Ένα από τα διασημότερα, ίσως, τοπόσημα της Αθήνας- τα φωτιστικά της οδού Πιττάκη- δεν υπάρχει πια. Το σημείο που αγάπησαν και φωτογράφησαν τα τελευταία χρόνια τουρίστες και ντόπιοι, μετρώντας σήμερα χιλιάδες φωτογραφίες στα social media, είναι πια παρελθόν.
Στη θέση του έχει απομείνει μόνο μια σειρά από φωτιστικά, εν είδει «υπενθύμισης» του έργου Συν-οικία Πιττάκη που μεταμόρφωσε ένα εγκαταλελειμμένο στενάκι του Ψυρρή σε τοπόσημο διεθνούς εμβέλειας, αφού οι ομάδες Imagine The City και Beforelight προχώρησαν στην απεγκατάσταση της φωτιστικής παρέμβασης.
Η Συν-oικία Πιττάκη αποτέλεσε ένα πρωτόγνωρο για την πόλη εγχείρημα αστικής αναζωογόνησης που ξεκίνησε το 2012 από την άτυπη τότε ομάδα Imagine the City (που εξελίχθηκε στην ΑΜΚΕ Place Identity Clusters) και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ομάδα εικαστικού φωτισμού Beforelight.
Εδώ και έξι χρόνια η Συν-οικία Πιττάκη έγινε ένα από τα πιο φωτογραφημένα σημεία της Αθήνας, αποτελώντας ιδανικό σκηνικό για προτάσεις γάμου, street party κι αστικά δείπνα, ενώ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δημοσιογράφων από όλο τον πλανήτη, πρωταγωνιστώντας σε ρεπορτάζ, ταινίες, μουσικά βίντεο και φωτογραφίσεις μόδας από τοπικά και διεθνή συνεργεία.
Ωστόσο οι ομάδες πίσω από την συγκεκριμένη παρέμβαση αποφάσισαν το περασμένο Σάββατο να απεγκαταστήσουν τα φωτιστικά. Ο Βασίλης Ντόβρος από την ομάδα Beforelight εξήγησε στο LIFO.gr τους λόγους πίσω από την απόφαση.
«Υπήρξε κινητοποίηση του Δήμου Αθηναίων μέσω ενός νέου προγράμματος που τρέχει αλλά διαρκεί ένα χρόνο. Οι ομάδες αποφάσισαν όμως πως δεν ήθελαν μια ακόμη παράταση, αλλά μονιμότερη λύση. Ήδη, από τότε που δημιουργήθηκε, έχουν αναλάβει τρεις φορές την αποκατάσταση της φωτιστικής παρέμβασης. Οπότε δεν ήθελαν σε ένα χρόνο να μπουν ξανά στην ίδια διαδικασία να πρέπει να φροντίσουν εκ νέου το μέλλον της», σημειώνει ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή σπεύδει να διευκρινίσει πως δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος που αποφασίστηκε να απομακρυνθούν τα φωτιστικά. «Η εγκατάσταση έκανε τον κύκλο της. Ξεκίνησε για 6 μήνες και παρέμεινε 6 χρόνια. Η περιοχή του Ψυρρή έχει αρχίσει να αλλάζει χαρακτήρα με όλες αυτές τις νέες εταιρίες και τα μαγαζιά. Ο αρχικός σκοπός της παρέμβασης/ επέμβασης εκπληρώθηκε οπότε θεωρήσαμε πως η ύπαρξη της πλέον εκεί έπαψε να τον εξυπηρετεί», τονίζει ο Βασίλης Ντόβρος.
Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κάτι παρόμοιο σε κάποια άλλη γειτονιά της Αθήνας καθώς στόχος των δύο ομάδων παραμένει η αναβάθμιση των δημόσιων χώρων με τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. «Η δημιουργικότητα είναι κάτι που δεν τελειώνει ποτέ», σημειώνει.
Όσο για τα φωτιστικά που απομακρύνθηκαν, στο σύνολό τους ανακυκλώθηκαν. «Κάποια τα πήρε κόσμος που μένει σε αυτή γειτονιά και τα έβαλαν στα σπίτι τους, αλλά τα περισσότερα πήγαν στην ανακύκλωση. Ελάχιστα πετάχτηκαν, περίπου 5-10 από τα 150 συνολικά, καθώς ήταν εντελώς κατεστραμμένα», εξηγεί ο Βασίλης Ντόβρος.
σχόλια