Την έντονη αντίδραση του εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, για τη φημολογία προσλήψεων ή μετατάξεων συγγενικών προσώπων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε υπηρεσίες του κοινοβουλίου.
«Θα ήταν απολύτως άδικο για μία-δύο-τρεις περιπτώσεις που πιθανώς υπάρχουν για βαθμό συγγένειας» να δημιουργείται η εντύπωση μη αξιοκρατικών κριτηρίων, είπε ο κ. Βούτσης, όπως μεταδίδει η εφημερίδα «Καθημερινή». Απαντώντας στις περιρρέουσες επικρίσεις για μετατάξεις υπαλλήλων προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ο κ. Βούτσης διέψευσε κατηγορηματικά αυτά τα σενάρια λέγοντας: «Δεν αισθάνομαι απολογούμενος για οτιδήποτε έχουν ήδη καταγραφεί, σαν δήθεν ορυμαγδός τοποθετήσεων».
Ο ίδιος εξήγησε ότι, αν και η ολοκλήρωση των μετατάξεων γίνεται στην παρούσα προεκλογική συγκυρία, είχε δρομολογηθεί εδώ και μήνες και η όποια καθυστέρηση οφείλεται σε γραφειοκρατικούς λόγους. Για τις προσλήψεις, ο Πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι όλα γίνονται με διαφάνεια και αξιοκρατία, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπήρξαν υπερβολές.
Ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να μπει σε διαδικασία δημοσιοποίησης της λίστας ονομάτων με τους εργαζόμενους στη Βουλή: «Προσωπικά θα έλεγα ότι δεν είναι παραδεκτό, είναι εντελώς απαράδεκτο το να δημιουργούμε εντυπώσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις με λίστες ονομάτων. Δεν το κάναμε ποτέ, δεν το κάνω τώρα, ούτε στο μέλλον».
Η εφημερίδα «Καθημερινή» μεταδίδει πως ο κ. Βούτσης, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, έκανε λόγο για ρουσφέτια στις τάξεις του προσωπικού της Βουλής, αναφερόμενος σε προσλήψεις που έγιναν πριν το 2015. «Για όλους τους υπόλοιπους υπαλλήλους που βρήκαμε και συνεργαστήκαμε, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, πότε και με ποιες διαδικασίες προσλήφθηκαν, βαθμούς συγγένειας κλπ».
Υποστήριξε ότι επί των ημερών του δεν παρατηρήθηκε ούτε αδιαφάνεια ούτε υπερβάσεις στις προσλήψεις, επισημαίνοντας πως δρομολογήθηκαν ορισμένες μέσω ΑΣΕΠ. Αναφορικά με τους υπαλλήλους που εργάζονταν σε υπηρεσίες της Βουλής από το 2003 ή από το 2009 ως αποσπασμένοι από άλλους φορείς του Δημοσίου (υπουργεία κλπ), αλλά και για ορισμένους που θέλησαν να μεταταχθούν στη Βουλή, είπε πως συνολικά δρομολογήθηκαν 63 μετατάξεις.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Βούτσης μίλησε και για τις «αναγκαίες», όπως τις χαρακτήρισε, προσλήψεις στο κανάλι της Βουλής και στο Ίδρυμα του Κοινοβουλίου, ενώ για πρώτη φορά χαρακτηρίστηκε ως «δίκαιη» η επισήμανση για αδιαφάνεια στα οικονομικά του Ιδρύματος. Προς το παρόν πάντως δεν έχει δημοσιοποιηθεί ούτε ο απολογισμός του 2018 ούτε και ο προϋπολογισμός για το 2019.
σχόλια