ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
2.5.2019 | 17:21

Μωρέ είναι κρίμα

Ανακάλυψα τη στήλη των εξομολογήσεων κάπου γύρω στο 2013. Τη βρήκα εξαιρετικά ευφυή σαν ιδέα... μια διαδικτυακή κοινότητα ανθρώπων από διαφορετικές περιοχές και με διαφορετικές ηλικίες, που μοιράζονται ότι τους απασχολεί... από τις αγωνίες για τα αισθηματικά τους μέχρι τραυματικά βιώματα και οικογενειακά προβλήματα. Απο κοινωνιολογική και μόνο άποψη να το δεις η στήλη έχει τρομερό ενδιαφέρον, είναι ένα δείκτης των προβληματισμών του σύγχρονου ανθρώπου της διπλανής πόρτας. Το ενδιαφέρον και η γοητεία της ενισχύονται, όταν βλέπεις περιπτώσεις, που οι εμπειρίες όλων αυτών των διαφορετικών ανθρώπων ταυτίζονται. Παρά το ενδιαφέρον μου, πολύ συστηματική αναγνώστρια της στήλης δεν ήμουν. Έμπαινα περιστασιακά, διάβαζα τις εξομολογήσεις της πρώτης άντε το πολύ του μισού της δεύτερης σελίδας. Είχα εξομολογηθεί, όμως, με τη λύτρωση της ανωνυμίας πράγματα, που λόγω φόβων, κλισέ οτι θέλετε πείτε το, δεν είχα δηλώσει ανοιχτά ακόμη και σε στενά μου άτομα, λαμβάνοντας πολύ ζεστά και ανθρώπινα σχόλια απο κάτω. Τις τελευταίες μέρες, επειδή έσπασα το πόδι μου, έχω μείνει αναγκαστικά στο σπίτι και έχω συστηματοποιήσει την ανάγνωση της στήλης, που είναι και ένα είδος συντροφιάς μου. Διαπιστώνω, όμως, ότι όλη αυτή η αίσθηση απενοχής και λύτρωσης, που είναι και το βασικό γνώρισμα της στήλης, κινδυνεύει από τον τοξικό σχολιασμό. Πιστεύω στον ρεαλισμό και στην ειλικρίνεια και όχι στην ειρωνεία, η οποία πολλές φορές για μένα απο μέσο καυτηριασμού του αποδέκτη της γυρνά μπούμερανγκ στον πομπό της. Αυτό, ωστόσο, είναι μία καθαρά προσωπική θέση. Δεν κρύβω οτι υπάρχουν σχόλια, που είναι εύστοχα και χιουμοριστικά ειρωνικά και για το λόγο αυτό θεμιτά. Υπάρχουν, όμως, και ορισμένα (υποθέτω υπήρχαν ανέκαθεν), τα οποία περνούν στη σφαίρα της κακεντρέχειας και επιθυμίας επίδειξης των συγγραφέων τους. Αν θεωρείς ανόητη η χαζή μία εξομολόγηση, που στην τελική για τον/την εξομολογούμενο/η την παρούσα στιγμή έχει μεγάλη ή την μέγιστη σημασία, μπορείς απλά να αδιαφορήσεις ή να παραθέσεις τα αντιθετικά επιχειρήματά σου ... ποια η χρησιμότητα του να ειρωνεύεσαι;; Αναφέρομαι π.χ. σε περιπτώσεις, που εξομολογούμενοι εισπράττουν απύθμενη ειρωνεία για ορθογραφικά λάθη ή προβληματική σύνταξη...Σαφώς είναι άσχημο πράγμα η κακοποίηση του λόγου, ακόμη πιο άσχημο όμως είναι η επίθεση, όταν ενδέχεται ο γράφων να έχει δυσκολία στην έκφραση ή και ενδεχομένως να μην έχει μακροχρόνιες σπουδές. Συμπερασματικά, δεν θέλω ούτε να φανώ ηθικοδιδακτική, ούτε να το παίξω ανώτερη, απλά πιστεύω οτι είναι κρίμα αυτή η στήλη ξεκινώντας ως κάτι δροσερό και ελεύθερο στο να επικοινωνήσεις τους προβληματισμούς σου, να καταλήξει σε χώρο κακού δήθεν έξυπνου χιούμορ και επίδειξης γνώσεων κτλ, όπως τα σόσιαλ μίντια.
12
 
 
 
