ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
16.3.2019 | 03:03

Όταν η ψυχολογία μας επηρεάζεται από τους άλλους

Σας έχει τύχει,να είσαστε μια χαρά ψυχολογικά και σε δευτερόλεπτο να έρχεται κάποιος και να σου γαμαει την ψυχολογία, επειδή είναι χάλια; Εμένα πάλι αυτό μου συμβαίνει τα τελευταία 10 χρόνια. Υπάρχει ένα άτομο που όταν έχει νεύρα ή το απασχολεί κάτι έντονα, γίνεται θηρίο ανημερο και είναι, όποιον πάρει ο χάρος. Είμαι άνθρωπος που δεν θέλει να προκαλεί εντάσεις,για αυτό πολλές φορές επιλέγω την σιωπή. Αυτό όμως πολλοί το εκμεταλλεύονται και ύστερα βαράνε κάργα, γιατί σε θεωρούν δεδομένο, ότι ποτέ δεν θα φωνάξεις ή δεν θα αντιδράσεις. Ανέχομαι τόσα χρόνια, τις γκρίνιες,τις φωνές,τις ιδιοτροπίες και άλλα πολλά. Έχω πει πολλές φορές στον εαυτό μου ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, γιατί κάθε φορά που γίνεται κάτι, εγώ το κρατάω μέσα μου,με αποτέλεσμα να χαλιεμαι. Μπορώ να αντιμετωπίσω τα πάντα, τον συγκεκριμένο άνθρωπο όμως,δεν μπορώ ή μάλλον δεν βρίσκω τη δυναμη. Ποτέ δεν έχω ξεσπάσει σε άνθρωπο επειδή είχα νεύρα, δεν φταίνε σε τίποτα οι άνθρωποι γύρω μου. Το θεωρώ φυσιολογικό αν ξεσπάσουμε 1-2 φορές σε κάποιον, όταν όμως αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση, και το σίδερο κάποια στιγμή λυγίζει. Όταν δεν βρίσκομαι με το συγκεκριμένο άτομο, είμαι ένας άλλος άνθρωπος, μιλάω χωρίς φόβο,έχω άλλη αυτοπεποίθηση. Έχω σταματήσει εδώ και αρκετά χρόνια να μη μιλάω για όλα τα προσωπικά μου θέματα, γιατί από κάποιο σημείο και μετά κάτι ράγισε μέσα μου. Φοβάμαι να πω το παραμικρό γιατί νομίζω ότι θα νευριάσει. Πάω με τα νερά του έτσι ώστε να υπάρχει μια ηρεμία και όχι ένταση. Γενικά κάνω πάρα πάρα πολλά, αλλά δεν μου αξίζει τέτοια συμπεριφορά. Ξέρετε πως με βλέπει αυτό το άτομο; σαν σανίδα σωτηρίας. Όποτε έχει προβλήματα τρέχει σε εμένα να σωθεί και όταν πρόκειται για κάτι καλό το μαθαίνω πάντα τελευταία. Παρ όλα αυτά είμαι άξια της μοίρας μου και ευθύνομαι εγώ, γιατί δεν μίλησα από την αρχή και δεν έβαλα τα πράγματα στη θέση τους. Έτσι λοιπόν έφτασα σε σημείο να με εκμεταλλεύεται. Μπορεί να σας φαίνεται κουλό όλο αυτό, αλλά η δική μου ψυχολογία πιάνει πάτο σχεδόν κάθε μέρα εξαιτίας ενός ατόμου. Και αφού δεν βρίσκω τη δύναμη να αντιμετωπίσω κάτι τέτοιο face to face επιλέγω τις τάσεις φυγής. Αν και είμαι άνθρωπος που μιλάει ντόμπρα, εδώ δεν ξέρω που κολλάει το πράγμα. Εσείς που λέτε να κολλάω σε όλο αυτό και δεν βρίσκω τη δύναμη και το θάρρος,να μιλήσω έξω από τα δόντια;
25
 
 
 
 
σχόλια
Το κακό το προκαλείς η ίδια στον εαυτό σου .Αν είχες το σθένος να βοηθάς αυτό το άτομο χωρίς να γίνεσαι ράκος τότε ναι θα υπήρχε νόημα σε αυτό που κάνεις. Το να σε καταβάλλει όμως και να γίνεσαι εσύ χάλια για να νιώσει ο άλλος καλύτερα και χωρίς να σέβεται απ ότι φαίνεται την προσφορά σου σε αυτόν δεν έχει κανένα νόημα .Όσο εσυ εξασθενείς τόσο και δεν θα μπορείς να ''σώσεις ''ούτε τον ίδιο αλλά σε λίγο ούτε και τον εαυτό σου .Αυτό το άτομο καλά θα κάνει πιστεύω να λύσει τα ψυχολογικά του με έναν ειδικό και όχι μαζί σου .Εσύ επίσης θα πρέπει να μάθεις στης ζωή σου ότι για να μπορείς να βοηθάς τους γύρω σου θα πρέπει πρωτίστως να είσαι εσύ καλά .Και η αυτοθυσία έχει όρια ..
