Νέες αποκαλύψεις για την δράση των ρωσικών τρολ φέρνει στο φως επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, στις ΗΠΑ.
Διαδικτυακά μποτ και ρωσικά τρολ παραπληροφορούσαν τους χρήστες του Twitter σχετικά με τα εμβόλια, με σκοπό να δημιουργήσουν κοινωνικές διαφωνίες και να διασπείρουν κακόβουλο λογισμικό, πριν και κατά την διάρκεια των αμερικανικών εκλογών, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.
Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, έκαναν την ανακάλυψη αυτή κατά τη διάρκεια έρευνας που είχε στόχο την βελτίωση της επικοινωνίας των εργαζομένων στην δημόσια υγεία μέσω των social media.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Δημόσιας Υγείας (American Journal of Public Health), τα τρολ και τα μποτ του Twitter, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016, χρησιμοποιήθηκαν και για να παραπληροφορήσουν σχετικά με τους εμβολιασμούς.
Η έρευνα αποκάλυψε αρκετούς λογαριασμούς, οι οποίοι είναι πλέον γνωστό ότι ανήκουν στα ίδια ρωσικά τρολ που παρενέβησαν στις εκλογές των ΗΠΑ, καθώς και σε αρκετά κακόβουλα μποτ, που τουίταραν για τα εμβόλια.
Ορισμένα μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, έστελναν μηνύματα και υπέρ, αλλά και κατά των εμβολισμών, προκειμένου να δημιουργήσουν «ψευδείς ισορροπίες».
«Παίζοντας και με τις δύο πλευρές, πλήττουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στους εμβολιασμούς, εκθέτοντας όλους τους πολίτες στον κίνδυνο μολυσματικών ασθενειών», σχολιάζει ο Μαρκ Ντρέντζε από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Στο στόχαστρο των ερευνητών τέθηκαν χιλιάδες tweets τα οποία αναρτήθηκαν από το 2014 έως το 2017.
Συνέκριναν τον ρυθμό με τον οποίο οι κανονικοί χρήστες τουίταραν για τα εμβόλια με το ρυθμό που το έκαναν τα τρολ. Εντόπισαν ότι τα τρολ τουίταραν περίπου 22 φορές πιο συχνά από τους συνηθισμένους χρήστες του Twitter.
Σε ανακοίνωσή του στις αρχές Αυγούστου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τα αυξημένα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπης, εξαιτίας της μείωσης των εμβολιασμών.
Το πρώτο εξάμηνο του 2018 καταγράφηκαν 41.000 κρούσματα ιλαράς.
Στις ΗΠΑ, καταγράφεται επίσης αύξηση του αριθμού των παιδιών τα οποία σκοπίμως δεν εμβολιάζονται για θρησκευτικούς ή ιδεολογικούς λόγους.
Και ενώ η πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, παρατηρώντας το Twitter, λαμβάνει κανείς μία διαφορετική εντύπωση, η οποία δηλώνει ότι υπάρχει πολλή συζήτηση γύρω από το θέμα, αναφέρει η έρευνα.
«Ένα σημαντικό μέρος του διαδικτυακού διαλόγου για τα εμβόλια μπορεί να δημιουργηθεί από κακόβουλους ηθοποιούς με μια σειρά από κρυφές ατζέντες», ανέφερε ο Ντέιβιντ Μπρονιατόβσκι, από το πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια