Η βρομιά στο Μοναστηράκι και τα σπασμένα αμάξια στο Θησείο

Η βρομιά στο Μοναστηράκι και τα σπασμένα αμάξια στο Θησείο Facebook Twitter
Είναι τόσο παχύ το στρώμα της βρομιάς στο πεζοδρόμιο της Ερμου απέναντι από το Μοναστηράκι, που θυμίζει κοπριά.
6

1.

Βρόμικο Μοναστηράκι

Ποτέ δεν θυμάμαι το πεζοδρόμιο της Ερμού απέναντι από τον Μουστάκα πιο βρόμικο, πιο άθλιο, και με τη μυρωδιά των σκουπιδιών να έχει ποτίσει τις πλάκες τόσο που οι τουρίστες περνάνε κρατώντας τη μύτη τους. Είναι τόσο παχύ το στρώμα της βρομιάς, που θυμίζει κοπριά. Δεν ξέρω ποιος είναι υπεύθυνος, αλλά, όποιος κι αν είναι, σίγουρα δεν κυκλοφορεί ποτέ στο κέντρο της ταλαίπωρης πόλης.

2.

Σπασμένα αμάξια στο Θησείο

Η βρομιά στο Μοναστηράκι και τα σπασμένα αμάξια στο Θησείο Facebook Twitter
Φωτο: EUROKINISSI-ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ-ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην Επταχάλκου απλώς δεν παρκάρεις. Θα το βρεις σπασμένο. Το ξέρουν όλοι, αν και πάντα ελπίζουν στην καλή τους τύχη, και, φυσικά, ξέρουν ότι αυτή τους εγκατέλειψε όταν, προσεγγίζοντας το αμάξι τους, ακούν το προειδοποιητικό «κρατς - κρατς» που κάνουν τα σπασμένα τζάμια κάτω από τη σόλα του παπουτσιού τους. Ένα από τα πιο κακοφωτισμένα σημεία της Αθήνας και από τα πιο τουριστικά, κατά τα άλλα. Επίσης, δεν παρκάρεις στον περιφερειακό του Θησείου. Ακριβώς για τους ίδιους λόγους.

Αθήνα
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 28ο Παζάρι Βιβλίου επιστρέφει στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Αθήνα / Το 28ο Παζάρι Βιβλίου επιστρέφει στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.), το παζάρι συνεχίζει την παράδοσή του για 28η χρονιά, προωθώντας την πρόσβαση στη γνώση και την ανάγνωση
LIFO NEWSROOM
Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Αθήνα / Λόφος Φιλοπάππου: Ξερά δέντρα, παραίτηση και παρακμή

Ένα άψυχο φυσικό τοπίο με ξερά δέντρα και κομμένους κορμούς είναι η δυσάρεστη έκπληξη που αντικρίζει κανείς ανεβαίνοντας στον λόφο του Φιλοπάππου. Ποια είναι η ευθύνη του δήμου, τι καταγγέλλουν οι πολίτες, τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού και τι δηλώνει η Αγνή Πικιώνη, πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Δημήτρης Πικιώνης».
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Αθήνα / «Athens Talks»: Μια πλατφόρμα διαλόγου για τη βιωσιμότητα και τη συμπερίληψη

