Στα πρόθυρα της απόλυτης κατάρρευσης βρίσκεται η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), με τις ημερήσιες ζημιές της να αγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα τα στοιχεία του 2018.
Στην τελευταία της έκθεση, η Ernst & Young υπογραμμίζει το τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας στη ΔΕΗ, που κατέγραψε πέρυσι ζημιά 903,7 εκατομμυρίων ευρώ ενώ η αντιπολίτευση ζητά πλέον την απόδοση ποινικών ευθυνών.
Σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία, ο κύκλος εργασιών έχει καταρρεύσει από τις ζημιές «μαμούθ», με τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις από τρίτους να είναι πολύ μικρότερες από τις υποχρεώσεις στο ίδιο διάστημα.
Πώς συσσωρεύτηκαν τα χρέη και οι ζημιές
Η ΔΕΗ απασχολεί περισσότερους από 16.000 εργαζόμενους και ηλεκτροδοτεί τα νοικοκυριά περίπου 7 εκατομμυρίων ανθρώπων. Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018, το συνολικό χρέος της επιχείρησης ανέρχεται πλέον στα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ - είναι δηλαδή 17 φορές υψηλότερό από τα λειτουργικά κέρδη.
Πέρυσι, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 45,5%, στα 216,5 εκατομμύρια ευρώ ενώ αντίθετα οι ζημίες σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ φτάνοντας τα 545 εκατομμύρια ευρώ. Μαζί με τις διακοπτόμενες δραστηριότητες από την απόσχιση των λιγνιτικών μονάδων που βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης, οι ζημίες ανήλθαν στα 903,7 εκατομμύρια ευρώ.
«Η ΔΕΗ εξάντλησε όλα τα περιθώρια για να μη μετακυλήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις στους καταναλωτές», σχολίαζε τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Παναγιωτάκης. «Η Πολιτεία οφείλει να παραμερίσει κάθε είδους αγκυλώσεις, που δεν εδράζονται σε καμία λογική, ιδιαίτερα εφόσον παραμένει η στρατηγική του δημόσιου ελέγχου».
Όπως σημειώνεται στην έκθεση της Ernst & Young, «το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της μητρικής εταιρείας υπερβαίνουν το σύνολο του βραχυπρόθεσμου ενεργητικού κατά 708 εκατομμύρια και 949 εκατομμύρια αντίστοιχα».
Η διαφορά οφείλεται τόσο στη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας, όσο και στην υποχρέωση αποπληρωμής δανεισμού ύψους 725,8 εκατομμυρίων ευρώ εντός του 2019, «ενώ σημαντικό μέρος επίσης αποτελεί η πρόσθετη υποχρέωση για αγορές δικαιωμάτων ρύπων (CO2) λόγω της ραγδαίας αύξησης των διεθνών τιμών εντός του 2018».
Η δυνατότητα ρευστότητας της επιχείρησης επιδεινώθηκε από τα μέσα του 2017, με την ανοδική τάση του κόστους των CO2 (από 5 ευρώ ο τόνος στις αρχές του 2017 στα 23 ευρώ/ανά τόνο στο τέλος του έτους και στα 27 ευρώ σήμερα), καθώς η κυβέρνηση δεν επέτρεψε τη μετακύλιση μέρους αυτού στην κατανάλωση.
Η ΔΕΗ λειτουργεί χάρη σε εφάπαξ ενισχύσεις ρευστότητας και τις προκαταβολές λογαριασμών με έκπτωση. Η Ernst & Young προειδοποιεί πως η δυσμενής εικόνα της επιχείρησης θα συνεχιστεί και το 2019, και επικαλείται για αυτό τις προβλέψεις της ίδιας της διοίκησης.
Στον απόηχο των αποκαλύψεων, η αντιπολίτευση στρέφεται κατά του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου Μανώλη Παναγιωτάκη αλλά και κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη.
«Με τις επιλογές τους οδήγησαν στον γκρεμό τη ΔΕΗ και τη μετέτρεψαν σε εταιρεία-ζόμπι, με υψηλές ζημίες, τεράστιες ανείσπρακτες οφειλές και απαξιωμένα περιουσιακά στοιχεία, όταν το 2014 ήταν μια εύρωστη εταιρεία με κέρδη 90 εκατομμύρια ευρώ», δήλωνε πριν λίγες ημέρες ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Σκρέκας.
«Οι άθλιοι τυχοδιώκτες που κατέστρεψαν τη ΔΕΗ θα λογοδοτήσουν. Οχι μόνο πολιτικά, αλλά και ποινικά», διεμήνυσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ. και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.
σχόλια