Αναβολή για τις 8 Απριλίου πήρε η δίκη για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Οι εννέα άνδρες που κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού και κατ' εξακολούθηση, σε βάρος του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, δεν προσήλθαν σήμερα στο δικαστήριο, αλλά εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.
Απόντες μάρτυρες
Το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της δίκης, εξαιτίας της απουσίας εννέα εκ των είκοσι μαρτύρων. Από τους απόντες μόνο μία γυναίκα δικαιολόγησε την απουσία της.
Το δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο στους υπόλοιπους οκτώ, κρίνοντας ότι η απουσία τουλάχιστον τεσσάρων μαρτύρων είναι κρίσιμη για τη δίκη, καθώς πρόκειται για τον συγκάτοικο του Γιακουμάκη και άλλους συμφοιτητές.
«Κάποιοι δεν θέλουν να γίνει αυτή η δίκη»
Ο ένας εκ των τριών συνηγόρων υπεράσπισης, μιλώντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τόνισε ότι «κάποιοι δεν θέλουν να γίνει αυτή η δίκη». Ερωτώμενος για τους κατηγορούμενος υποστήριξε ότι «όλοι τους λυπούνται για την απώλεια του αγαπημένου τους φίλου».
Πρόσθεσε δε ότι «η υπόθεση, όπως έχει στοιχειοθετηθεί, δεν είναι απόρροια του αποδεικτικού υλικού της δικογραφίας».
Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι το θύμα ήταν φίλος τους και ουδέποτε βιαιοπράγησαν σε βάρος του, ισχυριζόμενοι πως έχουν υποστεί bullying οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, από τη στιγμή που γνωστοποιήθηκε η ποινική εμπλοκή τους στην υπόθεση.
Κατηγορίες για κακοποίηση
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέρος του οποίου είχε αποκαλύψει η εφημερίδα «Έθνος», είναι καταγεγραμμένα συνολικά 23 περιστατικά κακοποίησης του 20χρονου, εντός και εκτός της Γαλακτοκοµικής σχολής Ιωαννίνων, από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015.
Τα περιστατικά όπου αναφέρονται είναι ενδεικτικά της σκληρότητας με την οποία αντιμετώπιζαν τον Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 και βρέθηκε νεκρός, στις 15 Μαρτίου, με τραύματα από μαχαίρι.
Οι δικηγόροι Γιώργος Κοκοσάλης και Γιάννης Χατζηδάκης, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υπεράσπιση ορισμένων εκ των κατηγορουμένων, σε γραπτή δήλωσή τους στην εφημερίδα «Πατρίς» υποστηρίζουν: «Εδραία πεποίθηση της υπεράσπισης των κατηγορουμένων είναι ότι δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα. Όλοι οι κρητικής καταγωγής κατηγορούμενοι, οι οποίοι αναμένεται να δικαστούν στις 8 Φεβρουαρίου, είναι παιδιά άριστων οικογενειών που δεν έχουν δώσει ποτέ δικαίωμα για σχόλια και παρατηρήσεις.
»Το πραγματικό μπούλινγκ το έχουν υποστεί τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους από την ώρα που έγινε γνωστή η ατυχής ποινική εμπλοκή τους. Παρόλα αυτά οι ίδιοι δεν θεωρούν υπεύθυνο τον Βαγγέλη ή την οικογένειά του για όλη αυτήν την ταλαιπωρία, κατανοώντας ότι αυτή εκπορεύεται από εξωδικαστικά κέντρα διαμόρφωσης συνειδήσεως. Τα παιδιά εκφράζουν τη λύπη και τη συντριβή τους για την απώλεια του φίλου τους, τον οποίο διατηρούν στην καρδιά τους με τις καλύτερες αναμνήσεις».
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο πάντως, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης υποβαλλόταν σε αλλεπάλληλα, αιφνιδιαστικά και επικίνδυνα χτυπήµατα, «καψώνια» και προσβολές.
