Η Θάνου ζητά να μείνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αποδείξαμε την αμεροληψία μας

Η Θάνου ζητά να μείνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: Αποδείξαμε την αμεροληψία μας Facebook Twitter
EUROKINISSI
3

Στη διαρκή επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, μίλησε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου

Η πρώην σύμβουλος στο πρωθυπουργικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, είπε πως η επίμαχη διάταξη πρέπει είτε να αποσυρθεί από το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα στην αυτοδιοίκηση, είτε να εισαχθεί κάποια μεταβατική ρύθμιση που θα διασφαλίζει ότι η νυν ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα ολοκληρώσει την θητεία της.

Όπως επισήμανε, η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η επακόλουθη ευρωπαϊκή οδηγία απαγορεύουν την πρόωρη απομάκρυνση αξιωματούχων από υπηρεσίες όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να μην επιτρέπεται σε επόμενες κυβερνήσεις να αποπέμπουν πρόσωπα που δεν είναι της αρεσκείας τους.

Αφήνοντας αιχμές για εκδικητική συμπεριφορά και «δύο μέτρα και δύο σταθμά», η κα Θάνου ανέφερε πως αυτό ήταν εκ των πρότερων γνωστό και συνεπώς ο προκάτοχός της ολοκλήρωσε την θητεία του χάρη σε μεταβατική ρύθμιση.

Η ίδια ισχυρίστηκε πως αν απομακρυνθεί μαζί με άλλα μέλη από την Επιτροπή, θα καθυστερήσει η εξέταση σοβαρών υποθέσεων με τον κίνδυνο παραγραφής. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, απέρριψε κατηγορηματικά τον χαρακτηρισμό της ως «κομματικό πρόσωπο», εξαιτίας της συνεργασίας της με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως υποστήριξε, η παροχή επιστημονικών συμβουλών σε πολιτικούς δεν ισοδυναμεί με κομματική ταυτότητα. «Έχουμε αποδείξει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητά μας», κατέληξε. 

Οι διορισμοί που προκάλεσαν επικρίσεις

Το 2014, η Βασιλική Θάνου είχε τοποθετηθεί αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και το 2015 διορίστηκε πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, σε μία κίνηση που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις καθώς «παρακάμφθηκαν» 9 αρχαιότεροι για τη συγκεκριμένη θέση». Δέκα ημέρες μετά την συνταξιοδότησή της ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, τοποθετήθηκε ως άμισθη προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Η τοποθέτηση αυτή επίσης είχε προκαλέσει έντονες επικρίσεις. 

Τι προβλέπει η τροπολογία

Παρά της αντιδράσεις της κυρίας Θάνου πάντως, η αποχώρηση της από τη θέση της προέδρου θεωρείται θέμα χρόνου, αφού το πολυνομοσχέδιο με την επίμαχη τροπολογία αναμένεται να περάσει από την Ολομέλεια. Η συγκεκριμένη τροπολογία θεσπίζει ασυμβίβαστο για όσους κατείχαν θέσεις σε γραφεία πρωθυπουργού ή υπουργών και μάλιστα αναδρομικά.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 101, προβλέπεται ασυμβίβαστο για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για πρόσωπα που έχουν θητεύσει προηγουμένως στο γραφείο του Πρωθυπουργού ή άλλων μελών της κυβέρνησης, ειδικού ή γενικού γραμματέα υπουργείου. Το ασυμβίβαστο ισχύει για πέντε χρόνια από το πέρας της προηγούμενης θητείας.

Όταν περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής, η συγκεκριμένη διάταξη θα έχει άμεση ισχύ, από την ημέρα δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και, ως έχει, η επίμαχη διάταξη, συνεπάγεται αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα.

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Θα αντιπαρέλθω το γεγονός πως (κάνει ότι) δεν καταλαβαίνει πως πρόσωπο από το επιτελείο ενός Πρωθυπουργού ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως δεν μπορεί να εεγυηθεί την ανεξαρτησία μιας θεσμικά ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ Αρχής. Επειδή λοιπόν μας παίρνει για ηλήθιους, απαξιώ να ασχοληθώ με την αυταπόδεικτη ουσία.[....]
"Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, απέρριψε κατηγορηματικά τον χαρακτηρισμό της ως «κομματικό πρόσωπο», εξαιτίας της συνεργασίας της με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα."Ηθελα να ηξερα ποιον περιμενει να την πιστεψει μιας και δε τηρησαν ουτε τα προσχηματα με τον Αλεκση.
Αν η κ. Θάνου θεωρεί ότι "διώκεται", ας προσφύγει στη Δικαιοσύνη.Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, που αν φτάσει μέχρι και το ΕΔΑΔ, θα αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο.Τα άλλα είναι λόγια.Όσο για το «Έχουμε αποδείξει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητά μας», ας κάνει μια έρευνα στο δρόμο να δει πόσοι συμφωνούν μαζί της...