Επιθεώρηση Εργασίας: Πρόστιμα σε όσους εργοδότες δεν εφαρμόζουν την αύξηση κατώτατου μισθού

Επιθεώρηση Εργασίας: Πρόστιμα σε όσους εργοδότες δεν εφαρμόζουν την αύξηση κατώτατου μισθού Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
1

Για πρόστιμα σε όσους εργοδότες δεν εφαρμόζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού, προειδοποίησε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), Παναγιώτης Κορφιάτης. 

Από την 1η Φεβρουαρίου, ισχύει ο νέος κατώτατος μισθός, δήλωσε ο Π. Κορφιάτης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1, ενώ υπενθύμισε ότι οι εργοδότες έχουν χρονικό περιθώριο, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τις νέες αποδοχές.

«Έχουμε καταστρώσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Γνωρίζουμε ποιες είναι οι επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες να προσαρμοστούν με τον κατώτατο μισθό. Επομένως, έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμόσουμε τους ελέγχους μας, αντίστοιχα» σημείωσε ο κ. Κορφιάτης.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους εργοδότες δεν εφαρμόζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με τον κ. Κορφιάτη, οι κυρώσεις μπορούν να ξεκινήσουν από 6.000 ευρώ και, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και μία σειρά από άλλους παράγοντες, να κλιμακωθούν.

«Σκοπεύουμε να δράσουμε στοχευμένα και προγραμματισμένα. Κάνουμε μία συνολική προσπάθεια και θεσμική και ελεγκτική, ώστε να ξαναστήσουμε την εργασία στα πόδια της. Ωστόσο, χρειάζεται και η συμβολή των εργαζομένων» υπογράμμισε.

Μεταξύ άλλων, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ σημείωσε ότι η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 19%, το 2014, ενώ, το 2018, μειώθηκε στο 9% περίπου.

Τέλος, ο κ. Κορφιάτης αναφέρθηκε και στον κλάδο τουρισμού, λέγοντας ότι επεκτάθηκε η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων και καλύπτει, ανάλογα με την περίοδο, έως και 150.000 εργαζόμενους.

«Οπότε, από τη νέα χρονιά, θα υπάρχει ένα επίπεδο αμοιβών και άλλων θεσμικών ρυθμίσεων που θα είναι υποχρεωτικό» είπε, μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
"Μεταξύ άλλων, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ σημείωσε ότι η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 19%, το 2014, ενώ, το 2018, μειώθηκε στο 9% περίπου."Υπαρχει καπου συγκεντρωτικα ο αριθμος των ελεγχων που εγινε σε καθε χρονια για να ελεχθει αυτο; Εντυπωσιακη μειωση και κατα την γνωμη μου εντυπωσιακα μακρια απο την πραγματικοτητα... Επισης, υπαρχει καποια στατιστικη σε ποσες περιπτωσεις εχει πεσει συρμα ωστε να μην βρεθει καποια παραβαση κατα τον ελεγχο;