Γιατί όλο και περισσότεροι Τούρκοι πολίτες αγοράζουν ακίνητα στην Αθήνα;

Γιατί όλο και περισσότεροι Τούρκοι πολίτες αγοράζουν ακίνητα στην Αθήνα; Facebook Twitter
Η αγορά ακινήτων εξασφαλίζει την άδεια διαμονής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», και παρέχει στους Τούρκους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στη Συνθήκη Σένγκεν αλλά και να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά.
6

«Αναζητάτε ένα εναλλακτικό μέρος για να ζήσετε αλλά και μια καλή επενδυτική ευκαιρία; Η Ελλάδα είναι μια θαυμάσια χώρα, που σας προσφέρει ανοιχτές πόρτες για ένα καλύτερο μέλλον». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που στέλνουν εταιρείες real estate της Τουρκίας, οι οποίες δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Προωθώντας την αγορά ακινήτων για την εξασφάλιση άδειας διαμονής στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», παρέχουν στους Τούρκους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στη Συνθήκη Σένγκεν αλλά και να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά, αξιοποιώντας επαγγελματικά κτίρια σε ένα περιβάλλον πολύ πιο ευνοϊκό από εκείνο της Τουρκίας.


Οι τελευταίες εξελίξεις στην Άγκυρα, με το υψηλό εξωτερικό χρέος να φτάνει τα 179 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 146 αφορούν υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα, και τη λίρα να έχει υποχωρήσει κατά 30%, το τελευταίο τρίμηνο έχουν αναγκάσει αρκετούς επενδυτές σε «έξοδο» από τη χώρα. Ιδιαίτερα όσοι διαθέτουν κάποια οικονομική επιφάνεια και υψηλό μορφωτικό επίπεδο επιλέγουν να αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη.

Η χώρα μας προσελκύει περισσότερο το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών λόγω της εγγύτητας, της ασφάλειας, των συχνών αεροπορικών συνδέσεων Αθήνας - Κωνσταντινούπολης και, φυσικά, λόγω των ελκυστικών τιμών της εγχώριας αγοράς ακινήτων, που έχουν αλλάξει κατά πολύ το τοπίο του real estate.


Η χώρα μας προσελκύει περισσότερο το ενδιαφέρον των Τούρκων επενδυτών λόγω της εγγύτητας, της ασφάλειας, των συχνών αεροπορικών συνδέσεων Αθήνας - Κωνσταντινούπολης και, φυσικά, λόγω των ελκυστικών τιμών της εγχώριας αγοράς ακινήτων, που έχουν αλλάξει κατά πολύ το τοπίο του real estate.


Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόγραμμα «Golden Visa» ξεκίνησε με τον νόμο 4146/2013 και αφορά τη χορήγηση πενταετούς άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που αποκτούν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Πρόκειται «για πολίτες τρίτων χωρών που έχουν προσωπικά ή μέσω νομικού προσώπου, υπό την προϋπόθεση ότι τους ανήκουν εξ ολοκλήρου οι μετοχές ή τα εταιρικά μερίδια κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, το ελάχιστο ύψος της οποίας ανέρχεται σε διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ».


Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του οργανισμού Enterprise Greece και του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τα οποία έως τον Ιούλιο του 2018 είχαν δοθεί σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων από την Κίνα 1.395 άδειες παραμονής, 429 από τη Ρωσία και 308 από την Τουρκία (από το 2013 δόθηκαν συνολικά περισσότερες από 800), τη στιγμή που ο συνολικός αριθμός αδειών πλησιάζει τις 3.000. Μάλιστα, παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση στις συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής που αφορούν επενδυτές-αγοραστές ακινήτων και μέλη της οικογένειάς τους, τη στιγμή που το 2016 δόθηκαν 3.694 άδειες, το 2017 άγγιξαν τις 6.120 και φέτος ξεπέρασαν τις 7.500.

 
Όπως επισημαίνει στη LiFO η Θεοδώρα Ηλίεβα, εκπρόσωπος του μεσιτικού γραφείου Turyap Athens, ενός από τα μεγαλύτερα δίκτυα κτηματομεσιτικών γραφείων στην Τουρκία που δραστηριοποιείται τον τελευταίο χρόνο στην ελληνική αγορά: «Εμείς εστιάζουμε περισσότερο στην προώθηση ακινήτων αξίας 250.000 ευρώ σε Τούρκους, προκειμένου να καταφέρουν να λάβουν την άδεια διαμονής στην Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε ότι η επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν έχει επηρεάσει κατά πολύ τις επενδύσεις στη γειτονική χώρα, γι' αυτό ο πληθυσμός που επιθυμεί να ενεργοποιηθεί επιχειρηματικά στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά πολύ».


