Σαφές μήνυμα προς την πιθανώς επόμενη ελληνική κυβέρνηση στέλνει ο Ζόραν Ζάεφ λίγο πριν την επέτειο ενός έτους από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ένα χρόνο μετά κι ενώ ακόμη δεν έχουν ανοίξει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung δηλώνει ότι η ΕΕ «παραμένει κίνητρο» για τη χώρα του, η οποία επιδιώκει «να βελτιωθεί ως κράτος και ως κοινωνία». Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρει ειδικότερα: «Είναι αλήθεια ότι η ΕΕ, η καγκελάριος Μέρκελ και άλλοι ευρωπαίοι αρχηγοί κυβερνήσεων μας έδωσαν μιαν υπόσχεση, για την περίπτωση που θα ξεπερνούσαμε την κρίση με την Ελλάδα και θα προωθούσαμε μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας. Μας είχαν πει: 'Φέρτε αυτά και εμείς θα σας δώσουμε (σσ.: αυτό που θέλετε)'». Aπό το 2005, δηλαδή εδώ και 15 χρόνια, έχουμε το στάτους της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Το άλυτο ονοματολογικό ζήτημα με την Ελλάδα ήταν όλα αυτά τα χρόνια ένα μεγάλο εμπόδιο.»
Ο ίδιος υπενθυμίζει στην συνέντευξη ότι η καγκελάριος Μέρκελ, τον Φεβρουάριο του 2018, τον ενθάρρυνε στο Βερολίνο να προχωρήσει στην επίλυση του ονοματολογικού και στην προώθηση των ορθών μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι και η Ευρώπη στη συνέχεια θα τηρήσει τις υποσχέσεις της. «Η Κομισιόν είναι σαφώς υπέρ της ένταξης αλλά κάποια κράτη-μέλη προφανώς το βλέπουν διαφορετικά» αναφέρει ο Ζ. Ζάεφ κάνοντας σαφή μνεία στη Γαλλία και την Ολλανδία, όπου διεξάγονται εσωπολιτικές συζητήσεις για την αναγκαιότητα περαιτέρω διεύρυνσης της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εστιάζει επίσης και στη στάση του Εμ. Μακρόν, ο οποίος κατά τη γνώμη του «θέλει πρώτα τη μεταρρύθμιση της ΕΕ, και έπειτα να γίνουν σκέψεις για μια νέα διεύρυνση.» Ο Ζ. Ζάεφ ωστόσο εκτιμά ότι η χώρα του έδωσε ένα θετικό παράδειγμα στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης: «Με τη συμφωνία με την Αθήνα αποδείξαμε ότι η διπλωματία και η ελκυστικότητα της ΕΕ μπορούν ακόμη να συμβάλουν στην επίτευξη λύσεων». Για το λόγο αυτό το μόνο που θέλει, όπως λέει εμφατικά, «είναι μια ημερομηνία για το άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».
Οι εκλογές στην Ελλάδα και το μέλλον των Πρεσπών
Ο Ζόραν Ζάεφ μιλά και για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών, εάν στις εκλογές του Ιουλίου στην Ελλάδα αναδειχθεί πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος όμως τάχθηκε κατά της λύσης στο ονοματολογικό ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Δε νομίζω να γίνει πιο δύσκολη η κατάσταση» απαντά συμπληρώνοντας: «Είναι θέμα των Ελλήνων να επιλέξουν την κυβέρνησή τους, αλλά η λύση του ονοματολογικού είναι συνδεδεμένη με πολλά πλεονεκτήματα και για τις δύο χώρες, και αυτά ισχύουν ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά. Ούτε στην Αθήνα ούτε σε εμάς δεν ενδιαφέρονται οι πολιτικοί να ανοίξουν ξανά ζητήματα που έχουν επιλυθεί. Αυτό το έχει πει και ο Μητσοτάκης δημόσια». Σε ερώτηση σχετικά με τον αν φοβάται ότι μια κυβέρνηση Μητσοτάκη θα μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις απαντά: «Ορισμένα μέρη της συμφωνίας μας με την Ελλάδα πρέπει ακόμη να διευθετηθούν, όπως το θέμα των διαβατηρίων και άλλων εγγράφων με το νέο όνομα του κράτους ή το θέμα της αναθεώρησης των βιβλίων της ιστορίας. Αυτά θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να οδηγήσουν σε επιπλοκές στις ενταξιακές συνομιλίες».