Spiegel: Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισεκατομμύρια ευρώ από την Γερμανία

Spiegel: Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισεκατομμύρια ευρώ από την Γερμανία Facebook Twitter
EPA
14

«Όσο η Ελλάδα εξαρτώνταν από τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αλέξης Τσίπρας απέφευγε να θέσει ζήτημα επανορθώσεων. Τώρα όμως, μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος, η Αθήνα αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες», γράφει το περιοδικό Spiegel.

Λίγες μέρες πριν από τη επίσημη επίσκεψη του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στην Αθήνα (10 - 12 Οκτωβρίου) και τις προγραμματισμένες συναντήσεις με το πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel φιλοξενεί στην διαδικτυακή του έκδοση ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Η Ελλάδα διεκδικεί 280 δισεκατομμύρια ευρώ από την Γερμανία».


Δεν είναι σύμπτωση ότι οι δύο κορυφαίοι έλληνες πολιτικοί αναφέρθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στο ζήτημα. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο χωριό Καλλικράτης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χωριό Κάνδανος. Σηματοδοτεί την απαρχή μιας μακράς εκστρατείας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο.


Μια επιτυχία θα διασφάλιζε στον Αλέξη Τσίπρα πολλές ψήφους

Η ελληνική βουλή θα επικυρώσει κατ' αρχήν έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα δικαιούται επανορθώσεις 269,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο ποσό αυτό προστίθεται το κατοχικό δάνειο ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, βάσει υπολογισμών από τα τέλη 2014. Η έκθεση είναι έτοιμη από τον Αύγουστο του 2016. Έμεινε ωστόσο στο συρτάρι, όσο η Ελλάδα λάμβανε ακόμα βοήθεια από χώρες της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.


Μετά το τέλος του τελευταίου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο ο Έλληνας πρωθυπουργός άλλαξε στάση. Ο Αλέξης Τσίπρας επιτρέπει τώρα στο κοινοβούλιο να επικυρώσει την έκθεση.

Ο πρωθυπουργός κάνει βέβαια λόγο για «ηθική αποζημίωση». Δεν αναφέρεται ωστόσο στα πολλά δις που ενδέχεται να λάβει η Ελλάδα, αλλά και τις επαπειλούμενες πρόωρες εκλογές, στις οποίες μια επιτυχία στο ζήτημα των επανορθώσεων θα του διασφάλιζε πολλές ψήφους.


Η στάση του Βερολίνου ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για τη Χάγη

Στη δεύτερη φάση η Ελλάδα προτίθεται να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της σε παγκόσμιο επίπεδο: στη Γερμανία, το Ευρωκοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τον ΟΗΕ.


Στην τρίτη φάση η Ελλάδα σχεδιάζει να ζητήσει από τη Γερμανία διαπραγματεύσεις για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων.

Από τη πλευρά της πάντως η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να απορρίψει το αίτημα. Ήδη στο παρελθόν έχει καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα δεν έχει νομικό δικαίωμα να διεκδικεί αποζημιώσεις για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατά την άποψη ορισμένων ελλήνων νομικών, ακριβώς αυτή η άρνηση της Γερμανίας ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο εκδίκασης της υπόθεσης ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».