Από όλα τα σχόλια που διάβασα,το δικό σου ήταν πιο κοντά σε εμένα. Το συγκεκριμένο άτομο χρειάζεται έναν ειδικό και το έχει παραδεχτεί. Όσο και να κάθεται ο φίλος να βοηθήσει ή να συμβουλεύει,αν ο άλλος δεν είναι σε θέση να καταλάβει, τότε χρειάζεται έναν ειδικό. Και εγώ έχω σκεφτεί πολλές φορές να πάω σε έναν ειδικό, να με βοηθήσει πως μπορώ να το αντιμετωπίσω όλο αυτό.
Γιατί σε επηρρεάζει όμως τόσο ρε συ αυτό το άτομο ?Επίσης αυτό που θα ήθελα να σκεφτείς είναι γιατί εσύ η ίδια δεν έχεις βάλει ένα όριο έστω και εκ των υστέρων σε όλη αυτή την κατάσταση και όχι στο πως θα του συμπεριφερθείς αλλά για το πόσο η κατάσταση αυτή θα σε βαλτώνει .
Όταν πρώτο εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια να έχει ξεσπάσματα πάνω μου,δεν μίλησα γιατί είπα ότι είναι παροδικό και φυσιολογικό κάποιες φορές να ξεσπαμε κάπου. Αργότερα όμως όλα της τα προβλήματα τα περνούσε και σε εμένα, με αποτέλεσμα να πέφτω ψυχολογικά. Είμαι άνθρωπος που μπορεί να καθίσει να σε ακούει για ώρες, και να δώσω συμβουλές, άλλωστε για αυτό όλοι παίρνουν εμένα. Ύστερα έβλεπα ότι όλο αυτό δεν το αντέχω, προσπάθησα να αλλάξω συμπεριφορά και όταν με έβλεπε αλλιώς μου έλεγε ότι έχω αλλάξει και δεν είμαι έτσι όπως ήμουν.
Όσο καλοπροαίρετη και να είσαι θα πρέπει να έχεις πάντα στο μυαλό σου το εξής : Πλέον είναι περισσότεροι οι άνθρωποι που σε προτιμούν δυστυχισμένο .Το βλέπω σχεδόν κάθε μέρα .Όταν κάποιος θα καταλάβει ότι δεν είμαι καλά θα αρχίσει τις παρηγοριές με εκείνο το δήθεν σε καταλαβαίνω κτλ.Πλέον έχω αποφασίσει στη ζωη μου ότι και να έχω να το κρατάω για μένα .Πρωτον γιατί δε μου φταίει σε τίποτα ο άλλος να τον μαυρίσω και δευτερον όταν είσαι καλά καταλαβαίνεις ποιοι πραγματικά χαίρονται με τη χαρά σου.Το γεγονός ότι αυτό το άτομο θέλει να σε συμπαρασύρει στη μαυρίλα του και εσύ τσιμπάς μόνο καλό δε σας κάνει και στην τελική βάλε φρένο και εσύ επιτέλους .Πες του κατάμουτρα ΡΕ ΕΧΩ ΒΑΡΕΘΕΙ ΤΗ ΜΙΡΛΑ ΣΟΥ και την μιζέρια σου μου κάνει και σου κάνει κακό .Λυπάμαι αλλά πλέον νομίζω ότι δεν μπορώ να σε βοηθήσω πρέπει μόνος σου να βοηθήσεις τον εαυτό σου και πες του ότι αν συνεχίσεις έτσι δε νομίζω ότι υπάρχουν και πολλοί που θα κάτσουν να σε ανεχτούν .Μπας και πάρει τα χαμπάρια του .Επίσης τον να γίνεσαι εσύ δέκτης όλων των ψυχολογικών των άλλων μπορεί αρχικά να σου δίνει μια ικανοποίηση του τύπου ναι μωρέ για να βοήθησω αλλά τελικά το μόνο που κάνεις είναι να βαραίνεις τη δική σου την ψυχή ,και αν δεν είσαι άνθρωπος ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί τη θλίψη είτε τη δικιά σου είτε των άλλων αποστασιοποιήσου .Σου είπα και πριν πρέπει για να βοηθάς να είσαι πρώτα εσύ καλά .Φαντάσου τον εαυτό σου σαν τα πόδια ενός τραπεζιού .Όσο μπαινουν βάρη επάνω στο τραπέζι κάποια στιγμή τα πόδια θα σπάσουν .Πρώτα κοιτάμε να είμαστε εμείς καλά για να μπορέσουμε να κάνουμε καλά και τον άλλον αλλιώς το μόνο που κάνεις είναι να καταστρέφεις και έσενα αλλά και τους γύρω σου με την ανοχή σου .Στην τελική όσο δεν τρίζεις τα δόντια σε αυτό το άτομο αυτό το άτομο επαναπαύεται και δεν καλυτερεύει .Ξεσπά επάνω σου και διαιωνίζεται μια κατάσταση η οποία μόνο αρρωστημένη είναι .
