AirBnb: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βγάζουν εκατομμύρια - Τι συμβαίνει στην Αθήνα

AirBnb: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βγάζουν εκατομμύρια - Τι συμβαίνει στην Αθήνα Facebook Twitter
EUROKINISSI
2

Ιδιοκτήτες ακινήτων στις πιο δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης, κερδίζουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και εκατομμύρια, μέσω της πλατφόρμας AirBnb

Το ρεκόρ εσόδων για τους περασμένους 12 μήνες κατέχει ένας ιδιοκτήτης 63 διαμερισμάτων και κατοικιών στην Βαρκελώνη, όπου κέρδισε περίπου 2,3 εκατομμύρια ευρώ από την βραχυχρόνια εκμίσθωση των καταλυμάτων του στην ισπανική πόλη, σύμφωνα με συγκεντρωτική έρευνα που δημοσιεύει σήμερα η Telegraph. Στο Παρίσι, ένας από τους ιδιοκτήτες του AirBnb κέρδισε 1,35 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, από τα 50 διαμερίσματά του που νοίκιαζε μέσω του Airbnb. 

Οι μεγαλο-ιδιοκτήτες της Αθήνας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας Inside Airbnb, μεμονωμένα άτομα νοικιάζουν αναρίθμητα ακίνητα και όχι απλώς τα εξοχικά τους ή κάποιο έξτρα δωμάτιο στο σπίτι τους. Στην Αθήνα, ένας χρήστης με τριπλή επωνυμία (που βεβαίως μπορεί να είναι και εταιρεία) εμφανίζεται να νοικιάζει 87 ακίνητα στην ελληνική πρωτεύουσα ενώ ο επόμενος ακολουθεί με 79.

Συνολικά, τουλάχιστον 20 άτομα ή εταιρικές οντότητες νοικιάζουν ο καθένας περισσότερα από 20 ακίνητα στα προάστια της πόλης με αντίστοιχα ετήσια έσοδα. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης για έναν επισκέπτη διαμορφώνεται στα 67 ευρώ. Στο κέντρο και τα γειτονικά προάστια, αυτή τη στιγμή μισθώνονται 9.122 καταλύματα με τα 8.012 εξ αυτών να είναι ολόκληρα σπίτια ή διαμερίσματα. Η Airbnb εκτιμά ότι τα χρήματα που εισρέουν στην ελληνική οικονομία από τη δραστηριότητά της στη χώρα, θα ξεπεράσουν τοα1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα έτος.

Υπέρογκα έσοδα για τους ιδιοκτήτες - πρόβλημα στέγασης για του ενοικιαστές

Τα «αστρονομικά» έσοδα αρκετών ιδιοκτητών ακινήτων ξεπερνούν κατά δεκάδες φορές το μέσο ετήσιο εισόδημα ενώ αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και σε όλες τις δημοφιλείς ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γαλλία, οι δέκα κορυφαίοι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται 299 ακίνητα στη χώρα ενώ στην Βαρκελώνη οι δέκα πλουσιότεροι διαχειρίζονται 434 ακίνητα. 

Σε πόλεις όπως το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ και το Μόναχο, πάρα πολλοί είναι εκείνοι που κερδίζουν 250.000 ευρώ ή και περισσότερα κάθε χρόνο από τις καταχωρημένες ιδιοκτησίες τους στο AirBnb. Στα πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα όμως, οι μόνιμοι κάτοικοι - ενοικιαστές, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα καθώς συχνά αδυνατούν να βρουν μόνιμη κατοικία, με τους ιδιοκτήτες να στρέφονται στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας εκμίσθωσης. ««Πλατφόρμες όπως το AirBnb δεν μπορούν να κερδίζουν από την μετατροπή κατοικιών σε εικονικά ξενοδοχεία», προειδοποιεί ο Μούρεϊ Κοξ, ιδρυτής του Inside AirBnb. 

Από την πλευρά του, το AirBnb υποστηρίζει πως από τα διαθέσιμα δεδομένα δεν προκύπτει με βεβαιότητα το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεμονωμένους ιδιοκτήτες όταν είναι πιθανό να είναι εταιρείες και επιχειρήσεις πίσω από τα καταλύματα. Οι υπεύθυνοι της πλατφόρμας απαντούν ότι χάρη στην λειτουργία της σελίδας, οι οικονομίες των κρατών-μελών της ΕΕ ενισχύονταν κατά 100 εκατομμύρια ευρώ σε ημερήσια βάση. «Η πλατφόρμα μας ηγείται μιας οικονομικής επανάστασης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να λειτουργούμε χωρίς κανονιστικό πλαίσιο», σχολιάζουν στην Telegraph. 

Με πληροφορίες από Telegraph

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Αν δεν μπει άμεσα όριο στον αριθμό των κατοικιών που μπορεί κάποιος να νοικιάζει με βραχυχρόνια μίσθωση και στον συνολικό αριθμό βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάθε πόλη, είναι ορατός ο κίνδυνος σε λίγα χρόνια οι πόλεις να μετατραπούν σε περιβάλλον απολύτως εχθρικό για τους μόνιμους κατοίκους.Κι επειδή σίγουρα μερικοί θα σπεύσουν να πουν διάφορα, διευκρινίζω ότι προφανώς και δεν αναφέρομαι σε μικρο-ιδιοκτήτες που νοικιάζουν 1-2 ακίνητα, αλλά σε εταιρείες με τους θηριώδεις 3ψηφιους αριθμούς ακινήτων.
Περιοχές της Αθήνας που ήταν υποβαθμισμένες αναβαθμίστηκαν και σπίτια ανακαινίστηκαν. Πριν την airbnb το κέντρο δεν τους άρεσε, όλοι έφευγαν να πάνε στα ακριβά προάστια όπου και τότε οι κλασικοί κλαψιάρηδες, γκρινιαζαν για τις ακριβες τιμές.Τώρα έγινε τις μοδός (και ακρίβυνε) το κέντρο και κάποιοι ανακάλυψαν οτι δεν μπορούν να ζήσουν πιο μακριά και τα φτηνότερα προάστια τους ξυνίζουν.Γιατί εκεί που είναι φτηνά δεν θέλουν να πάτε, ντο ακριβό όμως δεν θέλουν να το πληρώσουν. Και φυσικά ο κάθε ένας με τη γνωστή ελληνική νοοτροπία θέλει να κουμαντάρει το τι θα κάνει ο άλλος με την παριουσία του. Βέβαια για να μην του την πέσουν οι πολλοί μικρομεσαίοι (και με το δίκιο τους) τονίζει οτι αναφέρεται στους πολύ πλούσιους, λες και αλλάζει το νόημα της πρότασης:"Δεν θα κάνεις τα σπίτια σου ότι γουστάρεις εσύ, αλλα εμείς- οι πολλοί. Θα τα δίνεις μόνο με μακροχρόνια μίσθωση και θα σου δίνουμε ο,τι ενοικιο γουστάρουμε ΑΝ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ"Γιατι όλοι ξέρουμε πόσο εύκολο είναι να πάρεις ενοίκιο απο μπαταχτσή νοικάρη.