Κόλαφος για Τόσκα, Σκουρλέτη, Ψινάκη και Δούρου η μήνυση που κατέθεσε η οικογένεια Φύτρου για την τραγωδία στο Μάτι

Κόλαφος για Τόσκα, Σκουρλέτη, Ψινάκη και Δούρου η μήνυση που κατέθεσε η οικογένεια Φύτρου για την τραγωδία στο Μάτι Facebook Twitter
8

Την τιμωρία των υπαίτιων και των υπευθύνων για την τραγωδία στο Μάτι ζητά η Βαρβάρα Φύτρου, η οποία έχασε στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου ολόκληρη την οικογένειά της.

Ο 54χρονος Γρηγόρης Φύτρου και ο 11χρονος Αντρέας βρέθηκαν αγκαλιασμένοι και απανθρακωμένοι στο Μάτι ενώ η 13χρονη Εβίτα σκοτώθηκε ακαριαία όταν πήδηξε στον γκρεμό για να σωθεί από τις φλόγες.

Xωρίς να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους, η κα Φύτρου κατέθεσε μέσω του δικηγόρου της, Βασίλειου Καπερνάρου, μήνυση κατά 7 κυβερνητικών και όχι μόνο στελεχών για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

 

Ποιους στοχεύει η μήνυση:

Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, του τέως γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, των τέως αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, αλλά και κατά του δημάρχου Ηλία Ψινάκη, του τέως αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη.

Η χήρα ζητά την ποινική δίωξη των επτά, καθώς και κάθε άλλου υπεύθυνου, αξιώνοντας την τιμωρία τους για όσα δεν έγιναν το μοιραίο βράδυ της καταστροφικής πυρκαγιάς. 

Όπως υποστηρίζει, ο κρατικός μηχανισμός επέδειξε ανικανότητα, με αποτέλεσμα να χαθούν 96 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τη μηνύτρια, ο θάνατος των δικών της ανθρώπων αλλά και των υπολοίπων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν ο κρατικός μηχανισμός και οι εντεταλμένοι λειτουργοί του λειτουργούσαν όπως ορίζει ο νόμος.

Κόλαφος για Τόσκα, Σκουρλέτη, Ψινάκη και Δούρου η μήνυση που κατέθεσε η οικογένεια Φύτρου για την τραγωδία στο Μάτι Facebook Twitter

Απροετοίμαστος ο δήμος Μαραθώνα


Κατά την ίδια, ο δήμος Μαραθώνα ήταν απροετοίμαστος, όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου όπου γίνεται η παραδοχή πως «ο τομέας πολιτικής προστασίας στο Δήμο δεν λειτουργεί ικανοποιητικά από πλευράς οργάνωσης δυνατοτήτων, προσβασιμότητας στην επέμβαση και διαχειριστικής αποτελεσματικότητας στο Δήμο».

Στον αντίποδα, ο δήμος Αθηναίων έβαλε μπροστά, όπως αναφέρει, το σχέδιο «Θεμιστοκλής» μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, σώζοντας τα παιδιά και τις κατασκηνώσεις.

«Ο δήμος Αθηναίων είχε φυσικά προνοήσει και είχε στείλει δυο υδροφόρες που πολέμησαν εκεί με δημοτικούς υπαλλήλους μέσα στις φλόγες. Και νίκησαν. Στάλθηκε και τρίτη και τέταρτη (υδροφόρα) μέσα στη νύχτα. Συνολικά φορτώθηκαν 15 πούλμαν για τα οποία δημιουργήθηκε εναλλακτική διαδρομή της Μαραθώνος και συνοδεία περιπολικών της δημοτικής αστυνομίας πέρασαν "σφαίρα" από παντού, δίπλα από φλόγες και την καταστροφή, αλλά πέρασαν με ασφάλεια. Μαζί με τα παιδιά έφυγαν από τις φλόγες και πενήντα περίπου πρόσκοποι. Τα παιδιά δεν κινδύνεψαν χάρις στην προνοητικότητα. Ταυτόχρονα το τηλεφωνικό κέντρο του δήμου λάμβανε οδηγίες και πώς θα ενημερώνει ανά πεντάλεπτο. Κανείς γονιός δεν έμεινε χωρίς σωστή και έγκυρη ενημέρωση. Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο. Απλά μια σύγκριση με το ότι η επίσημη πολιτεία δεν ενημέρωνε για δέκα ώρες!».

