Ως «υποκριτική» χαρακτήρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της στελέχωσης της ΕΥΠ ο Γιάνης Βαρουφάκης καταγγέλλοντας ότι επί προηγούμενης κυβέρνησης παρακολουθούνταν ακόμα και οι υπουργοί.
«Μη μιλάτε για την ΕΥΠ. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην περίοδο του κ. Ρουμπάτη σαν να ήταν η χρυσή περίοδος. Δεν ήταν όμως. Προσωπικά έχω γνώση ότι επί κ. Ρουμπάτη το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε εις βάρος ακόμα και της κυβέρνησής μας. Ας έρθει να με μηνύσει για όσα έγραψα στο βιβλίο για τον κ. Ρουμπάτη. Μη μιλάμε για την ΕΥΠ. Είχατε 4 χρόνια για να βάλετε την ΕΥΠ στην θέση της. Να βάλετε το ΣΔΟΕ σε λειτουργία και στη θέση του τον κ. Λάτση».
Επίσης επέρριψε την ευθύνη για την κατάργηση του ΣΔΟΕ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ καταργήσατε το ΣΔΟΕ με εντολή της τρόικα» ενώ παρέπεμψε σε επιστολή του πρώην προϊσταμένου του οργανισμού Παναγιώτη Δάνη
Κατά του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος
Την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματος του στην φιλοσοφία του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο Γιάνης Βαρουφάκης.
«Ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να έχει καταγραφεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού σαν μεταρρυθμιστής αλλά διαβάζοντας το νομοσχέδιο νομίζω ότι συμπεριφέρεται ως νεαρός Άγιος Αυγουστίνος που προσευχόταν θερμά στον Θεό λέγοντας «κάνε με αγνό αλλά όχι ακόμη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και συνέχισε: «Βλέπουμε μια σειρά από συνηθισμένες πρακτικές. Νομοσχέδια που ενώ αφορούν ζωτικά ζητήματα είναι αποσπασματικά ή να χρησιμοποιούνται κατεπείγουσες διαδικασίες για επείγουσες ανάγκες αλλά μόνο αυτές δεν εξυπηρετούνται».
«Πίσω από το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος υπάρχει μια φιλοσοφία. Δεν είναι δική σας, την έχετε δανειστεί από το αγγλοσαξωνικό μοντέλο ίσως. Διαχωρίζετε τις πολιτικές αποφάσεις από την εκτέλεσή τους εκχωρώντας την εκτέλεση σε τεχνοκράτες», είπε ο κ. Βαρουφάκης.
«Απορρίπτουμε τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου για τον εξής λόγο. Στη μηχανολογία όταν πρόκειται να κτίσεις μια γέφυρα την αναθέτεις σε ένα τεχνοκράτη. Μια δημοκρατικά κατασκευασμένη γέφυρα θα καταρρεύσει. Όταν πρόκειται για δημόσια διοίκηση δεν υπάρχει απολίτικη τεχνοκρατική λύση. Η πλάνη της διάκρισης μεταξύ πολιτικού σκοπού και τεχνοκρατικού μέσου βρίσκεται στη βάση του νεοφιλελευθερισμού.
Η προσποίηση ότι πολιτικές αποφάσεις μπορούν να γίνουν με απολίτικο τρόπο οδηγεί σε επιλογές πολιτικά ανεπαρκείς, ταξικές και τοξικές. Κάθε φορά που επιβάλλεται το νεοφιλελεύθερο δόγμα του διαχωρισμού πολιτικών σκοπών και τεχνοκρατικών μέσων είναι πάντοτε τεχνικά ανεπαρκείς».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ–ΜΠΕ
σχόλια