Ο Ψαραντώνης με τα δύο του παιδιά Γιώργη και Μαρία
Η σκηνοθέτις Αγγελική Αριστομενοπούλου που αυτό το καιρό γυρίζει την ταινία τεκμηρίωσης A Family Affair, εξηγεί γιατί επέλεξε να μας διηγηθεί την ιστορία των σύγχρονων Ξυλούρηδων. Κάνοντας έναν αγώνα δρόμου μεταξύ Αυστραλίας και Κρήτης, και σε αναζήτηση χρηματοδότησης μέσω μίας διεθνούς καμπάνιας...
Τι σε έκανε να ενδιαφερθείς για την οικογένεια Ξυλούρη;
Στην προηγούμενη μου ταινία Ταξιδιάρα ψυχή, ο Γιάννης Αγγελάκας έκανε μία ηχογράφηση με τον Ψαρογιώργη. Σε ένα από τα τελευταία γυρίσματα σε ένα μητάτο στα Ανώγεια της Κρήτης, ήρθε ο Γιώργης με τα δύο του αγόρια. Μέχρι τότε δεν ήξερα ότι έπαιζαν κι αυτά μουσική. Τα γνώρισα, ήταν μόλις 16 – 17 τότε ακόμα κι από εκεί μου προέκυψε η ιδέα.
Νίκος και Γιώργης Ξυλούρης
Ποια είναι ακριβώς η σχέση τους με τον Νίκο Ξυλούρη;
Ο πατέρας του Γιώργη, ο Ψαραντώνης αλλά και ο Ψαρογιάννης ήταν αδέλφια του Ξυλούρη. Η ταινία εστιάζει περισσότερο στον Γιώργη και τους δύο νεαρούς, Νίκο και Αντώνη Ξυλούρη, που παίζουν λύρα και λαούτο αντίστοιχα.
Ο Ψαρογιώργης με τον Νικ στη Μελβούρνη
Εσένα σε ιντριγκάρει αυτή η συνέχεια; Ότι πρόκειται για μεγάλη μουσική οικογένεια;
Ακριβώς. Πως περνάει η παράδοση από γενιά σε γενιά. Από την άλλη δεν θέλω να κάνω ένα ντοκιμαντέρ φολκλόρ. Με ενδιαφέρει μια σύγχρονη ματιά. Ο Γιώργης γνώρισε τη γυναίκα του τη Σίλα σε μια περιοδεία που είχε πάει στην Αυστραλία και ο Νίκος και ο Αντώνης είναι μισοί Αυστραλοί, είναι δίγλωσσοι. Γεννήθηκαν στην Αυστραλία και μετακόμισαν στην Κρήτη μέχρι που μεγάλωσαν και επέστρεψαν πίσω όπου τώρα σπουδάζουν. Παίζουν ηλεκτρονική μουσική αλλά παράλληλα είναι εξαιρετικοί οργανοπαίχτες στα παραδοσιακά κρητικά όργανα. Από τη μια τους βλέπεις να επεξεργάζονται μουσική στα λάπτοπ και από την άλλη να παίζουν σε διάφορα κρητικά γλέντια. Τους βλέπεις να κάνουν τους djs και να παίζουν τέκνο και αργότερα να βάζουν μαύρα πουκάμισα και να παίζουν θεϊκά τη λύρα και το λαούτο.
Ο Ψαρογιώργης και η σκηνοθέτις Αγγελική Αριστομενοπούλου
Έχει πολλούς Κρητικούς η Αυστραλία;
Έχει αρκετούς. Αλλά παίζουν σε διεθνές κοινό. Σε κοινό που δεν έχει απαραίτητα σχέση με την κρητική μουσική.
Η ταινία είναι βέβαια ντοκιμαντέρ.
Λέγεται A Family Affair και δίνει έμφαση στην οικογένεια. Δείχνω τις τρεις διαφορετικές γενιές όπου η μουσική είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ τους. Επίσης αφορά δύο τόπους, την Αυστραλία και την Κρήτη. Τα Ανώγεια και περιοχές γύρω από αυτά, και τη Μελβούρνη.
Ο παππούς Ψαραντώνης πως δέχεται τα αυστραλάκια εγγόνια;
Είναι παραδοσιακός αλλά δέχεται τα πάντα. Είναι και ο ίδιος κάπως experimental, δεν είναι συντηρητικός. Άλλωστε προχώρησε τη μουσική παράδοση αλλού.
Η Αγγελική Αριστομενοπούλου με τον Ψαραντώνη
Στην Κρήτη η μουσική παράδοση είναι ζωντανή, συνεχώς εξελίσσεται.
Ισχύει αυτό, και μάλιστα η κρητική δισκογραφία είναι υγιής. Την στηρίζουν οι Κρητικοί και είναι βιώσιμη όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα οι περισσότερες δισκογραφίες κλείνουν. Πρόκειται περί φαινόμενου.
Γιατί επέλεξες το crowdfunding και δεν απευθύνθηκες σε εταιρίες παραγωγής της Αυστραλίας;
Έχουμε βρει ήδη την εταιρία παραγωγής Uricon, συμμετέχει το κρατικό κανάλι της Αυστραλίας ABC, υπάρχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσω της Media, αλλά χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να ολοκληρωθεί το πρότζεκτ. Αυτό μας οδήγησε στο crowdfunding.
σχόλια