 
σχόλια
Οι σχολιαστές δεν πληρώνονται εδώ μέσα και περνάνε ένα μέρος του χρόνου τους. Οπότε λογικά κάνουν κάτι γιατί τους ευχαριστεί τους ίδιους. Επίσης, πολλές εξομολογησεις δεν σέβονται τους αναγνώστες με την ίδια λογική είτε αυτοί σχολιάσουν, είτε όχι.Πάντως κανονικά έπρεπε να υπάρχει υποστηλη παραπόνων για τους σχολιαστές.
Σκέψου όμως ότι αν τους ευχαριστεί ο κακεντρεχής σαρκασμός (και ποτέ η καλοπροαίρετη ειρωνεία ή ο αυτοσαρκασμός) τότε κάποια πολύ ψυχανώμαλα σαδιστικά ένστικτα βγαίνουν επ'ευκαιρία. Ναι;
Αυτό είναι άλλο ζήτημα,όταν καταλάβουμε όλοι αναγνώστες/συγγραφείς εξομολογήσεων/σχολίων κτλ ότι κάνουμε αυτό που θέλουμε πρωτίστως για μας τους ίδιους, τότε θα λυθούν πολλές απορίες, θα μειωθούν πολλές προσδοκίες και θα κρατάμε και το «ωφέλιμο»(ή και χωρίς εισαγωγικά) ο καθένας μας. Πρέπει να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες ή φίμωτρο. Υ.Γ. Οι αρνητικές συμπεριφορές/σχόλια κτλ στην Ελλάδα κερδίζουν πολύ εύκολα κοινό και ενδιαφέρον κι ας μην έχουν περιεχόμενο. Ενώ οι θετικές συμπεριφορές κι ας μην είναι ο κανόνας πολλές φορές περνάνε στο ντούκου. Νομίζω ότι ένα πράγμα που μετράει, είναι και η ανατροφοδότηση. Εσύ τι λες; (ακόμη να τελειώσω το άρθρο :Ρ )
Εγώ λέω ότι για να εξαφανίστηκαν τα σχόλια της Caecilia και του Connection τόσο γρήγορα από το moderation, ενώ άλλα προσβλητικά κάνουν ώωωωωρες και μέρες να κατέβουν και αν, τότε το moderation κι οι πικρόχολοι λογαριασμοί είναι το ένα τους, με πιάνεις;
Όλα οκ Κάραβαν. Κάποια πράγματα είναι ξεκάθαρα. Και αυτή η αντίδραση αποτελεί την πανηγυρική απόδειξη της ορθότητας των απόψεων που διεγράφησαν. Προσωπικά θα λέω πάντα την άποψή μου, όπως την πιστεύω, αδιαφορώντας απόλυτα για τέτοιου είδους ξεπερασμένες πρακτικές και στημένες, συγχρονισμένες, συνεννοημένες και επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες. Δε με αγγίζουν ούτε στο ελάχιστο οι ταυτίσεις και οι διαφοροποιήσεις.Θα ξαναπώ μόνο οτι οι έχοντες κρίσην, κρίνουν. Και έχουν καταλάβει εδώ και καιρό. Κάποιοι απλά κατακρίνουν και λογοκρίνουν (όπως θα ξαναγίνει σε λίγο...).
Συνήθως τα σχόλια σβήνονται μετά από αναφορά (όχι πάντα, γιατί έχω κάνει και ήταν προσβλητικό το περιεχόμενο) ακόμη κι ας μην έχουν κάτι μεμπτό μάλλον όταν ανανεώνουν τις εξομολογησεις. Τώρα αν συμβαίνει αυτό που λες Καραβαν, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω ειλικρινά. Αλλά με ταλανιζουν εμένα... Τι ρόλο έχω σ' εκείνο το μυθιστόρημα (;) που γράφεις και έχεις πάρει στοιχεία από εδώ. :Ρ Δεν θέλω να ξεφύγω διπλωματικά απλά προτιμώ να δίνω βάση είτε σε θετικά που διαβάζω είτε σε χρήσιμα πραγματάκια ή στα πετυχημένα αστεία. Υ. Γ. Σ' αυτά που σβήστηκαν, διαφωνώ ως προς αυτά που ειπώθηκαν για την θεία. Υ. Γ. 1 Κοπελιά γιατί ξεχαστήκαμε, περαστικά με το πόδι σου.
Παιδιά για να λήξει καπου εδω το θεμα, επειδη πήρε μεγαλύτερη διάσταση απο οσο επρεπε. Αρχικά, η Ανία εχει απόλυτο δίκιο στο να ευχηθούμε πρώτα περαστικά στη γράφουσα. Δεύτερον, να πω, όπως ειχα πει και αρχικά όταν ζήτησα συγνώμη, οτι αναγνωρίζω πως η συγκεκριμένη υπόθεση μου για τη Θεία ηταν λανθασμένη. Τη λάθος διαπίστωση την αιτιολόγησα ειλικρινά για εμενα, ενδεχομένως άδικα η υπερβολικά για κάποιους, άποψη την οποία σέβομαι. Δεν θα επιδιώξω την ανάλυση της διαγραφής των σχολίων μου... θα σταθώ απλά στο οτι διαγράφηκαν. Για να γίνει αυτο σημαίνει οτι προκάλεσαν δυσφορία, δεν θα κάτσω να ψάξω σε ποιον. Με δεδομένο όμως αυτο οτι δηλαδή προκαλεί δυσφορία ένα σχόλιο, που απλά επεξηγεί τη θέση του γράφοντα χωρίς να ειρωνεύεται μια εξομολόγηση η τα σχόλια της ή να περνά στη σφαίρα της αγένειας, ας ειμαστε ολοι ένα Τσακ πιο ευαίσθητοι, όταν γράφουμε, γιατι άθελα μας μπορει όντως να φέρουμε ανθρώπους σε δύσκολη θέση ... Σαφέστατα εδω δεν ειναι γραφείο συμβουλευτικής, για να εχει ο καθένας ειδική μεταχείριση βάσει του θέματος του, αυτο όμως δεν δικαιολογεί <αγενιζουσες> συμπεριφορές, που περνούν τα όρια του χιούμορ.
Scroll to top icon