Σε μια υπόθεση διαρροής πολύ σημαντικών εγγράφων που θυμίζει wikileaks του κρυμμένου πλούτου, 2,5 εκατομμύρια αρχεία με περισσότερα από 2 εκατομμύρια μέιλ χρησίμευσαν για τη χαρτογράφηση της βιομηχανίας των οφσορ τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες δημοσιογραφικές έρευνες που έγινε διασυνοριακά με 86 ερευνητές και δημοσιογράφους από 46 χώρες προκειμένου να δοθεί μια απάντηση στο πώς διακινούνται τεράστια κεφάλαια μέσω τον οφσορ και ποιοι κρύβονται πίσω από αυτά τα αχαρτογράφητα κεφάλαια. Ο όγκος των δεδομένων που αποκαλύφθηκαν προσέγγισε τα 260 Gigabytes, ήταν δηλαδή 160 φορές μεγαλύτερος από τα τηλεγραφήματα του WIKILEAKS.
Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν και δημοσιογράφοι της εφημερίδας Τα Νέα και δημοσιογράφοι από τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία κτλ.
Μέσα από αυτά τα μέιλ που δημοσιοποιήθηκαν αποκαλύφθηκαν τα ονόματα μεγαλοκαταθετών σε φορολογικούς παραδείσους, όπως ο Scott Young εκατομμυριούχος συνεργάτης του Ρώσου μεγιστάνα του Μπόρις Μπερεζόφσκι,που εντοπίστηκε νεκρός, ο 44χρονος Έλληνας Αχιλλέας Καλλάκης ο οποίος ανήκε στον στενό κύκλο του Πρίγκηπα Αλβέρτου και είχε καταδικαστεί για παράνομα δάνεια και ένας από τους χρηματοδότες του Φρανσουά Ολάντ, ο Jean-Jacquers Augier,
Υπάρχουν ακόμη αρκετοί διάσημοι που όπως αποκαλύπτεται εμπλέκονται σε σκάνδαλα με οφσόρ, όπως ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και οι δύο κόρες του, η γυναίκα του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Ιγκορ Σουβάλοφ, ο σύζυγος μια γερουσιαστή στον Καναδά καθώς και η κόρη του δικτάτορα στις Φιλιππίνες .Συνολικά τα αρχεία που αποκαλύφθηκαν περιέχουν 12 χιλιάδες ονόματα και επωνυμίες μεσαζόντων για τη σύσταση και λειτουργία των οφσορ.
Οι Έλληνες
Στην ελληνική πτυχή του θέματος τα Νέα γράφουν ότι οι Έλληνες πολίτες που κατέχουν ή διευθύνουν οφσορ στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους ή σε άλλους φορολογικούς παραδείσους, σπάνια τις δηλώνουν στις ελληνικές φορολογικές αρχές. Μόλις 4 στις 107 υπεράκτιες εταιρίες ελληνικών συμφερόντων είναι εγγεγραμμένες στα φορολογικά μητρώα. Το υπουργείο Οικονομικών ενημερώθηκε για τα ευρήματα και σύμφωνα με την εφημερίδα, απάντησε ότι θα εξετάσει τα δεδομένα ώστε να προσδιορίσει και να εξετάσει αν υπάρχουν αποδείξεις για παράτυπες ή παράνομες ενέργειες από τους δικαιούχους.
Τα Νέα γράφουν ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των οφσορ δεν προέρχονται μόνο από τα βόρεια προάστια της Αθήνας αλλά και απομακρυσμένα χωριά του ελληνικού βορρά.
Χαρακτηριστικό του «χαμού» που γίνεται με τις ελληνικές οφσόρ είναι και το ότι κάποιες από αυτές συνδέονται και με αγορές κυρίως αμυντικού υλικού από τις ένοπλες δυνάμεις.
Το σίγουρο είναι ότι αυτή η μεγάλη έρευνα και οι αποκαλύψεις ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου , τόσο για το υπεράκτιο χρήμα που υπολογίζεται σε 20-32 τρισεκατομμύρια ευρώ, όσο και για την ελληνική πτυχή του, αν υπάρχει η βούληση να αξιοποιηθούν τα στοιχεία και να κλονιστεί ένα ολόκληρο σύστημα.
σχόλια