Βολές και στην Περιφέρεια

Ευθύνες επιρρίπτονται και στην Περιφέρεια Αττικής, που σύμφωνα με την κα Φράγκου δεν εφάρμοσε κανένα σχέδιο αντιμετώπισης της πυρκαγιάς την ημέρα της τραγωδίας.

Ασυνεννοησία αστυνομίας - πυροσβεστικής

Στο στόχαστρο μπαίνει και η πυροσβεστική και η απουσία συνεννόησης με την αστυνομία, σχετικά με το κλείσιμο της Μαραθώνος και την εκτροπή των οχημάτων προς τη θάλασσα.


Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς και ενώ πλήθος κόσμου είχε βγει με τα αυτοκίνητά του για να κατευθυνθεί άγνωστο προς ποια κατεύθυνση, αφού δεν υπήρχαν εντολές και οδηγίες, αποκλείστηκε η κυκλοφορία της Λεωφόρου Μαραθώνος. Λόγω της απόλυτης ασυνεννοησίας και σύγχυσης μεταξύ των αρμοδίων δημοσιών λειτουργών και υπηρεσιών, δεν αποκλείστηκε ο παραλιακός δρόμος που οδηγούσε από τη Ραφήνα στο Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι. Σε αυτόν τον δρόμο κατευθύνθηκαν πολλά οχήματα, από την αποκλεισμένη Λ. Μαραθώνος, μεταξύ των οποίων και η οικογένειά μου. Στον δρόμο αυτό υπήρξε κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ η φωτιά μαίνονταν πολύ κοντά στο δρόμο. Οι επιβάτες ενστικτωδώς εγκατέλειψαν τα οχήματά τους για να συνεχίσουν πεζοί προς τη θάλασσα για την προστασία τους. Εκεί η φωτιά πέρασε κυριολεκτικά από πάνω τους και τους κατέκαψε. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρέθηκαν απανθρακωμένοι ο σύζυγος μου και ο υιός μου».

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο, «οι ευθύνες είναι εγκληματικές και τα στοιχεία αδιάσειστα» πως έχει τελεστεί το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Ελλάδα
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύκλωμα προστασίας οίκων ανοχής: Γνωστός ηθοποιός επισκέφθηκε 3 φορές το στρατηγείο στη Συγγρού

Ελλάδα / Κύκλωμα προστασίας οίκων ανοχής: Γνωστός ηθοποιός επισκέφθηκε 3 φορές το στρατηγείο στη Συγγρού

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ηθοποιός φέρεται να ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μίας από τις δεκάδες εταιρείες που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για εικονικές συναλλαγές
LIFO NEWSROOM
Τροχαίο στην Κρήτη: «Τον άφησαν ελεύθερο και χάσαμε άδικα το παιδί μας»

Ελλάδα / Τροχαίο στην Κρήτη: «Τον άφησαν ελεύθερο και χάσαμε άδικα το παιδί μας»

«Κυκλοφορούσε χωρίς δίπλωμα 3 μήνες, τον πιάσανε, τον αφήσανε ελεύθερο, κι αν δεν ήταν το δικό μας παιδί θα ήταν κάποιο άλλο» δηλώνει η νονά του 22χρονου Παναγιώτη που σκοτώθηκε από τον 45χρονο με την Porsche
LIFO NEWSROOM
Κύκλωμα προστασίας οίκων ανοχής: Ο «άνδρας με το κίτρινο μπλουζάκι» ανάμεσα στους 19 συλληφθέντες

Ελλάδα / Κύκλωμα προστασίας οίκων ανοχής: Συνελήφθη και ο άνδρας «με το κίτρινο μπλουζάκι» που ήταν παρών στη δολοφονία του Ζακ

