Στην Τουρκία σήμερα ο Τσίπρας- Η ατζέντα της κρίσιμης συνάντησης με Ερντογάν

Στην Τουρκία σήμερα ο Τσίπρας- Η ατζέντα της κρίσιμης συνάντησης με Ερντογάν Facebook Twitter
EUROKINISSI
11

Στην Τουρκία θα βρεθεί σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας για την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. 

Αύριο, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη ενώ θα βρεθεί και στο νησί της Χάλκης όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή. Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται επισήμως τη σχολή. Το 1933 ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη ως πρώην πρωθυπουργός. 

Στη Χάλκη ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να θέσει το θέμα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, το Κυπριακό, το ζήτημα της οικονομίας, της ενέργειας, το μεταναστευτικό, των περιφερειακών εξελίξεων, της ασφάλειας και των ευρωτουρκικών σχέσεων.  

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως με δεδομένες τις εξελίξεις στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα είναι απαραίτητη για τους εξής λόγους:

- Να παραμείνουν ανοιχτοί και αποτελεσματικοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα σε μία σειρά ζητήματα

- Να καταστούν σαφείς οι θέσεις εκατέρωθεν και να αποφευχθούν παρανοήσεις,

- Να διατηρηθεί η διάλογος όπου υπάρχει αντιπαράθεση

- Να προωθηθεί η συνεργασία στους τομείς που αυτή έχει αναπτυχθεί.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο οι ίδιες κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο ότι προασπίζεται και θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ διευκρινίζει ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι απαραίτητος για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε υγιείς βάσεις.

Το κριτήριο αυτό έχει τεθεί και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις τόσο στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2018 όσο και κατά την πρόσφατη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου στη Λευκωσία. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις προοπτικές επανεκκίνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και μείωσης της έντασης, στο πλαίσιο του διαύλου των Υπουργών 'Αμυνας και των Γενικών Γραμματέων ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ως προς το Κυπριακό, η Ελλάδα θα δώσει το μήνυμα ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η επανένωση της Κύπρου στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Θα υπογραμμίσει ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να υπάρξει μόνο με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, θα συζητηθεί η προώθηση προπαρασκευαστικών επαφών σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών, για την διερεύνηση των προϋποθέσεων επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Στο επίπεδο της οικονομίας,  στόχος είναι η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και του τουρισμού της Ελλάδας και της Τουρκίας. Τα δύο υπουργεία Οικονομίας θα λάβουν οδηγίες για αναβάθμιση της σχετικής συνεργασίας με έμφαση, μεταξύ άλλων, στην ολοκλήρωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, την προώθηση της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης, την αναβάθμιση της τελωνειακής διάβασης Κήπων-Υψάλλων και την τόνωση των επενδύσεων.

Στον τομέα της ενέργειας θα τονισθεί η σημασία που έχει η ενεργειακή συνεργασία για την ευρύτερη περιοχή και η ανάγκη για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συζητηθεί, επίσης, η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο του αγωγού TAP καθώς και οι προοπτικές συνεργασίας για επέκταση του αγωγού Turkish Stream.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, τις περιφερειακές εξελίξεις και την ασφάλεια θα υπογραμμισθεί η σημασία που έχει η συνεχιζόμενη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, θα συζητηθούν οι δυνατότητες περαιτέρω μείωσης των ροών, της συνεργασίας για την εξάρθρωση δικτύων διακινητών, καθώς και ο σημαντικός ρόλος της Τουρκίας στην φιλοξενία 4 εκατομμυρίων προσφύγων, κυρίως από την Συρία και το Αφγανιστάν.

Θα δοθούν, ακόμα, οδηγίες για ενίσχυση του διαύλου των Υπουργών Μετανάστευσης, που πρόκειται να συναντηθούν σύντομα, ενώ θα συζητηθούν οι εξελίξεις σε σχέση με τη Συρία και η συνεργασία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις αναμένεται να συζητηθούν οι προοπτικές της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας, της συνεργασίας της με την ΕΕ σε μια σειρά τομείς και της αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας.

Το απόγευμα της Τετάρτης ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού, με βάση την ώρα Τουρκίας (+1 ώρα) έχει ως εξής:

Σήμερα Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα

16:00 Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο και συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Fuat Oktay.

16:45 Συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdogan και εν συνεχεία διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής αποστολής με αξιωματούχους της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας.

18:50 Δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

19:30 Δείπνο που παρατίθεται από τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας προς τιμήν του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Αύριο Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη

09:15 Επίσκεψη και ξενάγηση του Πρωθυπουργού στην Αγία Σοφία.

11:30 Μετάβαση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου αφού ξεναγηθεί θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.

18:30 Συνάντηση του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας της Κωνσταντινούπολης στο Σισμανόγλειο Μέγαρο όπου στεγάζεται το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας.

Πολιτική
11

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Αφού λύσαμε τα θέματα με την μακεδονική εθνότητα, είτε αυτή είναι εντός Ελλάδος είτε όχι, ήρθε η ώρα να δούμε και τι θέλουν τα μέλη του τουρκικού έθνους, είτε εντός Ελλάδας είτε όχι.Μα δούμε και Αιγαίο διότι ως γνωστόν οι θάλασσες δεν έχουν σύνορα.
Με αφορμή την σημερινή συνάντηση, αλλά βασικά σχολιαζοντας ένα ευρυτερο θεμα με τον «ελαφρολαικο» κοσμοπολιτισμο (βερεμηδες ποταμηδες ανταρσυες κλπ)Με απολυτη καταπληξη ειδα αρθρο πριν κατι εβδομαδες που δηλωναν ενοχλημενοι από την απουσια κινητικοτητας σε μια σειρα από θεματα, συμπεριλαμβανομενων των Ελληνοτουρκικων. Το διαβασα με απολυτο σοκ, μιας και αν εισαι αναθεωρητικη επιθετικη μιλιταριστικη και επεκτατικη δυναμη όπως η Τουρκια προφανως και θελεις κινητικοτητα να κερδισεις κατι – αν εισαι δυναμη που επιμενει στο status quo προφανως η ακινησια στα διμερη (με ταυτοχρονη ενεργοποιηση για να κερδισεις συμμαχους) είναι όχι δηλωση αποτυχιας αλλα εκφανση Επιτυχιας!!!Και απορω; Αυτοι οι ανθρωποι σε ποιο ορθολογισμο ομνυουν;;; Συχνα αισθανομαι ότι εχουμε αναγαγει την πολιτικη σε life style δραστηριοτητα που δεν ξερουμε να ξεχωρισουμε τα αυτονοητα.
Μπα μπα πολύ κομφορμιστης εισαι με την ορθογραφια - σιγα μη μου πεις να βαλω και γραβατα. Εγω γραφω οτι και οπως το θελω, το ερωτημα ειναι τι καταλαβαινεις εσυ. Απο οτι φαινεται μια χαρα καταλαβες. Ακου εκει "ορθογραφια" - μικροαστε
Φυσικά και είναι συζητήσιμο. Δις 12=24. Ή μπορεί να εννοεί αυτόν το συνηθισμένο τύπο:*δις το [δís] Ο (άκλ.) : (συχνά με απόλ. αριθμτ.) συντετμημένος τύπος της λέξης δισεκατομμύριο.[σύντμ. του δισ(εκατομμύριο)]Πάντως σοβαρά τώρα, αν έχεις τόση ευαισθησία για την καθαρότητα της γλώσσης τρέμω στη σκέψη του τι θα έκανες στις αρχές του περασμένου αιώνα, όταν ανοίγαν κεφάλια για παρόμοιες συζητήσεις!*http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B4%CE%B9%CF%82&dq=%20