Το περιοδικό εκτιμά τέλος ότι «το ζήτημα θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας των επαφών του γερμανού ομοσπονδιακού προέδρου στην Αθήνα. Ενδεικτικό είναι ότι ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα επισκεφθεί το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι», καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Ελλάδα
14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Είναι γεγονός λοιπόν!! Ακόμη κι αν μπει μπροστά μια τέτοια διαδικασία απαίτησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία λόγω των καταστροφών που υπέστη η χώρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα βρεθούν μερικοί Έλληνες που θα είναι εναντίον, ή θα προβάλλουν προσκόμματα, ή θα τη σαμποτάρουν εκ των έσω με όποιο τρόπο μπορούν ή τους παίρνει μόνο και μόνο λόγω αντίδρασης στον οποιονδήποτε τη στηρίζει ή την προωθεί, εξαιτίας δήθεν «ιδεολογικών»/ «πολιτικών» λόγων!!Ίσως μάλιστα μια τέτοια στάση να θεωρηθεί/ βαπτιστεί εντελώς …Οργουελιακά, «νεο-αντίσταση»/ «νεο–πατριωτισμός»/ «νεο–ειρηνισμός» / «νεο-ευρωπαϊσμός»/ «πολιτικός νεο-ρεαλισμός»!!!Σαν να ακούω και το πρώτο αντεπιχείρημα: «θα χάσουμε τους Γερμανούς τουρίστες»
εστω οτι μας χαριζανε οχι 280 δις, αλλα ολο το χρεος. πιστευει κανεις οτι θα ειχαμε μια υγιη αναπτυξη στη συνεχεια ; με δικαιοσυνη, αξιοκρατια, εφαρμογη και τηρηση των νομων, εμπιστοσυνη στους θεσμους, ευκαιριες σε οσους τις αξιζουν;αυτο ειναι το πραγματικο ερωτημα
Όλοι εσείς (Ashton Heston III, Citellus citellus, skeletor), πέραν των, μέχρι τώρα, εμπαθών σχολίων σας (ναι το έχουμε καταλάβει ότι δεν σας φταίει για τα πάντα ο Σύριζα - και τα ρούχα σας...) - (που και βεβαίως έχει κάνει σοβαρά λάθη), στην ουσία του άρθρου, έχετε αντίρρηση με την αποζημίωση της Γερμανίας;
Μάλιστα, εγώ έχω τεράστια διαφωνία.Διότι το μόνο που δε συμφέρει την Ελλάδα αυτήν τη στιγμή είναι να περάσουμε το μύνημα ότι τα χρέη πρέπει να πληρώνονται. Άλλωστε νόμιζα ότι εθνικός στόχος, πέρα από κομματα, ήταν η ελάφρυνση του δικού μας χρέους. Το ότι εμείς πρέπει να πληρώσουμε είναι κάτι που όλοι συμφωνούν διεθνώς, το αν ακόμα μας χρωστά η Γερμανία είναι κάτι που ΘΑ αποφανθεί το δικαστήριο μετά από πολλά χρόνια, με μια θετική για την Ελλάδα απόφαση να μην είναι καθόλου σίγουρη. Επίσης εάν αυτοί αρνηθούν να πληρώσουν, δεν παθαίνουν τίποτα. Ενώ εμείς δε έχουμε καμία τέτοια πολυτέλεια.Εξάλλου δε βλέπω σε τι χρησιμεύει μια χρηματική αποζημίωση. Οικονομικά δε μπορεί να ωφελήσει καθώς ακόμα και όλο το χρέος να μας διέγραφαν και να μας έδειναν και κανένα τρις προίκα πάλι σε λίγα χρόνια θα είμασταν χειρότερα από ότι το 2010. Όταν η βάρκα μπάζει νερά η λύση είναι να κλείσεις τις τρύπες, όχι να ζητάς λίγο μεγαλύτερους κουβάδες. Τέλος το θέμα των αποζημιώσεων δε πρέπει καθόλου να το ξεχάσουμε. Αντίθετα, αν είχαμε μια έξυπνη κυβέρνηση, θα έπρεπε να είναι πρώτο στην ατζέντα. Το επιχείρημα προς το γερμανικό κοινό θα έπρεπε να είναι το εξής: «Μετά τον Β' ΠΠ η φτωχή Ελλάδα σας διέγραψε χρέη για να ορθοποδήσετε και να μην έχουμε τα ίδια με τον Μεσόπόλεμο. Τώρα που η Ελλάδα έχει καταστραφεί και αυτή από δικά της λάθη αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία και με το παράνω. Πόσο μάλλον που δεν προξένησε κακό σε κανέναν άλλον, ενώ οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις δεν εξισώνονται με το Ολοκαύτωμα». Με άλλα λόγια, θα είχαμε το ηθικό πλεονέκτημα και θα παίζαμε το χαρτί της Γερμανικής ενοχής, η οποία σε διαβεβαιώ ότι υπάρχει και είναι δυνατή (αν και δε ξέρω για πόσο ακόμα). Το ίδιο χαρτί έπαιξε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για να μαλακώσει τις Γερμανικές αντιδράσεις για την είσοδό μας στη ΕΟΚ. Ο Τσίπρας νομίζει ότι Γερμανία είναι η Μέρκελ (ίσως επειδή, όπως λέει και η γυναίκα του, το ελληνικό κράτος είναι αυτός), αλλά ως συνήθως λανθάνει, διότι η Γερμανία είναι ακόμα Δημοκρατία. Αυτή τη στιγμή στη Γερμανία εκλογικά ανεβαίνει όποιος βρίζει τους τεμπέληδες Έλληνες οι οποίοι ζουν εις βάρος των άλλων. Μια τέτοια κίνηση λοιπόν είναι ένα ανέλπιστο δώρο προς τους Γερμανούς λαϊκιστές, ενώ η "us vs them" λογική της αναγκάζει σε μια πιο σκληρή γραμμή ακόμα και πολιτικούς χώρους οι οποίοι κανονικά θα ήταν αλληλέγυοι προς το ελληνικό αίτημα της ελάφρυνσης του χρέους. Ελπίζω να κάλυψα την απορία σου.
Καθυστερημένος Συριζαίος και ο Πάκης ;...Όπως αναφέρεται και στο άρθρο, υπάρχει συντονισμός κινήσεων.Άσχετα που προσωπικά δεν βλέπω ρεαλιστικό τον στόχο είσπραξης αποζημίωσης.Παρεκτός και γίνει θαύμα και συναινέσει η Γερμανία, οποιαδήποτε έγερση απαίτησης θα πρέπει να παραπεμφθεί στην Διεθνή Δικαιοσύνη (αυτό είπε εξάλλου ο Πάκης τις προάλλες).Οπότε, όποια άκρη βγει - ΑΝ ΒΓΕΙ -, θα την πληροφορηθούν τα τρισέγγονά μας και βάλε.Αυτό να καταλάβει ο κάθε ψηφοφόρος και να μην φουσκώνουν τα μυαλά του πριν ψηφίσει στις ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ εκλογές.
Βάσει το διεθνούς δικαίου έχουμε κάθε δικαίωμα διεκδίκησης. Αν, όπως διατυπώνεται στο άρθρο, το ζήτημα εξεταστεί από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης (αρκετά χρονοβόρα διαδικασία), έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουμε.Ένα πολύ ενδιαφέρον, σχετικό άρθρο της Δέσποινας-Γεωργίας Κωνσταντινάκου, διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τις γερμανικές αποζημιώσεις, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (09.08.2015):http://www.kathimerini.gr/826696/article/epikairothta/ellada/oi-germanikes-apozhmiwseis