Συνελήφθησαν τελικά και οι τρείς δράστες της επίθεσης εναντίον των μεταναστών στη Μανωλάδα. Στην περιοχή της Αμαλιάδας εντοπίστηκε ο ένας δράσης και στη συνέχεια και οι άλλοι δύο.
Εν τω μεταξύ οι πρώτοι από τους τραυματίες από την επίθεση μετρανάσστες επέστρεψαν στο χωράφι στο οποίο εργαζόταν απλήρωτοι αφού, όπως γράφει το kathimerini.gr δεν έχουν πού αλλού να πάνε. «Στα χέρια κρατούν ιατρικούς φακέλους με το διακριτικό «άγνωστος». Είναι «άγνωστοι», καθώς δεν είχαν να επιδείξουν κάποιο έγγραφο παραμονής. Οι περισσότεροι διαβιούν παράνομα στη χώρα, με το χαρτί της διοικητικής απέλασης στην τσέπη (του εγγράφου που τους υποχρεώνει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε ένα μήνα), ενώ λίγοι είναι οι τυχεροί, δηλαδή όσοι έχουν εξασφαλίσει τη λεγόμενη «ροζ κάρτα», το έγγραφο που πιστοποιεί ότι κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους για να εξεταστούν από την επιτροπή που κρίνει αν χρήζουν πολιτικού ασύλου», σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Ενας από τους μετανάστες, ο Μαχμούτ Μία λέει στην εφημερίδα: «Είμαστε απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες, νωρίτερα είχαμε πάρει ακάλυπτες επιταγές. Μαζευτήκαμε για να πούμε ότι πρέπει να μας πληρώσουν. Ηρθε ο κομάντο (σ.σ. επιστάτης) και ξεκίνησε η φασαρία. Είπε να φύγουμε αλλιώς θα μας σκότωνε και θα έκαιγε τις καλύβες μας. Είπε ότι δεν θα μας πλήρωνε. Οι τρεις κρατούσαν όπλα. Ένας κρατούσε πιστόλι και έριχνε στον αέρα και δύο είχαν καραμπίνες και πυροβολούσαν πάνω μας. Νόμιζα ότι θα πεθάνω».
Στον συγκεκριμένο καταυλισμό μένουν 250 εργάτες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας απασχολούνται από 5.000 μέχρι 7.000 αλλοδαποί, κυρίως Μπανγκλαντεσιανοί, οι οποίοι διαβιούν υπό γκρίζο νομικό καθεστώς.
Σε επιστολή τους προς τα αρμόδια υπουργεία οι φραουλοπαραγωγοί της περιοχής που θορυβήθηκαν από τη διάσταση που πήρε το θέμα και τις απειλές για μποϊκοτάζ του προϊόντος μέσω των social media, δηλώνουν ότι πρέπει να ξεμπλοκαριστούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως; Οι πολεοδομικές, για να μπορούν να παρέχουν στους εργαζόμενους ανθρώπινες συνθήκες διαμονής. Δηλώνουν ακόμη ότι οι μετανάστες εργαζόμενοι στη Μανωλάδα δεν είναι οικονομικοί μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα για να περάσουν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, αλλά μετανάστες που έρχονται ειδικά για να δουλέψουν στην περιοχή, αφού οι Έλληνες δεν δείχνουν ενδιαφέρον για μια τέτοια δουλειά. Όπως σημειώνουν ο ετήσιος τζίρος της φραουλοπαραγωγής στην περιοχή είναι στα 95 εκατομμύρια ευρώ.
σχόλια