Τα πλαστικά ποτάμια της Ινδονησίας- Σοκαριστικό βίντεο δείχνει τι συμβαίνει όταν βρέχει

Τα πλαστικά ποτάμια της Ινδονησίας- Σοκαριστικό βίντεο δείχνει τι συμβαίνει όταν βρέχει Facebook Twitter
1

Τα σκουπίδια και τα πλαστικά είναι μια ολοένα αυξανόμενη απειλή για την Ινδονησία ενώ σοκαριστικές είναι οι εικόνες από τα μολυσμένα ποτάμια.

Στη Δυτική Ιάβα, υπάρχουν ολόκληροι ποταμοί φραγμένοι με εκατοντάδες τόνους δύσοσμων σκουπιδιών και εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια.

Οι αρχές του έθνους των 260 εκατομμυρίων κατοίκων αντιμετωπίζουν έλλειψη πολιτισμού ανακύκλωσης ή περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για την επίτευξη ενός φιλόδοξου στόχου μείωσης κατά 70 τοις εκατό των πλαστικών απορριμάτων στα ύδατα μέχρι το 2025. Και αυτό παρά το γεγονός ότι σπατάλησαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για ένα χρόνο.

«Κάθε φορά που βρέχει και πλημμυρίζει, ολόκληρο το χωριό κατεβαίνει για να βοηθήσει με τα σκουπίδια και να καθαρίσει τον ποταμό», δήλωσε κάτοικος  του Tarumajaya, στις όχθες του ποταμού Pisang Batu.

«Δεν κουραζόμαστε ποτέ, αλλά και τα σκουπίδια δεν σταματούν ποτέ», λένε οι κάτοικοι.

Ωστόσο, ο ποταμός είναι μόνο ένας από τους πολλούς που μεταφέρουν σκουπίδια που αποτελούνται κυρίως από πλαστικά απόβλητα.

Καθώς η Ιάβα αγωνίζεται με τα ποτάμια της, το νησί του Μπαλί  απαγόρευσε τη χρήση πλαστικών σακουλών από μεγάλα σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, ένα μέτρο που στοχεύει να διευρυνθεί σε μικρότερα καταστήματα.

H Ινδονησία παράγει περίπου 3,2 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμάτων ετησίως, ενώ σχεδόν το ήμισυ καταλήγει στη θάλασσα, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 στο περιοδικό Science.

Το αρχιπέλαγος των 17.000 νησιών εκτιμάται ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπογόνος παράγοντας πλαστικών στους ωκεανούς μετά την Κίνα, πρόσθεσε η μελέτη.

Το πόσο δραματικά μεγάλο είναι το πρόβλημα με τα πλαστικά στην Ινδονησία φαίνεται ξεκάθαρα στο βίντεο που δείχνει τι συμβαίνει στα ποτάμια όταν βρέχει:

Περιβάλλον
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Περιβάλλον / Παγωμένο δάσος ηλικίας 6.000 ετών αποκαλύφθηκε επειδή λιώνουν οι πάγοι στα Βραχώδη Όρη

Το αρχαίο πευκοδάσος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας στο οροπέδιο Beartooth στο Ουαϊόμινγκ, χάρη στις υψηλές θερμοκρασίες που έτηξαν τον πάγο που το κάλυπτε
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης: Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

Περιβάλλον / Ξεκινάει η διαγωνιστική διαδικασία για το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

«Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη προσδιορίζονται τα ακριβή όρια των θαλάσσιων περιοχών για τις οποίες παραχωρείται το συγκεκριμένο δικαίωμα» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

Περιβάλλον / Η κλιματική κρίση διαταράσσει την εκπαίδευση ενός στα επτά παιδιά παγκοσμίως- Έκθεση «καμπανάκι» της UNICEF

«Τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως οι ισχυρότεροι και συχνότεροι καύσωνες, καταιγίδες και πλημμύρες»
LIFO NEWSROOM
Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Περιβάλλον / Τεράστιο παγόβουνο σε πορεία σύγκρουσης με νησί - Κίνδυνος για πιγκουίνους και φώκιες

Στο παρελθόν, αντίστοιχα περιστατικά είχαν καταστροφικές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή, καθώς μεγάλα παγόβουνα είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις τροφής για πιγκουίνους και φώκιες, οδηγώντας σε μαζικούς θανάτους
LIFO NEWSROOM
Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Περιβάλλον / Γιατί η ΕΕ ετοιμάζεται να αποσύρει τα «παντοτινά» χημικά από καλλυντικά, τηγάνια και άλλα προϊόντα

Πρόκειται για χημικές ενώσεις που δεν διασπώνται στο περιβάλλον, εγείροντας ανησυχίες για τις συνέπειες της συσσώρευσής τους τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στο πόσιμο νερό και στο ανθρώπινο σώμα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Και πας εσύ και παίρνεις την ψαρούκλα και το χταπόδι Ειρηνικού από το σούπερ μάρκετ, τα ξεπαγώνεις, τα πετάς στα κάρβουνα, σε χτυπάει η μυρωδιά στη μύτη, αρχίζουν τα σάλια σου να τρέχουν και δεν βλέπεις την ώρα να τα καταβροχθίσεις, μαζί με όλα τα μικροπλαστικά που έχουν καταβροχθίσει κι εκείνα με την σειρά τους. Βάζεις κι ένα ουζάκι, ε ρε γλέντια...