Κλειστά επ’ αόριστον τα διαγνωστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα

Κλειστά επ’ αόριστον τα διαγνωστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα Facebook Twitter
Eurokinissi
6

Κλειστά επ' αόριστον θα παραμείνουν από την Δευτέρα τα διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.


Οι Ενώσεις Εργαστηριακών και Κλινικοεργαστηριακών ιατρών διαμαρτύρονται για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους, αποτέλεσμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων που καλούνται να κάνουν στον ΕΟΠΥΥ.

Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων και διαγνωστικών κέντρων αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με επ' αόριστον αποχή από τα καθήκοντά τους που θα ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου και θα συνεχιστεί έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Ακόμα, κατά την έκτακτη σύσκεψη αποφασίστηκε να δρομολογηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να ενημερωθούν για τα κρίσιμα ζητήματα, που «απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου».

Κύρια αιτήματα του κλάδου είναι η κατάργηση του καταστροφικού clawback και rebate που δημεύει το 70% των εσόδων με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να οδηγούνται στο λουκέτο και η αύξηση του προϋπολογισμού του 2018 του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μηδενιστεί το clawback.

Επίσης ο κλάδος ζητά την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αύξηση της χρηματοδότησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στήριξη της δημόσιας Υγείας.


Σημειώνεται ότι τα διαγνωστικά κέντρα δεν θα εξυπηρετούν καμία κατηγορία ασφαλισμένων, ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ελλάδα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Αποστάσεις από την Ειρήνη Μουρτζούκου κρατά η δικηγόρος της- Σκέφτεται να παραιτηθεί

