Αποκάλυψη Zάεφ: Συμφώνησα με το «Βόρεια Μακεδονία» γιατί ο Τσίπρας αποδέχθηκε τη «μακεδονική ταυτότητα»

Αποκάλυψη Zάεφ: Συμφώνησα με το «Βόρεια Μακεδονία» γιατί ο Τσίπρας αποδέχθηκε τη «μακεδονική ταυτότητα» Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
3

Την αποκάλυψη ότι ο λόγος που συμφώνησε στην ονομασία Βόρεια Μακεδονία για την ονομασία της ΠΓΔΜ και στο εσωτερικό της χώρας ήταν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχθηκε «μακεδονική ταυτότητα» έκανε ο Ζόραν Ζάεφ σε τηλεμαχία με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE) Κρίστο Μίτσοσκι.

Στην ίδια τηλεμαχία ο Ζάεφ είπε, επίσης, ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε δεχθεί την πρότασή του για ονομασία «Δημοκρατία του Ίλιντεν» αλλά, όπως είπε, απορρίφθηκε από την ελληνική αντιπολίτευση με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η σχετική συμφωνία.

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε και στο θέμα της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής ταυτότητας» για την οποία είπε ότι «λάμπει στον ΟΗΕ». «Η επιγραφή της "μακεδονικής γλώσσας" και της "μακεδονικής ταυτότητας" λάμπουν στον ΟΗΕ όπου καταχωρίστηκαν χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η "μακεδονική γλώσσα" είναι η γλώσσα των "Μακεδόνων" στην Αυστραλία, την Αμερική, στον Καναδά, την Ελβετία, τη Γερμανία και κανείς δεν την αμφισβητεί» είπε χαρακτηριστικά.


Η «Μακεδονική γλώσσα και η Μακεδονική ταυτότητα, λάμπουν στον ΟΗΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Ζάεφ και ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του το ποια γλώσσα μιλιέται στη Μελίτη της Φλώρινας.

Ο πολιτικός του αντίπαλος Χρίστιαν Μίτσκοσκι επιτέθηκε στον πρωθυπουργό της χώρας κατηγορώντας τον ότι οδήγησε την χώρα σε συνθηκολόγηση και τόνισε πως θα επιδιώξει να ανακτήσει η χώρα τις απώλειες και τις ζημιές που υπέστη από την Συμφωνία, ενώ πίεζε τον Ζόραν Ζάεφ να απαντήσει εάν ζουν «Μακεδόνες» στην Ελλάδα, ποιες γλώσσες ομιλούνται στην ελληνική Μακεδονία και σε ποια γλώσσα γίνεται το φεστιβάλ στην Μελίτη (που αναφέρθηκε με το σλαβικό όνομα της «Ovcarani»).

Ο κ.Ζαεφ αρνήθηκε ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις απαντήσεις του ώστε να μην κατηγορηθεί για παραβίαση της Συμφωνίας. «Η Μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα των Μακεδόνων σε όλο τον κόσμο, στην Διασπορά και στην πατρίδα» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «είναι η επίσημη γλώσσα που αναγνωρίζεται παντού. Είναι μέρος της ταυτότητας του Μακεδονικού λαού όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα».

«Η επιγραφή της Μακεδονικής γλώσσας και της Μακεδονικής ταυτότητας» συνέχισε «λάμπουν στον ΟΗΕ, όπου καταχωρήθηκαν χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα των Μακεδόνων στην Αυστραλία, στην Αμερική, στον Καναδά στην Ελβετία στην Γερμανία και κανείς δεν την αμφισβητεί».

Όταν για μια ακόμη φορά του τέθηκε το ερώτημα για το ποια γλώσσα ομιλείται στην Ελλάδα ο κ. Ζάεφ απάντησε ότι «όλοι οι πολίτες, είτε στην Έδεσσα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, οπουδήποτε στην Ελλάδα πρέπει να πω ότι έχουν δικαίωμα σε μια άλλη γλώσσα, να πουν ποια γλώσσα μιλούν και ούτω καθεξής. Για αυτούς είναι η ελληνική η επίσημη γλώσσα. Σεβόμαστε τον νότιο γείτονά μας, σεβόμαστε τους συνταγματικούς του κανόνες και απαιτείται σύνεση στο ζήτημα» και συμπλήρωσε με νόημα αφήνοντας να γίνουν οι απαραίτητοι συνειρμοί, ότι «παντού στη Διασπορά, οι Μακεδόνες μιλούν την Μακεδονική, στην χώρα τους οι Μακεδόνες μιλούν την Μακεδονική, η επίσημη γλώσσα είναι Μακεδονική».

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι ο κ.Μίτσκοσκι, που επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι δεν προστάτευσε την «Μακεδονική Ταυτότητα» προσέφερε στον κ. Ζάεφ να φορέσει μια κονκάρδα με την σημαία της χώρας και την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για να υποχρεώσει τον κ. Ζάεφ να απορρίψει το «δώρο» θεωρώντας έτσι ότι τον εκθέτει απέναντι στην κοινή γνώμη της χώρας.

Με πληροφορίες από Liberal

Πολιτική
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM
Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Σε ποιό ακριβώς σημείο της συνέντευξης αναφέρει ότι "ο Τσίπρας αποδέχθηκε μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα".? Η λέξη ταυτότητα δεν υπάρχει στη συμφωνία όσο για τη γλώσσα ας κάνει το κόπο κάποιος να διαβάσει το άρθρο 7 της συμφωνίας.
Ο Αλέξης και ο Κοτζιάς πρέπει να του εξηγήσουν ότι καμία "Μακεδονική ταυτότητα" δεν αναγνώρισαν αλλά μόνο υπηκοότητα. Αυτά είναι πολύ διαφορετικά, και εγώ νόμιζα άλλα πράγματα, αλλά πες-πες με έπεισαν με τη ρητορική τους δεινότητα και την καθαρή τους σκέψη.
Προφανως ο Ζαεφ στοχευε το εσωτερικο του ακροατηριο, γινεται νομιζω ομως εμφανες ποσο κακη ηταν η συμφωνια και ποσο ασχετος ο Τσιπρας με το θεμα, πχ στο θεμα της Μακεδονιας του Ίλιντεν.Και σε οικονομικο επιπεδο η ζημια σε ονοματα και εμπορικα σηματα, με το μπερδεμα που προκαλειται, δεν θα αργησει να φανει.