Οργή και ερωτηματικά για την άγρια δολοφονία της Βικτόρια Μαρίνοβα που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς

Οργή και ερωτηματικά για την άγρια δολοφονία της Βικτόρια Μαρίνοβα που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς Facebook Twitter
3

Η δημοσιογράφος Βικτόρια Μαρίνοβα βιάστηκε και δολοφονήθηκε στη Βουλγαρία σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τους συναδέλφους δημοσιογράφους και προκαλεί διεθνείς αντιδράσεις καταδίκης.

Το σώμα της 30χρονης παρουσιάστριας του τηλεοπτικού δικτύου TVN Ruse, βρέθηκε το Σάββατο κοντά σε ένα μονοπάτι για τζόκινγκ, δήλωσε ο εισαγγελέας.

«Ο θάνατος της προκλήθηκε από χτυπήματα στο κεφάλι και ασφυξία και κατά πάσα πιθανότητα συνέβη το φως της ημέρας», πρόσθεσε.

«Το κινητό της τηλέφωνο, τα κλειδιά του αυτοκινήτου, τα γυαλιά και μέρος των ρούχων της έλειπαν», δήλωσε ο εισαγγελέας προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει έρευνα που περιλαμβάνει το ενδεχόμενο η άγρια δολοφονία να σχετίζεται με τη δουλειά της.

Η αγριότητα του εγκλήματος σοκάρει ακόμη περισσότερο καθώς αποκαλύπτεται πως το πρόσωπο της ήταν τόσο άγρια χτυπημένο που δεν μπορούσε να αναγνωριστεί.

Η νεαρή Μαρίνοβα, μια ανερχόμενη, μαχητική δημοσιογράφος πραγματοποιούσε έρευνα για σοβαρή υπόθεση διαφθοράς στην διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ο Πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι έχουν συγκεντρωθεί πολλά αποδεικτικά στοιχεία προσθέτοντας ότι «είναι απλώς θέμα χρόνου πριν βρεθεί ο δράστης».

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, το έγκλημα για την ώρα, δεν φαίνεται να συνδέεται άμεσα με το έργο της.

Ωστόσο, η δολοφονία πυροδότησε άμεση διεθνή καταδίκη με τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης Harlem Désir να ζητά επειγόντως πλήρη και διεξοδική έρευνα και να δηλώνει πως οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν.

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων δήλωσε ότι ήταν «συγκλονισμένη από τη βάρβαρη δολοφονία».«Οι βουλγαρικές αρχές πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διεξαγάγουν διεξοδική έρευνα και να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους», δήλωσε  ο κ. Tom Gibson, εκπρόσωπος της ΕΕ.

Η Mαρίνοβα παρουσίαζε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα με τίτλο «Ανιχνευτής».

Το πρώτο επεισόδιο, στις 30 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε συνεντεύξεις με τους ερευνητές δημοσιογράφους Ντιμίταρ Στογιάνοφ από την ιστοσελίδα Bivol.bg και τον Ατίλα Μπιρό από το ρουμανικό πρόγραμμα Rise, σχετικά με έρευνα για ενδεχόμενη απάτη που αφορά κοινοτικά κονδύλια που συνδέονται με μεγάλους επιχειρηματίες και πολιτικούς.

Το ζευγάρι των δημοσιογράφων κρατήθηκε από την αστυνομία καθώς προσπάθησε να σταματήσει την καταστροφή των εγγράφων που συνδέονται με την έρευνα, μια κίνηση που καταδικάστηκε από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF).

«Είμαστε σοκαρισμένοι. Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε λάβει κάποια απειλή», δήλωσε ένας δημοσιογράφος από την TVN υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του φοβούνται για την ασφάλειά τους.

Οργή και ερωτηματικά για την άγρια δολοφονία της Βικτόρια Μαρίνοβα που ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς Facebook Twitter

Ο ίδιος περιέγραψε την δημοσιογράφο ως «εξαιρετικά πειθαρχημένη, φιλόδοξη και σε ένα πρόσωπο με μεγάλη αίσθηση δικαιοσύνης».

