Ο Μπρέντον Τάραντ, δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στα δύο τεμένη στη Νέα Ζηλανδία άνοιξε πυρ προς τους πιστούς χρησιμοποιώντας όπλα με ρατσιστικά συνθήματα και ακούγοντας ένα τραγούδι που δόξαζε έναν Σερβο-βόσνιο εγκληματία.
Ο 28χρονος Αυστραλός, που αιματοκύλισε την πόλη του Κράιστσερτς αφήνοντας πίσω του 49 νεκρούς, έκανε ζωντανή μετάδοση στo Facebook πριν και κατά τη διάρκεια του μακελειού. Στο βίντεο φαίνεται να οδηγεί προς το πρώτο τέμενος ενώ ακούει ένα τραγούδι που υμνεί τον Radovan Karadžić, ο οποίος φυλακίστηκε για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα πολέμου απέναντι στους Μουσουλμάνους της Βοσνίας.
Στα όπλα που χρησιμοποίησε ο Μπρέντον Τάραντ περιλαμβάνονται ονόματα προσωπικοτήτων της στρατιωτικής ιστορίας στα αγγλικά και σε γλώσσες της ανατολικής Ευρώπης, ανάμεσά τους και πολλοί Ευρωπαίοι που πολέμησαν τις δυνάμεις της οθωμανικής αυτοκρατορίας τον 15ο και τον 16ο αιώνα, καθώς και η εγγραφή «turkofagos».
Δύο από την καραμπίνες έφεραν πάνω το όνομα Ebba Akerlund, ενός 11χρονου κοριτσιού που σκοτώθηκε τον Απρίλιο του 2017 όταν ο Ουζμπέκος Rakhmat Akilov έριξε το φορτηγό του πάνω σε πλήθος στην Στοκχόλμη.
Στα όπλα του ήταν γραμμένο επίσης το όνομα Charles Martel, παππούς του γνωστού Καρλομάγνου, που λατρεύεται από τους υπερμάχους της λευκής φυλής επειδή κατατρόπωσε στρατιές Μουσουλμάνων στις μάχες της Τούρ και του Πουατιέ το 732 μ.Χ., αναχαιτίζοντας την προέλαση του Ισλάμ στα εδάφη της Δυτικής Ευρώπης.
Πριν μεταδώσει live βίντεο από την επίθεση κατά των δύο τζαμιών, ο Μπρέντον Τάραντ είχε δημοσιεύσει στο Twitter ένα ρατσιστικό «μανιφέστο» 74 σελίδων, απαριθμώντας διάφορους νεοφασιστικούς στόχους, ανάμεσά τους την δημιουργία «κλίματος φόβου μεταξύ των Μουσουλμάνων». Η σελίδα στο Facebook και ο λογαριασμός στο Twitter έχουν απενεργοποιηθεί.
Τίτλος του «μανιφέστου» είναι «Η Μεγάλη Μετακίνηση» και στις σελίδες του αναφέρεται ότι ο δράστης ήθελε να επιτεθεί κατά Μουσουλμάνων. Ο τίτλος μοιάζει να παραπέμπει σε μία διατριβή του Γάλλου συγγραφέα Ρενό Καμί για την εξαφάνιση των ευρωπαϊκών λαών, που θα αντικατασταθούν, σύμφωνα με τον συγγραφέα, από πληθυσμούς μη ευρωπαίων μεταναστών. Η διατριβή αυτή έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους της ακροδεξιάς.
Στο «μανιφέστο», ο Τάραντ λέει ότι έχει γεννηθεί στην Αυστραλία, σε φτωχή οικογένεια και ότι είναι 28 ετών. Περιγράφει τον εαυτό του ως «ένας κανονικός λευκός άντρας από μια κανονική οικογένεια» που αποφάσισε να αναλάβει δράση για να εξασφαλίσει «ένα μέλλον για τους δικούς του». Είπε πως ήθελε η επίθεσή του στα τεμένη να στείλει ένα μήνυμα πως «πουθενά στον κόσμο δεν είσαι ασφαλής».
Ο Τάραντ δηλώνει επίσης ότι το σημείο κλειδί της ριζοσπαστικοποίησης του είναι η ήττα της ηγέτιδας της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2017 και η επίθεση με το φορτηγό στην Στοκχόλμη το 2017.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον επιβεβαίωσε ότι ο δράστης της επίθεσης στο τέμενος Masjid al Noor είναι Αυστραλός.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Μπρέντον Τάραντ εργαζόταν ως personal trainer σε γυμναστήριο του Γκράφτον μεταξύ 2009 και 2011 και μετά έκανε ταξίδια, έχοντας βγάλει προηγουμένως χρήματα στο Bitconnect. «Ήταν πολύ αφοσιωμένος γυμναστής. Εργαζόταν στο πρόγραμμα δωρεάν προπόνησης για παιδιά της κοινότητας και ήταν πολύ παθιασμένος», είπε η διευθύντρια του γυμναστηρίου Big River.
Στο «μανιφέστο» λέει επίσης πως σχεδίαζε την επίθεση για δυο χρόνια και παρόλο που η Νέα Ζηλανδία δεν ήταν η αρχική επιλογή του, πριν από τρεις μήνες επέλεξε τελικά το Κράιστσερτς. Όσο για τα πολυβόλα όπλα που χρησιμοποίησε, είπε πως τα επέλεξε «για την επίδραση που θα είχαν στη δημόσια συζήτηση, την πρόσθετη κάλυψη των μέσων ενημέρωσης και τον αντίκτυπο στην πολιτική των ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως».
Ο πατέρας του πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 49 ετών, ενώ ο γιος του πήγαινε ακόμη στο σχολείο. Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ πιστεύεται πως έχει επίσης μια αδερφή.
σχόλια