Κάθετα αντίθετοι είναι στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες, σε μια ενδεχόμενη βράβευση του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ με Νόμπελ Ειρήνης, για την υπογραφή της Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με γκάλοπ της Prorata για λογαριασμό της ιστοσελίδας Newpost, το 64% δηλώνει αντίθετο στην προοπτική βράβευσης του Έλληνα πρωθυπουργού και του Σκοπιανού ομολόγου του με νόμπελ.
Στον αντίποδα, το 35% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι «θα ήθελαν» ή «μάλλον θα ήθελαν» να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να παίρνει το περίοπτο βραβείο ενώ το 1% δήλωσε ότι δεν έχει άποψη επί του θέματος.
Άμεσα συνδεδεμένη με την άποψή τους, φαίνεται πως είναι η ηλικία των ερωτηθέντων, καθώς οι πολίτες άνω των 55 ετών, βλέπουν πιο αρνητικά το ενδεχόμενο βράβευσης σε σχέση με όσους ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 17-35 ετών.
Εξίσου σημαντική είναι και η πολιτική θέση, αφού το 76% όσων αυτοτοποθετούνται στα «αριστερά», είναι θετικοί σε μια ενδεχόμενη βράβευση.
Αντίστροφη είναι η εικόνα στους κεντρώους και τους δεξιούς (όπως οι ίδιοι αυτοχαρακτηρίζονται), αφού το 86% είναι αντίθετο στο να δοθεί το βραβείο νόμπελ Ειρήνης στον Αλέξη Τσίπρα και μόλις το 13% είναι θετικό σε μια τέτοια πιθανότητα.
Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι ένα από τα πέντε βραβεία Νόμπελ που θεσπίστηκαν από τον Σουηδό βιομήχανο και εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ.
Στη διαθήκη του όριζε ότι το βραβείο αυτό θα πρέπει να δίνεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».
Αν και τα υπόλοιπα νόμπελ απονέμονται στη Στοκχόλμη, το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται κάθε χρόνο από ανεξάρτητη επιτροπή που ορίζεται από το νορβηγικό κοινοβούλιο.
Η βράβευση γίνεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Νόμπελ, παρουσία του βασιλιά της Σουηδίας.
σχόλια