Επιπρόσθετα, η κ. Ηλίεβα υποστηρίζει: «Με το πρόγραμμα αυτό έχει δημιουργηθεί και ένα είδος παραμεσιτείας: επιτήδειοι εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες και τα κενά της νομοθεσίας του προγράμματος "Χρυσή Βίζα" και εμφανίζονται ως μεσάζοντες, προσφέροντας διάφορες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να κερδοσκοπούν αποσπώντας πολλές χιλιάδες ευρώ».

Στη συζήτησή μας η κ. Ηλίεβα επιβεβαιώνει ότι έγιναν συζητήσεις για την αγορά του ακινήτου της ΔΕΗ στη λεωφόρο Μεσογείων, αλλά σύμφωνα με τις δικές της πληροφορίες ακόμα δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία. Στη συνέχεια, όσον αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, επισημαίνει: «Πράγματι, γίνεται έρευνα για αγορά σχετικά μικρομεσαίων ξενοδοχείων στην περιοχή της πλατείας Ομονοίας. Επίσης, επικεντρώνονται στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να εκμεταλλευτούν ακίνητα ή ξενοδοχειακά συγκροτήματα με τη μορφή του Airbnb αλλά και σε περιοχές όπως η Καλλιθέα, το Παλαιό Φάληρο και η Νέα Σμύρνη. Οι τελευταίες αγοραπωλησίες που έγιναν μέσω του γραφείου μας αφορούσαν ένα ακίνητο στη Νέα Σμύρνη, στην οδό Ρόδων, και ένα γραφείο στη διασταύρωση Ακαδημίας και Χαριλάου Τρικούπη. Σκοπός είναι και τα δύο ακίνητα να εκμισθωθούν».


Χαρακτηριστική είναι η ιστορία της Ela Aydoğan Keskineğe, η οποία ζει στην Αθήνα από το 2014 και μαζί με τον συνεργάτη της Cüneyd Yüzak διατηρούν το γραφείο «Sirtakinvest». Λειτουργούν ως μεσολαβητές στην αγορά ακινήτων από Τούρκους συμπολίτες τους, αναλαμβάνοντας όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και φροντίζοντας για την ομαλή κοινωνική τους ένταξη εδώ (π.χ. με την εξεύρεση σχολείων για τα παιδιά των επενδυτών).


Βέβαια, είναι αρκετοί οι Τούρκοι επενδυτές ή αγοραστές ακινήτων οι οποίοι δεν επιθυμούν να μιλήσουν επώνυμα, αφού συγγενείς τους εξακολουθούν να κατοικούν στη γειτονική χώρα και, όπως είναι φυσικό, ανησυχούν γι' αυτούς. Μάλιστα, όπως επισημαίνει στη LiFO ο Om. Kap., «ειδικά στην Κωνσταντινούπολη, τόπο καταγωγής μου, στην οποία πηγαινοέρχομαι, επικρατεί ένα αδιανόητο κλίμα φόβου. Ακόμα και μια ανάρτηση στο Facebook είναι ικανή να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους συγγενείς μας. Δυστυχώς, η επανεκλογή του Ερντογάν, ειδικά για το κοσμικό μέρος του πληθυσμού δεν έχει λειτουργήσει ευνοϊκά και πολλοί έχουμε ζήσει το σκληρό της πρόσωπο. Η οικονομική κρίση, οι διώξεις, οι αβάσιμες κατηγορίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα που καταπατώνται, η παρακολούθηση αλλά και ο εξισλαμισμός των σχολείων είναι οι κυριότερες αιτίες που μας σπρώχνουν προς την Ελλάδα. Για εμάς το βασικό είναι η έναρξη μιας νέας ζωής σε ένα πιο ασφαλές μέρος, που να μας δίνει τη δυνατότητα ενός ευοίωνου μέλλοντος».

Αθήνα
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM
Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι όμορφοι συριακοί Ιβίσκοι

Αστικό πράσινο / Δεν πεθαίνουν μόνο οι μουριές στην Αθήνα. Tώρα πεθαίνουν και οι συριακοί ιβίσκοι

Εκατοντάδες δέντρα της Αθήνας πεθαίνουν. Είναι συριακοί ιβίσκοι που ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο, από μια ασθένεια που πρώτη φορά επελαύνει στο αστικό πράσινο. Η LiFO έμαθε ποια είναι η μυστηριώδης ασθένεια που αποδεκατίζει τους ιβίσκους και ρώτησε τον δήμο τι κάνει γι' αυτό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Αθήνα / Φαληρικός Όρμος: Δυναμική επανεκκίνηση για τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Αττικής

Στην τελική τροχιά για την υλοποίησή του μπαίνει το πρότυπο πάρκο στον Φαληρικό Όρμο, το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει γίνει ποτέ στην Περιφέρεια Αττικής. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή του, πώς διασώθηκε στο παρά πέντε και ποιο θα είναι το προφίλ του έργου.
LIFO NEWSROOM