεοκοπημένη χώρα, με δύσκολους γείτονες και με πληθυσμό που μεταναστεύει και φθήνει διαρκώς και πολύ σύντομα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ταυτότητας που θα μας φέρει σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Και ούτε μπορούμε να συγκρίνουμε πολυπολιτισμικές χώρες-υπερδυνάμεις όπως η Γερμανία, η Αγγλία και Αμερική με την δική μας περίπτωση.
Έλεος, τι άλλο θα ακούσουμε! Ότι για τη μαύρη εργασία και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τη συμπίεση αμοιβών και τη μείωση του βιοτικού επιπέδου της εργατικής τάξης φταίνε εργαζόμενοι! Έλεος.
https://goo.gl/BBTxrDΜία έρευνα για το θέμα 10 χρόνια πριν. Γενικά πάντως υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία για το θέμα.Πάντα είναι το ποια οπτική γωνία έχεις στο ζήτημα της μετανάστευσης σύμφωνα με την κοινωνική σου θέση. Για παράδειγμα ένας εργολάβος οικοδομών ενδεχομένως είναι πολύ θετικός στην παράνομη μετανάστευση γιατί έχει άμεσο κέρδος, ένας οικοδόμος όμως, όχι και τόσο...Ο γενικός κανόνας πάντως είναι πως η μετανάστευση, και κυρίως η παράνομη, είναι βασικό συστατικό του καπιταλισμού, και αν δεν υπήρχε θα χρειαζόταν να την εφεύρει...
Αν δεν ξέρεις ότι ο μετανάστης (νόμιμος ή παράνομος) και ο οικοδόμος ανήκουν στην ίδια κοινωνική τάξη (εργατική τάξη) τον μισθό της οποίας μειώνει ο εργολάβος οικοδομών (καπιταλιστική τάξη), επειδή στον καπιταλισμό η βασικότερη τάση είναι η αύξηση της υπερεργασίας, δηλαδή του απλήρωτου χρόνου εργασίας, δεν έχει νόημα να το συζητάμε.