Αν έπεφτε στο σήμερα κάποιος απ' το 1950, τι θα του έκανε την περισσότερη εντύπωση;

Αν έπεφτε στο σήμερα κάποιος απ' το 1950, τι θα του έκανε την περισσότερη εντύπωση; Facebook Twitter
7

Από το Core77

Αν έπεφτε στο σήμερα κάποιος απ' το 1950, τι θα του έκανε την περισσότερη εντύπωση; Facebook Twitter

Οι άνθρωποι εφηύραν τους ανελκυστήρες, γεγονός το οποίο τελικά οδήγησε στους ουρανοξύστες. Οι ίδιοι εφηύραν τα αμάξια, γεγονός το οποίο οδήγησε στους αυτοκινητόδρομους και αργότερα στα προάστια. Η πλήρης έκταση της μετασχηματιστικής δύναμης αυτών των αντικειμένων ήταν μάλλον δύσκολο να την φανταστεί κάποιος, όταν απλά προσπαθούσαν να μεταφέρουν ένα πιάνο στον τρίτο όροφο ή να μετακινηθούν στην επόμενη πόλη χωρίς να ιππεύσουν ένα άλογο.

Και πήρε δεκάδες [χρόνια], για αυτά τα αντικείμενα να αλλάξουν τις ζωές μας: Η πρώτη περίπτωση αυτού που θα αναγνωρίζαμε ως ανελκυστήρα εγκαταστάθηκε στο 1850, και το κτήριο της Chrysler δεν υπήρχε πριν το 1930, το πρώτο βενζινοκίνητο αμάξι κυκλοφόρησε γύρω στο 1890, αλλά δεν υπήρχαν αυτοκινητόδρομοι ή προάστια μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόκειται να πω ότι το πιο μετασχηματιστικό αντικείμενο της εποχής μας είναι το smartphone, που είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο. Είναι συγκλονιστικό να σκέφτεσαι ότι το iPhone κυκλοφόρησε λιγότερο από πριν έξι χρόνια και ήδη έχει αλλάξει τα πάντα.


Μιλώντας για smartphone, ορίστε ένα screenshot από ένα. Πριν από μερικούς μήνες υπήρχε μία αστεία ερώτηση στο Reddit, και μία από της καλύτερες απαντήσεις έχει γίνει τώρα πολύ γνωστή:

Αν έπεφτε στο σήμερα κάποιος απ' το 1950, τι θα του έκανε την περισσότερη εντύπωση; Facebook Twitter

Ειρωνικά, το smartphone μου έχει δημιουργήσει το αντίθετο πρόβλημα από το να διαφωνώ με ξένους: Μου έχει στερήσει την πλάκα από τις συζητήσεις σε μπαρ, αφού εγώ και οι φίλοι μου δεν μπορούμε πλέον να υποστηρίξουμε μία συζήτηση με επιχειρήματα, για το πόσο χρονών είναι ο Ralph Macchio, ή εάν ο όρος "Εσκιμώος" είναι προσβλητικός, ή εάν οι Καρχηδονιακοί Πόλεμοι, κράτησαν πάνω από 100 χρόνια.

Κάποιος το ψάχνει αμέσως και ανακοινώνει την απάντηση, προσωρινά σκοτώνοντας την συζήτηση ενώ όλοι ταυτόχρονα πίνουμε «σκυθρωπές» γουλιές από τις μπύρες μας. Αναρωτιέμαι εάν οι συζητήσεις που γίνονται στα μπαρ, είναι πιο ζωηρές σε υπόγεια μπαρ όπου δεν έχεις σήμα.

Ούτε και κοιτάω φωτογραφίες από γάτες, καθώς αυτό αποτελεί τελείως χάσιμο χρόνου. Τα βίντεο με γάτες είναι πολύ καλύτερα.

 

Αρχείο
7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

6 σχόλια
Το οτι πηγαμε στο φεγγαρι 19 χρονια μετα, και δεν εχουμε παει εκτοτε.Η ισως το οτι δεν πεθαινουμε απο την ελονοσια, τη φυματιωση, τη πνευμονια, τη συφιλη.Η ισως το οτι δεν μαθαμε τιποτα απο το κραχ του 1929. Η ισως το ποσο ευκολο ειναι πλεον να φτασεις στο αλλο ακρο της γης.
Νομίζω ότι σε έναν άνθρωπο παλιότερης εποχής θα έκανε φοβερή εντύπωση και το blue tooth - σκέψου τώρα να έρχεσαι στο μέλλον και να βλέπεις ανθρώπους στο δρόμο να φοράνε ένα "βιονικό αυτί" και να μπορούν να μιλανε με κάποιον στην άλλη άκρη του κόσμου.
Μπα...Το ίντερνετ ναι, το smartphone συγκεκριμένα όχι.Σκεφτείτε το 1990 -που δεν είχαμε ας πούμε ίντερνετ στα σπίτια οι περισσότεροι- και το 1998 -που είχαμε, έστω και DSL. Σκεφτείτε μόνο τη διαφορά του να στείλεις ένα γράμμα σε κάποιον στις ΗΠΑ -το 1990- με το να στείλεις ένα mail. Και τα λοιπά και τα λοιπά, τα ξέρουμε μην επεκταθώ. Ας σκεφτούμε τώρα το 2005 -προ smartphone- και το 2007 -μετά smartphone. Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά; Κι αν δεν την είχα μαζί μου -τη βάση δεδομένων όλων των γνώσεων- την έχω στο pc μου στο σπίτι ή σε οποιοδήποτε pc σε ένα ίντερνετ καφέ. Το απλό κινητό από την άλλη, ναι. Ίσως μετά το ίντερνετ είναι το νο2. Καταρχήν άλλαξε την πρώτη ερώτηση: το "τι κάνεις;" έγινε "που είσαι;". Και όλα τα παρελκόμενα, πχ μας επέτρεψε να αργούμε στα ραντεβού. Πριν έπαιρνες στο σταθερό και έλεγες "στις 9 εκεί". Αν αργούσες, δεν είχες τρόπο να ειδοποιήσεις τον άλλο, άρα έκοβες το λαιμό σου και ήσουν εκεί. Τώρα παίρνεις "από το δρόμο" (το μπάνιο σου δλδ όπου ακόμη ετοιμάζεσαι) και λες "έλα, ξεκίνησα, σε 5 (δλδ σε 20) είμαι εκεί!!!"Το κινητό πέρα από την ευκολία επικοινωνίας που μας έδωσε, άλλαξε και την κοινωνία μας.Ίντερνετ λοιπόν, απλό κινητό, και κάααπου πιο κάτω, smartphone.