Για να κάθεσαι να τρως τα σκ@τά του άλλου σημαίνει οτι εσύ έχεις μεγαλύτερο πρόβλημα, όχι μόνο στο να θέσεις όρια, αλλά εμμονή στο να είσαι αρεστή σε όλους. Βρες λοιπόν τι εσωτερική ανάγκη καλύπτεις με το να είσαι ανεκτική και αξιολόγησε επιτέλους ποιος αξίζει τις "θυσίες".
Μην κολλάς σε ανυπόστατες θεωρίες με τις οποίες έχουμε γαλουχηθεί, οτι και καλά "κάνε το καλό και ρίξτο στο γυαλό" ή ξερωγώ "η ζωή κάποτε θα σου το ανταποδώσει". Κακά τα ψέματα όλοι τις ανάγκες μας ικανοποιούμε, δεν έχει κανείς υποχρέωση σε κανέναν πόσο μάλλον η ίδια η ζωή /το σύμπαν απέναντι σε εμάς.Πιο συγκεκριμένα, δεν χρειάζεται να του κάνεις καμιά βαρύγδουπη δήλωση ή να τσακωθείς και να απομακρυνθείς με τη μία, αν δεν νιώθεις έτοιμη για κάτι τέτοιο ή θες να τον κρατήσεις στην καθημερινότητά σου. Μπορείς ένα βήμα τη φορά και να φέρνεις τη μεταξύ σας σχέση στα μέτρα σου πχ όταν έρχεται να σε πρήξει να αλλάζεις κουβέντα, να κοιτάς αλλού, να σηκώνεσαι και να λες "τίποτα άλλο έχεις να πεις; θες να κάνουμε/να πούμε αυτό (προτείνεις κάτι);"Κάποιοι είναι μπλοκαρισμένοι στη μιζέρια τους, αλλά αυτή η αντιμετώπιση καμιά φορά δουλεύει ή τέλοσπάντων καταλαβαίνουν οτι πλέον δεν είσαι το κατάλληλο άτομο για να ξεφορτώνουν κι έτσι αλλάζει η κατάσταση μεταξύ σας (σε έχουν για να περνάτε και οι δύο καλά), χωρίς απαραίτητα να διαλυθεί. Άλλοι τώρα δεν ξέρουν να λειτουργήσουν αλλιώς, οπότε ώρα τους καλή κι αέρα στα πανιά τους, δε θα σκάσουμε κιόλας.
Αυτό το "ο καλός καλό δεν βλέπει" δεν μου πολυαρεσε... 1. Ποιος σου είπε ότι το να ανέχεσαι μια άσχημη συμπεριφορά είναι καλοσύνη;Ανασφάλεια είναι. Έλλειψη αυτοσεβασμού είναι. Καλοσύνη ΔΕΝ είναι. 2. Αν θες να είσαι αρεστη και κανένας να μην έχει παράπονο από σένα, θα περάσεις τη ζωή σου κάνοντας χατίρια και ανεχομενη τις συμπεριφορές των άλλων.3. Σε όλη την εξομολόγηση ψεγεις το άλλο πρόσωπο για λάθη, που στην πραγματικότητα κάνεις εσύ και τελικά, να σου πω την αλήθεια, δεν είμαι καθόλου σίγουρη, αν είναι, όντως, τα πράγματα έτσι όπως τα περιγράφεις.