Βασανιστήρια εντός και εκτός σχολής
Ένα βράδυ του Ιανουαρίου του 2015, ένας από τους κατηγορούμενους φέρεται να κυνήγησε τον 20χρονο σε διάδρομο της εστίας, μετά τα μεσάνυχτα, κρατώντας ένα χοντρό κόκκινο ύφασμα, το οποίο πέρασε στον λαιµό του Βαγγέλη σαν θηλιά. Στην συνέχεια, φέρεται να τον τράβηξε βίαια προς τα πίσω και βάζοντάς τον σε δωµάτιο µαζί µε άλλους πέντε συγκατηγορουµένους του, άρχισαν να τον χτυπούν, πετώντας τον µε δύναµη ο ένας πάνω στον άλλον αλλά και πάνω στην ντουλάπα του δωµατίου.
Σε άλλο σημείο του κατηγορητηρίου, ο ίδιος κατηγορούµενος φέρεται να έδεσε τον Βαγγέλη Γιακουμάκη στο πάτωµα µε ένα µακρύ χοντρό σχοινί και να τον χτύπησε επανειληµµένα στο πρόσωπο, τόσο µε τα χέρια του όσο και µε µια βούρτσα που γυαλίζουν µπότες, προξενώντας του µώλωπες και εκδορές.
Τον Νοέµβριο του 2014, δύο από τους κατηγορούμενους φέρονται να τύλιξαν µε κολλητική ταινία το κεφάλι του Βαγγέλη Γιακουµάκη και να τον χτύπησαν στα γεννητικά του όργανα, ενώ τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, τέσσερις κατηγορούµενοι φέρονται να έριξαν τον 20χρονο στο κρεβάτι του και να έπεσαν πάνω του χτυπώντας τον σε όλο το σώµα του.
Έξι από τους νέους άνδρες που θα κάτσουν στο εδώλιο, κατηγορούνται ότι ενώ βρίσκονταν στη Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων, τον έσπρωχναν βίαια και τον χτυπούσαν αιφνιδιαστικά και µε σφοδρότητα στον αυχένα και το πρόσωπό του.
Μέσα στο πρώτο τρίµηνο του 2014, έξι κατηγορούµενοι φέρονται να κλείδωσαν µε βία και για πολλή ώρα τον Γιακουµάκη σε µια ντουλάπα που βρισκόταν σε δωµάτιο της εστίας της Σχολής και να τον εξανάγκασαν να τραγουδά διάφορα τραγούδια κάθε φορά που του πετούσαν κέρµατα.
Σε άλλη περίσταση, ένας κατηγορούµενος φέρεται να εκσφενδόνισε τρία µήλα στο πρόσωπο του θύµατος, από μικρή απόσταση, και ένα από αυτά τον πέτυχε στο κεφάλι προξενώντας του µώλωπες.
Τον Ιανουάριο του 2015 τρεις κατηγορούµενοι φέρονται ότι έσπρωχναν επανειληµµένα τον Βαγγέλη Γιακουμάκη από το κάθισµά του. Οι ίδιο κατηγορούνται ότι τον χτυπούσαν στο πρόσωπο µέσα σε λεωφορείο, κατά τη διάρκεια επιστροφής των φοιτητών από εκδρομή σπουδαστών της σχολής στη Θεσσαλονίκη.
Ένας από τους κατηγορουµένους φέρεται να έριξε καυτό νερό στον λαιµό του 20χρονου κατά τη διάρκεια διαλείµµατος και σε άλλο περιστατικό, ο ίδιος φέρεται να τον κρέµασε µε τη βία και για αρκετή ώρα από το παράθυρο του διαδρόµου, στον δεύτερο όροφο της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων.
Τρεις δικογραφίες
Εκτός από την υπόθεση bullying, για την υπόθεση έχουν σχηµατιστεί άλλες δύο δικογραφίες: Η µία αφορά την ποινική δίωξη για «παράβαση καθήκοντος» που ασκήθηκε κατά του προσωπικού της Σχολής και του πρώην υπουργού και βουλευτή της Ν∆ Χρήστου Μαρκογιαννάκη.
Η άλλη δικογραφία αφορά στην ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά αγνώστων για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως».
Τον Ιανουάριο του 2018, το Τριµελές Εφετείο Πληµµεληµάτων Ιωαννίνων καταδίκασε τον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκοµικής Σχολής σε ποινή φυλάκισης 6 µηνών µε τριετή αναστολή, απαλλάσσοντας από τις κατηγορίες την υπεύθυνη των εστιών της Σχολής και τον κ. Μαρκογιαννάκη, από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος.
σχόλια