Ο άνδρας «με το κίτρινο μπλουζάκι» που φαινόταν να κρατά αστυνομικό γκλοπ δίπλα στον Ζακ Κωστόπουλο αλλά δεν μπορούσε να εντοπιστεί για να καταθέσει στη δίκη, συνελήφθη ως ένα από τα 19 μέλη της συμμορίας στην οποία συμμετείχαν και 4 αστυνομικοί
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Με το κατηγορητήριο "ανθρωποκτονία από πρόθεση και ενδεχόμενο δόλο" (δηλαδή δολοφονία), ήδη έχουν αθωωθεί.Το πως το βλέπουμε εμείς λαϊκά δεν σημαίνει ότι θα το δει και η δικαιοσύνη έτσι.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω σαν μη νομικός - αλλά είδα ότι και άλλοι έχουν την ίδια απορία - είναι, γιατί η κατηγορία αποδίδεται σε "πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο" των συγκεκριμένων κατηγορούμενων Τόσκα, Σκουρλέτη, Δούρου και Ψινάκη.Και μήπως τελικά - με τον τρόπο που λειτουργεί η Δικαιοσύνη - αθωωθούν ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ και πρέπει να γίνει άλλη δίκη που δεν θα περιλαμβάνει την πρόθεση.Εάν συμβεί αυτό, η ευθύνη του δικηγόρου της κ. Φύτρου είναι τεράστια και θέλω να πιστεύω ότι την έχει αντιληφθεί, γιατί δεν είναι άπειρος.Ωστόσο, όποιος γνωρίζει νομικά και έχει θεωρητικά άποψη, ας την καταθέσει.
Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης υπάρχει σχεδιασμένο πλάνο που πρέπει να ακολουθείται. Απο την ιεραρχία, το συντονισμό, έως τη δράση. Σε αυτή την περίπτωση δεν ακολουθήθηκε τίποτα, δεν συντονίστηκε τίποτα, δίνονταν χύμα αλληλοαναιρούμενες οδηγίες, επομένως φρονώ οτι θα πατησουν πάνω στην παντελή απουσία συντονισμού, και σε κάθε ένα βήμα που παραλέιφθηκε με βάση τα 'γραμμένα', καταλήγοντας στα τραγικά αποτελέσματα. Εάν πάλι ΔΕΝ υπάρχει λεπτομερώς καταγεγραμμένο πλάνο δράσης, πάλι τους βαραίνουν ευθύνες που δεν το είχαν φροντίσει πριν το κακό. Φαντάζομαι οταν το πόστο σου περιλαμβάνει συγκεκριμένες ευθύνες και καθηκοντα, το να επιλέξεις να μην τα ακολουθήσεις ή να αγνοήσεις/καθυστερήσεις/υποβιβάσεις μια κατάσταση, συνιστά δόλο και όχι αμέλεια. ίσως πάνω σε αυτό πατάει για να έχει περισσότερες πιθανότητες να τους 'πιάσει', σε συνδυασμό και με τις αποδείξεις οτι προσπάθησαν να κουκουλώσουν την κατάσταση την πρώτη μέρα για τους υπάρχοντες νεκρούς κοκ.
Για να μην κρύψω τα συναισθήματά μου, ξεκινώ γράφοντας ότι δεν μου αρέσουν οι φάτσες τους, αλλά αυτό είναι υποκειμενική παρατήρηση και ίσως αδιάφορη για το θέμα.Σε πολιτικό επίπεδο όμως φοβάμαι μήπως οι ενδεχόμενες ποινικές διώξεις είναι σχέδιο συσπείρωσης του χώρου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που διαλύεται - ο λαός στέκεται πάντοτε στο πλευρό εκείνου που διώκεται άδικα ή με λάθος κατηγορητήριο: θυμηθείτε τον Ανδρέα Παπανδρέου το '89. Η παραπομπή του συγκράτησε το ΠΑΣΟΚ που κλυδωνιζόταν κάτω από τις σκιές της ευνοιοκρατίας και κυρίως της αποτυχίας να αλλάξει την κοινωνία σε επαρκή βαθμό και να αντιμετωπίσει την οικονομική ανισότητα (άσχετα με τις σημαντικές του επιτυχίες), ενώ η παρέλαση των μαρτύρων κατηγορίας της δίκης που ακολούθησε όχι μόνον γκρέμισε τη σε βάρος του ψευδή κατηγορία, αλλά αποτέλεσε εφαλτήριο για ανάκαμψη του κόμματος. Αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανιστούν διωκόμενα είναι πιθανότατη η συσπείρωση του χώρου. Συνεχίζοντας τη σκέψη μου, ως νομικός που είμαι (25 χρόνια δικηγόρος), είμαι βέβαιος ότι δεν συντρέχει ποινική ευθύνη των υπουργών, της περιφερειάρχη ή του γ.