Η ποινικολόγος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει την Ειρήνη Μουρτζούκου ως «προβληματική προσωπικότητα», σημειώνοντας ότι αυτό ισχύει και για ορισμένα άτομα που έχουν μιλήσει δημόσια για την υπόθεση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ευτυχώς, όχι όλαΠάντως, δεν είναι λίγο άκυρο που κοινητοποιούνται αμέσως μετά την προκήρυξη εκλογών οι οποίες θα γίνουν σε λιγότερο από μήνα;
Θα πω μια άποψη που ίσως δεν είναι και πολύ δημοφιλής. Δουλεύω χρόνια σε κέντρα ειδικών θεραπειών (λογοθεραπεία, ειδική διαπαιδαγώγηση κτλ). Στα κέντρα αυτά ίσχυει τόσα χρόνια η ίδια οικονομική συμφωνία με το κράτος όπως ίσχυε μέχρι πρόσφατα και στα διαγνωστικά κέντρα. Τόσο χρόνια λοιπόν η πλειοψηφία των θεραπευτών διπλο-τριπλοχρεώνει τις υπηρεσίες τους, κοροϊδεύοντας ουσιαστικά το κράτος (δήλωναν ότι έκαναν π.χ. 15 θεραπευτικές συνεδρίες-όσες δηλαδή κάλυπτε ο ΕΟΠΥΥ-ενώ στην πραγματικότητα έκαναν τις μισές ή και λιγότερες και πολλές φορές χρέωναν και άνευ αποδείξεως και τους γονείς.) Προσλάμβανουν βοηθούς λογοθεραπείας ή εργοθεραπείας, ή ειδικούς παιδαγωγούς (που δεν έχουν δικαίωμα καταβολής αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ), τους πλήρωνουν ψίχουλα και αυτοί παίρνουν τα χρήματα από το κράτος. Τόσα χρόνια δεν υπάρχει έλεγχος πώς ένας λογοθεραπευτής π.χ. κόβει στο όνομά του αποδείξεις για 1000-2000 συνεδρίες το μήνα (ή και παραπάνω). Αποτέλεσμα; Το κράτος ζημιώνεται, τα παιδιά ζημιώνονται, οι γονείς ζημιώνονται, οι εργαζόμενοι στα κέντρα ειδικών θεραπειών ζημιώνονται.Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα διαγνωστικά κέντρα, από όσο γνωρίζω από φίλους που εργάζονται εκεί. Ο ιδιοκτήτης-ιατρός προσλαμβάνει με ψίχουλα ειδικευόμενους, βοηθούς εργαστηρίων κτλ, χρεώνει διπλά και τριπλά τις υπηρεσίες του και αποζημιώνεται από το κράτος. Σίγουρα το clawback και rebate είναι άδικο μέτρο, αλλά και η προηγούμενη ασυδοσία κάπως πρέπει να σταματήσει.
Οι τιμές των υπηρεσιών καθορίζονται απο τον ΕΟΠΥΥ στα διαγνωστικά, οπότε δεν γίνεται αυτό που λέτε και να ήθελε κάποιος να το κάνει. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να γίνονται άχρηστες εξετάσεις για να χρεώνονται, το οποίο και πάλι δεν μπορεί να γίνει σε μεγάλη έκταση γιατί τις εξετάσεις τις γράφει γιατρός εκτός του διαγνωστικού. Συμβαίνει σε κλινικές που γράφουν και εκτελούν τις συνταγές οι ίδιοι, αλλά και πάλι υπάρχει μεγάλος έλεγχος και δεν είναι εύκολο ούτε εκτεταμένο.
Υπαρχει και το αναποδο φαινομενο με τα ακριβως ιδια αποτελεσματα.Τα κεντρα λογοθεραπειας, εργοθεραπειας κτλ. προσλαμβανουν τους καταλληλους υπαλληλους ως συνεργατες οι οποιοι πραγματοποιουν τις συνεδριες στα σπιτια των πελατων. οι τελευταιοι χρεωνουν με την ωρα σαν ελ. επαγγελματιες και μοιραζουν τα χρηματα με τα κεντρα.Εννοειται πως μονο ενα πολυ μικρο ποσοστο απο ολα αυτα δηλωνεται και ολα τα αλλα ειναι μαυρα με τα γνωστα αποτελεσματα...
Ας εξηγήσει και κανείς στους υπόλοιπους αδαείς όμως τι σημαίνουν τα clawback και rebate και γιατί εφαρμόζεται απ το κράτος αυτή η μέθοδος στον ΕΟΠΥΥ. Τους όρους αυτούς τους έχει αναφέρει νομίζω σε δηλώσεις και ο Υπουργός Υγείας για παράδειγμα, δίχως να καταλάβουν μάλλον και ιδιαίτερα πολλοί σε τι αναφερόταν (πλην των επαγγελματιών υγείας). Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ μετά από πόσο καιρό στέλνει τα χρήματα στο συμβεβλημένα μαυτόν διαγνωστικά κέντρα πχ για τις εξετάσεις του μήνα Μαιος 2019; Στο περίπου δηλαδή, καθώς ακούγονται διάφορα, άλλοι λένε δεν είναι τόσο τραγικά άλλοι ναι.Καλά κάνατε και τα είπατε πάντως. Οι περισσότεροι δεν μιλάνε για τα της εργασίας τους στην Ελλάδα λες και αποτελούν απόρρητα κρατικά μυστικά. Συμφωνώ πάντως πως πρεπει να σταματήσουν οι υπερτιμολογήσεις. Οι μόνοι που επωφελούνται είναι οι ιδιοκτητες που κατα μία έννοια αισχροκερδούν. Οκ χάνει παραπανω χρήματα το κράτος αλλά τουλάχιστον οι εργαζόμενοι να αμείβονταν καλά. Αλλά που τέτοια τύχη. Αποδεικνυεται πάντως για άλλη μία φορά πόσο πολύ εξαρτάται ο ιδιωτικος τομέας από το Δημόσιο και γιατί η συρρίκνωση του στην ουσία βλάπτει και τους ιδιώτες. Η αλήθεια είναι σε γενικές γραμμές, λεφτά υπάρχουν. Αν οι ιδιώτες δεν χρεώναν τοσο ακριβά τις υπηρεσίες τους τότε και το κράτος θαχε περισσότερο απόθεμα χρημάτων. Χαρακτηριστική περίπτωση τα τεχνικά έργα. Εγινε μία νέα πλατεία - παιδική χαρά στο χωριό μου, υπέροχη. Κόστος κάπου στα 400.000 ευρώ νομίζω. ΕΑΝ τον ίδιο χώρο τον έφτιαχνε ένας ιδιώτης για να κάνει μία ιδιωτική παιδική χαρά πχ για παιδότοπο, ΔΕΝ νομίζω να εβγαινε τοσο ακριβά. Βλέποντας τα σχετικά φθηνά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την μελλοντική συντήρηση, τότε σίγουρα γινόταν και με 100.000 ευρώ λιγότερα....Και το ωραίο ποιο ειναι? Για όσους δεν ξέρετε, κάθε Δήμος, Περιφέρεια, Υπουργείο όταν εκτελεί έργο προυπολογισμού άνω των 20.000 ευρώ, πρέπει να κάνει μειοδοτικό διαγωνισμό ώστε να επιλεγεί ο εργολάβος με την χαμηλότερη προσφορά τιμής. Φανταστείτε λοιπόν πόσο πιο ακριβοί ήταν οι υπόλοιποι υποψηφιοιυ για την εν λόγω πλατεία/παιδική χαρά. Με λίγα λόγια όλοι βαράνε στο κεφάλι τις τιμές όταν προκειται για δουλειά με το Δημόσιο.
Τα ειπαμε για τις παραπανω ειδικοτητες πιο πριν, αμα πιασουμε τωρα και τους μειοδοτικους διαγωνισμους του δημοσιου, απο απλα μικρα πραγματακια οπως ποιος ιδιωτης θα αναλαβει την μεταφορα των μαθητων ενος χωριου μεχρι και τα διαφορα τεχνικα εργα και πως η "ελευθερη αγορα" στηνει αυτους τους διαγωνισμους και καθοριζει τις τιμες θα τελειωσουμε μετα τις εκλογες...