Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο ξάφνιασε τη χώρα του την Τετάρτη με την επιβίβασή του στο κυβερνητικό αεροσκάφος για ταξίδι στην Κίνα. Τι είχε στις αποσκευές του; Αυτό ανησυχεί πολλούς αναλυτές, αλλά και κατοίκους της χώρας του.
Στη συνέχεια υπήρξε η ανακοίνωση πως η Κίνα δηλώνει έτοιμη να στηρίξει τη Βενεζουέλα. Τότε η επίσκεψη σήμανε επίσης συναγερμό σε πολλές χώρες, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μαντέψουν τι προσφέρει η Βενεζουέλα στην Κίνα και ποια είναι τα κίνητρα της Κίνας για δανεισμό σε μια χώρα που δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη της τώρα.
Το Πεκίνο γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε την κρίση φερεγγυότητας της Βενεζουέλας. Πριν από τρία χρόνια δάνεισε στη Βενεζουέλα περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια και στη συνέχεια έπρεπε να χορηγήσει μια περίοδο χάριτος για αποπληρωμή.
Οι παρατηρητές της Βενεζουέλας λένε ότι εάν η Κίνα αποφασίσει εκ νέου τέτοιες παροχές, αυτό θα γίνει μόνο αν λάβει ως αντάλλαγμα εκτεταμένες παραχωρήσεις, οδηγώντας μερικούς να αναρωτηθούν εάν το Πεκίνο είναι έτοιμο να δημιουργήσει το πρώτο του προγεφύρωμα στην Αμερική.
«Σε αυτό το στάδιο της κατάρρευσης όχι μόνο της οικονομίας της Βενεζουέλας, αλλά και του καθεστώτος, πιστεύω ότι ο Μαδούρο είναι έτοιμος να πουλήσει τα πάντα σε οποιαδήποτε τιμή», δήλωσε ο Diego Arria, πρώην εκπρόσωπος της Βενεζουέλας στα Ηνωμένα Έθνη, «Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορεί να παραδώσει στους Κινέζους σε αυτό το στάδιο».
Η καχυποψία για την Κίνα είναι μεγάλη. Ηκυβέρνηση των Η.Π.Α. πιστεύει ότι η Κίνα ενδιαφέρεται να χρησιμοποιήσει τις δανειοληπτικές δανειοδοτικές και οικονομικές της επενδύσεις για να επεκτείνει το αποτύπωμα της στην Αμερική, με την αριστερή συμμαχία της Βενεζουέλας, της Κούβας, της Βολιβίας, της Νικαράγουας και του Ελ Σαλβαδόρ ως σημείο εισόδου.
Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως η Κίνα προσπαθεί να βρει αδύνατα σημεία στην περιοχή, όπου μπορεί να αυξήσει την επιρροή της.
Με πληθυσμό αποδυναμωμένο από την πείνα και μια διεφθαρμένη κυβέρνηση που φαίνεται πρόθυμη να κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία, αλλά χωρίς κανένα σύμμαχο, καμία χώρα στο ημισφαίριο δεν παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για διπλωματία όπως η Κίνα.
Το έδαφος της Βενεζουέλας περιέχει δύο πράγματα που χρειάζεται η Κίνα: τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και άφθονο coltan, ένα ορυκτό που χρησιμοποιείται για τα smartphones.
«Η Βενεζουέλα έχει δώσει ήδη στους Κινέζους παραχωρήσεις στα κοιτάσματα πετρελαίου, αλλά και στα ορυχεία», λέει ένας αναλυτής στο CBC, ο οποίος σημειώνει πως αν η Κίνα βοηθήσει τον Μαδούρο ξανά ,τότε αυτή τη φορά θα έχει σιγουρέψει τον τρόπο που θα την αποπληρώσει. «Αυτή τη φορά δεν θα χαριστεί, αλλά ο Μαδουρο τον έχει ανάγκη και ίσως είναι η έσχατη χείρα βοηθείας που του απλώνεται».
Τι είναι γνωστό και τι δεν μεταδίδουν στη Κίνα
Επισήμως, ο Μαδούρο βρίσκεται στην Κίνα για τετραήμερη επίσκεψη προκειμένου να συζητήσει οικονομικές συμφωνίες.
Χθες, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ ανακοίνωσε στον Μαδούρο, πως η Κίνα είναι πρόθυμη να παράσχει στη Βενεζουέλα όποια βοήθεια μπορεί, αλλά στα κρατικά ΜΜΕ δεν υπάρχει καμία αναφορά για την παροχή οποιωνδήποτε νέων κεφαλαίων.
Ο Λι είπε στον Μαδούρο πως η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες της Βενεζουέλας να αναπτύξει την οικονομία της και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων, και πως είναι πρόθυμη να παράσχει όποια βοήθεια μπορεί, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση χωρίς να επεκταθεί.
Η Κίνα είναι επίσης πρόθυμη να εξακολουθήσει την ανάπτυξη επιχειρηματικών και εμπορικών ανταλλαγών και εξέφρασε την ελπίδα η Βενεζουέλα να μπορέσει να παράσχει περισσότερη «υποστήριξη πολιτικής και νομικές εγγυήσεις», πρόσθεσε ο Λι.
Σε ξεχωριστή συνάντηση που είχε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο Μαδούρο ευχαρίστησε την Κίνα για την επί μακρόν κατανόηση και την υποστήριξή της, ανέφεραν κινεζικά ΜΜΕ.
Η Βενεζουέλα είναι πρόθυμη να «εξερευνήσει αποτελεσματικές μεθόδους χρηματοδότησης» με την Κίνα και να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα στον ενεργειακό τομέα, πρόσθεσαν τα ΜΜΕ, επικαλούμενα τον Μαδούρο, χωρίς και πάλι να επεξηγούν.
Ο Σι είπε στον Μαδούρο πως οι δύο χώρες θα πρέπει να προωθήσουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία για να φέρουν τις σχέσεις τους σε ένα νέο επίπεδο και ότι θα πρέπει να εδραιώσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, ανέφερε η κρατική τηλεόραση.
Μέσα σε μια δεκαετία η Κίνα έχει χορηγήσει πάνω από 50 δισεκ. δολάρια στη Βενεζουέλα με τη μορφή συμφωνιών για πετρέλαιο-έναντι δανείων που βοήθησαν την Κίνα να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της γοργά αναπτυσσόμενης οικονομίας της σε ενέργεια ενισχύοντας τους δεσμούς της με έναν σύμμαχο στη Λατινική Αμερική που τάσσεται κατά των ΗΠΑ.
Η ροή χρημάτων σταμάτησε ωστόσο πριν από σχεδόν τρία χρόνια, όταν η Βενεζουέλα ζήτησε μια αλλαγή στους όρους πληρωμής εν μέσω μειούμενων πετρελαϊκών τιμών και παραγωγής που ώθησαν την κρατικά ελεγχόμενη οικονομία της σε υπερπληθωριστική κατάρρευση.
Το υπουργείο Οικονομικών της Βενεζουέλας ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι επρόκειτο να λάβει 250 εκατομμύρια δολάρια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας προκειμένου να ενισχύσει την παραγωγή πετρελαίου, αλλά δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες. Η Βενεζουέλα είχε δεχθεί προηγουμένως ένα δάνειο 5 δισεκ. δολαρίων από την Κίνα για τον πετρελαϊκό τομέα της, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη ολόκληρο το ποσό.
σχόλια