Αχτσιόγλου: Χωρίς ηλικιακές διακρίσεις ο νέος κατώτατος μισθός

Αχτσιόγλου: Χωρίς ηλικιακές διακρίσεις ο νέος κατώτατος μισθός Facebook Twitter
(EUROKINISSI)
3

«Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις» δηλώνει η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι «ο ηλικιακός ρατσισμός στην αμοιβή των νέων εργαζομένων θα σταματήσει».

Η κ. Αχτσιόγλου σημειώνει ότι ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ μεικτά συνιστά μία δυσμενή ηλικιακή διάκριση σε βάρος των νέων έως 25 ετών, η οποία θεσπίστηκε το 2012, με πρόσχημα τη δήθεν ευκολότερη πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας».

Επισημαίνει ακόμη, σε συνέντευξή της στην «Αυγή της Κυριακής», ότι η θέσπιση του υποκατώτατου μισθού «στην ουσία δημιούργησε ένα πλήθος εργατικού δυναμικού, το οποίο έγινε αντικείμενο σκληρής εκμετάλλευσης και ταυτόχρονα μοχλός πίεσης για συνολική καθίζηση των μισθών» και προσθέτει ότι αποτελεί «μία συνειδητή επιλογή συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν ως δόγμα τους τη συμπίεση της εργασίας στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Η υπουργός διευκρινίζει ότι «η διαδικασία της αύξησης του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει άμεσα και θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες». Σημειώνει ακόμη ότι «το ύψος της αύξησης θα προκύψει μέσω της διαδικασίας, που προβλέπει τη σύνταξη εκθέσεων από συγκεκριμένους επιστημονικούς φορείς και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους»

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «θα επηρεαστούν θετικά και εργαζόμενοι που αμείβονται με ποσά πάνω από τον σημερινό κατώτατο μισθό και τα οποία θα ξεπεράσει το νέο επίπεδο του κατώτατου μισθού».

Αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η κ. Αχτσιόγλου δηλώνει ότι «οι δύο βασικές αρχές, η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ με την έξοδο από το πρόγραμμα», ενώ αύριο αναμένεται να επεκταθούν από την υπουργό συλλογικές συμβάσεις που καλύπτουν περισσότερους από 75.000 εργαζόμενους.

Η υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει ότι «η έξοδος από τα μνημόνια συνιστά αναμφισβήτητα μία αλλαγή σελίδας για τη χώρα μας» καθώς «διαμορφώνονται πλέον οι όροι και οι προϋποθέσεις που ξαναδίνουν ελευθερία στην επιλογή, τον σχεδιασμό και την άσκηση πολιτικής».

Όπως σημειώνει, «για την κυβέρνηση είναι σαφές ότι η επόμενη μέρα πρέπει να έχει τον κόσμο της εργασίας στο επίκεντρο, τόσο στην παραγωγή του πλούτου όσο και στην κατανομή του».

Οικονομία
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Οικονομία / Καμπανάκι από την ΕΚΤ: Κίνδυνος για νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη

Η ΕΚΤ επισήμανε «τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα», καθώς και την υποτονική ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα «εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο»
LIFO NEWSROOM