Η Περιφέρεια Αττικής δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι θέλει να φέρει κοντά ανθρώπους και πρωτοβουλίες που έχουν κοινό σημείο προβληματισμού τη βιωσιμότητα του Λεκανοπεδίου.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Λυπάμαι, σωτηρία δεν υπάρχει.... Η βρωμιά της Αθήνας είναι διαχρονική. Πηγάζει από την αδιαφορία για τον "κοινό χώρο" που χαρακτηρίζει τον Έλληνα. Η επαρχία πάσχει λιγότερο γιατι το "κοινό" συγχέεται με το "ατομικό" λόγω μεγέθους των πόλεων /χωριών... Το ίδιο βρώμικη ειναι η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, κλπ δεν έχει να κάνει με τον τουρισμό ή τον πληθυσμό των πόλεων μας...Ο Δήμος της Αθήνας (και κάθε Δήμος) αδιαφορεί, γιατι ξέρει ότι αυτό δεν "καίει" τους πολίτες....Κάντε ένα μικρό τεστ στους φίλους σας και ρωτήστε τους ποιό θεωρούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στις Ελληνικές πόλεις... Η καθαριότητα θα είναι σίγουρα τριτη τέταρτη προτεραιότητα...
Εν τω μεταξύ και τα δύο παράπονα που αναφέρονται παραπάνω, αντιμετωπίζονται εύκολα. Τουλάχιστον το πρώτο άμεσα και με λίγα έξοδα. Δεν χρειάζεται το πεζοδρόμιο να ξηλωθεί και να κατασκευαστεί εκ νέου (γιατί κάποιοι Δήμοι τις έχουν μερικές φορές τέτοιες φαεινές ιδεές). Παίρνεις ένα πιεστικό μηχάνημα (ειλικρινά ακόμα και ένα απλό που το έχουν ξέρω γω στα χωριά στους κήπους τους για να καθαρίζουν μία φορά το χρόνο την πλακόστρωτη αυλή τους ή καμία πετρόκτιστη περίφραξη, ποσώ δε μάλλον τι καλή δουλειά θα γίνει με τα ακόμα πιο δυνατά μηχανήματα των δήμων ή ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού) και ξεπλένεις καλά όλα τα βρώμικα πεζοδρόμια. Και καλό θα ήταν να γίνει και για πεζοδρόμια απλών γειτονιών και όχι μόνο πάντα των κεντρικών οδών ή πεζοδρόμων. Πίστευω μιάς και για Αθήνα με μεγάλη επιβάρυνση μιλάμε, μία φορά άνα 6μηνο θα ήταν εντάξει εαν το έκαναν. Α και να μην τοποθετουνται πια πλάκες σαν της φώτο γιατί με όλα αυτά τα τετραγωνάκια η βρωμιά μένει εύκολα στην πλάκα, άσε που είναι και γλιστερές αυτές. Ευτυχώς πλέον δεν παραπροτιμούνται σε νέες κατασκευες. Παλιά ήταν κατά κόρον. Όσον αφορά την δεύτερη περίπτωση, λίγο δύσκολο....ας φωτιστεί καλύτερα ο δρόμος για αρχή. Κάτι άλλο ο Δήμος δεν μπορεί να κάνει. Εαν δεν μειωθεί το φαινόμενο ας συννενοηθούν με το τοπικό Αστ. Τμήμα να περνάει λίγο πιο συχνά από εκεί...
Και, επιτέλους, σ' αυτό το ρημαδο-ιστορικο-εμπορικό κέντρο της Αθήνας, να βάλουν βυθιζόμενους κάδους. Αμάν πια μ' αυτήν την αηδία, τους κάδους που βρωμάν και ζέχνουν που δεν πλένονται ποτέ και όπου πετάνε όλοι τα ζουμιά τους.
ΠΡΩΤΑ θα αποκτήσουν υπόγειους κάδους όλες οι ελληνικές πόλεις και μετά το κέντρο της πρωτεύουσας των Ελλήνων και συνάμα τουριστικότερο όλωνΌχι, σοβαρά τώρα. Είμαι Ηπειρώτης και οι υπόγειοι κάδοι έχουν αρχίσει και αυξάνονται παντού. Στα Ιωάννινα ξεκίνησαν και έχουν βάλει στα κεντρικά σημεία και έπονται κιάλλα (σε καμιά 15αρια σημεία νομίζω θέλουν). Στην Άρτα εγκρίθηκε χρηματοδότηση και για εκεί. Στην Ηγουμενίτσα επίσης ξεκινάνε σύντομα. Ως και σε κωμοπόλεις ενδιαφέρονται κάτι μικροί Δήμοι!! Ο Δήμος Αθηναίων τι περιμένει δεν ξέρω. Οι κάδοι όσο και να πλυθούν θα βρωμίζουν στα κεντρικά σημεία σε ασυναγώνιστο χρόνο διότι περνάει απίστευτα πολύς κόσμος και η επιχειρηματική δραστηριότητα εντονότατη. Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι πως όλα αυτά λύνονται με υδροφόρες του Δήμου και πιεστικά μηχανήματα νερού (κάδοι, τοιχάκια, πεζοδρόμια, πλακόστρωτα). Συχνά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μεράκι θες για τα απλά πράγματα. Μερικοί Δήμαρχοι επιδιώκουν συνεχώς εμβληματικά έργα και παραμελούν τα μικρά πράγματα. Μάλιστα δε, η λέξη συντήρηση φαίνεται νάναι άγνωστη όταν μιλάμε για μη κεντρικά μέρη. Σαν να ζουν δημότες β' κατηγορίας εκεί. Παράδειγμα: Ψυχικό. Δίπλα η Μεσογείων. Διοικητικά πιάνει Δήμο Αθηναίων ακόμα (έχει διαφορά ξέρεις, του Ψυχικού ήταν κάπως πιο καλά). Κοντά στην Καλατράβα. Σε έναν απ τους τόσους παράδρομους/γειτονιές μένουν κάτι θειοί μου. Τους ρώτησα κάπου το 2015 γιατί έτυχε να υπήρχε σχετική κουβέντα "θεία, από πότε έχουν να αλλάξουν ή να πλύνουν τα - στενά αναγκαστικά -πεζοδρόμια της (μικρής) οδού σας ή τους κάδους;". Απάντηση: "Απ όταν πριν 30+ χρόνια φτιάχτηκαν, έκτοτε παιδί μου δεν ξαναασχολήθηκαν. Δεν είναι τόσο βρωμικα ομως γιατί οι περισσότεροι ρίχνουμε κ κανα νερό με απορρυπαντικό μπροστά απ τα κτήρια μας. Ευτυχώς οδοκαθαριστής περνάει πότε πότε όμως. 50 ακριβώς μέτρα παρακάτω όμως πουναι η Λεωφόρος εκεί αλλάζουν πλάκες κάθε 10ετία, καθαρίζουν κτλπ. Τους κάδους όταν παραπονεθήκαμε να πλυθούν κ επισκευαστουν, πήγαν και αγόρασαν ολοκαινουργιους. Έχουν ενάμιση με δύο χρόνια να πλυθούν σίγουρα.". Πόση αντίθεση, ε?
Το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο εχει γίνει πριν 5-6 χρόνια. Είναι απ τα καινούρια και πιο καλοφτιαγμένα. Δε φταίνε τα τετραγωνάκια. Η Βαρκελώνη είναι γεματη τέτοια και είναι πεντακάθαρη. Απλά εκεί τα πλένουν συχνά καιδε σταζουν οι σακούλες που βγάζουν οι καταστηματάρχες. Φανταζομαι όλοι εχετε δει πχ υπάλληλο φαστφουνταδικου να σερνει τη μεγάλη μαυρη σακούλα (ή και υπαλληλο του δήμου) στάζοντας...Η γλίτσα και τα κακοφτιαγμένα είναι άκρως ελληνικό φαινόμενο. Με κανέναν δήμαρχο δε θα αλλάξει, πουθενά. Οι μισθοί στους δήμους όμως καλά κρατούν..,