γ. πολιτικής προστασίας επειδή στις 23.7 ο άνεμος είχε ταχύτητα ρεκόρ 123 χλμ/ώρα και επειδή υπήρχε ταυτόχρονα φωτιά στην Κινέττα. Στο Μάτι, ό,τι και αν είχε γίνει θα είχαμε νεκρούς - στενοί δρόμοι, αδιέξοδα, ξύλινα σπίτια. Το θέμα είναι ότι υπάρχει χώρος ποινικής ευθύνης (από αμέλεια όχι ενδεχόμενο δόλο) για τα αρμόδια όργανα της Τροχαίας που ενώ γνώριζαν πώς είναι οι οδικές συνθήκες εκεί, οδήγησαν τον κόσμο από τη Λ. Μαραθώνος στο Μάτι. 15.000 πολίτες δεν μπορούν να απομακρυνθούν σε μια ώρα από καμιά σύγχρονη πολιτεία από έναν ανάλογο χώρο (Αυτό εξηγεί γιατί πέτυχαν οι επιχειρήσεις στις κατασκηνώσεις: ξέρουν ακριβως πόσους θα απομακρύνουν και από πού, μερικά λεωφορεία αρκούν - μπράβο στο Δήμο Αθηναίων που είχε το σωστό σχέδιο και το εφάρμοσε). Είναι τραγικό αλλά όταν έχεις συνθήκες καταστροφής έχει σημασία πόσους νεκρούς θα αφήσουν: αν η τροχαία δεν εξέτρεπε την κίνηση στο Μάτι, ίσως ήταν οι μισοί και φανταστείτε τι σημαίνει 50 συνανθρωποί μας ζωντανοί.
Για τη φωτιά οκ,δεν είχαν. (Ας μη πιάσουμε την Πολιτική Προστασία και την ταχύτητα που θα πρεπε να χε κινηθεί με το που ξεκίνησε η πορεία της φωτιάς στην Πεντέλη, που λέγεται οτι την υποβίβασαν και δεν την μελέτησαν επισταμένα).Για τις εντολές εκκένωσης του κόσμου, που ήταν χύμα στο κύμα δεν είχαν ευθύνη? Για το συντονισμό στη θάλασσα πάλι δεν είχαν? Στο να συνδράμει ο,τι ικανή δύναμη υπήρχε απο θαλάσσης (και οχι ψαρότρατες)και να μην φτάσει να πνιγεί κόσμος που δεν κάηκε?Που οι λιμενικοί έλεγαν 3 ώρες μετά 'δεν έχουμε πάρει εντολή να επέμβουμε"?Και εκεί είχε μποφόρ και αέρηδες, οκ γνωστά αυτά. Με λίγα λόγια δηλαδή σε μια σύγχρονη πολιτεία, εάν συμβούν εξτριμ καταστάσεις το αποδίδουμε στο θεό και κάνουμε κανα σταυρό να γλιτώσουμε? Για να μη πιάσουμε άλλα θεματάκια που δε ξέρω κατα πόσο θα μπορούσαν να τονίσουν τις ανεπάρκειες χειρισμού τους. Πχ για τους αγνοουμένους, πάλι δεν είχαν?Που περίμεναν απελπισμένοι συγγενείς και έπρεπε να φτιάξει ιδιώτης λίστα αγνοουμένων για να δώσουν ονόματα? Που αν δεν είχε γίνει ντόρος δε θα είχαν βγάλει αριθμό και ονόματα? Με όλο το σεβασμό στο επάγγελμά σας και τις γνώσεις σας δηλαδή, το 'δε μπορούν να απομακρυνθούν απο καμία σύγχρονη πολιτεία σε ανάλογο χώρο', δε σημαίνει οτι άξιζε να γίνει μια προσπάθεια, έτσι ώστε να σωνόταν κανας άνθρωπος παραπάνω. Ο λαός είναι εναντίον τους πλέον έτσι κι αλλιώς, αν εξαιρέσουμε τα συριζόσκυλα και τους σανοφάγους.
foodinspectorΔηλαδή - αν καταλαβαίνω καλά -, η μόνη Υπηρεσία που φέρει ευθύνες κατά την γνώμη σας είναι η Τροχαία και πολιτικές ευθύνες - γιατί οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι είναι πολιτικά πρόσωπα - δεν υπάρχουν καθόλου, είτε "με πρόθεση και ενδεχόμενο δόλο" είτε "εξ αμελείας". Καλά καταλαβαίνω ;
