Γκάλοπ: «Όχι» στη βράβευση του Τσίπρα με Νόμπελ λέει το 64% των Ελλήνων

Γκάλοπ: «Όχι» στη βράβευση του Τσίπρα με Νόμπελ λέει το 64% των Ελλήνων Facebook Twitter
EUROKINISSI
7

Κάθετα αντίθετοι είναι στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες, σε μια ενδεχόμενη βράβευση του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ με Νόμπελ Ειρήνης, για την υπογραφή της Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με γκάλοπ της Prorata για λογαριασμό της ιστοσελίδας Newpost, το 64% δηλώνει αντίθετο στην προοπτική βράβευσης του Έλληνα πρωθυπουργού και του Σκοπιανού ομολόγου του με νόμπελ.  

Στον αντίποδα, το 35% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι «θα ήθελαν» ή «μάλλον θα ήθελαν» να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει το περίοπτο βραβείο ενώ το 1% δήλωσε ότι δεν έχει άποψη επί του θέματος.

Άμεσα συνδεδεμένη με την άποψή τους, φαίνεται πως είναι η ηλικία των ερωτηθέντων, καθώς οι πολίτες άνω των 55 ετών, βλέπουν πιο αρνητικά το ενδεχόμενο βράβευσης σε σχέση με όσους ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 17-35 ετών. 

Εξίσου σημαντική είναι και η πολιτική θέση, αφού το 76% όσων αυτοτοποθετούνται στα «αριστερά», είναι θετικοί σε μια ενδεχόμενη βράβευση. 

Αντίστροφη είναι η εικόνα στους κεντρώους και τους δεξιούς (όπως οι ίδιοι αυτοχαρακτηρίζονται), αφού το 86% είναι αντίθετο στο να δοθεί το βραβείο νόμπελ Ειρήνης στον Αλέξη Τσίπρα και μόλις το 13% είναι θετικό σε μια τέτοια πιθανότητα. 

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι ένα από τα πέντε βραβεία Νόμπελ που θεσπίστηκαν από τον Σουηδό βιομήχανο και εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ.

Στη διαθήκη του όριζε ότι το βραβείο αυτό θα πρέπει να δίνεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».

Αν και τα υπόλοιπα νόμπελ απονέμονται στη Στοκχόλμη, το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται κάθε χρόνο από ανεξάρτητη επιτροπή που ορίζεται από το νορβηγικό κοινοβούλιο. 

Η βράβευση γίνεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Νόμπελ, παρουσία του βασιλιά της Σουηδίας.

Ελλάδα
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

7 σχόλια
Είμασταν ιστορικα με τα σκοπια στα προθυρα του πολεμου και αυτοι οι δυο καταφεραν και απετρεψαν τον επικειμενο πολεμο και παραλληλα μας συμφυλίωσαν; Οχι.Νομπελ ειρήνης το αξιωνεται καποιος που θα καταφερει να συμφυλιωσει Ινδια-Πακισταν...όχι τουτοι οι δυο.Είπαμε ότι η Αριστερα εχει ξεφτιλισει καθε συμβολισμο αλλα....
Ο Ουμπέρτο Έκο είχε πει ότι είδηση δεν είναι να δαγκώσει σκύλος άνθρωπο, αλλά να δαγκώσει άνθρωπος σκύλο (κάπως έτσι τέλος πάντων).Και εδώ η είδηση δεν είναι ότι το 64% δηλώνει αντίθετο , αλλά ότι πάνω από το 1/3 των ελλήνων θα έβλεπε θετικά να πάρει ο Τσίπρας το Νόμπελ ειρήνης για την συμφωνία των Πρεσπών.Για το μόνο που δεν είμαι σίγουρος είναι αν το ανωτέρω ποσοστό είναι περισσότερο εξευτελιστικό για το νόμπελ ειρήνης ή για τους έλληνες.
Αν είναι να δίνεται το Νόμπελ Ειρήνης για επίλυση διαφορών "επί χάρτου" και όχι για καταπαύσεις πυρών που κόστισαν χιλιάδες νεκρούς ή ενέργειες που απέτρεψαν χιλιάδες νεκρούς, τότε, υποβαθμίζεται η αξία του και ο συμβολισμός του.Και απευθύνεται πια για σχολιασμό στα μεσημεριανάδικα.Μια ευτέλεια γενικώς και διεθνώς.
Στο 35% περιλαμβάνονται κυρίως πολλοί κεντροαριστεροί που δεν φαίνονται να αντιλαμβάνονται ότι η πρωτοβουλία του Τσίπρα στις Πρέσπες έχει να κάνει μόνο με τις προσωπικές του φιλοδοξίες (το περίφημο Νόμπελ με το οποίο τον δελέασαν) και τις εμφυλιοπολεμικές και ρεβανσιστικές ιδεοληψίες με της οποίες γαλουχήθηκε.
Γιατί να πάρει το νόμπελ ειρήνης ο Τσίπρας! Είχε την καλή πρόθεση να λύσει το Μακεδονικό αλλα το αποτέλεσμα ηταν κακό.Με τέτοιες αποδοκιμασίες και γιουχαισματα απο πλευράς ελλήνων δεν το λες επιτυχία.