Υπολογίζεται ότι 85.000 παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών έχουν πεθάνει από υποσιτισμό σε τρία χρόνια πολέμου στην Υεμένη, δηλώνει η βρετανική ΜΚΟ Save the Children.
Ο ΟΗΕ προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι σχεδόν 14 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη βρίσκονται στο χείλος του λιμού.
Αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να να ξαναρχίσουν συνομιλίες για τον τερματισμό του τριετούς πολέμου που προκάλεσε τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
Η Υεμένη καταστράφηκε από τη σύγκρουση και βιώνει δραματικές συνθήκες. Ο αγώνας κλιμακώθηκε το 2015 όταν ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ξεκίνησε την αεροπορική εκστρατεία ενάντια στο κίνημα ανταρτών Χούτι.
Τουλάχιστον 6.800 πολίτες έχουν σκοτωθεί και 10.700 τραυματίστηκαν στον πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι συγκρούσεις και ο μερικός αποκλεισμός από τη συμμαχία, έχουν επίσης αφήσει 22 εκατομμύρια ανθρώπους με ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, δημιούργησαν την μεγαλύτερη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας και οδήγησαν σε επιδημία χολέρας που πλήττει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους.
Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ένας ακριβής αριθμός θανάτων. Οι εργαζόμενοι στις ομάδες στήριξης στην Υεμένη υποστηρίζουν ότι πολλοί δεν αναφέρονται, επειδή μόνο οι μισές εγκαταστάσεις υγείας της χώρας λειτουργούν και πολλοί άνθρωποι είναι πολύ φτωχοί για να έχουν πρόσβαση σε αυτές που παραμένουν ανοιχτές.
Η Save the Children αναφέρει ότι βασίστηκε στα ποσοστά θνησιμότητας για περιπτώσεις που δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία για σοβαρό οξύ υποσιτισμό σε παιδιά κάτω των πέντε ετών από δεδομένα που συνέταξε ο ΟΗΕ. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, υπολογίζει ότι περίπου 84.700 παιδιά ενδέχεται να έχουν πεθάνει μεταξύ Απριλίου 2015 και Οκτωβρίου 2018.
Η άνοδος των τιμών των τροφίμων και η μείωση της αξίας του νομίσματος της χώρας ως αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου θέτουν περισσότερες οικογένειες σε κίνδυνο επισιτιστικής ανασφάλειας.
Η φιλανθρωπική οργάνωση που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο κατηγορεί τον αποκλεισμό για το γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν από πείνα, με συνεχείς σοβαρές συγκρούσεις γύρω από το κύριο λιμάνι του Hudaydah που επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση.
Το λιμάνι των ανταρτών, μέσω του οποίου η χώρα έχει εισαγάγει κατά παράδοση το 90% των τροφίμων της, έχει δει τις εμπορικές εισαγωγές που σημείωνε να μειώνονται κατά περισσότερο από 55.000 μετρικούς τόνους το μήνα, σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση. Αυτό αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες 4,4 εκατομμυρίων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων 2,2 εκατομμυρίων παιδιών, προσθέτει.
Η φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι με βάση ιστορικές μελέτες, εάν ο υποσιτισμός αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση, περίπου το 20-30% των παιδιών θα πεθαίνει κάθε χρόνο.
«Τα παιδιά που πεθαίνουν με αυτόν τον τρόπο υποφέρουν πάρα πολύ, καθώς οι λειτουργίες των ζωτικών οργάνων επιβραδύνουν και τελικά σταματούν. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι τόσο αδύναμο, είναι πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις, και κάποια είναι τόσο εύθραυστα που δεν μπορούν καν να μιλήσουν». λέει ο Tamer Kirolos, διευθυντής της ΜΚΟ.
Προειδοποίησε επίσης ότι εκτιμάται ότι περίπου 150.000 παιδιά απειλούνται στη Hudaydah όπου σημειώνεται δραματική αύξηση στις αεροπορικές επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
Άλλα στοιχεία αποκαλαύπτουν πως τουλάχιστον ένα στα πέντε νοικοκυριά αντιμετωπίζει ακραία έλλειψη τροφής. Περισσότερο από το 30% των παιδιών κάτω των πέντε υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι στους 10.000 πεθαίνουν καθημερινά.
σχόλια