Και κάτι ακόμα.Ξαναδιαβαζοντας τον τίτλο, θα περίμενα να μας πει και ο "The Watcher" μια δική του εμπειρία, να αποσωσουμε και τον καφέ μας. Είπε για σήμερα; Δεν είδα.
Τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφω και τα νιώθω. Φυσικά κάνω λάθη,το γεγονός ότι κάθομαι και ανέχομαι αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Δεν γίνεται με όλα τα άτομα τριγύρω μου να είμαι εντάξει, να υπάρχει συνεννόηση και με την συγκεκριμένη να υπάρχει. Αν ήθελα να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου,δεν θα καθόμουν να γράφω ασυναρτησίες, για να πάρω λάθος απόψεις.
Τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφω και τα νιώθω. Φυσικά κάνω λάθη,το γεγονός ότι κάθομαι και ανέχομαι αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος. Δεν γίνεται με όλα τα άτομα τριγύρω μου να είμαι εντάξει, να υπάρχει συνεννόηση και με την συγκεκριμένη να υπάρχει. Αν ήθελα να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλο μου,δεν θα καθόμουν να γράφω ασυναρτησίες, για να πάρω λάθος απόψεις.
Μα να σου πω κάτι εξ;Ασυναρτησίες γράφεις, όντως, όταν μιλάς για άτομο του οποίου τη συμπεριφορά δεν αντέχεις, αλλα ανέχεσαι. Η ταμπέλα του "καλού που καλό δεν βλέπει" είναι ακριβώς το δάχτυλο πίσω από το οποίο κρύβεσαι.Και... Λεμόνι... Τι έχω; ΉΡΕΜΗ ΕΊΜΑΙ!!Και στις καλές μου κιόλας. Και σε αγαπάω και σένα ρε Λεμόνι... ❤️❤️❤️Λευτερια στις καρδούλες! Εξ, αν απαντήσεις και δεν απαντήσω, να ξέρεις ότι έχω μάρκετ. Αν γράψει ιστορία ο Watcher, κρατήστε μου ένα κομμάτι.
Δεν δύναμαι να σου δώσω κάποια πιθανή λύση, καθώς δεν αναφέρεις ποια είναι η σχέση σου με το εν λόγω άτομο.Από την άλλη, ποτέ δεν είναι αργά, να θέσεις όρια και ας γίνεις δυσάρεστη. Όπως βλέπεις, το άτομο που αναφέρεις, δεν έχει πρόβλημα να αδειάζει τα "σκουπίδια" του πάνω σου. Θα το ανεχτείς για πολύ ακόμη;Αν ναι, η ευθύνη είναι όλη δική σου. Αυτός/αυτή κάνει την δουλειά του/της. Εσύ;Εύσημα, για την ανοχή σου, δεν πρόκειται να σου δώσει κανείς.
Ή φροντίζεις να μην είσαι διαθέσιμη πια ή φροντίζεις να εξηγηθείς και να μην είσαι διαθέσιμη πια. Εγώ, προσωπικά, κάνω το δεύτερο όταν βλέπω ότι δεν τραβάει. Ποια ανάγκη σου καλύπτει η συγκεκριμένη όχι και τόσο φιλική, τελικά, σχέση; Εσύ την συντηρείς, στην τελική...
Γιατί δεν απομακρυνεις αυτό το άτομο από τη ζωή σου; Υπάρχουν άνθρωποι που με το που βρεθούμε μαζί τους μας γεμίζουν αρνητικότητα. Αν συμβαίνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα, βάζεις όρια, αλλά αν είναι έτσι σαν άνθρωπος κι εσύ δεν το.αντεχεις, δεν υπάρχει λόγος να το βιώνεις όλο αυτό, κόβεις επαφές. Εκτός αν είναι.συγγενικο πρόσωπο που εκεί χρειάζεται αντιμετώπιση και αυστηρά όρια. Χρειάζεται να προστατεύσεις τον εαυτό σου, δεν χρωστάς τίποτα σε κανέναν να χαλιεσαι έτσι.
Δεν υπάρχουμε για να είμαστε μονίμως τα καλά παιδιά και να προστατεύουμε μονίμως τους άλλους. Προστατεύουμε και φροντίζουμε πρώτα τον εαυτό μας. Έχεις δικαίωμα να φύγεις από αυτή τη σχέση όπως επιθυμείς, ήσυχα, έντονα κτλ. Αλλά κάντο, κάντο για σένα!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Scroll to top icon