Σημαντική οικονομική ανάσα για την Αργεντινή σηματοδοτεί η εξασφάλιση δανείων συνολικού ύψους 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τρεις κορυφαίους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την Παγκόσμια Τράπεζα και τη Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (ΔΤΑ).
Το ΔΝΤ ενέκρινε πρόγραμμα στήριξης 20 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων 12 δισ. θα εκταμιευτούν άμεσα, ενώ η επόμενη δόση των 2 δισ. αναμένεται τον Ιούνιο. Πρόκειται για την 23η συμφωνία δανειοδότησης μεταξύ της Αργεντινής και του Ταμείου, με τη χώρα να αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο οφειλέτη του ΔΝΤ, αφού δεν έχει ακόμη αποπληρώσει το δάνειο των 44 δισ. δολαρίων του 2018.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ψήφο εμπιστοσύνης στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», επισημαίνοντας την «εντυπωσιακή πρόοδο στη σταθεροποίηση της οικονομίας».
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα γνωστοποίησε νέο χρηματοδοτικό πακέτο 12 δισ. δολαρίων για την υποστήριξη μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τον ιδιωτικό τομέα και την απασχόληση. Από την πλευρά της, η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης δεσμεύτηκε για χορήγηση έως και 10 δισ. δολαρίων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Η συνολική αυτή ένεση ρευστότητας χαρακτηρίζεται κρίσιμη από την κυβέρνηση του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι, καθώς ενισχύει τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας και ενδυναμώνει τη μάχη κατά του επίμονου πληθωρισμού.
Μείωση του πληθωρισμού – Συγκρατημένη υποχώρηση της φτώχειας
Τον Μάρτιο του 2025, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 55,9% σε ετήσια βάση – σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 211% που καταγράφηκε στο τέλος του 2023, όταν ανέλαβε καθήκοντα η κυβέρνηση Μιλέι και εφαρμόστηκαν σκληρά μέτρα λιτότητας, περιλαμβανομένης υποτίμησης του πέσο άνω του 52%.
Η φτώχεια, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρουσίασε επίσης πτωτική τάση: από το 52,9% στις αρχές του 2024, μειώθηκε στο 38% το δεύτερο εξάμηνο, πλησιάζοντας τα προεδρικά επίπεδα ανάληψης καθηκόντων (41,7%).
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Αργεντινής εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι η οικονομία της χώρας του «θα αναπτυχθεί με πρωτόγνωρους ρυθμούς», με τις πρόσφατες συμφωνίες να ενισχύουν τη φιλελεύθερη μεταρρυθμιστική του ατζέντα.