Ο ιδιοκτήτης του Bivol.bg Άσεν Γιορντάνοφ, ανέφερε ωστόσο στο AFP ότι τα μέσα ενημέρωσης του είχαν λάβει αξιόπιστες πληροφορίες ότι οι δημοσιογράφοι του κινδύνευαν λόγω της έρευνας που παρουσιάστηκε στην εκπομπή της Μαρίνοβα.

«Ο θάνατός της, ο βίαιος τρόπος με τον οποίο σκοτώθηκε, είναι μια εκτέλεση. Χρησιμεύει ως παράδειγμα, κάτι σαν προειδοποίηση», πρόσθεσε ο Γιορντάνοφ.

Στην κατάταξη της οργάνωσης για το επίπεδο της ελευθερίας του Τύπου, η Βουλγαρία βρίσκεται στην 111η θέση μεταξύ 180 χωρών.

Αυτό την κατατάσσει στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη, ενώ η Βουλγαρία καταγγέλλεται συστηματικά για ένα διεφθαρμένο περιβάλλον Τύπου που πλήττει την ελευθερία της ενημέρωσης.

Η ανησυχητική αυτή κατάσταση οδηγεί πλήθος παρατηρητών να συνδέουν την δολοφονία της Βικτόρια Μαρίνοβα με τις επαγγελματικές της δραστηριότητες.

Επιπλέον αυτός είναι ο τρίτος θάνατος δημοσιογράφου τον τελευταίο χρόνο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σχετίζεται με υποθέσεις διαφθοράς.

Τον περασμένο Οκτώβριο δολοφονήθηκε στην Μάλτα η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, ενώ τον Φεβρουάριο δολοφονήθηκε στην Σλοβακία ο δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ.

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάπας Φραγκίσκος: Θα επισκεφθεί την Κορσική αλλά δεν θα παραστεί στην επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων

Διεθνή / Πάπας Φραγκίσκος: Θα επισκεφθεί την Κορσική αλλά δεν θα παραστεί στην επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων

Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας απέρριψε την πρόσκληση που έλαβε από τη γαλλική κυβέρνηση - Τα σημεία τριβής της Αγίας Έδρας με την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κέιτ Μίντλετον: Προσκαλεί τα παιδιά που επέζησαν από την αιματηρή επίθεση στο Σάουθπορτ στη χριστουγεννιάτικη συναυλία της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Προσκαλεί τα παιδιά που επέζησαν από την αιματηρή επίθεση στο Σάουθπορτ στη χριστουγεννιάτικη συναυλία της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας θα είναι οικοδέσποινα της χριστουγεννιάτικης συναυλίας «Together at Christmas» για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκλογές Ρουμανία: Μεγάλη έκπληξη με επικράτηση του φιλορώσου Γγκεοργκέσκου στον πρώτο γύρο

Διεθνή / Ρουμανία: Μεγάλη έκπληξη η επικράτηση του ακροδεξιού, φιλορώσου Γκεοργκέσκου

Ο Καλίν Γκεοργκέσκου δεν έχει δικό του κόμμα και έκανε καμπάνια μέσω του TikTok, ζητώντας επιτακτικά να σταματήσει η στρατιωτική και οικονομική βοήθεια της Ρουμανίας προς την Ουκρανία.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Σκεφτείτε να κάνει κάποιος μία εις βάθος έρευνα για τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν διατεθεί στην Ελλάδα από το '80 ως σήμερα και να συμπεριλάβει τους πάντες. Αγρότες, επαγγελματίες, μεσάζοντες, δημόσιο τομέα, δήμους, περιφέρειες, κόμματα, πολιτικούς, επιχειρηματίες, ΜΚΟ... Σκεφθείτε να καταφέρει να την ολοκληρώσει (λέμε τώρα). Και να προλάβει λέει να την δημοσιοποιήσει πριν τον προλάβουν (λέμε τώρα). Πόσα λεπτά ζωής του δίνετε μετά από την δημοσιοποίηση; Δευτερόλεπτα ίσως;
φίλε Ραμόν κατά καιρούς βγαίνουν διάφορες τέτοιες έρευνες και εκθέσεις για διάφορα ρουσφέτια, για τις ΜΚΟ για επιχορηγήσεις και λοιπά και συνήθως περνάνε στα αζήτητα, απλά οργιάζουν για κάποιες μέρες εφημερίδες και κανάλια και μετά ξανά τίποτα.