Με μια δραματική κίνηση το πρωί της Τετάρτης, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον αιφνιδίασε τη χώρα του, καθώς έθεσε σε εφαρμογή τη διαδικασία για την αναστολή του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό σημαίνει ότι οι βουλευτές έχουν πολύ λιγότερο χρόνο για να συζητήσουν το Brexit. Το Κοινοβούλιο τελικά θα κλείσει καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ ενέκρινε το σχέδιο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του.
Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται πως η λειτουργία του Κοινοβουλίου θα ανασταλεί κάποια ημέρα ανάμεσα στην 9η και τη 12η Σεπτεμβρίου, έως τις 14 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται πως αυτό θα συμβεί για πέντε εβδομάδες πριν από τις 31 Οκτωβρίου, την ημέρα κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται επισήμως να εγκαταλείψει την ΕΕ.
Είναι νόμιμο αυτό που έκανε ο Τζόνσον;
Η κίνηση του Τζόνσον έχει προκαλέσει κατάρρευση της λίρας, αλλά και οργή σε όσους θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει στην ΕΕ και πλέον κάνουν λόγο για πραξικόπημα.
Ουσιαστικά, η κίνηση του Τζόνσον είναι μια μορφή πίεσης, καθώς αφήνει λίγο χρόνο σε όσους βουλευτές θέλουν να σταματήσουν το Brexit χωρίς συμφωνία.
Ναι μεν το Κοινοβούλιο πάντα σταματά τις εργασίες του για μερικές εβδομάδες το φθινόπωρο, όμως αυτή η περίοδος φέτος, όχι απλά δεν είναι συνηθισμένη, αλλά θεωρείται κρίσιμη, σχολιάζει το BBC. Μια νομική αμφισβήτηση της διαδικασίας θα ήταν δύσκολη, καθώς η κυβέρνηση δεν παραβιάζει κανένα νόμο. Απλώς χρησιμοποιεί κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι βουλευτές μπορούν είτε να συμμορφωθούν με την αναστολή, ή μπορούν να προκαλέσουν εκλογές με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αρχικά είχε προγραμματιστεί να εγκαταλείψει την ΕΕ στις 29 Μαρτίου. Αφού το Κοινοβούλιο απέρριψε τρεις φορές την συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με την ΕΕ, η προθεσμία παρατάθηκε. Η ημέρα αναχώρησης είναι τώρα η 31 Οκτωβρίου.
Ο Τζόνσον, πρωταγωνιστής της καμπάνιας που ήθελε την αποχώρηση, έχει υποσχεθεί να ολοκληρώσει το Brexit με ή χωρίς συμφωνία και χωρίς καμία καθυστέρηση. Σήμερα έκανε αρκετά βήματα πιο κοντά στο στόχο του.
Ωστόσο, οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης και πολλοί από το κυβερνών συντηρητικό κόμμα, δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Φοβούνται πως το πλήγμα στη βρετανική οικονομία θα είναι μεγάλο. Έχουν απειλήσει ότι θα φέρουν νομοσχέδιο που θα απαγορεύει το Brexit χωρίς συμφωνία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσαν επίσης να θέσουν ζήτημα μη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Μπορούσε η Βασίλισσα να κάνει κάτι;
Η Βασίλισσα έχει τον τελευταίο λόγο, αλλά στην πραγματικότητα αυτός είναι περιορισμένος. Από τεχνική άποψη, η κυβέρνηση έπρεπε να της ζητήσει την άδεια για να κλείσει το Κοινοβούλιο.
Αυτό είναι συνήθως μια τυπική διαδικασία. Η Ελισάβετ δεν παρεμβαίνει στην πολιτική - τουλάχιστον όχι φανερά. Αν είχε αρνηθεί, αυτό θα ήταν μια κίνηση άνευ προηγουμένου, ένας μεγαλύτερος πολιτικός σεισμός ακόμη και από την κίνηση του Τζόνσον. Φυσικά και δεν το έκανε.
Η επόμενη μέρα
Το Κοινοβούλιο επιστρέφει στις εργασίες του την επόμενη Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, αλλά στη συνέχεια θα τεθεί σε αδράνεια.
Αν ο Τζόνσον τα καταφέρει, το Κοινοβούλιο θα επιστρέψει στις 14 Οκτωβρίου, δύο και κάτι εβδομάδες πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Ωστόσο, αν οι βουλευτές προχωρήσουν σε ψήφο άρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση πριν από τις 10 Σεπτεμβρίου, ενδέχεται να διεξαχθούν γενικές εκλογές τον Οκτώβριο.