Πάρα πολύ συνοπτικά και απλουστευτικά, μόνο χάριν συζητήσεως:1. Ανθρωποκτονία:α. από προθεση (άρ. 299 παρ. 1 ΠΚ): προβλέπω ότι η συμπεριφορά μου (ενέργεια ή παράλειψη επιβεβλημένης ενέργειας) θα έχει ως αποτέλεσμα τη θανάτωση ανθρώπου καιi. με δόλο απλό: το επιθυμώπ.χ. πυροβολώ κάποιον για να τον σκοτώσω, και πεθαίνει από αυτό το τραύμαii. με δόλο ενδεχόμενο: το αποδέχομαιπ.χ. παίρνω 68 λαθρομετανάστες στη βάρκα μου που έχει θέσεις για 25 άτομα, εν μέσω κακοκαιρίας, η βάρκα ημιβυθίζεται σε βραχονησίδα, την κοπανάω με τη μοναδική λέμβο, 10 άνθρωποι πνίγονται => 10 ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο (και διάφορα άλλα αδικήματα, πραγματική υπόθεση, βλ. ΑΠ 680/2009)Ποινή για αμφότερες περιπτώσεις: ισόβιαβ. από πρόθεση σε βρασμό ψυχικής ορμής (άρ. 299 παρ. 2 ΠΚ): Τα ανωτέρω, αλλά "εν βρασμώ" (σπάνιες περιπτώσεις, μεγάλο θέμα, δεν αφορά εν προκειμένω).Ποινή: 5-20 χρόνια κάθειρξη.γ. Από αμέλεια (άρ. 302 ΠΚ): Μπορούσα και έπρεπε να προβλέψω ότι η συμπεριφορά μου (ενέργεια ή παράλειψη επιβεβλημένης ενέργειας) θα έχει ως αποτέλεσμα τη θανάτωση ανθρώπου, αλλά ούτε το προβλέπω, ούτε πολύ περισσότερο το θέλω ή το αποδέχομαι.π.χ. Υπαίτιος σε θανατηφόρο τροχαίο/εργατικό/κυνηγετικό δυστύχημα.Ποινή:i. 3 μήνες - 5 χρόνια φυλάκιση (άρ. 302 παρ. 1 ΠΚ), εκτός αν:ii. είμαι οικείος του θύματος και αποδεδειγμένα υπέστην τέτοια ψυχική οδύνη που δεν χρειάζεται να υποβληθώ σε ποινή (άρ. 302 παρ. 2 ΠΚ).2. Όλα τα ανωτέρω είναι αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα. Η Δικαιοσύνη (εισαγγελία και δικαστήρια) δεν δεσμεύονται από τα λεγόμενα σε οποιαδήποτε μήνυση, ούτε ως προς τη δίωξη, ούτε ως προς την απόφαση. Ας πούμε, σχηματικώς, ότι η μήνυση ενημερώνει και ζητεί τιμωρία, όπως επίσης και διεκδικεί κάποια δικαιώματα, π.χ. πρόσβασης στη δικογραφία κλπ (πολιτική αγωγή).3. Ακόμα και ευχερώς αποδείξιμες να είναι οι ευθύνες κάποιων (που αμφιβάλλω, λόγω πολυνομίας στη δημόσια διοίκηση), η υπόθεση είναι ογκώδης: και μόνο οι μάρτυρες είναι μερικοί άνθρωποι ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΑΝ ΝΕΚΡΟ, για κάθε έναν σοβαρά τραυματισμένο. Μερικές δεκάδες μάρτυρες και ύποπτοι από κρατικές και δημοτικές υπηρεσίες, μερικές δεκάδες αιτήματα για έγγραφα (άρσεις απορρήτων, από ιδιώτες, από αλλοδαπές υπηρεσίες), πραγματογνωμοσύνες από αρκετές ειδικότητες...Η δικογραφία αυτή θα αργήσει να ωριμάσει, οπότε φοβάμαι ότι, όπως γίνεται σε κάθε δημοκρατία με τηλεοπτικές εμμονές, ο κόσμος θα κορεστεί και θα το ξεχάσει το όλο ζήτημα - χωρίς να ενσωματώσει τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες για να μην ξαναγίνει.
Καλή ενημέρωση για μας που δεν έχουμε ειδικές γνώσεις.Ευχαριστούμε.Προσωπικά συμπεραίνω λοιπόν, ότι πιο λογική φαίνεται η κατηγορία της "ανθρωποκτονίας από αμέλεια" και ότι μάλλον θα αθωωθούν για "πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο".Μακάρι ο γνωστός δικηγόρος και πολιτευτής να δικαιώσει την πελάτισσά του, γιατί θα είναι μεγάλο κρίμα αν δεν συμβεί αυτό.Θα της δώσει την "χαριστική βολή" και θα προκαλέσει και μεγάλη απογοήτευση και δυσαρέσκεια στην κοινωνία.